Een zichzelf vervullende profetie: Trump’s Midden-Oostenbeleid zou de Houthi’s van Jemen in handen van Iran kunnen duwen

Een zichzelf vervullende profetie: Trump’s Midden-Oostenbeleid zou de Houthi’s van Jemen in handen van Iran kunnen duwen

24 juli 2019 1 Door Indignatie redactie

Leiders van de Houthi (Ansar Allah) beweging van Jemen ruilden deze week weer vuile woorden aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump nadat de president opmerkingen maakte over zijn steun aan de door Saudi geleide coalitieoorlog en de wens uitte voor Iran om “uit Jemen te komen”.

Dinsdag zei de Amerikaanse president tijdens een  kabinetsvergadering van het Witte Huis  dat “er veel vooruitgang was geboekt bij het beëindigen van de vluchtige impasse met Iran, en voegde eraan toe dat hij Iran uit Jemen wil:

En we willen dat ze uit Jemen vertrekken. Ik vroeg secretaris Kerry via mensen: “Waarom heb je ze niet uit Jemen gehaald toen je ze $ 150 miljard gaf?” Hij zei dat het te ingewikkeld was. Oh geweldig. Dus we willen dat ze uit Jemen vertrekken. Syrië is een ander soort situatie, maar het komt allemaal goed. “

Trump heeft geen bewijs geleverd ter ondersteuning van zijn bewering dat Iraans personeel in Jemen actief is en tot dusverre heeft de VS geen bewijs geleverd om de claim te ondersteunen.

Mohammed Ali al-Houthi, lid van de Supreme Political Council en de tweede in bevel van de Houthi, reageerde dinsdag op de Amerikaanse president in een  tweet en zei:

Trump zou [de lucratieve financiële deals van de Verenigde Staten met Saoedi-Arabië] moeten melken de Golf in zijn vuile spel weg van Jemen, zijn uitspraken legitimeren de illegale agressie niet en zijn voortzetting van de agressie bevestigt de opzettelijkheid van zijn criminaliteit en overtreding van internationaal recht. “

Al-Houthi beschuldigde Trump ervan een oorlogsmisdadiger te zijn, een moordenaar van Jemenitische kinderen en terroristische regimes te steunen. Hij schreef op Twitter dat “Trump heeft gefaald in zijn strijd met Iran in de Straat van Hormuz en via Jemen is teruggekeerd naar de Golf.”

Mohamed Abdulsalam, de woordvoerder van de Houthis,  schreef op Twitter  na de opmerkingen van Trump dat wat de Amerikaanse president zei in tegenspraak is met de realiteit en feiten en geen antwoord verdient. Abdulsalam herinnerde Trump aan de eigen betrokkenheid van de VS bij Jemen en schreef:

 De oorlog tegen het land [Jemen] werd aangekondigd vanuit Washington, bloedbaden werden gepleegd met Amerikaanse wapens en senatoren van het Congres eisen dat hun land stopt met het steunen van de landen van de Coalitie. ”

Feiten ter plaatse

Saoedi-Arabië lanceerde zijn oorlog tegen Jemen in maart 2015 onder leiding van Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Salman beweerde dat zijn doel bij de lancering van de oorlog was de Houthi’s terug te draaien en de afgezette voormalige Jemenitische president Abdrabbuh Mansur Hadi te herstellen, die het land naar Saoedi-Arabië vluchtte na populaire protesten tijdens de Arabische lente. Vanaf het moment dat de zeer impopulaire oorlog begon, hebben Saoedische functionarissen hard gewerkt om het te beschouwen als een noodzakelijke stap in het bevrijden van het Arabische land uit Iran, en herhaalden de nog steeds ongegronde bewering dat de Houthi’s een Iraanse proxy zijn.

Van hun kant hebben de Houthi’s nooit hun politieke alliantie met Iran ontkend, een van de weinige landen die de legitimiteit van de nu meer dan vier jaar oude Saoedische oorlog tegen Jemen consequent betwisten. Toch houden de Houthis en de Iraanse regering allebei vol dat Iran nooit troepen, militaire adviseurs of wapens naar de Houthis en de door Saudi geleide coalitie heeft gestuurd – ondanks zijn controle over grote delen van Jemen en de aanwezigheid van zijn door de VS gesteunde inlichtingenapparatuur in het land – heeft nooit hard bewijs kunnen leveren van een Iraanse aanwezigheid op het terrein.

Zoals bij elke politieke alliantie, bestaat er een niveau van samenwerking tussen Iran en de Houthi’s. Nadat de Houthi’s succesvol waren in het leiden van de beweging om de door Saudi gesteunde Hadi-regering uit Jemen te verdrijven, sloten Iran en de Houthi’s  een deal  om wekelijkse passagiersvluchten tussen de twee landen te starten. De vluchten, die maar een week duurden, trokken de brand van Saoedi-Arabië, die vervolgens militair geweld gebruikte om een ​​einde te maken aan vluchten tussen Teheran en Sana’a en uiteindelijk de luchthaven van Sana’a volledig blokkeerde, wat leidde tot een  verlammende humanitaire crisis . Houthi-regeringsfiguren vliegen nog steeds af en toe naar Iran om gesprekken bij te wonen, en sommigen denken dat ze bezit hebben in het graafschap.

Een  rapport  van de VN-Veiligheidsraad in 2018 beschuldigde Iran van het illegaal verzenden van brandstof naar de Houthi-regering in Jemen. Het rapport beweert dat de brandstof vervolgens werd verkocht en de opbrengst werd gebruikt om wapens te kopen die de Houthi’s gebruikten in hun strijd tegen de door Saudi geleide coalitie. VN-experts zeggen dat Iran door het leveren van brandstof aan de Houthis “een VN-wapenembargo schendt” en “direct of indirect raketten en drones aan de Houthis levert.” Als Iran inderdaad brandstof aan de Houthis levert, is de beweging waarschijnlijk de machtsverhoudingen in de Jemen-oorlog veranderen, omdat Saoedi-Arabië alleen al in 2018 meer dan $ 80 miljard heeft uitgegeven aan geavanceerde wapenaankopen uit de Verenigde Staten. Ze genieten ook van Amerikaanse logistieke en inlichtingenondersteuning in de oorlog tegen het land.

Houthi afhankelijkheid van Teheran voor wapens is ook niet nodig, omdat het land  zo overladen is met wapens dat het risico om te proberen ze vanuit Iran binnen te smokkelen niet alleen een dwaze onderneming voor de Houthi’s zou zijn, het zou weinig voordeel bieden omdat de beweging al een aanzienlijk arsenaal dat het heeft geërfd van de regering van de voormalige Houthi-bondgenoot, wijlen Ali Abdullah Saleh.

Lees ook:  Temperatuurstijging in de VS: de krakende verkiezingsmachines kunnen barsten

Er is ongetwijfeld sprake van een convergentie van belangen tussen de Houthi’s en Iran, inclusief oppositie tegen de internationaal erkende  diefstal van Palestijns land door Israël  en  Saoedische financiering voor extremistische groepen  in Jemen en het Midden-Oosten. De steun van Teheran voor de Houthi’s  is echter beperkt  tot politieke, diplomatieke en media-ondersteuning en de invloed van het land in Jemen is op zijn best marginaal. Er zijn geen aanwijzingen dat Iran een significante invloed heeft op de besluitvorming van de Houthis. In feite, bij het begin van zijn conflict met de Saoedisch geleide coalitie, werden de  Houthi’s snel gedeporteerd de minder dan honderd Iraanse adviseurs die in Jemen aanwezig waren, beweerden dat hun aanwezigheid potentiële toekomstige onderhandelingen met de Saoedische coalitie zou kunnen belemmeren.

Zeer onafhankelijk: de wortels van de Houthis

De Houthi’s, die zichzelf Ansar Allah noemen, zijn altijd trots en fel onafhankelijk geweest. Velen nemen aanstoot aan het idee dat hun succes in de strijd tegen het Saoedische regime geworteld is in buitenlandse hulp in plaats van vastberadenheid en gruwel van eigen bodem. Een blik op het begin van de beweging en de daaropvolgende groei lijkt te bevestigen dat dit laatste het geval is.

De groep werd voor het eerst gevormd in de jaren 1990 als een theologische beweging geworteld in het Zaydi-geloof. Hoewel zowel door de VS als door de Golf gesponsorde media vaak de Houthi-alliantie met Iran schilderen, zoals verankerd door hun gedeelde Shia Moslim-geloof, zijn Zaydis, die veertig procent van de totale bevolking van Jemen uitmaken, politiek en theologisch verschillend van de Twelver-tak van de Shia Islam beoefend in Iran. De Houthi’s behouden hartstochtelijk zowel hun geloof als hun politieke erfgoed, dat al meer dan duizend jaar een hoofdbestanddeel is van de identiteit van Jemen en inspiratie put uit zijn vermogen om de vele mogelijke indringers van Jemen af ​​te weren.

De overgang van de groep van religieuze sekte naar politieke partij, die tegenwoordig Jemenieten uit verschillende religieuze achtergronden omvat, kwam in de vorm van oppositie tegen de VS en Saoedische steun voor het jammerlijk corrupte regime van de voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh in de jaren negentig. Het was niet alleen de corruptie van het Saleh-regime die de groei van Houthis stimuleerde, maar vreest dat zijn zware afhankelijkheid van buitenlandse regeringen de soevereiniteit van Jemen zou ondermijnen.

Hussein Badreddin al-Houthi, de oprichter van de beweging, legde de basis voor het belangrijkste werkingsprincipe van de Houthis. Badreddin zei het volgende  in de Malzem , het officiële leerstellige document waarop de Houthi-grondwet is gebaseerd:

Inwoners moeten zichzelf steunen voor onafhankelijkheid, omdat elke andere partij niets anders biedt dan de prijs. “

Badreddin zou later worden vermoord door de Saoedisch gesteunde regering van Saleh, wat een jarenlange burgeroorlog zou veroorzaken.

Volgens de artikelen van de Houthi-grondwet, die sterk is gebaseerd op de Malzem, is externe steun aan de Houthis verboden en gecriminaliseerd als deze voorwaardelijk is. Ondersteuning moet gratis zijn en geen enkele invloed op de beweging of enig lid van de beweging eisen.

Toen de Houthi’s in 2030 hun nationale visie onthulden om Jemen te herbouwen tot een moderne, stabiele en democratische staat, waren veel van de 175 doelstellingen uiteengezet in een manifest waarin de visie werd uiteengezet, gericht op onafhankelijkheid, vrijheid en niet-onderwerping aan voogdij of buitenlandse invloed . Iran was geen uitzondering.

Volgens de Houthi’s zou directe Iraanse interventie in hun land het risico van verdeeldheid in hun Zaydi-sekte verhogen en de huidige golf van Arabisch nationalisme tegen hen verder in brand zetten, een uitkomst die ze willen vermijden.

Historisch gezien heeft Iran weinig invloed gehad op Jemenitische zaken. Hoewel het lang een diplomatieke aanwezigheid in Sana’a heeft behouden, was zijn invloed in de twee decennia voorafgaand aan de door Saudi geleide oorlog op zijn best marginaal. Die twee decennia lagen vol met de mogelijkheid om invloed uit te oefenen als een natie dat wilde doen, met tientallen oorlogen die soms gelijktijdig plaatsvonden en vaak met talloze buitenlandse regeringen. Iran erkent niet eens de huidige politieke raad gevormd door Houthis en heeft geen vertegenwoordigers in Sana’a of ambassadeurs bij de Houthi-regering daar.

Een zichzelf vervullende profetie

Mede dankzij hun verzet tegen de sociaal-economische en politieke onderdrukking waarmee Jemenieten door voormalige regeringen worden geconfronteerd en door de toestroom van verdeeldheid van Saoedische gesponsorde salafistische propaganda in het land, hebben de Houthi’s hun oppositie tegen de Saleh-regering in een succesvolle beweging met brede lokale steun die een van ‘s werelds best gefinancierde militairen een beslissende overwinning in Jemen kan ontzeggen.

Het is de afwijzing door de Houthis van Saoedische en Amerikaanse inmenging in hun land, deelname aan de overheid en sociale voorzieningen en steun voor Palestijnse rechten waardoor de Houthi’s in Jemen gedijen, en niet de Iraanse steun.

Dat gezegd hebbende, aangezien zowel de Verenigde Staten als Saoedi-Arabië oorlog en economische blokkades blijven voeren tegen zowel Jemen als Iran, is het waarschijnlijk dat de politieke alliantie van de Houthi  met Iran zal groeien , waardoor de angsten van zowel de Saoedi-Arabië als de Verenigde Staten zullen verdwijnen in een zichzelf vervullende profetie.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Trump's Syrië Intrekking? Relax, het is weer een PR Gimmick

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Dit is wat de pers zou moeten vragen: hoe weten we wanneer het veilig is om eruit te komen?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments