Dreigde Trump gewoon Iran aan te vallen met kernbommen?

Dreigde Trump gewoon Iran aan te vallen met kernbommen?

26 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Hij zei dat hij Afghanistan kon vernietigen maar bedoelde Iran. Het enge deel is dat er al een plan is.

Scott RITTER

Op maandag tijdens een persconferentie tussen Donald Trump en de Pakistaanse premier Imran Khan sprak Trump nogal nonchalant over het herzien van plannen om Afghanistan te vernietigen.

“Ik zou die oorlog in een week kunnen winnen. Ik wil gewoon geen 10 miljoen mensen doden, ‘  zei Trump . “Ik heb plannen met Afghanistan dat als ik die oorlog wilde winnen, Afghanistan van de aardbodem zou worden weggevaagd, het weg zou zijn. Over tien dagen zou het voorbij zijn. En ik wil die route niet volgen. ‘

Trump’s ogenschijnlijk blase verwijzing naar een hypothetische massamoord op een omvang en schaal die nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is gezien (het duurde nazi-Duitsland meer dan vier jaar om zes miljoen Joden te doden) was verbluffend. We weten, gezien de stand van zaken in Afghanistan, dat dit nooit zal gebeuren. Maar het was niet vanzelfsprekend. Een dergelijk beleid van totale vernietiging kan ook worden beschouwd als van toepassing op Iran, en het potentieel voor het gebruik van kernwapens in het geval van een Amerikaans-Iraans conflict is verre van hypothetisch. Hij wist precies wat hij deed.

Er is een neiging onder waarnemers van het Trump White House om het dagelijkse spervuur ​​van bizarre uitspraken en tweets af te wijzen. Verslaggevers die hem bedekken zijn zo gegroeid aan deze eindeloze stroom van hyperbolen dat ze vergeten dat deze man de opperbevelhebber is van de grootste militaire macht in de geschiedenis, die over voldoende nucleaire vuurkracht beschikt om de wereld honderd keer te vernietigen. In een tijdperk waarin tweets een forum zijn geworden voor de uitdrukking van beleid, is het ook gemakkelijk om te vergeten dat de traditionele vormen van beleidsuitdrukking, zoals de Nuclear Posture Review 2018   (NPR), blijven bestaan ​​en daadwerkelijk betekenis hebben.

Volgens de NPR van 2018 zouden de Verenigde Staten ‘de inzet van kernwapens alleen in extreme omstandigheden overwegen om de vitale belangen van de Verenigde Staten, hun bondgenoten en partners te verdedigen.’ Dit is een bemoedigende verklaring, maar de waarde ervan ligt in de het vermogen van de Amerikaanse nucleaire onderneming om landen ervan te weerhouden zelf kernwapens te gebruiken. Zoals de NPR opmerkte, “als de afschrikking faalt, zullen de Verenigde Staten ernaar streven elk conflict te beëindigen op het laagst mogelijke niveau van schade en tegen de best haalbare voorwaarden voor de Verenigde Staten, bondgenoten en partners.”

Het bereiken van een evenwicht tussen “de laagst mogelijke schade” en “de best haalbare voorwaarden” voor de VS en zijn bondgenoten is niet iets dat Washington heeft laten zien dat het kan worden bereikt – men hoeft alleen maar te kijken naar de verwoesting die Kobani, Mosul en Raqqa in de strijd tegen de islamitische staat in Irak en Syrië. Dat de VS ervoor zouden kiezen om hele steden te nivelleren om licht bewapende opstandelingen met nul strategische capaciteit te verslaan, spreekt boekdelen over de calculus achter elke notie van ‘evenwicht’. het laagst mogelijke niveau van schade ‘is een absurde norm die letterlijk geen betekenis heeft.

Als zodanig wordt de vraag op welke drempel de werkgelegenheid van de Amerikaanse nucleaire onderneming waarschijnlijk wordt. In de eerste plaats komt het voortdurende conflict in Afghanistan niet op afstand tot een vergelijking over de mogelijke inzet van kernwapens door de Verenigde Staten. Amerikaanse militaire officieren werken schijnbaar strikt in overeenstemming met het  Verdrag van Wenen en de aanvullende protocollen, aangezien het gaat over kwesties van wederkerigheid tijdens gewapend conflict. Het Internationaal Gerechtshof heeft vastgesteld dat het gebruik van kernwapens onverenigbaar is met de oorlogswetten.

De militaire planners van de VS en de NAVO hebben echter een uitzondering gemaakt en hebben opgemerkt dat zodra een conflict begint, traditionele theorieën over humanitarisme en internationaal recht onzinnig worden. Maar deze uitzondering zou nooit van toepassing zijn op de huidige situatie in Afghanistan, waardoor president Trump beweert de plannen hiervoor te hebben herzien. Er is eenvoudigweg geen kans dat het militaire leiderschap van Amerika ooit toestaat dat dergelijke plannen worden overwogen, laat staan ​​opgesteld en voorbereid op uitvoering.

Lees ook:  Trump: de man die Iran heeft bedrogen

Deze verklaring werd afgelegd op een dag nadat Trump  op dezelfde manier dreigende woorden tweette en verklaarde: “Elke aanval door Iran op iets Amerikaans zal met grote en overweldigende kracht worden ontmoet. In sommige gebieden betekent overweldigend vernietiging. ”In de geest van een rationele waarnemer kan er geen twijfel over bestaan ​​dat de president over het gebruik van kernwapens sprak en dat ook doet.

In tegenstelling tot de situatie ten opzichte van Afghanistan, waar de loutere overweging om kernwapens te gebruiken op de schaal en de schaal die nodig zijn om 10 miljoen mensen te doden ondenkbaar is, is de situatie ten opzichte van Iran een heel ander scenario. De NPR van 2018 spreekt specifiek over de rol die Amerikaanse nucleaire afschrikking speelt in de confrontatie met Iran op verschillende mogelijke conflictpunten.

Eerst en vooral stelt de NPR dat “Iran de technologische capaciteit en een groot deel van de capaciteit behoudt die nodig is om een ​​kernwapen te ontwikkelen binnen een jaar na een besluit daartoe.” VS was lid van het Joint Comprehensive Program of Action (of JCPOA, in de volksmond bekend als de nucleaire overeenkomst van Iran). De VS trokken zich in mei 2018 terug uit de JCPOA en hebben sinds die tijd een beleid gevoerd van ‘maximale druk’ tegen Iran om het te dwingen nieuwe onderhandelingen aan te gaan over de beperking van zijn nucleaire programma. In plaats van toe te geven aan deze druk, heeft Iran zijn nucleaire capaciteiten verder uitgebreid dan toegestaan ​​door de JCPOA, wat betekent dat de in de NPR 2018 genoemde drempel van één jaar aanzienlijk is verkort.

De VS maakt zich ook zorgen over nucleaire proliferatie en “terroristen de toegang tot voltooide wapens, materiaal of expertise te weigeren.” Iran is uitgeroepen tot staatssponsor van terrorisme en het Revolutionary Guard Command, dat een cruciale rol speelt in zijn nucleaire programma, een terroristische entiteit. De NPR 2018 verklaart dat “het voorkomen van de illegale verwerving van een kernwapen, nucleair materiaal of gerelateerde technologie en expertise door een gewelddadige extremistische organisatie een belangrijke prioriteit van de Amerikaanse nationale veiligheid is.” Het merkt op dat de verwerving van kernwapens door “schurkenstaten” zoals Iran “dat nucleaire wapens bezit of de materialen, technologie en kennis die nodig is om ze te maken” verhoogt de kans dat terroristische organisaties ze zullen verwerven. “Verder,” merkt de NPR op, “gezien de aard van terroristische ideologieën,

Het doet er niet toe dat Iran vandaag geen nucleair wapen nastreeft, of dat de aanwijzing van zowel Iran als het Iraanse Revolutionaire Gardecommando als terroristische entiteiten door de VS een geheel politieke beweging is, verstoken van realiteit. Het feit blijft dat, als het gaat om de kwestie van het Amerikaanse nucleaire afschrikkingsbeleid, het theoretische vermogen en de intentie van Iran om zowel kernwapens te verwerven als deze technologie te delen met terroristische organisaties in het Amerikaanse beleid zijn gestold. Als zodanig creëert elke verklaring van de VS dat afschrikking heeft gefaald de zeer “extreme situatie” waaronder Washington de inzet van kernwapens kan overwegen “om de vitale belangen van de Verenigde Staten, hun bondgenoten en partners te verdedigen.”

Het zou de Verenigde Staten, met behulp van kernwapens, minder dan een week kosten om de nucleaire infrastructuur van Iran te vernietigen en hun regering en bijbehorende organisaties, waaronder het Iraanse Revolutionaire Garde Commando, te elimineren. Het aantal Iraniërs dat bij een dergelijke aanval zou worden gedood, kan heel goed de 10 miljoen overschrijden. President Trump begreep dat zijn verwijzing naar het vernietigen van Afghanistan onzinnig was. Maar zijn bereidheid om kernwapens te gebruiken om een ​​korte, beslissende militaire overwinning te behalen, was dat niet.

Het feit dat de Verenigde Staten voorwaarden hebben gedefinieerd die het gebruik van kernwapens tegen Iran zouden legitimeren, zou alle Amerikanen bang moeten maken. Het feit dat de huidige crisis aan deze voorwaarden zou kunnen voldoen, zou de hele wereld moeten alarmeren. Onder normale omstandigheden kon het Amerikaanse volk verwachten dat een rationele president wegliep van elke situatie die nodeloos het spook van een nucleaire oorlog uitnodigde. Dat president Trump zich zo gemakkelijk op zijn krachten beroept te midden van kritieke internationale spanningen, zou ons serieus moeten nemen

Het feit dat de Verenigde Staten voorwaarden hebben gedefinieerd die het gebruik van kernwapens tegen Iran zouden legitimeren, zou alle Amerikanen bang moeten maken. Het feit dat de huidige crisis aan deze voorwaarden zou kunnen voldoen, zou de hele wereld moeten alarmeren. Onder normale omstandigheden kan het Amerikaanse volk verwachten dat een rationele president wegloopt van elke situatie die nodeloos het spook van een nucleaire oorlog uitnodigt. Dat president Trump zo gemakkelijk zijn macht inroept te midden van kritieke internationale spanningen, zou ons een serieuze pauze moeten gunnen.Lees ook:  Door media veroorzaakte angst voor COVID-19 begint een tweede golf van ernstige economische paniek te veroorzaken

Comments

comments