Economie van het legaliseren van cannabis – prijsstelling en politie zijn cruciaal

Economie van het legaliseren van cannabis – prijsstelling en politie zijn cruciaal

31 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Het legaliseren van cannabis kan grote voordelen hebben voor alle burgers. Indien correct uitgevoerd, zal iedereen profiteren van minder criminaliteit en een sterkere rechtsstaat. Het legaliseren van het medicijn zal vooral helpen jongeren te beschermen en kan zelfs hun consumptie van het medicijn verlagen . Het is ook een manier om belastingen voor de staat te verhogen , in plaats van criminele organisaties te voeden die momenteel de illegale markt beheersen.

Deze voordelen worden steeds meer door het publiek erkend . Cruciaal om deze voordelen te zien, is de manier waarop het legaliseren van cannabis wordt gedaan en hoe de drug wordt geprijsd zodra het legaal is gemaakt. Dit zijn de bevindingen van onderzoek dat ik heb gedaan met collega’s in Frankrijk . Er moet een combinatie zijn van het juiste prijsniveau en hardhandig optreden tegen illegale activiteiten om het juiste evenwicht te vinden tussen het verminderen van criminaliteit en het vermijden van toename van cannabisgebruik na legalisatie.

Om de zwarte markt te bestrijden, moet de prijs van legale cannabis relatief laag zijn. Het kan bijvoorbeeld worden ingesteld rond of iets onder de huidige illegale prijs. Dit zal de huidige gebruikers van het medicijn wegtrekken van hun bestaande dealers.

Maar als er niets anders wordt gedaan, is dit niet genoeg om de zwarte markt uit te roeien. Dealers verlagen eenvoudig hun prijzen om klanten terug te trekken. Ze kunnen dit doen omdat er momenteel een hoge markup is op de illegale markt .

Er is een breed scala aan prijzen en cannabisproducten die illegaal worden verkocht, maar de gemiddelde prijs van hoogwaardige cannabis is ongeveer US $ 300 per ounce in Londen, volgens de crowd-sourced website priceofweed.com . Dit is tot drie keer zo hoog als productiekosten op basis van bewijs uit de Amerikaanse markt .

Verbruik regelen

De toegenomen concurrentie die de legale markt met zich mee zou brengen, zou de consumptie waarschijnlijk aanzienlijk verhogen – niet iets wat de meeste beleidsmakers willen. Dus naast de implementatie van een legale markt, moet er een combinatie van beleid zijn om de consumptie te beheersen, inclusief sancties die worden opgelegd tegen illegale activiteiten. Hierdoor zou een overheid dealers kunnen prijzen, terwijl de prijs van legale cannabis relatief hoog blijft.

De redenering is eenvoudig: als de productie- of distributiekosten van illegale cannabis stijgen, is het gemakkelijker om criminelen failliet te laten gaan door legale cannabis te verkopen. Mijn onderzoek toont aan dat hoe strenger de straffen die u instelt tegen mensen die illegaal cannabis verkopen, hoe hoger u de prijs van legale cannabis kunt bepalen om dealers te prijzen. We noemen dit de “ontruimingsprijs”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat hebben de moord op JFK, Polio en een kankervirus met elkaar gemeen?

Andere instrumenten die overheden kunnen gebruiken om de ontruimingsprijs te verhogen, zijn om consumenten ervan te weerhouden illegale cannabis te kopen door middel van gedwongen sancties of om hen te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van illegale cannabis in vergelijking met hoogwaardige, veilige producten die op de legale markt worden aangeboden.

canabis
Een legale cannabiswinkel in de VS. Linda Harms / Shutterstock.com

Levensvatbare alternatieven

Het is ook belangrijk om stimulansen te introduceren voor illegale cannabisproducenten en -verkopers om hun activiteiten te richten op de legale sector. Dus, evenals investeringen in wetshandhaving om criminele activiteiten te bestrijden, is het belangrijk dat voormalige cannabisdealers levensvatbare werkalternatieven krijgen. Anders kunnen ze gewoon overschakelen op de verkoop van alternatieve illegale drugs of nauwe substituten.

Dealers wonen vaak in achterstandswijken en zitten gevangen in vicieuze cirkel van criminaliteit waar lage ambities en vooruitzichten op een baan hen in illegale bedrijven duwen. Investering in deze gemeenschappen is daarom nodig om diegenen te ondersteunen en te trainen die leven van de drugshandel.

Het geld dat zal worden gegenereerd door legale cannabis te verkopen en te belasten, moet grotendeels worden herverdeeld voor dit soort initiatieven. Bovendien kan het legaliseren van cannabis de politie in staat stellen hun inspanningen opnieuw toe te wijzen aan andere misdrijven, waardoor de politie doeltreffender wordt tegen drugs van klasse A en niet-drugsmisdrijven. Dit werd gevonden in de Londense wijk Lambeth nadat de boetes in 2001 waren verlaagd voor degenen die kleine hoeveelheden cannabis hadden.

De geschiedenis laat ook zien dat verbod gewelddadige misdaden verhoogt. Beroemde gangsters zoals Al Capone in Chicago in de jaren 1920 profiteerden van de onbalans tussen vraag en aanbod van alcohol door georganiseerde misdaad in te stellen om alcohol te leveren en illegaal te serveren in speakeasies. Op illegale markten wordt geweld vaak gezien als de enige manier om conflicten op te lossen en marktmacht te verwerven.

Ons onderzoek is geïnspireerd op recente voorbeelden van legalisatie van cannabis in Canada en Uruguay. De genoemde doelstellingen in beide landen waren het bestrijden van drugsgerelateerde criminaliteit. Het is te vroeg om de algemene effecten van dit beleid te evalueren, maar gegevens uit Canada suggereren dat illegale transacties in verband met de zwarte markt zijn gekrompen als gevolg van legalisatie . En we hebben ook geleerd van wat daar niet zo goed werkte: een tekort aan legale voorraad hielp de illegale markt aanhouden. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt en een effectiever beleid voorstelt om de totale cannabisconsumptie te beheersen.Lees ook:  Spanje: de schandalige stilte over ultrarechts in de politiek en het leger

Comments

comments