El Paso heeft de lelijke realiteit van het ‘immigratiedebat’ ontmaskerd

El Paso heeft de lelijke realiteit van het ‘immigratiedebat’ ontmaskerd

5 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

In de zomer van 2016 sprak ik met een oudere vrouw in een rolstoel uit Chicago terwijl ik Trump’s zogenaamde illegale immigratietoespraak in Phoenix besprak. Ze vertelde me op een gelijkmatige toon dat Hispanics en immigranten naar het land komen om in de bijstand te voorzien. Ze willen ‘freebies’. Mijn gezichtsuitdrukking veranderde niet – wat ze zei was niet verwonderlijk gezien het onderwerp van de dag – maar ik bleef haar in de ogen kijken toen ze een kwalificatiewedstrijd toevoegde: “Nou jij niet, natuurlijk .”

Het immigratieverhaal in dit land maakt traditioneel onderscheid tussen mensen in het land die illegaal (slecht) zijn en mensen met dezelfde etniciteit of achtergrond die legaal immigreren of hier zijn geboren (goed). Maar een gevolg van de gruwelijke, racistische, laffe schiet op Mexicanen en immigranten in de meerderheid-Spaanse grensstad El Paso zaterdag is hoe het de bubbel barstte waar iemand nog steeds in probeert te leven – dat dit niet uiteindelijk gaat over blanke supremacists doen wat nodig is, inclusief brutaal geweld, om te voorkomen dat het land verandert.

Het controleren van de feiten van de verwrongen, witte, supremacistische moordenaar heeft veel nadelen. Maar je kon het niet helpen, maar merkte op dat de manifestautoriteiten die met de moordenaar verbonden waren, zonder verwijzingen verwezen naar “de Spaanse invasie van Texas” en het verlies van zijn idyllische witte Texas, bizarre claims gegeven dat Texas tot 1836 Mexico was en El Paso deel uitmaakte van Mexico tot 1848. Moeilijk intellectueel is dit niet.

Veel verontrustender is hoe nauw de taal die door de moordenaar wordt gebruikt, weerklinkt bij de administratie van Trump. Trump noemde immigratie langs de zuidelijke grens zes keer in zeven maanden een ‘invasie’ : eenmaal in november en december elk, en tweemaal in januari en opnieuw in juni, allemaal voordat hij een congresvrouw van kleur vertelde terug te gaan naar waar ze vandaan kwam. Tijdens een bijeenkomst in mei vroeg Trump : “Hoe stop je deze mensen?” Een volger in de menigte antwoordde: “schiet ze neer.” Trump lachte en wees.

Deze retoriek is gekoppeld aan acties en consequenties van het misbruikgevoelige immigratiebeleid van Trump, waaronder wekenlang gevangen zitten , zes migrantenkinderen dood sinds september, en meer onderzoek naar denaturalisatiedoor binnenlandse veiligheid. Ambtenaren van de Amerikaanse douane en grensbescherming (CBP) lieten verslaggevers gekooide immigranten fotograferen in wanhopige omstandigheden onder een brug in El Paso in maart, een spektakel waarvan een verslaggever me vertelde dat het een poging leek van de Trump-regering om het verhaal te duwen dat de nationale noodverklaring van de vorige maand was gerechtvaardigd, door El Paso negatief af te beelden.

Lees ook:  De Washington Post publiceerde opnieuw anonieme lekken van de geheime diensten tegen Trump

Het is dan ook geen verrassing dat Latino gekozen functionarissen, activisten en leiders worstelen met wat er zaterdag gebeurde, zeggen dat het een natuurlijke progressie van de retoriek en acties van de regering was en de verbluffende schaal van racisme blootlegde waarmee de Latino- en immigrantengemeenschap allemaal te maken hebben gehad langs.

“Als je kijkt naar de taal van de schutter en de taal van de president, ze leken erg op elkaar, en de president heeft haat en geweld geïnspireerd, vooral tegen immigranten en Latijns-Amerikanen,” vertelde Joaquin Castro, voorzitter van de Spaanse Caucus, me. “Mijn angst is wat de schutter zegt in zijn manifest waar is – dat dit slechts het begin is vanwege de retoriek van de president die hij regelmatig aangaat.”

De League of United Latin American Citizens (LULAC) heeft een ondubbelzinnige verklaring uitgegeven waarin staat: “De xenofobe retoriek en het beleid van president Trump hebben de moord gepleegd op onschuldige vrouwen, kinderen en mannen.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenJulissa Arce, een voorheen ongedocumenteerde auteur die opgroeide in San Antonio, confronteerde ooit de voormalige Trump-strateeg Steve Bannon en vroeg hem of hij willens en wetens tegen mensen loog toen hij immigranten zondebok maakte en zei dat ze banen aannamen en verantwoordelijk waren voor de Amerikaanse economische achteruitgang. Na de schietpartij merkte ze dat ze nadacht over wat het betekent om een ​​Amerikaans staatsburger te zijn in het tijdperk van Trump. 8 augustus markeert vijf jaar als een burger voor haar, en 25 jaar sinds ze uit Mexico kwam. “Ik dacht dat zodra ik mijn burgerschap kreeg, al deze angsten die ik had weg zouden gaan, nu ik een Amerikaans paspoort had,” zei ze verslikkend. “Ik heb het recht om hier nu te zijn, en ondanks dat heb ik me nog nooit zo vreemd gevoeld dan ik me nu op deze plek voel.”

Cristela Alonzo, een activist en populaire komiek, uit McAllen, Texas heeft soms shows in El Paso. Wanneer ze daar is, gaat ze naar de Walmart die het doelwit was; het voelt als degene waar ze opgroeide. In de nasleep van de schietpartij herinnert ze zich andere momenten van racisme in de afgelopen jaren.

Lees ook:  Trumps slotbericht liegt over het coronavirus bij bijeenkomsten die infectie verspreiden

Twee weken na de verkiezing van Trump, na het fotograferen van haar speciale Netflix-comedy, nam ze haar hele gezin mee op hun eerste vakantie, naar Hawaii. Haar neef met speciale behoeften houdt van restaurantketens. Terwijl ze wachtten op een tafel in The Cheesecake Factory, dachten zij en haar broer, die net burger was geworden, er aanvankelijk niets van toen twee blanke mannen hen vroegen waar ze vandaan kwamen. Ze waren niet blij met het antwoord “Texas” en bleven duwen, uiteindelijk vertellend hen om terug te gaan naar Mexico. De mannen vergisten de Nintendo DS van haar neef voor een telefoon die de ontmoeting opnam en probeerden hem tegemoet te komen. Alonzo en haar broer plaatsten zich voor de jongen. Ondanks het gesprek na de verkiezingen van blanken dat ze spelden zouden gaan dragen en luide bondgenoten zouden zijn voor gemarginaliseerde Amerikanen, vertelde Alonzo me, niemand in het restaurant zei iets.

“De rest van de nacht bleef mijn neefje vragen wat hij verkeerd had gedaan. Ze voelen zich bevoegd, ‘zei Alonzo over de twee blanke mannen. “Als Latina, als iemand die is opgegroeid met ouders zonder papieren, heb ik nooit het gevoel gehad dat iemand me heeft geprobeerd macht te geven.”

Mario Carillo, de staatsdirecteur van Texas voor progressieve belangenbehartigingsorganisatie America’s Voice, groeide op in El Paso en ging naar het winkelcentrum waar de opnames elke vrijdag plaatsvonden voor de lunch op de middelbare school. Hij belde zijn ouders, die winkelen bij de beoogde Walmart, en zijn zus, onmiddellijk na het horen van de schietpartij. Hij dacht na over hoe iemand 10 uur reed om een ​​gemeenschap te schaden die zich altijd veilig voelde, ondanks de nabijheid van Juarez. Hij dacht aan het Amerika van Trump, waar je je kunt verradenomdat je Spaans spreektop openbare plaatsen, en de uitdaging om mensen te proberen deze Amerikaanse crisis door een niet-extreme lens te laten zien. En hij dacht aan de gouverneur van Texas, Greg Abbott, die de El Paso de schuld gaf van ‘geestelijke gezondheid’ in een televisie-uitzending, ondanks dat Texas Sen. John Cornyn tweet had over de toestroom van Spaanse inwoners in Texas in juni, en luitenant-gouverneur Dan Patrick immigranten zonder papieren ‘indringers’ die ‘derde wereld ziekten’ naar Texas brengen.

Lees ook:  Wreed Brittanië - De weg naar de ondergang van het land

“Hoe houdt de overheid Amerikaanse Latino’s veilig?” Vroeg hij. “Het is een vraag die Republikeinen zullen moeten helpen beantwoorden. Waarom kunnen we geen gesprek voeren over hoe gemakkelijk het is om vuurwapens te bemachtigen? ‘


Latino-leiders met wie ik sprak waren nog niet klaar om de blauwdruk voor de toekomst te schetsen, ze wankelen nog steeds en hebben meer tijd nodig om de tragedie te verwerken. Maar meer dan 700 mijl afstand van El Paso, begonnen zich vroege antwoorden te vormen, in San Diego op de nationale conferentie van de grootste Latino burgerrechtenorganisatie, UnidosUS, voorheen bekend als de Nationale Raad van La Raza.

Tijdens een Latinas-brunch dit weekend kwamen immigratie-activist en mede-oprichter van de Women’s March Paola Mendoza met een vurige speech op het podium. Mendoza, die de menselijke verhalen vertelde van de migrantenkaravaan die Trump tijdens meerdere bezoeken demoniseerde, zei dat de volgende stappen harde gesprekken zijn met moeders, vaders, abuelos en tias – de 29 procent van de Latino’s die op Trump stemden, inclusief 32 procent van de Spaanse mannen , een cijfer dat consistent blijft met eerdere Republikeinse optredens met Latino’s en partijidentificatie ondanks het historische antagonisme van Trump.

“Een stem voor hem is een stem tegen ons omdat zijn taal ons ontmenselijkt en blanke supremacisten ertoe brengt ons te vermoorden,” vertelde ze me na haar toespraak. “Als ze niet veranderen en hij wint in 2020, vrees ik wat ons als gemeenschap zal overkomen. Dit is een moment van leven en dood. ”

De activisten en Latino-leiders blijven vastbesloten dat degenen die hun leven hebben verloren niet zullen worden vergeten en verandering zal voortvloeien uit een tragedie. Op Instagram heeft Arce veel van hun gevoelens gekanaliseerd.

“De schutter vroeg mensen niet om hun papieren te zien, of ze het op de ‘juiste manier’ hadden gedaan, of als ze hier legaal waren gekomen,” schreef ze, en postte dat veel Latino-families in Texas nooit de grens zijn overgestoken. “Dit ging nooit over legaliteit, het ging altijd over ras. Het is altijd over onze bruine huid in dit land geweest. ”Comments

comments