Zeldzame superzonnevlammen zijn mogelijk bedreiging voor de aarde

Zeldzame superzonnevlammen zijn mogelijk bedreiging voor de aarde

31 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Zeldzame, krachtige sterrenvlammen die alleen bij jonge sterren voor leken te komen, blijken ook mogelijk op oudere sterren zoals de zon. Japanse onderzoekers waarschuwen dat deze ‘supervlammen’ elke paar duizend jaar plaatsvinden. Als de straling van een supervlam de aarde bereikt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor onze elektronica.

Een zonne- of sterrenvlam is het gevolg van een explosie aan het steroppervlak. Daarbij komt veel energie vrij, die als straling de ruimte in zwiept.

Zonder de zon is er geen leven op aarde mogelijk. Maar onze ster vormt door deze oppervlakte-explosies ook een bedreiging. De straling van krachtige zonnevlammen kan de ozonlaag beschadigen. Schadelijke uv-straling kan dan de aarde bereiken en in levende wezens voor DNA-mutaties zorgen. Ook kunnen er magnetische stormen ontstaan als de zonnevlam op de magnetosfeer van de aarde botst. Dat zou het elektriciteitsnet, satellieten en alle andere elektronica plat kunnen leggen.

In maart 1989 zorgde een heftige zonnestorm voor negen uur durende stoomuitval in Quebec, Canada. De extreme zonnevlammen die volgens de Japanse onderzoekers mogelijk zijn, zijn zeker duizend keer krachtiger dan die zonnestorm. Zoiets zou elektronica over de hele wereld kunnen verstoren. Dat kan leiden tot wereldwijde stoomuitval en kortsluiting in communicatienetwerken.

Vlammende sterren

Zonne- of sterrenvlammen ontstaan doordat energie die eerst gevangen zat in magnetische velden aan het oppervlak plots vrijkomt. Hierbij wordt straling en materie van de zon de ruimte ingeslingerd. Hoe die energieophoping precies ontstaat, is niet bekend. Daardoor zijn de vlammen onvoorspelbaar.

Lees ook:  Experts waarschuwen dat er in de Verenigde Staten 'een dramatische opkomst' is opgetreden bij anale kanker

De aardse atmosfeer beschermt ons grotendeels tegen de schadelijke gevolgen van deze zonnestormen. Meestal merken we er weinig van, behalve dat het een heftiger noorder- of zuiderlicht veroorzaakt.

Maar soms zijn de zonnevlammen of zonnestormen krachtiger. Het heftigste bekende voorbeeld is de zonnestorm van 1859. Toen legde een zonnevlam telegraafsystemen plat. In de huidige tijd zou een vergelijkbare gebeurtenis grotere gevolgen hebben, doordat we nu overal elektronica voor gebruiken, waarschuwt eerste auteur Yuta Notsu.

Niet alleen voor jonge sterren

Uit observaties van andere sterren bleek dat daar veel krachtigere zonnevlammen voorkomen dan wij tot nog toe bij de zon hebben zien. Vooral jonge sterren hebben bijna wekelijks supervlammen die honderd tot duizend keer heftiger zijn dan de groots waargenomen zonnevlammen. Tot nu dachten sterrenkundigen dat deze extreme sterrenvlammen uitsluitend bij jonge, actieve sterren voorkomen. Maar ook sterren van de meer respectabele leeftijd zoals onze zon (4,6 miljard jaar) blijken ertoe in staat.

Tot deze conclusie komen de onderzoekers doordat ze in data van de ruimtetelescoop Kepler helder oplichtende zonachtige sterren zagen. Dit deed vermoeden dat er heftige explosies aan het oppervlak waren. Het was een toevallige vondst. Ruimtetelescoop Kepler zoekt eigenlijk naar exoplaneten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een grote zonnestorm zal de aarde treffen vandaag of begin augustus op hetzelfde moment dat de “Black Supermoon” gebeurt

‘Met metingen van ruimtetelescoop Gaia en de Apache Point Observatory in New Mexico konden we bevestigen dat er inderdaad supersterrenvlammen plaatsvinden op zonachtige sterren’, zegt Notsu. ‘Uit een statistische analyse van die data concluderen we dat er waarschijnlijke elke paar duizend jaar zo’n supervlam plaatsvindt op zonachtige sterren.’

Voorbereiding

Er bestaat dus een kans dat we in de komende paar honderd jaar een superzonnevlam meemaken. En zelfs als dat niet gebeurt, is een fikse ‘normale’ zonnevlam ook een groot risico. Hoe kunnen wij ons ertegen beschermen? ‘Ik heb daar nu geen duidelijk antwoord op’, zegt Notsu. ‘Er zijn meer studies nodig. Mogelijk helpt het om meer backup-systemen te bouwen.’

Gelukkig zijn er zijn onderzoekers die werken aan manieren om te aarde te beschermen. Daaronder zijn ook wetenschappers met sciencefictionachtige plannen, zoals een kunstmatig, magnetisch schild.

Ben je gehecht aan je mobieltje? En aan je televisie, auto, computer, wasmachine en alle andere apparaten waar een chip in zit? Dan heeft de University of Colorado Boulder slecht nieuws voor je. Onze zon is in staat om ze allemaal in één klap waardeloos te maken, stralen van het hemellichaam kunnen elektronica smelten.

Nog erger: de kans dat dat de komende honderd jaar gebeurt, is best groot.

Dat komt door een zogenoemde superflare, een extra krachtige zonnewind van geladen deeltjes die richting aarde slingert. De elektromagnetische lading daarvan is zeer slecht voor alle gevoelige elektronica, vooral chips en andere microcircuits. En laten die nu in het hart van alle moderne apparaten aanwezig zijn.

Lees ook:  Trump moet sancties stoppen: Corona-cluster in gesanctioneerd Iran - de perfecte storm

Tot nu toe werd aangenomen dat de zon, die al 4.6 miljard jaar bestaat, te oud is om hele krachtige zonnewinden te produceren. Maar na bestudering van andere sterren van vergelijkbare samenstelling en leeftijd zijn de astrofysici uit Boulder tot de conclusie gekomen dat ook de zon prima in staat is om dergelijke stormen los te laten op het universum. Sterker nog, zoiets gebeurt eens in de 2000 of 3000 jaar, berekenen ze. Uit de geschreven geschiedenis valt op te maken dat het in recente eeuwen niet is voorgevallen.

Er zijn wel zware zonnestormen geweest, zelfs recent. In de achtste eeuw rapporteren hofbronnen uit China en Duitsland noorderlicht op zuidelijke breedtegraden, een teken van een zonnestorm. Maar die was waarschijnlijk niet sterk genoeg om een superflare te zijn. In 1859 trof het Carrington event de aarde. Het net ontwikkelde telegraafnetwerk begon te vonken en enkele telegrafisten kregen brandwonden. Maar ook die storm was niet zo zwaar als wat de zon in potentie kan doen.

Onze 2000 jaar zijn dus in ieder geval op, concluderen de onderzoekers in vakblad The Astrophysical Journal.Comments

comments