Anti-Russische ‘protesten’ in Georgië: onberispelijk, maar gesteund door het Westen

Anti-Russische ‘protesten’ in Georgië: onberispelijk, maar gesteund door het Westen

21 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

De recente golf van anti-Russische acties in de voormalige Sovjetrepubliek Georgië werd een schande, zelfs voor de beruchte pro-Georgische Russische liberalen, van wie er altijd veel in Moskou zijn geweest. Deze keer hebben de aanhangers van de verbannen voormalige Georgische president Mikheil Saakashvili (een flamboyante Russophobe bewonderd door het Westen, maar in zijn eigen geboorteland Georgia gezocht voor corruptie en voor het starten van de oorlog van 2008) zelfs hun ideologische “claque” in Moskou teleurgesteld.

“De fans van Georgia in Moskou werden letterlijk ontwapend en zwijgen door niemand minder dan het Georgische tv-anker Giorgy Gabunia, die openlijk de laatste moeder van Vladimir Putin op de Georgische televisie heeft beledigd, met behulp van niet-afdrukbare woorden,” gaf Vladimir Vorsobin toe, een liberale Russische journalist, die bracht de laatste twee weken door in Georgië, in een poging om de lezers van Komsomolskaya Pravda (de grootste krant van Rusland door de gedrukte oplage) te laten zien aan zijn voorbeeld dat dit kleine post-Sovjetland aan de kust van de Zwarte Zee “veilig was voor Russische toeristen”.

Gabunia’s onfatsoenlijke stunt volgde twee weken lelijke anti-Russische demonstraties, met veel racistische slogans, die Rusland, ‘de Russische Ivan’, die de Russen bezetters noemde, aan de kaak stelde. Dus zelfs het geduld van de Russen begon te slijten, vooral sinds deze pogrom -achtige protesten werden niet uitgelokt door nieuwe ontwikkelingen aan Russische zijde.

Inderdaad, bij eerdere gelegenheden wachtten de organisatoren van Russofobe acties tenminste op een of ander voorwendsel. (Bijvoorbeeld de korte oorlog van vijf dagen in augustus 2008, toen Rusland streed na de aanval van Saakashvili tegen Zuid-Ossetië, waarbij de kleine mensen van die voormalige Georgische autonomie werden gered van etnische zuiveringen door Saakashvili en Georgische nationalisten.) Deze keer was er letterlijk niets van de Russische kant: geen nieuwe verklaringen, wetten of, de hemel verhoede, militaire acties. Niets. Wat er gebeurde, was dat op 20 juni 2019 een groep Russische parlementsleden naar de Georgische hoofdstad Tbilisi kwam om de interparlementaire vergadering van orthodoxe christenen (MAP) bij te wonen. Het roulerend voorzitterschap van deze groep, die de parlementsleden van verschillende orthodox-christelijke landen verenigt (zowel Rusland als Georgië behoren tot deze oostelijke tak van het Europese christendom), ging dit jaar naar Rusland. En het was de beurt aan Tbilisi om de gastheer van de stad te zijn. Dus, de leider van de Russische parlementaire delegatie, een lid van de Doema van de Doema, Sergei Gavrilov, werd door de gastheren uitgenodigd om de voorzittersstoel te nemen in de zittingszaal van het Georgische parlement.

Nadat Gavrilov was gaan zitten, brak er een echte hel los in het centrum van Tbilisi, wat leidde tot 240 gewonden (twee mensen werden eenogig als gevolg van geweld). De voorstanders van ex-president Mikheil Saakashvili, die de grootste oppositiepartij United National Movement (UNM) vertegenwoordigt, verwijderden Gavrilov gewelddadig van zijn stoel en riepen de burgers op om een ​​protestactie te starten. Het geluid van de Russische taal en de aanwezigheid van een Russische afgevaardigde op de stoel van een spreker waren de enige officieel aangekondigde redenen.

“Ik heb Russen gedood, ik vermoord ze en ik zal ze vermoorden!” Riep een van de leiders van UNM, Akaky Bobikhidze van de tribune van het parlement na het verwijderen van de “bezetter” van daar. Zijn gedrag werd vastgelegd voor een YouTube-video door de Georgische dienst van Radio Free Europe.

Als resultaat van enkele uren van gewelddadige protesten, werd het Georgische parlement bestormd door een pro-Saakashvili-menigte. Toen de oproerpolitie het gebouw verdedigde, raakten tweehonderdveertig mensen gewond (waaronder veel politieagenten) en werden er meer dan 300 gearresteerd. Gavrilov en leden van zijn delegatie, die lichte verwondingen hadden opgelopen, maar veel verbaal geweld, moesten Georgië verlaten, waarmee Rusland sinds 2008 geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Het andere verontrustende element van deze schandelijke situatie was het feit dat noch de Georgische regering, noch de westerse media de moed hadden om het voor de hand liggende en niet-uitgelokte geweld van de zijde van Saakashvili’s aanhangers te veroordelen. Bidzina Ivanishvili, de leider van de regerende partij Georgian Dream, evenals de voormalige president Giorgy Margvelashvili, verenigden zich met de ‘protestactie’ die meer op een pogrom leek vanwege de ruwe racistische toon van zijn slogans (anti-Russische demonstraties op een kleinere schaal voortgezet, zelfs na de gewelddadige fase van 20-21 juli). Margvelashvili zei zelfs dat het “de juiste manier was om de zachte kracht van Rusland te bestrijden” en riep het Westen op om Georgië te imiteren in zijn gevecht met Rusland tijdens zijn toespraakvoor de demonstranten. De huidige president van Georgië, Salome Zurabishvili, die diende als de minister van Buitenlandse Zaken onder Saakashvili voordat hij naar de Georgische droom vloog, noemde Rusland een ‘vijand’, maar drukte haar verwachting uit dat Russische toeristen naar Georgië zouden terugkeren, omdat ze een substantieel deel van hun bijdrage leveren van het BBP van het land. (Volgens World Travel and Tourism Council droeg het toerisme 33,7 procent van het totale bbp van Georgië bij.)

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump gaf de politie toestemming om wreed te zijn

De westerse pers was niet alleen solidair met de anti-Russische acties in Tbilisi, maar beschuldigde ook de slachtoffers van zijn favoriete zondebok, de christelijk-orthodoxe kerk in Rusland en Georgië. Correspondent Amy MacKinnon van The Foreign Policy (een belangrijke Amerikaanse media-outlet) volgde de oorsprong van het protest op het idee om de assemblee te behouden van landen met overwegend christelijk-orthodoxe bevolkingsgroepen: “De Russisch-orthodoxe kerk heeft lang gediend als een kanaal voor de invloed van Rusland in Oost-Europa en heeft een krachtige invloed op het zeer religieuze Georgië, ” schreef McKinnon in haar artikel , waarin de hoop wordt uitgesproken dat de Georgische regering de orthodoxe kerk met hetzelfde wantrouwen zal behandelen als de westerse pers.

De kop van The Daily Beast was nog agressiever en haatzaaiend: “Te midden van Russische en orthodoxe provocaties, rellen in Tbilisi, bedreigen Pride Parade.” Bij het lezen van het artikel wordt het duidelijk dat de gay parade, die gepland was om plaats te vinden in Tbilisi de volgende dag na de lelijke anti-Russische rel, ontving geen bedreigingen van Russen of, de hemel verhoede, van de christelijk-orthodoxe gelovigen. De organisatoren waren gewoon bang om uit te doen toen de anti-Russische regering (vertegenwoordigd door de Georgische politie) en de anti-Russische demonstranten (vertegenwoordigd door de aanhangers van Saakashvili) elkaar met rubberen kogels, wapenstokken en stenen in de straten van Tbilisi vochten.

Het volstaat om één paragraaf uit dat artikel te citeren om te zien hoe “tolerant” The Daily Beast was voor iedereen in dat verhaal die niet homo, anti-Russisch of op zijn minst antichristelijk was:

“Na de brute gebeurtenissen van de vroege vrijdagochtend, hebben de organisatoren van de Pride Parade de mars verschillende dagen uitgesteld en gezegd:” We konden onszelf niet toestaan ​​om bij te dragen aan verdere escalatie van spanningen in het land. We zullen niet toestaan ​​dat pro-Russische, neo-nazi-groepen de staat van Georgië verzwakken. “Nu is het niet duidelijk wanneer of zelfs als de parade zal plaatsvinden.

Volgens de lokale nieuwssite civil.ge vinden de organisatoren van Pride dat de Georgische regering “geen enkele wens heeft om de LGBTQ-gemeenschap te beschermen tegen radicale groepen die met Rusland worden gefinancierd.”

Deze schaamteloze stortvloed aan leugens die de slachtoffers de schuld geven (omdat de enige mensen die in die dagen in de straten van Tbilisi werden bedreigd door Russen of de aanhangers van de Georgisch-orthodoxe kerk) wijzen op een verslechtering van de Westerse opvattingen ten opzichte van Georgië.

“We moeten niet vergeten dat de burgeroorlogen in Georgië begonnen in 1991, toen de Georgische nationalistische boeven de lokale autonomie van Abchazië en Zuid-Ossetië aanvielen op bevel van de eerste president van het onafhankelijke post-Sovjet-Georgië, die toen Zviad Gamsakhurdia was” herinnert zich Dmitry Kulikov, een prominente commentator van de post-Sovjet-ruimte op de in Moskou gevestigde Vesti FM-radio. “Ze werden verslagen en nu erkennen zelfs Georgische functionarissen dat dit verschrikkelijke misdaden zijn begaan door Gamsakhurdia onder de vlag van het Georgische nationalisme. Dus waarom verwacht iemand dat de mensen met dezelfde ideologie rond Saakashvili en Zurabishvili nog beter zijn? “

Op het moment, in 1991-1992, had de westerse pers de objectiviteit om Zviad Gamsakhurdia een gek en een crimineel te noemen. De westerse regeringen protesteerden op geen enkele manier, toen de regering van Gamsakhurdia omvergeworpen werd door de interne Georgische oppositie in een gewapende opstand waarvan velen zeiden dat ze de steun hadden van Moskou.

Waarom steunt het Westen dezelfde Russofobe Georgische nationalisten die nu samenwerken met de verbannen Mikheil Saakashvili, een psychologisch en ideologisch tweeledig twintigtal van Gamsakhurdia?

Dit is een vraag die historici moeilijk kunnen beantwoorden. Het was geen Georgisch nationalisme dat veranderde (het bleef grotendeels hetzelfde – gewelddadig, lawaaierig, anti-Russisch en altijd enthousiast om westerse steun te krijgen). Het was het Westen (namelijk de VS, de EU en hun bondgenoten) dat erger werd.Lees ook:  Maak kennis met de neoliberalen uit het Obama-tijdperk die de staatsregeringen adviseren over de veiligheid van de verkiezingsdag

Comments

comments