Kronkelend naar christelijk zionisme: Trump Outreach te zien in Washington

Kronkelend naar christelijk zionisme: Trump Outreach te zien in Washington

18 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

In Washington, in het weekend na de vierde juli, werd Israël geprezen en Iran werd veroordeeld in de krachtigste bewoordingen, met een beetje een roep om wapens die werden geworpen om de natie voor te bereiden op een onvermijdelijke oorlog. Het lijkt misschien een normale werkweek in de hoofdstad van het land, maar deze keer was er een verschil. De retoriek kwam van niet minder dan vijf hoge functionarissen in de Trump-administratie en het publiek bestond uit 5000 juichende leden van de christelijk zionistische evangelische groep, genaamd Christians United for Israel (CUFI) .

Christelijk zionisme is niet per se een religie, maar veeleer een reeks overtuigingen gebaseerd op interpretaties van specifieke delen van de Bijbel – met name het boek Openbaring en delen van Ezechiël, Daniël en Jesaja – die de terugkeer van de Joden naar de Heilig Land een voorwaarde voor de wederkomst van Christus. Het geloof dat Israël essentieel is voor het proces heeft geleid tot de fusie van het christendom met het zionisme, vandaar de naam van de beweging. De politieke betekenis van dit gezichtspunt is enorm, wat betekent dat een groot aantal christenen bevordert en stemt voor een niet-realiteitsgericht buitenlands beleid dat is gebaseerd op een controversiële interpretatie van de Bijbel die het met grote passie omarmt.

Het zou een vergissing zijn om CUFI af te wijzen als gewoon een andere groep van bijbel-dozers waarvan de hersenen al lang niet meer functioneren als het onderwerp Israël is. Het beweert zeven miljoen leden te hebben en het dient als een mechanisme voor het verenigen van evangelicals rond de kwestie van Israël. Gezien zijn aantallen alleen en de concentratie bepaalde staten, vormt het daarom een ​​formidabel stemblok waarop gerekend kan worden om zijn stemmen bijna 100% Republikeins uit te drukken, zolang de Republikein in kwestie betrouwbaar pro-Israël is. Daarnaast zijn er naar schatting 60 miljoen evangelische kiezers in het hele land en zullen ze waarschijnlijk de leiding van groepen zoals CUFI volgen en stemmen op hun religieuze overtuigingen, met inbegrip van Trumps zeer zichtbare steun voor de Joodse staat.

De herverkiezingscampagne van Trump is naar verluidt al “… het ontwikkelen van een agressief, van staat tot bestuur plan om nog meer evangelische kiezers te mobiliseren dan hem de laatste keer te steunen.” Dit omvat onder meer: ​​”registratie van kiezers in kerken in slagvelden zoals Ohio, Nevada en Florida. “Zonder overweldigende evangelische steun is de herverkiezing van Trump in 2020 onwaarschijnlijk, vandaar de verzending van alle beschikbare zwaargewichten van het Witte Huis naar de jaarlijkse CUFI-top in het Washington Convention Center.

Hoewel het een organisatie is die zichzelf als christen definieert, doet CUFI geen poging om de overgebleven christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten te ondersteunen, aangezien de meeste van hen vijandig tegenover Israël staan. De groep steunt ook de oorlog tegen Iran als voorloper van het totale mondiale conflict. Hagee heeft uitgelegd dat “de Verenigde Staten zich bij Israël moeten voegen in een preventieve militaire aanval tegen Iran om Gods plan voor zowel Israël als het Westen te vervullen … een bijbels geprofeteerde eindtijd confrontatie met Iran, die zal leiden tot de Opname, de Verdrukking, en de wederkomst van Christus. “

CUFI opereert vanuit de Cornerstone-kerk in San Antonio, Texas. Het werd gesticht in de kerk in 2006 en wordt geleid door John Hagee, een leidende evangelical die zowel door de Trump-regering als door Israël zelf is terechtgesteld, die hem een Lear-bedrijf presenteerde, compleet met een bemanning, zodat hij in staat zou zijn om om zijn bekering in enig comfort te doen. Hij verschijnt vaak op herdenkingen in Israël, is regelmatig op de jaarlijkse AIPAC-bijeenkomst en was te gast in het Witte Huis. Hij was vorig jaar aanwezig bij de ceremonie van de Trump-regering toen het de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuisde en een toespraak hield. Hij heeft gezegd dat “er nooit een meer pro-Israëlische president is geweest dan Donald Trump.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De schuldendreiging van de VS

Aanwezig op de CUFI-top waren vicepresident Mike Pence, staatssecretaris Mike Pompeo, nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, Amerikaans ambassadeur in Israël David Friedman en Amerikaans onderhandelaar in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt. Opdat er geen verwarring zou ontstaan, werd het Witte Huis vertegenwoordigd door twee christelijke zionisten, twee joodse zionisten en John Bolton, die op verschillende manieren zijn beschreven. Alle vijf hebben opgeroepen tot een militaire reactie tegen Iran vanwege de vermeende ‘agressie’ in het Midden-Oosten. De Israëlische premier richtte de conferentie ook via videolink, met zijn soortgelijke “analyse” van de Iraanse dreiging. Er waren ook een aantal Republikeinse Senatoren aanwezig, waaronder Ted Cruz, Marco Rubio, Roy Blunt en Tim Scott.

De toespraken waren vrijwel allemaal hetzelfde, maar misschien wel het meest suggestieve was het 2000 woord plus vermaning geleverd door Pompeo . Zijn presentatie had als titel “De VS en Israël: een vriendschap voor vrijheid.” Hij vroeg in zijn toespraak vol met religieuze metaforen en bijbelverwijzingen, zijn publiek om “Israëls eerbied voor vrijheid te vergelijken met de beperkingen op religieuze vrijheid voor christenen en mensen van alle geloven in de rest van het Midden-Oosten, “waar” als een moslim de islam verlaat, wordt het beschouwd als een afvalligheid en het is inderdaad strafbaar door de dood. “

Pompeo was meer geïnteresseerd in het opwekken van zijn publiek dan in een historisch feit. Hij zei: “In Irak, Syrië en andere landen in de regio zijn de laatste overblijfselen van oude christelijke gemeenschappen bijna uitgeroeid vanwege vervolging door ISIS en andere kwaadaardige acteurs. En slechts één voorbeeld: vóór 2003 woonden naar schatting 1,5 miljoen christenen in Irak. Vandaag, helaas, bijna een kwart miljoen. “

Pompeo, wiens begrip van huidige gebeurtenissen een beetje wankel lijkt, heeft geen melding gemaakt van twee van de belangrijkste redenen dat het christendom in de regio is afgenomen. Eerst en vooral is de oorlog in Irak, zonder goede reden gestart door de Verenigde Staten, die krachten losliet die hebben geleid tot de vernietiging van religieuze minderheden. Ten tweede merkte hij niet op de constante bestraffing van Israël door de Palestijnen, wat heeft geleid tot het vertrek van vele christenen in die gemeenschap. Ook zei hij niets over het omgekeerde van de medaille, Syrië, waar christenen goed geïntegreerd zijn en beschermd worden door de al-Assad-regering die Pompeo en Bolton proberen te vernietigen ten gunste van Israël.

De minister van Buitenlandse Zaken leverde ook de verwachte pitch voor nog vier jaar Donald Trump, zeggende: “Maar godzijdank. Goddank hebben we een leider in president Trump – een onroerende vriend van Israël. Zijn inzet, zijn toewijding – de inzet van president Trump is de sterkste in de geschiedenis en het was een van de beste onderdelen van mijn werk om dat engagement om te zetten in echte actie. “

Maar het moet Pompeo’s conclusie zijn dat dit misschien als een grap moet worden beschouwd, al lijkt het erop dat niemand in het publiek lacht. Hij zei: “Ons land is bedoeld om al het mogelijke te doen, door samen te werken met andere naties, om vrede te helpen creëren en de vrede in de hele wereld te bewaren. Het wordt gegeven om de spirituele waarden – de morele code – te verdedigen tegen de enorme krachten van het kwaad die proberen ze te vernietigen. “

Het was een herhaling van de eerdere toespraak “America is a force for good” van Pompeo die in januari in Cairo werd gehouden . Niemand geloofde het toen en niemand gelooft het nu, gezien wat er feitelijk in de afgelopen 18 jaar is gebeurd. Het zou interessant zijn om te weten of Pompeo zelf denkt dat het waar is. Als hij dat wel doet, zou hij hotdogs van een foodtruck moeten verkopen in plaats van als staatssecretaris voor te zitten.

Het komt er dus op neer dat de Trump-administratie die zich tot Hagee en het bedrijf waagt beschamend is. Christelijke zionistische betrokkenheid bij de Amerikaanse politiek ten behoeve van de relatie van Washington met Israël dient geen enkele nationale belangen van de VS, tenzij men ervan uitgaat dat Israël en de Verenigde Staten in essentie dezelfde staat zijn, wat onhoudbaar is. Integendeel, de christelijke zionistische politisering is een belangrijk element geweest in de ondersteuning van het algemeen stompzinnige buitenlandse beleid van de VS in het Midden-Oosten en ten opzichte van andere moslimlanden, een beleid dat heeft bijgedragen tot minstens vier oorlogen terwijl het de wereld heeft gemaakt een gevaarlijkere plek voor alle Amerikanen. Christelijke zionistische gepromoveerde buitenlandse politiek dient een bijzonder eng geconstrueerd parochiaal belang dat, ironisch genoeg,Lees ook:  President John F. Kennedy: "Kinderen zijn de meest waardevolle hulpbron ter wereld en de beste hoop voor de toekomst"

Comments

comments