Een bank met 49 biljoen dollar in blootstelling aan derivaten smelt vlak voor onze ogen

Een bank met 49 biljoen dollar in blootstelling aan derivaten smelt vlak voor onze ogen

19 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Zou het kunnen dat we op het randje staan ​​van het volgende ‘Lehman Brothers-moment’? Deutsche Bank is de belangrijkste bank in heel Europa, heeft een blootstelling van 49 biljoen dollar aan derivaten en de meeste van de grootste ‘te groot om banken te falen’ in de Verenigde Staten hebben zeer diepe financiële connecties met de bank. Met andere woorden, het wereldwijde financiële systeem kan eenvoudigweg niet betalen voor Deutsche Bank om te falen, en op dit moment smelt het letterlijk vlak voor onze ogen. Jarenlang heb ik gewaarschuwd dat deze dag zou komen, en hoewel het is getroffen door een schandaal na een schandaal, op de een of andere manier kon Deutsche Bank tot nu toe overleven. Maar na wat we de afgelopen dagen hebben gezien, geloven velen nu dat het einde nabij is voor Deutsche Bank. Op 7 juli schudden ze investeerders over de hele wereld op toen ze 18.000 werknemers ontslagen en kondigden aan dat ze hun wereldwijde handelsactiviteiten voor aandelen volledig zouden verlaten …

Het kost veel om Wall Street te rammelen.

Maar dat is Deutsche Bank gelukt. De belegerde Duitse reus kondigde op 7 juli aan dat het 18.000 werknemers ontslaat – ruwweg een vijfde van zijn wereldwijde personeelsbestand – en een enorm herstructureringsplan nastreeft,waaronder met name het sluiten van zijn wereldwijde handel in aandelen.

Hoewel de Bloody Sunday van Deutsche uit het niets leek te komen, is het eigenlijk het hoogtepunt van een jaar – sommigen zouden zeggen: decennia-lange-afdaling naar onrendbaarheid en schandaal voor de bank, die in de vroege jaren negentig zich opmaakte om een Universal Banking Powerhouse om te wedijveren met de reuzen van Wall Street.

Deze zetten kunnen de onverbiddelijke opmars van Deutsche Bank in de vergetelheid vertragen, maar niet zo zeer.

En terwijl Deutsche Bank instort, kan het tegelijkertijd heel veel anderen mee naar beneden nemen. Volgens Wall Street On Parade had de bank 49 biljoen dollar exposure aan derivaten sinds eind vorig jaar …

In de loop van 2018 heeft de in serieuze problemen verkerende Deutsche Bank – die in de VS nog steeds een enorme voetafdruk in derivaten heeft als tegenpartij voor een aantal van de grootste banken op Wall Street – de blootstelling aan derivaten van een fictieve € 48.266 biljoen verminderd tot een fictieve € 43.459 biljoen (49 biljoen US dollars) volgens het jaarverslag van 2018. Een derivatenboek met een notionele notering van 49 biljoen dollar plaatst Deutsche Bank in dezelfde competitie als de bankholdings van Amerikaanse juggernauten JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs, die eind december respectievelijk op $ 48 triljoen, $ 47 triljoen en $ 42 triljoen waren ingelogd 2018 volgens het Bureau van de Comptroller of the Currency (OCC). (Zie tabel 2 in de bijlage op deze link .)

Ja, het daadwerkelijke kredietrisico voor Deutsche Bank is veel, veel lager dan de notionele waarde van haar derivatencontracten, maar we hebben het nog steeds over een obscene hoeveelheid blootstelling.

Lees ook:  Voorbereiding op een financiële apocalyps: insiders verkopen '$ 600 miljoen aan aandelen per dag in augustus'

En dit geldt vooral als we kijken naar de balans van Deutsche Bank. Volgens Nasdaq.com had de bank vanaf het eind van het jaar een balanstotaal van 1.541 biljoen dollar en totale passiva van 1.469 biljoen dollar.

Met andere woorden, er was eind december weinig vermogen en het is sindsdien snel verslechterd. Er wordt zelfs gemeld dat op dit moment een miljard dollar per dag uit de bank wordt getrokken.

Ik weet dat de meeste Amerikanen het niet echt schelen als Deutsche Bank leeft of sterft, maar zoals de New York Post heeft opgemerkt , zou het falen van Deutsche Bank snel een grote crisis voor het hele wereldwijde financiële systeem kunnen worden …

Maar het belangrijke feit om te onthouden is dat Deutsche Bank deze derivaten met andere financiële firma’s verhandelde. Dus, gaat dit weer een Lehman Brothers-situatie worden waarbij de problemen van andere banken de problemen van andere banken worden?

Besteed hier veel aandacht aan.

Als de situatie uit de hand loopt, zullen de Federal Reserve en andere centrale banken geen andere keuze hebben dan de rente te verlagen, ook al is dit niet het beste voor de wereldeconomieën.

In het bijzonder zijn enkele van de grootste “te groot om banken te falen” in de Verenigde Staten “financieel zwaar met elkaar verbonden” met Deutsche Bank. Het volgende komt van Wall Street On Parade …

We weten dat de derivaattentakels van Deutsche Bank zich uitstrekken tot de meeste grote banken in Wall Street. Volgens een rapport uit 2016 van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is Deutsche Bank financieel sterk verbonden met JP Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America, evenals met andere megabanken in Europa. Het IMF concludeerde dat Deutsche Bank als gevolg van deze interconnecties een grotere bedreiging vormde voor de wereldwijde financiële stabiliteit dan enige andere bank – en dat was toen de marktkapitalisatie tientallen miljarden dollars groter was dan nu het geval is.

Totdat deze megabanken worden opgebroken, totdat de Fed wordt vervangen door een competente en serieuze toezichthouder van bankholdings, en totdat derivaten worden beperkt tot die welke handelen op een transparante beurs, is de volgende epische financiële crash slechts één tegenpartij van de tegenpartij.

Zolang ik dit heb gedaan, waarschuw ik mijn lezers om de wereldwijde derivatenmarkt te bekijken . Het speelde een hoofdrol tijdens de laatste financiële crisis, en het zal ook in de volgende een hoofdrol spelen.

De fundamentele structurele problemen die in 2008 en 2009 werden blootgelegd, werden nooit opgelost. Sterker nog, velen zouden beweren dat het wereldwijde financiële systeem vandaag nog kwetsbaarder is dan het in die tijd was.

En nu lijkt het erop dat het volgende “Lehman Brothers-moment” zich misschien vlak voor onze ogen afspeelt.

Nu meer dan ooit, houd Deutsche Bank goed in de gaten, want het lijkt erop dat ze de eerste echt grote domino zouden kunnen zijn die valt.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Trump pardons: Amerikaanse justitie onthult onderzoek naar omkoping

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Trump faalde in de opioïde crisis - en democraten laten hem ermee wegkomen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments