Wie was de overgrootvader van Boris Johnson die de Turken hebben vermoord en opgehangen

Wie was de overgrootvader van Boris Johnson die de Turken hebben vermoord en opgehangen

25 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Boris Johnson is de nieuwe premier van het VK geworden en de Turkse pers wordt wild van de Ottomaanse wortels van Johnson van zijn grootvader. Locals uit de geboortestad van zijn overgrootvader hebben ook op deze belachelijke bandwagon gesprongen, waarin een bekende verlichte liberale intellectueel die de toenmalige Turkse Republiek verafschuwde en daarom werd vermoord.

Ali Kemal Bey (Ottomaans Turks: عَلِي كمال‌ بك; 1867 – 6 november 1922) was een Ottomaanse journalist, krantenredacteur, dichter en politicus van liberale signatuur, die gedurende ongeveer drie maanden minister van Binnenlandse Zaken was in de regering van Damat Ferid Pasha, de Grand Vizier van het Ottomaanse rijk. Hij werd vermoord tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

Kemal is de grootvader van de Britse politicus Stanley Johnson en overgrootvader van parlementslid voor Uxbridge en South Ruislip Boris Johnson, MP voor Orpington Jo Johnson en journaliste Rachel Johnson.

De moeder van Kemal was een Circassian, naar verluidt van slavenoorsprong. Kemal was een journalist die veel reisde en op vakantie ging in andere landen. Tijdens een van de vele bezoeken aan Zwitserland ontmoette hij en werd hij verliefd op een Anglo-Zwitsers meisje, Winifred Brun, de dochter van Frank Brun door zijn huwelijk met Margaret Johnson. Zij trouwden op 11 september 1903 in Paddington, Londen, Middlesex.

In het begin van zijn leven had Kemal sterke liberale democratische overtuigingen verworven, waardoor hij uit het Ottomaanse rijk werd verbannen onder Abdul Hamid II, maar onmiddellijk na het einde van de persoonlijke heerschappij van de sultan in juli 1908 werd hij een van de meest prominente figuren in het Ottomaanse journalistieke en politieke leven. Vanwege zijn verzet tegen de Jonge Turken die de revolutie hadden gemaakt, bracht hij het grootste deel van het volgende decennium in oppositie door.

Hij was ooit redacteur van de liberale krant İkdam en een vooraanstaand lid van de Liberale Unie.

In The Times van 9 maart 1909, over speculaties dat hij de zetel van wijlen minister van Justitie Refik Bey zou betwisten, werd Kemal beschreven als een van de “toonaangevende mannen van letters in Turkije, een uitstekende spreker en persoonlijk erg populair”. Kemal werd unaniem aangenomen als kandidaat om het parlementaire kiesdistrict van Stambul te vertegenwoordigen tijdens een vergadering van de Liberale Unie op 9 maart 1909.

Na de moord op de hoofdredacteur van de krant Serbestî, Hasan Fehmi, in april 1909 verklaarde Kemal dat hij Ismail Qemali en Rifsat, de assistent-redacteur van Serbestî had gewaarschuwd dat ze door extremisten in Salonica waren veroordeeld. Een mediastorm tussen de liberale krant İkdam en de conservatieve Tanin volgde, waarbij İkdam Ahmet Rıza Bey beschuldigde voor verlichte absolutisme, en Tanin, het orgaan van het Comité van Unie en Vooruitgang (CUP) beschuldigt de Liberale Unie van het zijn een subversief lichaam dat samenzweert met Armeniërs. In die tijd beschuldigde Kemal Rahmi Bey en Dr. Nazım Bey van het Comité van Unie en Vooruitgang van het voorstellen van zijn moord. Deze gebeurtenissen werden bekend als het incident van 31 maart en werden gevolgd door de tegengroep van 1909, een poging om het Tweede Constitutionele Tijdperk van het Ottomaanse Rijk te ontmantelen en te vervangen door een autocratie onder Sultan Abdul Hamid II. Soldaten uit Salonica zetten Abdul Hamid af op 27 april 1909 en zijn broer Reshad Efendi werd uitgeroepen tot Sultan Mehmed V.

Kemal vluchtte naar ballingschap in Engeland, waar zijn vrouw Winifred eind 1909 in Bournemouth een zoon, Osman Wilfred Kemal, baarde. Kort na de geboorte stierf zijn vrouw aan kraamvrouwenkoorts. Ze hadden al een dochter genaamd Selma. Kemal verbleef bij zijn schoonmoeder Margaret Brun (geboren Johnson) en bij zijn kinderen, eerst in Christchurch, nabij Bournemouth, en vervolgens in Wimbledon tot 1912, toen hij terugkeerde naar het Ottomaanse rijk en al snel weer trouwde. Zijn tweede vrouw was Sabiha Hanım, de dochter van een Ottomaanse pasja. Ze hadden een zoon, Zeki Kuneralp, die werd geboren in oktober 1914.

Bij zijn terugkeer uit ballingschap hield Kemal een toespraak voor een oorlog tegen de Balkanliga in Stambul op 3 oktober 1912. Montenegro begon de Eerste Balkanoorlog door op 8 oktober 1912 de oorlog aan de Ottomanen te verklaren.

Lees ook:  Brexit gaat naar de Cliff Edge

In een rapport van 11 november 1918 (wapenstilstand) waarin gespeculeerd werd over de opvolger van Ahmed Izzet Pasha, meldde The Times dat Kemal Ahmet Tevfik Pasha steunde als grootvizier, met de steun van de marine- en Khoja-partijen. In een later rapport in The Times van 19 mei 1919 stond dat Kemal was benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet van Damat Ferid Pasha, ter vervanging van Mehmet Ali Bey die met pensioen was gegaan. Kemal was een van de leden van de Ottomaanse delegatie naar de vredesconferentie in Parijs in juni 1919. In een artikel van 25 juni 1919 meldde The Times dat Kemal agenten van het Comité van de Unie en de vooruitgang had beschuldigd van het belemmeren van het herstel van de orde in de Ottomaanse provincies, die Talat Pasha specifiek beschuldigen van het organiseren van Albanese brigandbands in de Izmit en Enver Pasha van hetzelfde te doen in de Panderma, Balikesir, en Karasi-districten. Hij beweerde ook dat de CUP £ 700.000 aan partijfondsen beschikbaar had voor propaganda, evenals tal van fortuinen gemaakt door winstbejag tijdens de Grote Oorlog. In feite had Kemal ontslag genomen tussen de indiening van het rapport en de publicatie ervan in The Times op 3 juli 1919.

Met ongeëvenaarde passie veroordeelde Kemal de aanvallen op en de slachtingen van de Armeniërs van het rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog en trad het op tegen de Ittihadistische leiders als de auteurs van die misdaad en eiste meedogenloos hun vervolging en straf. Hij voerde ook campagne tegen de Kemalistische beweging. Samen met andere conservatieven die onder de Sultan in Istanbul dienen, richtte Kemal ook een organisatie op die bekend staat als de İngiliz Muhipler Cemiyeti (“The Anglophile Society”), die pleitte voor de Britse protectoraatstatus voor Turkije. Dit, in combinatie met zijn eerdere oppositie tegen het Comité van Unie en Vooruitgang, maakte hem tot anathema voor de nationalistische beweging die kracht verzamelde in Ankara en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog bestreed tegen de pogingen tussen Griekenland en de Entente-mogendheden om Anatolië te verdelen.

Dood
Op 4 november 1922 werd Kemal gekidnapt uit een kapperszaak in het Tokatliyan Hotel in Istanboel en werd hij naar de Aziatische kant van de stad vervoerd op weg naar Ankara voor een proces op beschuldiging van verraad. Op 6 november 1922 werd de partij in Izmit onderschept door generaal Nureddin Pasha, vervolgens de commandant van het eerste leger, dat was uitgelijnd met Mustafa Kemal Pasha. Kemal werd aangevallen en gelyncht door een menigte opgericht door Nureddin met stokken, stenen en messen, en opgehangen aan een boom. Zijn hoofd werd verpletterd door knuppels en hij werd gestenigd tot de dood. Zoals Nureddin persoonlijk aan Riza Nur heeft beschreven, die met Ismet Inönü op weg was naar Lausanne om met de geallieerden over vrede te onderhandelen, “werd zijn met bloed bedekte lichaam vervolgens opgehangen met een grafschrift over zijn borst waarop stond: ‘Artun Kemal'”.

Afstammelingen en erfenis
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Ottomaanse rijk een van de centrale mogendheden verbonden met het Duitse rijk, en de in Engeland wonende zoon en dochter van Kemal namen de meisjesnaam Johnson van hun grootmoeder aan. Zijn zoon Osman begon ook zijn middelste naam Wilfred te gebruiken als zijn voornaam. (Osman) Wilfred Johnson trouwde later met Irene Williams (de dochter van Stanley F. Williams uit Bromley, Kent, door zijn huwelijk met Marie Luise, Freiin von Pfeffel, geboren in 1882 en hun zoon Stanley Johnson werd een expert op het gebied van milieu en populatieonderzoek en lid van het Europees Parlement dat de conservatieve partij vertegenwoordigt. Zijn zoon Boris Johnson, de achterkleinzoon van Kemal, was redacteur van The Spectator en conservatief parlementslid voor Henley on Thames van 2001 tot 2008. Van 4 mei 2008 tot 8 mei 2016,

Na de Eerste Wereldoorlog keerde de half-Engelse dochter Selma van Kemal terug naar haar Turkse achternaam Kemal en kreeg ook de Turkse nationaliteit. Haar zoon Anthony Battersby bracht het grootste deel van zijn carrière door als consultant voor de volksgezondheid voor verschillende VN-agentschappen.

Sabiha, de tweede vrouw van Kemal, ging in ballingschap in Zwitserland met haar zoon Zeki Kuneralp. Hij keerde terug naar Turkije na de dood van Atatürk en werd toegelaten – met de persoonlijke goedkeuring van president İsmet İnönü – in de Turkse diplomatieke dienst, waar hij in de jaren zestig tweemaal als permanent ondersecretaris was en van 1964 tot 1966 als ambassadeur in Londen diende. opnieuw van 1966 tot 1972. Zijn vrouw en haar broer werden gedood toen een onbekende Armeense schutter het vuur op zijn auto opende terwijl hij in 1978 als ambassadeur in Madrid diende.

Zeki Kuneralp schreef een beschrijving van het leven van zijn vader in het Engels ten behoeve van de Britse kant van het gezin. Zeki’s zonen Sinan en Selim wonen beide in Turkije. De eerste is een uitgever in Istanbul en de laatste volgde zijn vader naar de diplomatieke dienst.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Brexit: Geen nieuwe gesprekken na voorstellen Johnson

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Nieuwe kapitein voor een zinkend Groot-Brittannië
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments