Het is tijd dat we obesitas als een besmettelijke ziekte categoriseren

Het is tijd dat we obesitas als een besmettelijke ziekte categoriseren

29 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Het is misschien geen virus, maar obesitas kan zich van persoon tot persoon verspreiden . Een studie gepubliceerd in JAMA Pediatrics suggereerde dat obesitas zich door gemeenschappen kan verspreiden als een sociale besmetting. De studie wees uit dat verhuizen naar een gebied met een hoge mate van obesitas het risico op obesitas zelf kan vergroten, omdat je onbewust de gewoonten en het gedrag van de mensen om je heen onbewust kunt overnemen.

In deze studie hebben onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië  gekeken of blootstelling aan gemeenschappen met hoge obesitas het risico op obesitas bij individuele bewoners verhoogt. Ze rekruteerden families van Amerikaans legerpersoneel op 38 militaire bases in heel Amerika. In totaal namen 1.314 ouders en 1.111 kinderen deel, wier obesitaspercentages de nationale tarieven weerspiegelden. Een op de drie volwassenen in een typisch Amerikaans graafschap is zwaarlijvig en sommige bases waren in provincies met hoge percentages obesitas, variërend van 21 tot 38 procent.

De onderzoekers ontdekten dat bewoners die waren toegewezen aan bases in provincies met een hoge mate van obesitas, vaker overgewicht of obesitas hadden. Voor elke procentuele toename van het percentage obesitas bij de lokale bevolking, nam de kans dat een tiener te zwaar of zwaarlijvig zou zijn met vier tot zes procent toe. De kans dat een ouder zwaarlijvig zou worden, nam met vijf procent toe.

Bovendien, hoe langer de gezinnen daar woonden, hoe groter de kans dat ze hun gewicht zagen toenemen. Zelfs na het overwegen van omgevingsfactoren die de zwaarlijvigheid kunnen beïnvloeden, was het verband nog steeds duidelijk. Het is mogelijk dat wonen in een gebied met een gebrek aan sportscholen en een gemakkelijkere toegang tot fastfoodrestaurants beide een belangrijke rol spelen. 

Lees ook:  Bill Gates en de ontvolkingsagenda. Robert F. Kennedy Junior roept op tot een onderzoek

“Sociale besmetting bij zwaarlijvigheid betekent dat als meer mensen in uw omgeving zwaarlijvig zijn, dit uw eigen kansen op obesitas kan vergroten,” verklaarde Dr. Ashlesha Datar, een van de auteurs van de studie.

Communautaire inspanningen om zwaarlijvigheid te voorkomen

Om de obesitas-epidemie te bestrijden , moeten de inspanningen van de gemeenschap gericht zijn op het  stimuleren van gezond eten en een actieve levensstijl in verschillende omgevingen. Leiders in de gemeenschap kunnen programma’s en beleid maken die bijdragen aan het creëren van gezonde leefomgeving voor de gemeenschap. Ze kunnen bijvoorbeeld stimulansen bieden voor supermarkten of boerenmarkten om hun bedrijf te vestigen in achtergestelde gebieden; of restaurants om voedings- en calorielabels op hun menu te zetten. Ze kunnen bewoners ook aanmoedigen om fysiek actief te zijn door plaatsen te bieden waar ze actief kunnen zijn, zoals het maken van wandelpaden.

Scholen en werkplekken kunnen ook deelnemen aan het bevorderen van gezond eten en actief leven. Schoolautoriteiten kunnen kinderen aanmoedigen om water te drinken in plaats van met suiker gezoete dranken door hen toegang te geven tot gratis drinkwater. Scholen moeten er ook voor zorgen dat de beschikbare opties voor eten en drinken gezond zijn. Schoolautoriteiten moeten kinderen helpen bij het volgen van hun voedingsaanbevelingen voor fruit, groenten, volle granen en magere of magere zuivelproducten. Bovendien kunnen ze de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan lessen lichamelijke opvoeding verhogen om ervoor te zorgen dat studenten fysiek actief zijn.

In de werkplekgemeenschap kunnen autoriteiten een gezonde werkomgeving creëren door een welzijnsprogramma voor hun werknemers aan te bieden. Ze kunnen fysieke activiteit aanmoedigen door managementondersteuning aan te bieden en toegang te geven tot kansen, beleid en sociale ondersteuning. Bovendien moeten cafetaria’s op de werkplek ook gezondere voedselkeuzes toegankelijker maken voor hun werknemers.

Obesitas is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, dus het voorkomen en zelfs omkeren kan veel gevallen van dodelijke medische aandoeningen verminderen.Lees ook:  Gezondheid Vrijheid wordt overal in de westerse wereld vernietigd

Comments

comments