Boris Back to the Future – van Victoriaans rijk en armoede

Boris Back to the Future – van Victoriaans rijk en armoede

30 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Boris Johnson, heeft gezworen “de natie te verenigen” en een “gouden eeuw” van welvaart en technologische vooruitgang in te luiden.

De hardline Brexiteer-chief zegt dat hij Groot-Brittannië voor 31 oktober uit de Europese Unie zal trekken – met of zonder een echtscheidingsovereenkomst met Brussel. Hoogstwaarschijnlijk betekent dat een ‘harde Brexit’ waarna Groot-Brittannië een apart land moet worden dat afhankelijk is van handel met de rest van de wereld onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Dat is natuurlijk wat harde Brexiteers zoals Johnson en zijn volgers in een minderheidsdeel van de conservatieve partij altijd al wilden. Ze willen dat Groot-Brittannië een enige vrijhandel is die los staat van alle banden met de EU, zoals een zachte overgangsoptie met een aantal handelsconcessies over een periode van jaren.

In zijn eerste parlementaire speech als nieuwe premier verklaarde Johnson: “Onze missie is om Brexit op 31 oktober af te leveren, het Verenigd Koninkrijk nieuw leven in te blazen en er de grootste plaats op aarde van te maken.”

Hij sprak over zijn premierschap als het begin van een ‘nieuw gouden tijdperk’ en van een ‘fantastische nieuwe agenda voor ons land’.

Iedereen moet inderdaad worden aangemoedigd om groot te denken. Maar meestal is het raadzaam om een ​​redelijke basis voor ambitie te hebben.

Johnson schetste verschillende schijnbaar grote verbeteringen voor de Britse samenleving. Hij zei dat hij het aantal politieagenten zou verhogen om de straatcriminaliteit te verminderen. Hij kondigde grote investeringsideeën voor transport- en communicatie-infrastructuur aan. En hij zei dat hij prioriteit zou geven aan verhoogde overheidsuitgaven voor scholen en onderwijs.

Dat is allemaal heel goed in theorie. Maar met name Johnson liet veel financiële details achter over wat zijn regering precies ging investeren, en ten tweede, hoe ze ervoor zouden betalen.

Op de typische manier van Johnson waren zijn inkomende toespraken als de nieuwe bewoner van 10 Downing Street meestal onstuimig en bombast zonder overtuigende inhoud. Dit is dezelfde politicus die in het referendum in juni 2016 campagne voerde voor de Brexit door te beweren dat geld dat werd bespaard door het beëindigen van het Britse lidmaatschap van Groot-Brittannië, ertoe zou leiden dat £ 350 miljoen per week zou worden uitgegeven aan de Britse nationale gezondheidsdienst. Die claim bleek later een fictie te zijn.

Johnson is een schaamteloze waffler die een talent heeft om zijn intellectuele leegte te verbergen met een chic accent en elitarisme van de hogere klasse.

Wat alarmerend zou moeten zijn, is de manier waarop Johnson zijn nieuwe kabinet onmiddellijk heeft ingepaktmet hardline conservatieve Brexiteers die steevast een neoliberale ideologie over economisch beleid en een haveloos buitenlands beleid delen. Zijn nieuwe buitenlandse secretaris is Dominic Raab, die net als Johnson lijdt aan hondsdolle Russophobia en wanen over de Skripal-sage als een door Poetin bestelde moordaanslag.

In zijn poging om nieuwe premier te worden om de ongelukkige Theresa May te vervangen, zei Johnson dat hij toegewijd was aan het verhogen van belastingvoordelen voor de rijken en aan het verlagen van de vennootschapsbelasting. Dit is hetzelfde mislukte economische beleid dat heeft geleid tot enorme ongelijkheid en armoede in talloze andere landen gedurende vele decennia. Niet meer dan in de VS en Groot-Brittannië, waar stijgende armoedecijfers eerdere historische progressieve winsten in die samenlevingen omkeren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  "Stop niet met het noemen van de cijfers": Greta negeert de vraag en houdt spontaan een toespraak

Het gebrek in de nieuwe Britse regering is dat het lijkt te worden verleid door romantische ideeën over het herstellen van een veronderstelde “grootheid”. Voor fervente Britse nationalisten is er een gemeenschappelijke opvatting dat het Victoriaanse tijdperk dat het grootste deel van de 19e eeuw omvatte een ‘gouden eeuw’ was. Dit was toen Groot-Brittannië een brullende industriële revolutie onderging en een imperium van koloniën bouwde dat een kwart van de landmassa van de planeet besloeg. Met trots werd gezegd, “de zon gaat nooit onder op het Britse rijk”, vanwege de verre gebieden onder de heerschappij van Londen.

Het Victoriaanse tijdperk was ook berucht om sociale armoede in Groot-Brittannië, de plaag van kinderarbeiders in fabrieken, mijnen en schoorstenen, zoals de grote romanschrijver Charles Dickens documenteerde met schroeiende pathos.

Voor Johnson en zijn bevoorrechte soort, zal het verleden van het Britse rijk altijd worden gezien als een tijd van “grootheid” toen “Britannia Ruled the Waves”. Hun kijk op de geschiedenis is de kijk op overwinnaars en de bevoorrechten.

Johnson denkt dat hij een glinsterende toekomst van renaissance en succes kan projecteren. Maar de tegenspraak is dat de Brexiteer-visie is gebaseerd op een fundamenteel achterlijke en valse herinnering aan eerder waargenomen glorie.

De enige manier waarop een Brexit uit Europa zou werken zou zijn als de Britse politiek en economie dramatisch gedemocratiseerd zouden worden op basis van de prioriteiten van werkende mensen en hun families. Het neoliberalisme van de EU (zij het zachter dan dat van de VS of Groot-Brittannië) verdient minachting en afwijzing. Het is begrijpelijk waarom een ​​meerderheid van de Britten voor de EU stemde.

Maar wat ze krijgen onder een “onafhankelijk” Groot-Brittannië van Boris Johnson, is een elitair land dat koste wat kost buitenlands kapitaal aantrekt met belastingvoordelen voor de rijken en bedrijven. Beloften voor publieke investeringen kunnen worden gedaan met een korreltje zout. De nieuwe hardline conservatieve regering onder Johnson zal rijkdomprikkels betalen door de bredere beroepsbevolking met nog wredere economische bezuinigingen te hameren.

Het wordt de komende jaren niet mooi voor Groot-Brittannië. Reeds verontrustende tekenen van sociale achteruitgang (dakloosheid, armoede, ellende op het werk, afbrokkelende opleiding en gezondheid en criminaliteit) zullen worden vergroot als Johnson en zijn neo-imperialisten in regeringsjacht na hun illusoire plan om “Groot-Brittannië weer groot te maken” – à la Trump.

Ironisch genoeg beloofde Johnson op zijn eerste werkdag dat hij het Verenigd Koninkrijk zou ‘verenigen’. Flippant en glibberig verwees hij naar de constituerende naties van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland als het ‘geweldige viertal’.

Bijna 60 procent van de Britten keurt Johnson af volgens peilingen. Meer dan 50 procent van de Britten verwerpen zijn ‘harde Brexit-plannen’. De Schotten roepen meer dan ooit om onafhankelijkheid. De inwoners van Noord-Ierland zijn gealarmeerd door zijn arrogante onverschilligheid om na de Brexit een grenzeloze verbinding met de Republiek Ierland te waarborgen.

Premier Boris Johnson is een waanvoorstelling.Lees ook:  Boris Johnson is beter dan zijn reputatie

Comments

comments