Na El Paso kunnen we de rol van Trump in inspirerende massa-shootings niet langer negeren

Na El Paso kunnen we de rol van Trump in inspirerende massa-shootings niet langer negeren

4 augustus 2019 2 Door Indignatie redactie

OP ZATERDAGOCHTEND schoot en doodde een schutter in een Walmart in El Paso, Texas, minstens 20 mensen voordat hij zich overgaf aan de politie. Naar alle waarschijnlijkheid is Patrick Crusius , de 21-jarige vermeende schutter, een fan van president Donald Trump en zijn beleid. Volgens het Southern Poverty Law Centre , “bevat een Twitter-account met de naam van de verdachte sympathieke tweets met een ‘BuildTheWall’ hashtag” en “een foto met wapens om” Trump “te spellen.”

Ongelooflijk, de natie werd zondag wakker met meer grimmig nieuws, met rapporten dat een man die zich in kogelvrije kleding paste en een geweer met tijdschriften met hoge capaciteit droeg, een rampspoed had uitgevoerd in Dayton, Ohio, waarbij minstens negen mensen werden gedood en 26 gewond raakten 26 .

Er is nog weinig bekend over de Dayton-shooter, maar volgens de autoriteiten van een manifest van vier pagina’s is Crusius geschreven en geplaatst kort voor de aanslag in El Paso vol met het soort hatelijke retoriek en ideeën die floreerden onder Trump.

Het manifest verklaart de aanstaande aanval “een reactie op de Spaanse invasie”, beschuldigt de Democraten van “pandering aan het Spaanse stemblok”, veroordeelt tegen “verraders” en veroordeelt “rasmenging” en “interraciale vakbonden.” “Nog een reden om stuur ze terug ‘, staat er.

Klinkt bekend? De president van de Verenigde Staten – die de El Paso-aanval op Twitter veroordeelde – heeft herhaaldelijk verwezen naar een “invasie” aan de zuidelijke grens; Mexicaanse immigranten veroordeeld als “verkrachters”en Syrische vluchtelingen als “slangen”,  beschuldigden zijn critici minstens twee dozijn gelegenheden van verraad ; en vertelde vier verkozen vrouwen van kleur om “terug te gaan” naar de “door misdaad geteisterde plaatsen waar ze vandaan kwamen.” valt vervolgens ‘nepnieuws’ aan.)

Dat er een verband zou kunnen bestaan ​​tussen de aanvaller en de president, is geen verrassing. Maar het zou kunnen. In de afgelopen vier jaar hebben zowel de reguliere mediaorganisaties als de leidende democraten er niet in geslaagd een duidelijke lijn te trekken tussen de racistische retoriek van Trump en de gestaag toenemende binnenlandse terreurdaden in de Verenigde Staten. Sommigen van ons probeerden alarm te slaan  – maar het mocht niet baten.

“Cesar Sayoc was niet de eerste Trump-supporter die naar verluidt probeerde te doden en te verminken aan de ontvangende kant van Trump’s demoniserende retoriek,” schreef ik afgelopen oktober in de slotregels van mijn column over de arrestatie van de zogenaamde #MAGAbomber. “En helaas zal hij niet de laatste zijn.”

HOE IK WOU DAT ik fout had kunnen zijn. Maar sinds de publicatie van dat stuk bijna een jaar geleden, waarin de namen werden vermeld van meer dan een dozijn supporters van Trump beschuldigd van gruwelijk geweld, van de neonazistische moordenaar van Heather Heyer in Charlottesville tot de moskee-schietpartij in Quebec City , zijn er meer en meer op MAGA geïnspireerde aanvallen. In januari werden vier mannen gearresteerd voor een complot om een ​​kleine moslimgemeenschap in de staat New York aan te vallen – een van hen, volgens het Daily Beast , “was een fervent supporter van Trump online en riep vaak op om ‘Crooked Hillary’ Clinton te arresteren en hij drong er bij zijn volgelingen op aan om op te letten voor fraudeprogramma’s met democratische kiezers wanneer ze hun stem uitbrengen voor Trump in 2016. “

Lees ook:  Van Clinton tot Trump van Cosby tot Prins Andrew, het kleine zwarte boekje van Jeffrey Epstein vol liberale elites

In maart vermoordde een extreemrechtse schutter 51 moslims in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland – en liet een document achter waarin moslimmigranten werden beschreven als ‘indringers’ en Trump als ‘een symbool van een hernieuwde blanke identiteit en een gemeenschappelijk doel’.

