De Sparta-fetisj is een culturele kanker: Trump voedt een wereldwijde fascistische beweging

De Sparta-fetisj is een culturele kanker: Trump voedt een wereldwijde fascistische beweging

4 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De mythe van de machtige krijgersstaat heeft samenlevingen duizenden jaren betoverd. Nu voedt het een wereldwijde fascistische beweging.

Afgelopen voorjaar ontketenden 28 Tory hardliners opnieuw een ronde van verwoesting in de Britse politiek, weigerden te stemmen voor het compromisplan Brexit van premier Theresa May en maakten de weg vrij voor haar vervanging door de Britse Trump-variant, Boris Johnson. De groep hardcore Euroskeptics noemde zichzelf “Spartans” vanwege hun oprechte bereidheid om de lijn te behouden, om alles op te offeren in gehoorzaamheid aan hun overtuigingen. Britse nieuwszenders liepen met de naam mee; de Daily Mail prees de inspanningen van de groep om haar eigen regering tot zinken te brengen als ‘De laatste stand van de Spartanen’.

Afgelopen augustus verscheen Stewart Rhodes, de oprichter van de rechtse anti-overheid en anti-immigratie Amerikaanse milities groep Oath Keepers, op samenzwering media-outlet Infowars om de lancering van “Spartan trainingsgroepen” aan te kondigen die gewapende Amerikanen zouden voorbereiden op de verdediging van de land van ‘gewelddadig links’. De website van de Oath Keepers roept ook het essay ‘Self Reliance’ van Ralph Waldo Emerson op, dat lezers aanspoort om ‘het gefluit van een Spartaanse fife te horen’ – een knipoog naar verwijzingen in zowel Thucydides als Plutarch die de Spartanen gebruikte de dubbelrietige, hobo-achtige aulos om in de pas te blijven terwijl hij naar de strijd marcheerde.

De invloed van Ancient Sparta is overal om ons heen en biedt een litanie van beschermheiligen voor spectaculaire laatste tribunes. Er is een woord voor deze manie in westerse culturen: laconophilia , ontleend aan Laconia, de regio waar de Spartanen vandaan kwamen. De meesten van ons hebben nog nooit van laconophilia gehoord, ook al leven we in een wereld die er zo dramatisch door wordt gevormd, maar het heeft alles te maken, van de Franse revolutie tot het Britse onderwijssysteem tot de Ivy League tot de Israëlische Kibboets-beweging. Alleen al in Amerika zijn er minstens 39 gemeenten genoemd naar Sparta, en ik heb het tellen van het aantal Amerikaanse en Canadese sportscholen voor middelbare scholen met de naam ‘de Spartanen’ opgegeven, zodra ik 100 (Michigan State en San Jose State, beide NCAA Division I-teams) raakte , zijn ook naar hen genoemd). Het woord spartaansoverstijgt de historische stadstaat waarnaar het ooit verwees; het kan nu verwijzen naar iemand of iets gekenmerkt door strikte zelfverloochening, soberheid of het vermijden van troost – het weerspiegelt de legende van de Spartanen, in plaats van wie ze eigenlijk waren.

Dat de legende weinig te maken heeft met de echte Spartanen zou een academisch punt zijn, maar deze mythe is nu kwaadaardig geworden, waarbij laconophilia donkerdere en steeds gevaarlijkere tonen aanneemt. De gestileerde Korinthische helm die door koning Leonidas in 300 werd gedragen , de hitfilm uit 2006 die de Spartaanse rol in de Slag om Thermopylae in 480 v.Chr. Mythologiseerde, is nu het meest te zien op T-shirts, vlaggen en bumperstickers boven de Griekse woorden “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ , ‘Of  molon labe , wat zich vertaalt als’ kom ze halen ‘, de apocriefe, uitdagende reactie van de Spartaanse koning op de eis van de Perzische heerser Xerxes dat de Grieken hun wapens zouden opgeven. Voor pro-gun-voorstanders is molon labe een rally geworden van weerstand tegen waargenomen overheidsoverschrijdingen.

