‘Beerput van haat’ 8Chan gaat offline na schietpartij

‘Beerput van haat’ 8Chan gaat offline na schietpartij

5 augustus 2019 1 Door Indignatie redactie

Fredrick Brennan maakte zich op voor zijn kerk in zijn huis op de Filippijnen toen het nieuws van een massale schietpartij in El Paso arriveerde. Zijn reactie was onmiddellijk en instinctief.

8chan

Fredrick Brennan startte het online prikbord 8chan in 2013.

“Telkens wanneer ik hoor over een massa-schietpartij, zeg ik: ‘Oké, we moeten onderzoeken of er een 8chan-verbinding is’,” zei hij over het online berichtenbord dat hij in 2013 begon.

Het duurde niet lang voordat hij er een vond.

Even voor de schietpartij op El Paso op zaterdag verscheen een bericht van vier pagina’s waarvan de auteur zichzelf identificeerde als de schutter op 8chan. De persoon die het bericht heeft gepost, moedigde zijn ‘broers’ op de site aan om de inhoud wijd en zijd te verspreiden.

In de afgelopen maanden is 8chan een hulpbron geworden voor gewelddadige extremisten. Minstens drie massale schietpartijen dit jaar – inclusief de moskeemoorden in Christchurch, Nieuw-Zeeland en de synagoge-schietpartij in Poway, Californië – zijn vooraf aangekondigd op de site, vaak vergezeld van racistische geschriften die lijken te zijn viral op de ik internet .

De heer Brennan begon het online prikbord als een utopie voor de vrijheid van meningsuiting. Maar nu staat 8chan bekend als iets anders: een megafoon voor massa-shooters en een wervingsplatform voor gewelddadige blanke nationalisten.

En het is een aandachtspunt geworden voor diegenen die de paden van online extremisme willen verstoren. Op zondag typeerden critici de site als een broedplaats voor geweld en lobbyden ze bij de serviceproviders van de site om het te laten verwijderen. Een van die providers, Cloudflare, een service die websites beschermt tegen cyberaanvallen, zei dat het zou stoppen met werken met 8chan op zondagavond en dat de site rond 3 uur oostelijke tijd donker werd. En de heer Brennan, die vorig jaar stopte met het werken met de huidige eigenaar van de site, vroeg om het offline te halen voordat het tot verder geweld zou leiden.

“Sluit de site af,” zei de heer Brennan in een interview. ‘Het doet de wereld geen goed. Het is een compleet negatief voor iedereen behalve de gebruikers die er zijn. En weet je wat? Het is ook negatief voor hen. Ze realiseren het zich gewoon niet. ‘

De heer Brennan, die beweerde dat hij het idee kreeg voor 8chan terwijl hij op psychedelische paddenstoelen zat, ging op zoek naar wat hij een vrijspraak-alternatief voor 4chan noemde, een beter bekend online prikbord. Hij was van streek dat 4chan te beperkend was geworden en hij had een site voor ogen waar elke juridische toespraak welkom zou zijn, hoe giftig ook.

De site bleef aan de rand tot 2014, toen sommige aanhangers van GamerGate – een losse reactionaire verzameling antifeministische videogamers – naar 8chan stroomden nadat ze 4chan waren afgetrapt.

Sinds GamerGate is 8chan een catchall-website geworden voor internetgebaseerde communities die door hun gedrag worden verwijderd van meer reguliere sites. Het herbergt een van de grootste bijeenkomsten van aanhangers van QAnon , die beweren dat er een internationale bureaucratie is die complotten tegen de regering Trump. En het is een online thuis geweest voor ‘incels’, mannen die betreuren dat ze ‘onvrijwillig celibatair zijn’ en andere franjebewegingen.

“8chan is bijna als een prikbord waar de ergste daders hun vreselijke ideeën delen,” zei Jonathan Greenblatt, de president van de Anti-Defamation League. “Het is een klankbord geworden waar mensen ideeën delen, en waar dit soort ideologieën worden versterkt en uitgebreid, en uiteindelijk worden mensen daardoor geradicaliseerd.”

8chan is sinds 2015 uit de Filipijnen gereden door Jim Watkins, een veteraan van het Amerikaanse leger , toen de heer Brennan de controle over de site ophield .

De site blijft vrijwel volledig ongemodereerd, en zijn toewijding om zelfs de meest gewelddadige toespraak bij te houden, heeft het tot een locatie voor extremisten gemaakt om ideeën uit te testen, gewelddadige literatuur te delen en de daders van massamoorden aan te moedigen. Gebruikers op 8chan leeuwen vaak massale gewapende mannen die jokey internet volkstaal gebruiken, verwijzend naar hun lichaam telt als “hoge scores” en het creëren van memes die de moordenaars prijzen.

