Een groot tekort aan echte leiderschap in de wereld

Een groot tekort aan echte leiderschap in de wereld

3 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

In een tijdperk van snelle informatie-uitwisseling en alomtegenwoordige massamediale operaties en opties, heeft de wereld nog nooit iets gezien dat het huidige tekort aan leiderschap wereldwijd benadert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de krachten van het fascisme verslagen omdat er geallieerde leiders waren die de leiderschapskwaliteiten uitoefenden die nodig waren om de wereld van nazi-Duitsland en het keizerlijke Italië en Japan te bevrijden.

Er waren de “Grote Drie” leiders: Franklin Roosevelt, Winston Churchill en Joseph Stalin. Ze werden bekwaam aangevuld door de ondersteunende cast van vrije Franse leider Charles de Gaulle, Australische premiers Robert Menzies en John Curtin, Canadese premier William Mackenzie King, Zuid-Afrikaanse premier Jan Smuts, Nieuw-Zeelandse premier Peter Fraser, Chinese leiders Chiang Kai -shek en Mao Zedong, koning Haakon II van Noorwegen, Griekse premier in ballingschap Georgios Papandreou, koningin Wilhelmina van Nederland, Poolse premier in ballingschap premier Wladyslaw Sikorski, leider van de islamitische Liga Muhammad Ali Jinnah, en Josip Broz Tito van Joegoslavië.

Uit de oorlogstijd legers en regeringen kwamen een nieuw stel leiders tevoorschijn die zouden helpen de Verenigde Naties te creëren en te voeden en te voorkomen dat de naoorlogse wereld zichzelf vernietigde met nucleaire wapens. Generaal George Marshall zou de staatssecretaris van president Harry S Truman worden. Generaal Dwight D. Eisenhower zou tot president van de Verenigde Staten worden gekozen en een ambtstermijn van acht jaar vervullen, waarbij hij de fakkel doorgeeft aan een marine-luitenant uit de Tweede Wereldoorlog, John F. Kennedy. Sovjet veldmaarschalk Georgy Zhukov zou in het Sovjet Politbureau en als minister van Defensie dienen. De Gaulle zou Frankrijk doorzien als zijn president tijdens de omwentelingen van de jaren 1940, 50 en 60. Jinnah werd de oprichter van Pakistan, terwijl Mao Zedong de oprichter van de Volksrepubliek China werd.

Drie opeenvolgende secretarissen-generaal van de Verenigde Naties – Trygve Lie van Noorwegen, Dag Hammarskjold en U Thant – gebruikten hun kantoren om een ​​vreedzame dialoog over oorlog te bevorderen. Hammarskjold zou betalen met zijn leven terwijl hij probeerde een einde te maken aan de Congolese burgeroorlog.

Of het nu voormalige militaire commandanten waren of regeringsambtenaren in oorlogstijd, de naoorlogse jaren brachten de individuen voort die kolonies zouden helpen bij het leiden van onafhankelijkheid naar Afrika, Azië, het Caribisch gebied en het Midden-Oosten. Het leiderschap van de Non-Aligned Movement zou de wereld een derde keuze bieden tussen het kapitalistische Westen en het Communistische Blok. Op de Azië-Afrika-conferentie in 1955 in Bandung, Indonesië, verklaarden staatshoofden en premiers van nieuw-onafhankelijke landen, die staatsmanschap en leiderschap vertoonden, met één stem dat zij zich zouden onthouden van het “gebruik van regelingen voor collectieve verdediging om de bijzondere belangen van een van de grote mogendheden. Dat gaf een duidelijke en ondubbelzinnige boodschap aan Cold Warriors zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Foster Dulles dat de niet-afgestemde staten geen deel zouden uitmaken van een ring van militaire pacten die Washington over de hele wereld oprichtte, inclusief de NAVO, SEATO en CENTO. Maarschalk Tito van Joegoslavië verklaarde van zijn kant dat zijn land geen deelnemer zou zijn aan het Warschaupact van de Sovjet-Unie. Tito vertegenwoordigde samen met de Indiase premier Jawaharlal Nehru, de Indonesische president Sukarno, de Egyptische president Gamal Abdel Nasser en de Cubaanse leider Fidel Castro een derde kracht en strategische buffer tussen de twee nucleaire superkrachten van de Verenigde Staten en de Sovjetunie. verklaarde dat zijn land geen deelnemer zou zijn aan het Warschaupact van de Sovjet-Unie. Tito vertegenwoordigde samen met de Indiase premier Jawaharlal Nehru, de Indonesische president Sukarno, de Egyptische president Gamal Abdel Nasser en de Cubaanse leider Fidel Castro een derde kracht en strategische buffer tussen de twee nucleaire superkrachten van de Verenigde Staten en de Sovjetunie. verklaarde dat zijn land geen deelnemer zou zijn aan het Warschaupact van de Sovjet-Unie. Tito vertegenwoordigde samen met de Indiase premier Jawaharlal Nehru, de Indonesische president Sukarno, de Egyptische president Gamal Abdel Nasser en de Cubaanse leider Fidel Castro een derde kracht en strategische buffer tussen de twee nucleaire superkrachten van de Verenigde Staten en de Sovjetunie.

Europese en andere leiders toonden ook hun talent voor diplomatie om het verlangen van sommigen naar nucleaire brinkmanship en oorlog te verminderen. Deze omvatten de West-Duitse kanselier Willy Brandt, die het beleid van “Realpolitik” met de Sovjetunie en Oost-Duitsland had vastgesteld. De Britse premier Harold Wilson en de Canadese premiers Lester Pearson en Pierre Trudeau weigerden hun naties mee te nemen in de door de Amerikanen geleide oorlog in Zuidoost-Azië. Franse presidenten Georges Pompidou en Francois Mitterand zetten het beleid van De Gaulle voort om Frankrijk buiten de militaire commandostructuur van de NAVO te houden. Jimmy Carter legde een nieuwe nadruk op wereldwijde mensenrechten. Sovjetleider Mikhail Gorbachev introduceerde het beleid van ‘perestroika’ en ‘glasnost’.

Lees ook:  Een tweede lockdown? Samenleving is al down

Na het einde van de Koude Oorlog gebeurde er iets dat het leiderschapsquotiënt in de wereldwijde politiek ernstig zou verminderen. In plaats van staatslieden en effectieve politieke leiders te benoemen, begonnen verschillende landen te kiezen voor entertainment- en mediaberoemdheden, velen van hen buffoonachtige demagogen, om hun nieuwe leiders te zijn. Andere bureaucratische leiders besloten zich te laten leiden in hun beslissingen door opiniepeilingen in plaats van door de leiderschapsinstincten die het beleid van degenen zoals Eisenhower, Kennedy, Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov, de Gaulle, de vroege leiders van de niet-gebonden beweging en anderen leidden.

De leeftijd van de buffoonachtige sterke man begon in Italië toen de rijkste man van het land, media-mogul Silvio Berlusconi, in 1994 premier werd. Maar men kan teruggaan naar de jaren 1980 en het Amerikaanse presidentschap van B-filmacteur Ronald Reagan om te zien waar het mengen van beroemdheid en politicus begon.

De verheffing van de lompe Berlusconi tot het hoofd van de Italiaanse regering werd vergeleken met het plunderen van Rome door Germaanse stammen in de afnemende dagen van het Romeinse Rijk. Berlusconi pakte de Italiaanse regering met zijn politieke trawanten en stelde zelfs zijn persoonlijke belastingadvocaat Giulio Tremonti aan als minister van financiën. Neofascistische aanhangers van fascistische leider in oorlogstijd Benito Mussolini waren gemeengoed in de regering van Berlusconi. Berlusconi loog consequent tegen het Italiaanse volk met de overtuiging dat de waarheid was wat hij zei dat het was. Berlusconi ondervroeg het patriottisme van iedereen die het niet met hem eens was. Ongehoorzame parlementsleden van zijn eigen partij werden als ‘verraders’ beschouwd. Berlusconi raakte uiteindelijk verwikkeld in financiële en seksschandalen,

Berlusconi leidde de weg voor andere rechtse media-savvy beroemdheden die de macht innamen. In andere gevallen begonnen rechtse politici zich voor te stellen als komieken. In de eerste categorie zag de wereld Jimmy Morales, een tv-strip die graag in ‘blackface’ verscheen, in 2016 tot president van Guatemala gekozen. Morales liep op een platform van schone overheid. Het duurde niet lang voordat hij werd aangeklaagd wegens het accepteren van illegale campagneschenkingen.

Dit jaar werd Volodymyr Selensky, een Oekraïense cabaretier, tot president van Oekraïne gekozen. Het is echter geen grapje dat de Joodse president van Oekraïne regeert met de steun van neonazi’s die zulke nazi’s als Stepan Bandera en Adolf Hitler eren.

De IJslandse cabaretier Jon Gnarr werd in 2010 tot burgemeester van Reykjavik gekozen en hij staat wellicht in de rij voor een rol in de nationale politiek in de toekomst, onder meer als president van IJsland. De Italiaanse komiek Beppo Grillo, als hoofd van de Five Star Movement, controleert een van de twee grote partijen in de Italiaanse coalitieregering. Grillo’s komische acts bevatten veel godslastering – iets dat hij deelt met Berlusconi en een bepaalde reality-tv-ster die nu het Witte Huis bezet.

Marjan Šarec is de premier van Slovenië. Hij is ook een bekende strip- en impressionist, wiens specialiteiten Osama bin Laden en Fidel Castro waren. Een andere cabaretier, Hayk Marutyan, is de burgemeester van Yerevan, Armenië, over wie wordt gesproken als een toekomstige nationale leider.

De Amerikaanse democratische senator Al Franken, een voormalige televisiecomedian, werd door de New Yorkse senator en presidentskandidaat Kirsten Gillibrand buiten dienst gesteld in een melodramatische “#MeToo” -jihad die was ontworpen om Gillibrands presidentiële hoop te stimuleren. In wat sommigen van een TV-soapscript konden noemen, maakte Gillibrand geen melding van de connectie van haar familie met een criminele New Yorkse seksslavinnencultus genaamd NXIVM.

Vandaag is de voormalige Daily Telegraph en Times of London-journalist en de burgemeester van Londen, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, de premier van het snel uiteenvallende Verenigd Koninkrijk. De volledige naam van Johnson had in een schets van Monty Python kunnen voorkomen. Johnson’s onverzorgde blonde haar en politieke opvattingen hebben ertoe geleid dat hij ‘Trump van Groot-Brittannië’ werd genoemd, zelfs door Donald Trump. Johnson kan worden samengevat door wat zijn politieke tegenstanders hem hebben genoemd: nar, toff, zelf-geabsorbeerde sociopaat, wannabe comedian, seriële leugenaar, walgelijk, smerig, afschuwelijk, rechtse elitair, Donald Trump met een thesaurus en een vriend van criminelen.

Uiteindelijk komen we bij de leider van de zogenaamde ‘vrije wereld’. Donald Trump en zijn beroemde circusclownvrienden over de hele wereld, waaronder ook een politiek gereviseerde Berlusconi, Nigel Farage, Rodrigo Duterte, Jair Bolsonaro en Binyamin Netanyahu, zijn in hun eigen wereld, een van constante beledigingen, persoonlijke bedreigingen, gaslighting, projectie en buffoonery. Tijdens een recente bijeenkomst van het Witte Huis met een andere beroemdheid, de Pakistaanse premier Imran Khan, een beroemde cricketier, zei Trump over het Afghaanse conflict: “Als ik die oorlog wilde winnen, zou Afghanistan van de aarde worden geveegd … Het zou zijn letterlijk, in 10 dagen … Ik wil gewoon geen 10 miljoen mensen doden.Lees ook:  Trump, Als Een Dictator, Blijft Hakken op de Democratie

Comments

comments