Deze paranoïde visie van een regering die je wapens komt halen, of een buitenaardse indringer die je cultuur komt halen, heeft geleid tot meer verontrustende invocaties van de Spartaanse mythe, en niet alleen in Engelstalige landen. De Griekse neofascistische partij Golden Dawn komt elk jaar bijeen in Thermopylae , steekt fakkels aan en zingt anti-immigrant nationalistische slogans. ‘De boodschap van Leonidas – molon labe(kom het halen) – is vandaag net zo actueel als altijd voor alles wat Griekenland kwelt, ‘vertelde Golden Dawn hoger Eleftherios Synadinos, een voormalige generaal van de speciale strijdkrachten en een lid van het Europees Parlement, de verzamelde partizanen daar in 2015, net daarvoor de menigte brak uit in gezangen van “Mensen! Leger! Nationalisme!”In Italië, Alleanza Nazionale, een rebranding van de fascistische partij Movimento Sociale Italiano na de ontbinding 1995 heeft Spartan beeldspraak gebruikt doet denken aan de 300 in propagandaposters getitelde‘Verdedig je waarden, je beschaving, uw wijk.’

De metastase van Sparta-aanbidding in het “nepnieuws” -tijdperk biedt een objectieve les in het herschrijven van de geschiedenis van een volk en een cultuur, door hen in dienst te stellen van harde politieke bewegingen gekenmerkt door racisme, nationalisme en tirannie. Hoe zijn de Spartanen, die meer dan 2100 jaar geleden ophielden een echte politieke macht te zijn, zo’n wijdverspreide en steeds verderfelijkere invloed op de hedendaagse samenleving gaan uitoefenen?

Blader door een online boekwinkel met de zoekterm ‘ Spartan ‘ en u zult zien dat de overgrote meerderheid van de resultaten geen geschiedeniswerken zijn, maar zelfhulp:  The Spartan Way: Eet beter, train beter, denk beter, wees beter (niet te verwarren met  The Spartan Way: What Modern Men Can Learn from Ancient Warriors ); Zelfdiscipline: de Spartaanse en speciale manier om jezelf te beheersen  (niet te verwarren met  mentale taaiheid beheersing:  Spartaanse zelfdiscipline en intermitterend vasten ); en  Spartan Fit !: 30 dagen. Transformeer je geest. Transformeer je lichaam. Commit to Grit. ( niet te verwarren met Spartan Up !: Een Take-No-Prisoners-gids voor het overwinnen van obstakels en het bereiken van topprestaties in het leven).

De Spartaanse legende handelt op ons diepgewortelde gevoel van ontoereikendheid. Het mijnen onze onzekerheden dat we niet sterk genoeg, hard genoeg, gedisciplineerd genoeg zijn: als we willen dat onze sportteams de trofee mee naar huis nemen, als we een gevecht willen winnen, als we de gruis en pure taaiheid willen triomferen in het leven , zouden we er goed aan doen om de Spartanen na te doen.

Het probleem is dat de Spartaanse mythe zo vol gaten zit dat je hem kunt gebruiken om pasta af te voeren.

De Spartanen, zo vertelt de populaire wijsheid, waren de grootste krijgers uit de geschiedenis; in feite verloren ze gevechten vaak en beslissend. Ons is verteld dat ze Griekenland domineerden; ze slaagden er nauwelijks in een overwinning in de Peloponnesische oorlogen te behalen met wagonladingen Perzisch goud, en verspilden vervolgens hun hegemonie in een enkel jaar. We horen dat ze zwakke of misvormde kinderen hebben vermoord, hoewel een van hun beroemdste koningen een knotsvoet had. Ze gaven de voorkeur aan de dood boven de overgave, zoals de legende van de Slag om Thermopylae zou moeten laten zien – hoewel 120 van hen zich in 425 v.Chr. Aan de Atheners in Sphacteria hadden overgegeven. mankracht tekort dat uiteindelijk Spartaanse militaire macht instortte. Ze worden verondersteld persoonlijke glorie te hebben veracht en leefden alleen voor de dienst aan de stadstaat, ondanks het feit dat beroemde Spartanen ter eigen eer poëzie, standbeelden en zelfs festivals in opdracht hadden gegeven en opzettelijk een persoonlijkheidscultus hadden gebouwd. Ze gingen allemaal door de bruteagōgē regime van krijgersopleiding, beginnend vanaf de leeftijd van zeven – maar de koningen die hun legers leidden, hebben bijna nooit deze beproeving doorstaan. Ze worden herinnerd omdat ze Griekenland vrij hielden van buitenlandse invloed, maar in feite sloten ze zich aan en namen ze geld aan van dezelfde Perzen die ze vochten in Thermopylae.