Lees ook:  Duitsland bang voor golf van extreemlinks terrorisme

De heer Brennan, die een aandoening heeft die bekend staat als broze botziekte en een rolstoel gebruikt, heeft geprobeerd afstand te nemen van 8chan en zijn huidige eigenaren . In een interview in maart met The Wall Street Journal uitte hij zijn spijt over zijn rol in de oprichting van de site en waarschuwde hij dat de gewelddadige cultuur die wortel had geschoten op de planken van 8chan tot meer massale schietpartijen zou kunnen leiden.

Na de schietpartij in El Paso leek hij zich neer te leggen bij het feit dat dit het geval was geweest.

“Nog een 8chan-opname?” Tweette hij zaterdag. “Zal ik ooit door kunnen gaan met mijn leven?”

De heer Watkins, die 8chan runt samen met zijn zoon Ronald, is uitdagend gebleven ondanks kritiek en heeft zich verzet tegen oproepen om de site te modereren of te sluiten. Zondag stond op een banner bovenaan de startpagina van 8chan: “Welcome to 8chan, the Darkest Reaches of the Internet.”

“Ik heb zo vaak geprobeerd te begrijpen waarom hij het volhoudt, en ik snap het gewoon niet,” zei de heer Brennan. “Na Christchurch, na de Tree of Life-schietpartij, en nu na deze schietpartij, vinden ze dit allemaal echt grappig.”

De heer Watkins heeft niet op meerdere verzoeken om commentaar gereageerd .

In het weekend probeerden de critici van 8chan een andere aanpak om de site te sluiten door de serviceproviders van de site, inclusief de webhost, onder druk te zetten om de heer Watkins af te sluiten.

De schutter van El Paso kondigde zijn actie mogelijk vooraf aan op de niet-gemodereerde forumsite 8Chan. Het webhostingbedrijf Cloudflare haalde in een reactie 8Chan offline.

Een van deze providers, het beveiligingsbedrijf Cloudflare, gaf zondag aanvankelijk aan dat het de toegang van 8chan tot zijn netwerk niet zou onderbreken. Maar later op de dag zei Cloudflare dat het de site toch zou verbieden, wat de heer Watkins een belangrijk hulpmiddel zou ontnemen om de site online te houden.

Matthew Prince, Chief Executive van Cloudflare, zei dat het besluit om de beveiligingsmaatregelen van 8chan af te sluiten werd genomen nadat was vastgesteld dat de site een omgeving van gewelddadig extremisme had toegestaan ​​te woekeren, en dat 8chan klachten over gewelddadige inhoud negeerde op een manier die grotere platforms, zoals Facebook en Twitter niet.

“We hebben een patroon gezien waarin deze wetteloze gemeenschap haar vermogen heeft aangetoond om echte schade en echte schade te veroorzaken,” zei Mr. Prince van 8chan. “Als we iets slechts in de wereld zien en we kunnen ervoor helpen ervoor te komen, hebben we een verplichting om dat te doen.”

Een ander bedrijf, Tucows, dat de domeinnaamregistratie van 8chan beheert, had vanaf zondagavond geen plannen om het webadres van de site uit te schakelen.

“We hebben geen onmiddellijke plannen, behalve om intern te blijven discussiëren,” zei Graeme Bunton, manager van het openbare beleid bij Tucows.

De schietpartij in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij vijftig moslims het leven lieten. Die in het Californische Poway, waarbij een vrouw in een synagoge doodgeschoten werd. En die in het Texaanse El Paso, waar afgelopen weekend twintig mensen omkwamen in een Walmart-supermarkt.

Telkens zouden de daders voor hun terreurdaad een manifest gepost hebben op de chaotische prikbordsite 8Chan. Zaterdag kwam een document van vier pagina’s online. Daarin zinspeelde de auteur op een nakende schietpartij als reactie op de ‘invasie van Texas door Spaanstaligen’.

Lees ook:  Twitch, YouTube en Reddit hebben Trump en andere racisten gestraft - en dat is geweldig voor vrijheid

Haatdaad

De autoriteiten zijn ‘er redelijk van overtuigd’ dat de 21-jarige verdachte van de schietpartij, Patrick Crucius, ook de auteur van het document is. Meteen rijst andermaal de vraag waarom een racistische haatdaad online zo openlijk kan aangekondigd worden en niemand ingrijpt.

8Chan zag het levenslicht in oktober 2013, als een extremer broertje van de bekendste ‘chansite’ 4Chan. Op sites als 4Chan kunnen gebruikers berichten posten op fora, vaak gelinkt aan hobby’s. De essentie van die sites is anonimiteit: iedereen kan er posten en niemand hoeft zich te registreren.

Politiek incorrect

Het grote verschil tussen 4Chan en 8Chan is dat er bij de laatste niemand tussenkomt. In de regels van 4Chan staat duidelijk dat beheerders kunnen tussenkomen, gebruikers kunnen bannen en ‘boards’ (fora over bepaalde onderwerpen) kunnen verwijderen.

Het uitgangspunt van 8Chan-oprichter Fredrick Brennan was de totale vrijheid van meningsuiting. Op de prikbordsite kan iedereen onbeperkt ‘boards’ aanmaken en er commentaar spuien, zonder de tussenkomst van beheerders. Dat resulteert in een plek waar extremisme weelderig tiert.

Op chan-sites is vooral het ‘/pol/’-board berucht. Het is een forum waar alle ‘politiek incorrecte’ thema’s bespreekbaar zijn. Dat betekent de facto vrij spel voor extreemrechtse groeperingen, die er minderheidsgroeperingen in het vizier nemen.

‘Beerput’

8Chan ging in de nacht van zondag op maandag offline. Het webhostingbedrijf Cloudflare, dat 8Chan ondersteunde als netwerkprovider, kondigde in een blog aan dat het 8Chan niet langer in de lucht houdt. ‘De motivatie is eenvoudig; 8Chan heeft bewezen ongereguleerd te zijn en die wetteloosheid heeft meerdere tragische doden veroorzaakt.’

‘8Chan overtrad de letter van de wet niet met zijn weigering om de haatdragende gemeenschap te modereren’, stelt Cloudflare-CEO Matthew Prince, ‘maar het heeft een omgeving gecreëerd waarin het aangemoedigd wordt om de geest van de wet te schenden.’ Hij noemt de site ook een ‘beerput van haat’.

Concurrent

Toch maakt Prince zich niet te veel illusies: de site schakelt waarschijnlijk over op een concurrent van Cloudflare met minder scrupules. ‘De site is niet langer ons probleem, maar hij blijft een probleem van het internet’, stelt hij. 8Chan zegt in een tweet dat het waarschijnlijk 24 tot 48 uur offline zal zijn, terwijl het naar een oplossing zoekt.

Bij vorige schietpartijen maakte 8Chan zich sterk de manifesten van de schutters snel offline te halen. Het bericht van de schutter in Poway zou volgens 8Chan maar negen minuten online gestaan hebben. ‘De groep die het meeste aandacht geeft aan deze crimineel, is die van de fake news-media’, klonk het toen op Twitter. Het geeft ook aan altijd mee te werken aan onderzoek van Amerikaanse autoriteiten.

8chan (8ch.net) on Twitter

The Poway shooter’s post on 8chan was taken down NINE minutes after creation. There are only screencaps available and no archives exist since the post was deleted so quickly. The loudest groups publicizing this crime and giving attention to this CRIMINAL are the fake-news media.

In de begindagen van 8chan verdedigde de heer Brennan het recht van 8chan-gebruikers om anoniem te posten, zonder censuur. En hij wees incidenten van intimidatie of geweld door gebruikers van de site af als de prijs van een open forum.

“Anonimiteit moet niet van iedereen worden weggenomen, alleen vanwege een paar slechte appels,” vertelde hij Ars Technica, de technologie-website, in een interview in 2015 .

Lees ook:  Video: Beerput Nederland

Maar recenter heeft de heer Brennan, die is begonnen met het bezoeken van een baptistenkerk, geprobeerd de heer Watkins over te halen de site te sluiten. Hij en Mr. Watkins wonen dicht bij elkaar in de Filippijnen, zei hij, en hij rijdt vaak langs het huis van Mr. Watkins op weg naar de kerk.

De heer Brennan zei dat andere websites, zoals Facebook en Twitter, ook een rol spelen bij het verspreiden van de soorten gewelddadige berichten die vaak afkomstig zijn van 8chan. Maar hij zei dat die sites proactiever zijn geweest in het verwijderen van gevaarlijke inhoud, waardoor ze minder aantrekkelijke locaties zijn voor een potentiële terrorist.

“Als je het stopzet, als je deze chan-sites onder de grond duwt, zou dit niet helemaal voorkomen dat dit gebeurt”, zei hij. “Maar het zou niet om de paar maanden gebeuren.”

De heer Brennan zei dat hij betwijfelde of de heer Watkins geld verdient met 8chan, omdat het gratis te gebruiken en duur is om te onderhouden en omdat het door zijn giftige inhoud radioactief is voor adverteerders. (In een interview in 2017 zei de heer Watkinsover het runnen van 8chan: “Het verdient geen geld, maar het is erg leuk.”) En de heer Brennan is hoopvol dat langdurige druk op de heer Watkins en zijn zoon ze zullen krijgen om uiteindelijk van gedachten te veranderen en 8chan voorgoed neer te halen.

“Hoe lang laten ze dit gewoon doorgaan?” Vroeg hij.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments