Van nazi-Duitsland tot Ottomaans Turkije, genociden beginnen in de wildernis, verre van nieuwsgierige ogen

Van nazi-Duitsland tot Ottomaans Turkije, genociden beginnen in de wildernis, verre van nieuwsgierige ogen

30 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Velen geloven dat de Joodse Holocaust door de nazi’s was gepland in een Berlijnse villa aan het meer in Wannsee op 20 januari 1942. De meeste historici denken nog steeds dat de Armeense Holocaust door de Ottomaanse Turken in 1915 werd uitgebroed. Natuurlijk weten we al lang dat de massale slachting van de Europese Joden begon op het moment dat de Duitsers op 1 september 1939 de Poolse grens overschreden – en in 1941, zeven maanden vóór Wannsee, de Sovjetunie voortzetten.

Maar nu, bijna ongelooflijk, ontdekken we dat de liquidatie van christelijke Armeense mannen, vrouwen en kinderen voor het eerst op gang werd gebracht op 1 december 1914 in de afgelegen stad Erzurum – niet op 24 april 1915, toen Armeniërs de eerste moorden op de gepleegde genocide herdenken tegen hun. En dat in die fatale decembermaand, de Turkse “speciale organisatie” – het Ottomaanse equivalent van de latere Duitse SS en Einsatzgruppen – de onmiddellijke liquidatie van Armeniërs organiseerde “die aanvallen op moslims zouden kunnen plegen”.

We kennen de angstaanjagende statistieken van de twee genociden al. De Armeense Medz Yeghern (Grote Misdaad) vernietigde anderhalf miljoen zielen. De Joodse Shoah (Holocaust), die minder dan een kwart eeuw later begon, vernietigde minstens zes miljoen zielen.

De Turken – en helaas de Koerden – begingen deze misdaden tegen de menselijkheid van de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers – en helaas veel Slavische volkeren van de door de nazi’s bezette staten – begingen deze misdaden tegen de menselijkheid van de Tweede Wereldoorlog.

De Turken hebben tot op heden hun verantwoordelijkheid niet aanvaard. De Duitsers hebben. We registreren nog steeds respectvol hoe de Turken hun volkerenmoord op de Armeniërs ‘fel betwisten’. We veroordelen altijd – terecht – de rechtse Europeanen die de nazi-genocide op de joden ontkennen.

Maar het is die fijne Turkse historicus Taner Akcam, in zijn zelfopgelegde Amerikaanse ballingschap, aan wie we deze maand de historisch belangrijke openbaring te danken hebben dat de Armeniërs het doelwit waren van de dood precies 31 dagen nadat het Ottomaanse rijk op 31 oktober de Eerste Wereldoorlog was ingegaan 1914. De eerste Armeense slachtoffers waren alleen mannen – de bloedlust om hun families te vermoorden zou later komen – in de provincies Van en Bitlis. Maar ze bewijzen hoe diep deze oorlogsmisdaad was ingebed op het platteland van Oost- Turkije , in de steden van de periferie in plaats van de hoofdstad.

En dankzij Akcam’s onderzoek in tot nu toe onontgonnen premier-Ottomaanse archieven, vinden we voor het eerst een geheime opdracht van het lokale hoofdkantoor van de Erzurum-regering aan de gouverneurs van Van en Bitlis om Armeniërs te arresteren die mogelijk rebellenleiders zijn of moslims kunnen aanvallen, en opdracht geven tot “om onmiddellijk naar Bitlis te worden gedeporteerd zodat ze worden uitgeroeid”. Geen eufemismen hier – zoals de beruchte ‘definitieve oplossing’ van de nazi’s. De Ottomaanse functionarissen gebruiken het Turkse woord voor uitroeiing: imha .

In sommige dorpen in de buurt van de stad Baskale werd de gehele mannelijke bevolking boven de leeftijd van 10 gedood. Twee maanden later, in februari 1915, stuurde een Armeense afgevaardigde in het Ottomaanse parlement een rapport van Van naar Talaat Pasha, de Ottomaanse minister van Binnenlandse Zaken in Istanbul, die verantwoordelijk zou worden gehouden voor de gehele genocide van anderhalf miljoen Armeniërs, waarin hij hem vertelde dat “slachtingen worden uitgevoerd in sommige dorpen en townships in de omgeving van Baskale en Saray”. Het is duidelijk dat lokale Ottomaanse functionarissen de genocide op gang brachten en vervolgens hun meesters in Istanbul vroegen hun beslissingen goed te keuren.

Akcam heeft bewijs gevonden dat lokale gouverneurs soms naar Erzurum zouden reizen – bijna 800 mijl van de Ottomaanse hoofdstad – om gezamenlijke vergaderingen over de moorden te houden en hun beslissingen vervolgens aan Talaat Pasha te communiceren. Een van hen – slechts enkele dagen vóór de datum waarop Armeniërs vandaag het begin van hun genocide erkennen – registreert een instructie van Erzurum aan de gouverneur van Bitlis om Koerdische milities achter de Armeniërs aan te sturen. Bij sommige gelegenheden is het duidelijk dat regionale gouverneurs zich zouden verzamelen rond een enkele telegraafmachine in Erzurum en samen met Istanboel samenspannen in een vroege 20e-eeuwse versie van een conference call op sociale media: vergaderingen per telegram.

Dat de gouverneurs de slechte aard van hun daden volledig begrepen – en duidelijk bewijs dat Talaat zich terdege bewust was van hun criminele aard – wordt weerspiegeld in de constante instructie dat hun telegrammen “topgeheim” waren en “alleen door de ontvanger moesten worden gedecodeerd”. Eén telegram verklaarde dat “de kopie van de kabel hier ter plaatse werd verbrand. Zorg ervoor dat Istanbul hun exemplaar brandt ”.

Op 17 november 1914 – nauwelijks twee weken nadat Turkije zich had aangesloten bij zijn Duitse en Oostenrijks-Hongaarse bondgenoten in hun oorlog tegen Groot-Brittannië en Frankrijk, en lang vóór de eerder beschouwde datum van het begin van de genocide – schreef Erzurum-gouverneur Tahsin aan Talaat dat de tijd was gekomen “Om permanente beslissingen en bevelen te nemen met betrekking tot de Armeniërs”. Talaat antwoordde archly dat Tahsin “zou moeten uitvoeren wat de situatie vereist … totdat definitieve bevelen worden gegeven met betrekking tot de Armeniërs”.

Zoals historicus Akcam in zijn essay schrijft in het nummer van deze maand van het Journal of Genocide Research , gaf Istanbul in wezen “groen licht aan Erzurum voor de gewelddadige acties die het vervolgens zou uitvoeren”. Eind november 1914 zien we Talaat sluw gouverneur Cevdet van Van instrueren dat “totdat beslissende bevelen worden gegeven, het noodzakelijk is om de maatregelen uit te voeren die de situatie vereist, maar oordeelkundig [sic] geïmplementeerd”.

Lees ook:  Amerika's vijand is Engeland, niet Rusland

Cevdet, onder wiens gezag 55.000 Armeniërs zouden worden gedood, had Istanbul gewaarschuwd dat bendes van Armeniërs aan de zijde van de Russen in Iran en de Kaukasus vochten en dat dit als een “algemene opstand door de Armeniërs” werd beschouwd. Armeniërs verbonden zich inderdaad met Russische troepen – want de tsaar was een bondgenoot van de Anglo-Franse entente tegen de Ottomanen – en trok op naar Oost-Turkije. Armeense historici erkennen dit historische feit, maar wijzen er terecht op dat, toen Armeniërs gewoonlijk de wapens namen, het zich tegen de Turkse genociders moest verdedigen. Rond Van was er echter ook bewijs, later in de oorlog, dat Armeniërs hun eigen vervolging hadden vergaan door de inwoners van lokale Turkse moslimdorpen af ​​te slachten.

Tot nu toe hebben Turkse historici – afgezien van Akcam en enkele dappere collega’s – geweigerd de Armeense genocide als genocide te erkennen .

Ze hebben gesuggereerd dat de deportatie van de Armeniërs mogelijk was ingegeven door de geallieerde landingen in Gallipoli in de vierde week van april 1915, een paar uur voordat de eerste Armeense leiders werden gearresteerd in Istanbul, of door de Turkse nederlaag in de slag om Sarikamish in januari 1915. Maar om te suggereren dat de massamoorden op anderhalf miljoen mensen in zo korte tijd hadden kunnen worden bedacht, is belachelijk. Gouverneur Resit van Diyarbakir vertelde Istanbul bijvoorbeeld al weken voor Gallipoli over zijn plannen en verklaarde dat “het winstgevend zou zijn … om zo hard en effectief als nodig te zijn tegen de Armeniërs”.

Blijkbaar nog steeds bezorgd dat de moorden in zijn eigen district Sivas geen officiële imprimatur hadden gekregen, schreef gouverneur Muammer in een telegram op 29 maart 1915 aan Istanbul dat “als een beslissing is genomen door de centrale [regering] … die zou zorgen voor de ordelijke massale verwijdering en verwijdering [sic], ik vraag u dat u de communicatie ervan onverwijld toestaat ”. Andere gouverneurs verwezen naar de “vernietiging” van de Armeniërs en de “uitvoering van vernietigende maatregelen”.

De start van de Armeense genocide in december 1914 kon de autoriteiten in Istanbul niet verbazen, zeker niet voor Talaat. De Erzurum-beslissing werd oorspronkelijk genomen door Bahaettin Shakir, het hoofd van de “Special Organisation” en de man die grotendeels als de architect van de Armeense genocide werd beschouwd. Maar hij was zelf een lid van de centrale commissie van de regerende Union en Progress Party en was vanuit Istanbul in Erzurum aangekomen. Misschien vond Talaat het opportuun om aan de genocide te beginnen – of om het project een proefrit te geven – ver van de hoofdstad en haar buitenlandse ambassadeurs, vooral de Amerikanen die de latere slachtingen aan de wereld openbaar zouden maken.

Akcam zelf is nog steeds verbijsterd waarom Ottomaans archiefpersoneel de belastende papieren voor hem produceerde. “De beslissing en de daaropvolgende uitroeiingen lijken op … de eerste moorden op Einsatzgruppenin Polen,” vertelde hij me. “Ik ontdekte andere telegrammen van lokale gouverneurs opnieuw in het Ottomaanse archief waar openlijk de term ‘uitroeiing’ van Armeniërs wordt gebruikt. Dit zijn geweldige ontdekkingen. Ik weet niet waarom ze deze documenten beschikbaar hebben gesteld voor onderzoekers. ‘

Ze weerleggen zeker het idee – op grote schaal verspreid door Turkse genocide-ontkenners – dat de Armeense deportaties en moorden plaatsvonden toen Turkije ernstige militaire moeilijkheden ondervond en het vooruitzicht de oorlog te verliezen. Niet alleen werden de beslissingen van Erzurum vijf maanden vóór Gallipoli genomen en een maand voordat de Russen Turkse troepen in de bossen van Sarikamish vernietigden; de moord op Armeniërs was al lang aan de gang voordat de Ottomaanse staat in gevaar kwam.

De vroege slachtingen van Armeniërs in het verre oosten van Turkije – lang voordat de Armeense gemeenschap in Istanbul zich bedreigd voelde – lopen vreemd samen met de ervaringen van Joden in Wenen na Hitler’s Anschluss uit 1938, toen de nazi’s Oostenrijk in het Derde Rijk opnamen.

Joden die de massamoord en antisemitisme van de Oostenrijkse hoofdstad voor Duitsland ontvluchtten, ontdekten dat Joden in Berlijn minder gediscrimineerd werden. Dit zou natuurlijk niet lang duren. De Duitsers pleegden liever hun grofste misdaden tegen de Joden buiten het Reich: in de getto’s van Polen en Oekraïne – in Babi Yar – in de moordvelden van Wit-Rusland en Rusland en vervolgens, na Wannsee, in de vernietigingskampen en gas kamers opgezet in Polen.

Hitler volgde de geschiedenis van de Armeense bloedbaden nauwlettend en verwees vaak naar hen in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog. Nazi-Duitsland was jaloers op de Turken omdat ze het Turkse ras hadden ‘gezuiverd’ en Duitse diplomaten in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog waren getuige van de Armeense deportaties in steden ver van Istanbul. Turkse, Turkse en Koerdische gemeenschappen op het platteland ver van de verfijning van Istanbul of Smyrna hebben misschien de eerste wreedheden gemakkelijker geaccepteerd; ze zouden er zeker aan deelnemen.

Met andere woorden, lokale steden vormden de aanleiding voor het doden van de minderheden van het Ottomaanse rijk, net zoals Baltische en Oekraïense milities die aan de nazi’s waren gelieerd, niet moesten worden geïnstrueerd om hun Joodse buren te vermoorden. Noch werden de Kroaten door Berlijn bevolen hun Servische buren af ​​te slachten nadat Duitsland Joegoslavië in 1941 had bezet; zij deden dit zonder bevelen van Berlijn. De wortels van hun genocidaal racisme bestonden al.

Geldt dit voor Rwanda, waar tot een miljoen Tutsi en gematigde Hutu’s – waaronder 70 procent van de Tutsi-bevolking – werden afgeslacht tijdens de genocide van 1994? Dit was centraal georganiseerd en gepland, maar de uitvoering van deze misdaden tegen de menselijkheid was in handen van Hutu’s in het hele land, waar buren buren doodden. En in hun vervolging en moord op christenen en Yazidi’s in Irak en Syrië, is Isis – waaronder moslims van over de hele wereld – mogelijk niet specifiek geholpen door de lokale bevolking; maar terwijl Arabieren probeerden hun buren te beschermen, plunderden anderen systematisch hun huizen en eigendommen nadat Isis de eigenaars had afgeslacht of gedeporteerd.

Hebreeuwse universiteit van Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem bestudeerde de onteigening en moord op Armeniërs in 1915 in de zuidelijke stad Aintab en ontdekte dat lokale Turkse moslims vrijwillig en vrijwillig deelnamen aan de misdaden. Wat hij ontdekte was dat een genocidale overheid de lokale steun moet hebben van elke tak van een respectabele samenleving: belastingambtenaren, rechters, magistraten, ondergeschikte politieagenten, geestelijken, advocaten, bankiers en, meest pijnlijk, de buren van de slachtoffers. Om nog maar te zwijgen over de gouverneurs.

Met andere woorden, leiders plegen geen genocide, niet alleen. Gewone mensen doen dat. En holocausts kunnen ver van huis beginnen, in het bevroren oosten, en lang voor de datum dat we allemaal geloofden dat de bloedbaden begonnen.Lees ook:  Een nieuwe immigratiegolf komt eraan

Comments

comments