Lees ook:  Trump's Waanvoorstelling voor Iran Gesprekken over de waanvoorstellingen van Iran

Veel van de schuld voor onze mythe-verslaving kan worden gelegd aan de voeten van de Spartanen zelf, wiens mystiek is ingebed in hun relatieve stilte onder oude Griekse naties. De Spartanen van Laconia lieten ons vrijwel niets schrijven over hoe ze zichzelf of hun wereld zagen (dus het woord laconiek ). Thucydides beschrijft hun kenmerkende eigenschap als geheimzinnigheid, en ze waren beroemd om hun wantrouwen tegenover buitenstaanders. Ze hadden zelfs een beleid om dezelfde vijand niet herhaaldelijk in de strijd te betrekken, uit angst dat hun vijanden zouden leren hoe ze vochten.

We zijn volledig afhankelijk van tweedehands- en tweedehandsverslagen van wie de Spartanen waren. De fetisjisering van het exotische beïnvloedt het perspectief van elke buitenstaander en hedendaagse schrijvers, van Herodotus tot Xenophon tot Aristoteles, hadden allemaal een ademloze, bijna fanatieke fascinatie voor Sparta. Een Franse historicus, François Ollier, beschreef dit fenomeen als Le Mirage spartiaal : ‘de Spartaanse Mirage’, de wankelende waas van onzekerheid die elke poging verhult om een ​​volk te begrijpen dat vooral mysterieus wilde zijn.

De kern van de Spartaanse legende is de Slag om Thermopylae, verteld en opnieuw verteld in talloze boeken, essays en films, waaronder de Rudolph Maté-film The 300 Spartans uit 1962 Een jongen die de film heeft bekeken, Frank Miller, werd een succesvolle stripkunstenaar en hij werd geïnspireerd door de legende van Thermopylae om hem in 1998 bij te werken in de schitterende grafische roman 300 . Miller’s strip werd een hit; het won drie Eisner Awards en trok de aandacht van filmregisseur Zack Snyder, die het in zeer gestileerde vorm aanpaste in 2006. De controversiële film beledigde Iraniërs met zijn oriëntalistische weergave van hun Perzische voorouders, terwijl westerse critici de fascistische iconografie beschimpen. (Niet iedereen was woedend:  National Review gerangschikt  300 als de op vier na beste conservatieve film van de afgelopen 25 jaar en noemde het een ‘film over krijgshaftigheid, onwrikbare moed en de vaak genegeerde waarheid dat vrijheid niet gratis is’.

In de film, Xerxes I, koning der koningen, leidt een Perzisch keizerlijk leger van duizend naties om Griekenland te veroveren. Weerstand lijkt zinloos, maar 300 Spartaanse krijgers schrikken moedig voort onder een vlezige koning Leonidas om een ​​standpunt in te nemen in Thermopylae, waar een bergtop en de Malinese Golf de oprukkende Perzische horde dwingen naar een krappe ruimte te gaan waar hun aantal voor weinig zal tellen. De Perzen zijn niet in staat om de Spartanen te verjagen, die ze als vee slachten ondanks de enorme ongelijkheid in aantallen. Deze 300 krijgers zijn zo prachtig dat ze de pas zeker voor onbepaalde tijd zouden hebben behouden … als het niet was voor de acties van een gemene verrader, Ephialtes, een misvormde gebochelde die te vervormd was om in de Spartaanse linie te dienen. Woedend over zijn afwijzing leidt hij de Perzen naar een verborgen pad achter zijn landgenoten. Zien dat alles verloren is, de Spartanen weigeren zich over te geven en dapper te sterven vechten tot de laatste man. Hun heroïsche voorbeeld inspireert de rest van Griekenland om zich te verzetten, en is direct verantwoordelijk voor de uiteindelijke nederlaag van Perzië in de Slag om Plataea het volgende jaar.

Zowel de strip als de film verbeelden deze mythe met een duidelijke racistische en anti-immigrantenvreugde. 300 doet geen moeite om zijn boodschap af te smeken – een inspirerende paean tot dappere, gespierde, belaagde blanke mannen die dapper toegang tot West-Europa verbieden vanaf een binnenvallende, bruinhuidige horde. De filmische Perzen zijn uniform donker en verwijfd. Xerxes wordt afgebeeld als een androgyn sybariet, zijn broeierige ogen omrand met kohl, zijn lippen, neus en oren alle doorboord met ringen verbonden door delicate gouden kettingen. De verleiding van de verrader Ephialtes vindt plaats in de tent van Xerxes, waar een orgie aan de gang is die de grens overschrijdt van vleselijke lust naar satanisch ritueel, compleet met een camee door een geitenkop man.

De Spartanen zijn daarentegen uniform witte Europeanen; Leonidas wordt gespeeld door Gerard Butler, die geen moeite doet om zijn Schotse accent te verbergen. Ze lijken bijna volledig naakt, vechten in wat liefdadig kan worden omschreven als een booty shorts, hun lichamen zo gebeiteld dat het geen verrassing is dat de film een ​​fitnessgekte lanceerde met de naam Spartan. Het jaar nadat 300 in theaters verscheen, richtte aandelenhandelaar Joe De Sena de razend populaire “Spartan Race” op, een serie fitnessgebaseerde, teambuilding obstakelruns die in 30 landen zijn gefranchiseerd.

De plot van 300 staat op gespannen voet met de realiteit. Ephialtes was noch een Spartaan, noch een klokkenluider en bestond mogelijk helemaal niet. De 300 Spartanen stonden aan het hoofd van een troepenmacht van ongeveer 7.000 andere Grieken, om nog maar te zwijgen over hun eigen helpslaven, die vochten als lichte infanterie. En de som van deze moedige laatste stand was geen Griekse glorie, maar een schamele driedaagse vertraging voor het leger van Xerxes voordat hij Athene aan de fakkel legde. Historicus Tom Holland heeft de theorie dat de mythe van Thermopylae opzettelijk werd gekweekt door de Atheense generaal en meester-spin-doctor Themistocles, in een poging om het Griekse moraal te versterken en overgave te voorkomen toen de vlammen van de bezette Akropolis van Athene de nachthemel verlichtten.

Themistocles deed zijn werk misschien iets te goed. We beginnen bewijs te zien van Sparta-aanbidding die bijna aan het winnen is zodra het afgehakte hoofd van Leonidas was bevestigd aan een ring op bevel van Xerxes.

Onlangs is op deze pagina’s een beetje geschreven over  de huidige ‘tacticool’-rage : de lionization van US Navy SEAL’s en andere speciale operatoren in imiterende straatkleding die, net als laconophilia, spreekt tot een diepgeworteld gevoel van ontoereikendheid. De razend populaire militaire kledingbedrijven Grunt Style en 5.11 Tactical hebben enorme aanhang onder burgers die nooit en nooit zullen dienen in de militaire, sportieve tactische uitrusting of T-shirts die militaire catchphrases aanroepen (vaak prees de Spartanen), vol met zakjes die zullen houd nooit munitie en FFI (Friend-Foe-Identifier) ​​patches ontworpen om militair vriendelijke brandincidenten te voorkomen.

De oude Atheners hadden hun eigen ‘tactiek’-fase, zo lijkt het. Xenophon meldde dat de beroemde Atheense filosoof Socrates slechts een enkele, vuile, dunne mantel droeg met Spartaanse mode. Een bronzen beeld uit Pompeii geeft Socrates en de filosoof Diotima weer, en toont Socrates in wat sommige geleerden identificeren als de dunne mantel van de Spartanen – de tribune – en leunend op wat een bakteurion zou kunnen zijn —De T-vormige staf gedragen door Spartaanse leiders en ambtenaren. De Atheense redenaar Demosthenes bekritiseerde ‘mannen die overdag zure uitdrukkingen aandoen en doen alsof ze Spartaan spelen, korte mantels en schoenen met één zool dragen, maar wanneer ze samenkomen en alleen laten, geen enkele vorm van slechtheid of onfatsoenlijkheid beproefd’. Zelfs de beroemde Aristoteles, kritischer tegenover Sparta, gaf toe dat zijn grondwet deugdzame burgers voortbracht die gehoorzaam waren aan de wet. In The Birds van Aristophanes  merkt de stripauteur op dat mannen ‘gek waren op Sparta; ze droegen hun haar lang en geëerd vasten, ze werden smerig als Socrates en droegen draagstokken. ”

Lees ook:  Trump's nieuwjaarsmoord op Soleimani blaast uiteindelijk het nep-Russiagate-verhaal op

De historicus Polybius was een Achaean, gebonden aan de Romeinse alliantie die Sparta domineerde, die al lang in verval was voordat hij in het latere Hellenistische tijdperk schreef. Maar zelfs schreef hij dat als veiligheid en beveiliging was wat je wilde, “er nu noch een regering is geweest die beter is dan die van Sparta.” Na de volledige val van de macht, bleef Sparta een toeristische attractie voor de ouden. De Romeinse senator Cicero beschreef een bezoek aan Sparta om getuige te zijn van de diamastigôsis , het oude ritueel waarbij Spartaanse jongens bloederig en soms tot de dood werden geslagen voor het altaar van Artemis Orthia. In de dagen van Thermopylae maakte het ritueel deel uit van Sparta’s beroemde agōgē, maar veel wetenschappers geloven dat het in Cicero’s tijd nog brutaler werd gemaakt om de menigte toeristen tevreden te stellen. In de derde eeuw voegden de Spartanen een amfitheater toe om de menigten die kwamen kijken beter te huisvesten. Gedurende deze door Rome gedomineerde periode hebben de zogenaamd welvarende en xenofobe Spartanen zich beziggehouden met de gebruikelijke methoden die toeristische economieën gebruiken om buitenlanders aan te trekken en van hun geld te scheiden: beurzen organiseren en belastingvrijstellingen creëren om handelaren aan te trekken, handel aanmoedigen hoe ze maar konden .

Laconophilia marcheerde door de hele westerse kunst en brieven heen, en altijd met hetzelfde thema: de legendarische onbaatzuchtigheid, terughoudendheid en plichtsbewustzijn van de Spartanen. De Egyptische christelijke apologe van de derde eeuw, Origen Adamantius, vergeleek het zelfoffer van Leonidas bij Thermopylae met de passie van Christus. Synesius van Cyrene, een christelijke bisschop uit de vijfde eeuw, voerde trots (en valselijk) zijn afkomst terug naar de Spartaanse koninklijke huizen. In de Renaissance ging zelfs Machiavelli aan de slag en prees Sparta in zijn verhandelingen over Livius: “Die republiek mag inderdaad gelukkig worden genoemd, wiens lot het is geweest om een ​​stichter te hebben die zo verstandig is dat deze wetten voorziet op grond waarvan het veilig kan blijven leven, zonder ze te moeten wijzigen; want we zien dat Sparta haar achthonderd jaar bewaart, zonder achteruitgang en zonder gevaarlijke verstoring. ‘ na de tijd van Machiavelli, genaamd Sparta “de edelste en beste stad die ooit was geregeerd.”

Misschien is de grootste samenvatting van de houding van de Renaissance tegenover Sparta vastgelegd in Of Cannibals van Michel de Montaigne , die de verbazingwekkende mentale gymnastiek uitvoert die nodig is om de decimatie bij Thermopylae hoger te houden dan de succesvolle gevechten die de Perzen daadwerkelijk uit Griekenland hebben geduwd: “Er zijn meer nederlagen zegevierend dan overwinningen. Nooit konden die vier zusteroverwinningen, de schoonste die de zon ooit zag, van Salamis, Plataea, Mycale en Sicilië, zich tegen al hun verenigde glorie verzetten tegen de enkele glorie van de nederlaag van koning Leonidas en zijn mannen, op de pas van Thermopylae.”

De Amerikaanse grondlegger Samuel Adams klaagde dat zijn geboorteland Boston nooit de ‘Christian Sparta’ zou zijn waarop hij had gehoopt. Collega-oprichter John Dickinson beschouwde de Spartanen als “zo dapper en vrij een volk als ooit bestond.” Adams tijdgenoot, de legendarische Jean-Jacques Rousseau, kwijlde praktisch over Sparta’s mythe en prees “die stad zo beroemd om zijn gelukkige onwetendheid als voor de wijsheid van zijn wetten, waarvan de deugden zoveel groter leken dan die van mensen, dat het een republiek van halfgoden was in plaats van van mensen. ‘ schrijvers verliefd op de Spartaanse luchtspiegeling, afstandelijk en weifelend.