En nu, dit laatste bloedbad in El Paso. Laten we duidelijk zijn: in een tijdperk van stijgende binnenlandse terrorismegevallen – waarvan de meerderheid gemotiveerd is door ‘blank supremacistisch geweld’, volgens FBI-directeur Christopher Wray – is Trump niets minder dan een bedreiging voor onze collectieve veiligheid. Meer en meer commentatoren verwijzen nu bijvoorbeeld naar het fenomeen “stochastisch terrorisme” –  oorspronkelijk gedefinieerd door een anonieme blogger in 2011 als “het gebruik van massacommunicatie om willekeurige actoren aan te zetten tot gewelddadige of terroristische daden die statistisch voorspelbaar zijn maar individueel onvoorspelbaar . “

Klinkt behoorlijk Trumpian, toch? Zoals ik in oktober schreef : “De president haalt misschien niet de trekker over of plant de bom niet, maar hij maakt veel van de haat achter die daden mogelijk. Hij geeft hulp en troost aan boze blanke mannen door hen duidelijke doelen aan te bieden – en vervolgens hun geweld niet volledig aan de kaak te stellen. ‘

En zoals ik eerder dit jaar op CNN heb opgemerkt , is er een eenvoudige manier voor Trump om zich hiervan te distantiëren. Geef een toespraak waarin het blanke nationalisme en het geweld dat het heeft veroorzaakt aan de kaak wordt gesteld. Verklaar het als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Luid veracht hen die in zijn naam handelen. Verzacht de brandende retoriek over ras, immigratie en de islam.

Trump heeft echter precies het tegenovergestelde gedaan. In maart, in de nasleep van het bloedbad in Christchurch, zei de president dat hij het blanke nationalisme niet als een toenemende dreiging beschouwde en het afsloeg als een ‘kleine groep mensen’. Een maand eerder, in februari, werd Trump gevraagd of hij matigde zijn taal nadat een blanke nationalistische kustwachtofficier werd gearresteerd over een complot om vooraanstaande journalisten en democraten te vermoorden. “Ik vind mijn taal heel mooi,”antwoordde hij.

In de afgelopen weken heeft de president opnieuw naakt- racistische en demagogische aanvallen op een aantal zwarte en bruine leden van het Congres gelanceerd , om nog maar te zwijgen over de zwarte meerderheid van de stad Baltimore . Toen zijn cultus-aanhangers reageerden op zijn aanval op Rep. Ilhan Omar , D-Minn., Met gezangen van “stuur haar terug”, stond Trump toe te kijken en later naar hen te verwijzen als “patriotten”.

Dus we verondersteld worden verrast of geschokt dat de witte nationalistisch geweld stijgt op zijn horloge? Dat haatmisdaden tegen bijna elke minderheidsgroep zijn toegenomen sinds zijn verkiezing tot het Witte Huis in 2016?

Op dinsdag, slechts enkele dagen voor deze laatste terreurdaad in El Paso, gaven de leiders van de Washington National Cathedral een vernietigende en verrassend vooruitziende bestraffing van Trump:

Vergis je niet, woorden doen ertoe. En de woorden van Mr. Trump zijn gevaarlijk.

Deze woorden zijn meer dan een “hondenfluitje”. Wanneer zulke gewelddadige, ontmenselijkende woorden van de president van de Verenigde Staten komen, zijn ze een duidelijke oproep en bieden ze dekking aan blanke supremacisten die mensen van kleur beschouwen als een submenselijke “plaag” ” in Amerika. Ze dienen als een oproep tot actie van die mensen om Amerika groot te houden door het van een dergelijke plaag te ontdoen. Gewelddadige woorden leiden tot gewelddadige acties.

Dankzij zijn met haat vervulde retoriek, zijn niet aflatende aanzetten tot geweld en zijn weigering om de toename van blank nationalistisch terrorisme te erkennen, vormt de president een duidelijk en actueel gevaar voor de mensen, en met name de minderheden, van de Verenigde Staten.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Vreemde spionage in het Balkan Casablanca, ook bekend als Servië

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De 'Brexit Election' van Groot-Brittannië houdt geen rekening met wat er daarna komt....
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments