Westerse intellectuelen Freak Over ‘Frankenstein’ China

Westerse intellectuelen Freak Over ‘Frankenstein’ China

18 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

… terwijl academici in Beijing plannen hebben om zaken met de VS te ontkoppelen en samen te werken met EU en ASEAN

Westerse economen en intellectuelen die geobsedeerd zijn door demonisering van China zijn nooit verlegen voor snelkoppelingen die hun onwetendheid schandelijk blootleggen.

De nieuwste  uitbarsting  stelt dat ‘wij’ – zoals in westerse intellectuelen – ‘de moderne versie zijn van Mary Shelley’s Frankenstein’, die een dood lichaam (China) electro shockeerde in een opgestaan ​​’moorddadig monster’.

Dus welkom bij de Sino-Frankenstein school voor internationale betrekkingen. Wat nu? Een zwart-witte remake met Xi Jinping die het monster speelt? Hoe dan ook, “wij” – zoals in de beste hoop van de mensheid – moeten “vermijden om in de rol van Frankenstein te blijven.”

De auteur is emeritus hoogleraar economie aan Harvard. Hij kan niet eens vaststellen wie de schuld is van Frankenstein – het Westen of de Chinezen. Dat zegt veel over de academische normen van Harvard.

Vergelijk dit nu met wat er werd besproken tijdens een handelsoorlogssymposium op de Renmin Universiteit in Beijing afgelopen zaterdag.

Chinese intellectuelen probeerden de huidige geopolitieke ontwrichting die veroorzaakt werd door de handelsoorlog van de Trump-regering – zonder het te benoemen tot wat het is: een Frankenstein-proces.

Li Xiangyang, directeur van het National Institute of International Strategy, een denktank verbonden aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, benadrukte dat een “economische ontkoppeling” van de VS van China “volledig mogelijk is”, aangezien “de ultieme [VS] doel is om de opkomst van China te beperken … Dit is een leven-of-dood-spel “voor de Verenigde Staten.

Ontkoppeling

Ervan uitgaande dat de ontkoppeling zou plaatsvinden, zou dat gemakkelijk kunnen worden opgevat als “strategische chantage” opgelegd door de Trump-administratie. Maar wat de regering van Trump wil, is niet precies wat het Amerikaanse establishment wil – zoals blijkt uit een  open brief  aan Trump ondertekend door tientallen academici, deskundigen op het gebied van buitenlands beleid en bedrijfsleiders die zich zorgen maken dat China wordt “losgekoppeld” van de wereldeconomie – alsof Washington zou zelfs zo’n onmogelijkheid kunnen uitstellen – zou massale terugslag genereren.

Wat er daadwerkelijk kan gebeuren in termen van een “ontkoppeling” tussen de VS en China, is waaraan Beijing nu al actief werkt: uitbreiding van handelspartnerschappen met de EU en over het gehele zuiden van de wereld.

En dat zal, volgens Li, leiden tot de Chinese leiders die een diepere en bredere toegang bieden tot de markt voor haar partners. Dit zal binnenkort het geval zijn met de EU, zoals in het voorjaar in Brussel is besproken.

Sun Jie, een onderzoeker aan het Instituut voor Wereld Economie en Politiek aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zei dat verdieping van partnerschappen met de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) van essentieel belang zal zijn in het geval er een ontkoppeling in het spel is.

Lees ook:  Trump waarschuwt voor 'VERVALSTE'-verkiezingen, beweert dat miljoenen mail-in-stembiljetten worden vervalst door buitenlandse mogendheden

Liu Qing, een professor economie aan de Renmin Universiteit, benadrukte dat het nodig is om internationaal topmanagement te voeren, waarbij iedereen van Europa tot het Zuiden wordt behandeld, om te voorkomen dat hun bedrijven Chinese bedrijven in geselecteerde wereldwijde toeleveringsketens vervangen.

En Wang Xiaosong, een professor economie aan de Renmin Universiteit, benadrukte dat een gecoördineerde Chinese strategische benadering in de omgang met Washington absoluut van het grootste belang is.

Alles over Belt en Road

Een paar  optimisten  onder westerse intellectuelen zouden eerder willen omschrijven wat er gaande is als een levendig debat tussen voorstanders van “terughoudendheid” en “offshore-balancering” en voorstanders van “liberale hegemonie”. Eigenlijk is het eigenlijk een vuurgevecht.

Onder de westerse intellectuelen, uitgekozen door de verbaasde Frankenstein-jongen, is het vrijwel onmogelijk om een ​​andere stem van rede te vinden die past bij  Martin Jacques , nu een senior fellow aan de universiteit van Cambridge. Wanneer China de wereld regeert , zijn tiende jaar geleden gepubliceerd, springt het nog steeds uit een redactionele woestenij van bijna uniform saaie publicaties van zogenaamde westerse ‘experts’ in China.

Jacques heeft begrepen dat het nu allemaal om de Nieuwe Zijderoute gaat, of het Belt and Road Initiative: “BRI heeft het potentieel om een ​​ander soort wereld aan te bieden, een andere reeks waarden, nog een reeks imperatieven, een andere manier van organiseren, een andere reeks instellingen , nog een reeks relaties. “

Belt and Road, voegt Jacques toe, “biedt een alternatief voor de bestaande internationale orde. De huidige internationale orde is ontworpen door en biedt nog steeds in wezen voorrechten aan de rijke wereld, die slechts 15% van de wereldbevolking vertegenwoordigt. BRI daarentegen spreekt ten minste twee derde van de wereldbevolking aan. Dit is buitengewoon belangrijk voor dit moment in de geschiedenis. “

Sterker nog, we zijn al bezig aan een Belt and Road 2.0-scenario – gedefinieerd door Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi als een “hoogwaardige” verschuiving van “grote vrije hand” naar “fijne penseelvoering”.

Op het Belt and Road Forum afgelopen voorjaar in Beijing waren 131 landen vertegenwoordigd, verbonden aan gekoppelde projecten. Belt and Road werkt samen met 29 internationale organisaties van de Wereldbank aan APEC, de Asia Pacific Economic Cooperation.

Afgezien van het feit dat Belt and Road nu is geconfigureerd als een groot, uniek, Eurasia-breed infrastructuur- en handelsontwikkelingsproject dat zich helemaal uitstrekt tot Afrika en Latijns-Amerika, benadrukt Beijing nu dat het ook een portmanteau-merk is dat bilaterale handelsbetrekkingen omvat, Zuid-Zuidsamenwerking en door de VN gesteunde duurzame ontwikkelingsdoelen.

China’s handel met Belt en Road-linked landen bereikte $ 617,5 miljard in de eerste helft van 2019 – een stijging van 9,7% jaar-op-jaar en sneller dan de groei van de totale handel van China.

De Chinese geleerde Wang Jisi had gelijk vanaf het begin toen hij Belt and Road noemde als een “strategische noodzaak” om Barack Obama’s inmiddels overledene “spil naar Azië” tegen te gaan.

Dus nu is het tijd voor westerse intellectuelen om in paniek te raken: zoals het nu is, is Belt and Road de nieuwe Frankenstein.Lees ook:  Soros en het Europees Hof voor de rechten van de mens

Comments

comments