Gedurende een groot deel van deze tijd was laconophilia een relatief goedaardige ahistorische mythe, maar Spartaanse bewondering werd onmiskenbaar kwaadaardig in de late negentiende eeuw met de komst van wetenschappelijk racisme. De Duitse geleerde Karl Müller nam deel aan zijn invloedrijke Geschichten hellenischen Stämme und Städteeen geschiedenis van het Dorische ras dat verantwoordelijk was voor de oprichting van het klassieke Sparta. Müllers werk vergrootte de noordelijke oorsprong van de indringers, die aansluiten bij de vroege evolutie van het nordicisme, het pseudo-antropologische idee van een noords meesterras dat een hoeksteen van de nazi-ideologie zou worden. Müller was nauwelijks alleen, en het Europese denken over inherente ongelijkheid en Noordse superioriteit was al volwassen aan het worden in de koortsige geest van denkers zoals de Franse aristocraat Joseph Arthur de Gobineau, wiens geschriften de beroemde componist en Duitse nationalistische icoon Richard Wagner beïnvloedden. Het is niet verwonderlijk dat Adolf Hitler in Sparta ‘de eerste völkisch ‘ zagstaat ”en strompelde over de legendarische eugenetica van de oude stadstaat:“ De blootstelling van de zieke, zwakke, misvormde kinderen, kortom, hun vernietiging was fatsoenlijker en in werkelijkheid duizend keer menselijker dan de ellendige waanzin van onze tijd die behoudt het meest pathologische onderwerp. ”

Bedrijven zoals Grunt Style symboliseren misschien de hedendaagse molon labe-cultuur, maar de uitdrukking spreekt al lang tot de verbeelding van zogenaamde krijgers die vasthielden aan wat zij geloofden als hopeloze posities. We kunnen niet zeker zijn dat de revolutionaire kolonel John McIntosh Leonidas aan het channelen was toen de Britten eisten dat hij Fort Morris aan hen zou overgeven in 1778, maar we kennen zijn beroemde antwoord: “Kom en neem het!” Dezelfde roep werd door Texaanse kolonisten 57 jaar uitgesproken later in reactie op de eis van het Mexicaanse leger dat ze een geleend kanon teruggeven. De woorden waren versierd onder een afbeelding van het kanon op een slagvlag die vloog in de Slag bij Gonzales, waar Mexicaanse draken tevergeefs met de Texaanse rebellen schermutsten om de zaak te beslissen. Zoals klassiekers van de universiteit van Iowa Sarah E. Bond opmerktin haar eigen recente kritiek op Sparta-mythmaking, in al deze gevallen, ” blijft de uitdrukking trouw aan de oude context waarin het naar verluidt voor het eerst werd gesproken.”

Datzelfde kanon en dezelfde zin zijn vandaag versierd boven gekruiste vleesvijvers op de vlag van de Amerikaanse Garde – een hard-rechtse blanke supremacistische groep die is voortgekomen uit het Indiana-hoofdstuk van Soldiers of Odin USA, een extreme anti-immigranten- en anti-vluchtelingengroep die zijn oorsprong vond in Finland in 2015. Senator Ted Cruz heeft herhaaldelijk dezelfde zin ingeroepen .

Molon labe is het motto van meerdere militaire eenheden, met name het Central Operations Command Central van de Verenigde Staten . Maar de uitdrukking heeft een speciale munteenheid met de National Rifle Association en de gun-advocacy-gemeenschap in de Verenigde Staten, waar het een waarschuwend gegrom is van de bereidheid om geweld te gebruiken om het recht te handhaven om wapens te dragen tegen overheidsinbreuk. Een snelle zoektocht op sociale media onthult de woorden in zowel het Engels als het Grieks – bijna altijd onder de gestileerde Korinthische helm – ingelegd in pistoolgrepen, getatoeëerd op de huid en gedrukt op T-shirts, sleutelhangers, pennen, bumperstickers en patch na patch na patch, meestal klittenband op tactische packs gedragen door zowel militaire als civiele. Molon labeis zo synoniem met rechts-gun-fetisjisme dat politieke tegenstanders een spotterm hebben bedacht, ‘idioot label’, om degenen die onder zijn macht zijn te bestrijden.

Lees ook:  Bill Gates waarschuwt dat de impact van het coronavirus 'zeer, zeer dramatisch' kan zijn, schetst oplossingen op lange termijn

Maar deze verwrongen verering van de Spartaanse mythe doemt groter op dan alleen het citaat van Leonidas. Beeldspraak van Thermopylae was wijdverbreid onder de aanhangers van het presidentiële bod van Trump. Een nog steeds openbare YouTube-video uit 2016, geplaatst door een gebruiker onder het handvat “Aryan Wisdom”, stelde toen-kandidaat Trump voor als Leonidas, die een Perzisch leger tegenhield dat Soros en Obama omvatte. Ten tijde van dit schrijven is de video meer dan vijf miljoen keer bekeken. Het symbool van de uiterst rechtse blanke nationalistische Identitaire beweging , geblazen in goud tegen een zwarte achtergrond, is de cirkel van een aspis, het ronde schild dat het belangrijkste apparaat van een Spartaanse krijger was. Het wordt gedeeld door de omgekeerde V van de Griekse lambda, geloofde de sigil ten onrechte dat hij op Spartaanse schilden in Thermopylae was geschilderd. “Generation Identity”, een snelgroeiende Europese Identitaire partij, legt het belang uit van het aannemen van het Spartaanse schild voor zijn beweging door de 300 mythe te relateren  : “Zowel oude als moderne schrijvers hebben de Slag om Thermopylae gebruikt als een voorbeeld van de macht van een patriottisch leger dat zijn eigen bodem verdedigt. ”Dit verschijnt op de pagina“ veelgestelde vragen ”van de site, net boven een sectie getiteld“ Wat betekent de term ‘Grote vervanging’ en wie is er verantwoordelijk voor? ”

De mythe van Sparta die in Thermopylae werd geboren, heeft al millennia standgehouden, harder dan een tardigrade, azen op de doordringende onzekerheid dat we te decadent en te comfortabel, niet hard of gedisciplineerd genoeg zijn, en dat een terugkeer naar mythische en lang verloren normen van militante zelfontkenning en monoculturele zuiverheid zullen ons op de een of andere manier weer groot maken. In 2019 is het een beangstigend symbool geworden in een culturele oorlog die in toenemende mate wordt gekenmerkt door moord, terreur en gesanctioneerde discriminatie.

Er is een bekend stelregel – vaak verkeerd toegeschreven aan Orwell, soms aan Churchill – dat mensen ‘s nachts alleen vredig in hun bed slapen omdat ruwe mannen klaarstaan ​​om geweld namens hen te plegen. Frank  Miller, de stripkunstenaar die 300 creëerde , heeft een variatie van deze lijn aangeboden ter verdediging van de  Spartaanse mythe. “Ze waren volkomen fascisten,” gaf hij toe , maar suggereerde dat een beetje fascisme aan de marge zijn nut had: “De Atheners waren degenen die geboorte gaven aan democratie, maar de Spartanen maakten het allemaal mogelijk.”  Hoe ongemakkelijk het idee van een oude proto-fascistische staat kan ons maken, zo redeneren we, we hebben de ruwe mannen van een Sparta nodig om de fragiele democratie van een Athene te beschermen. 

Deze stilzwijgende aanvaarding van mogelijk-maken-juiste ringen is dubbel hol in het licht van de terugroeping van vorige week van een Navy SEAL-peloton uit Irakvanwege ongebreideld wangedrag, inclusief beschuldigingen van verkrachting. Het is gewoon de laatste in een litanie van recente vermeende misdaden en ethische vervaltin de Amerikaanse gemeenschap van elite, tip-of-the-spear oorlogsjagers, wiens onbetwistbare mythos in Amerika’s Lange Oorlog lijkt te hebben verzonnen zorgvuldig toezicht en verantwoording. Superstrijders zijn net zo feilbaar als ieder ander,  zo blijkt,  en kracht is niet hetzelfde als gezond oordeel of morele rechtvaardigheid.

Toch is de Spartaanse mythe een krachtige katalysator, zowel voor racistische voorhoede als voor de politieke machines die daarop inspelen. Laconophilia alleen kan de Trumpistische visie van een verzegeld, gehomogeniseerd en gemilitariseerd Amerika niet volledig verklaren, maar het verklaart veel. S teve Bannon – de alt-juiste pionier die zo belangrijk was voor de opkomst van Trump als een avatar voor nativistische hoop – houdt van klassieke oorlogsliteratuur en is een fervent fan van de geschiedenis van Thucydides . Ik kon hem persoonlijk geen liefde geven aan Leonidas  of ‘de 300’ in interviews of geschriften ter plekke , bMaar de invloed was aanwezig in het computerwachtwoord dat hij met collega’s op zijn kantoor in Californië deelde, voordat hij naar het Witte Huis verhuisde om een ​​president te adviseren de eerste voorlopige stappen te zetten om de gekoesterde Amerikaanse waarden van pluraliteit, liberalisme en rechtvaardigheid te ondermijnen.

Het wachtwoord was volgens zijn collega’s ‘Sparta’.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments