Hoe Bolsonaro de exploitatie van Brazilië op lokaal en internationaal niveau handhaaft

Hoe Bolsonaro de exploitatie van Brazilië op lokaal en internationaal niveau handhaaft

5 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De constante verklaringen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de Amazone te openen voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, brengen zowel land- als inheemse gemeenschappen in gevaar. Op zaterdag werd het inheemse reservaat van Waiãpi binnengevallen door een groep zwaarbewapende mijnwerkers. Eerder deze week werd de inheemse leider Emyra Waiãpi doodgestoken. De inheemse stammen wijzen naar Bolsonaro als de aanstichter van en het aanzetten tot geweld tegen hun volk.

Ondanks pleidooien voor bescherming tegen mijnwerkers die hun grondgebied binnenvallen, is het onwaarschijnlijk dat de inheemse stammen een beroep zullen doen op de autoriteiten. Bolsonaro heeft zijn beslissing om natuurreservaten voor exploitatie te openen, verklaard als de reden voor wat hij ‘aanpassing aan de Verenigde Staten’ noemt .

Een recente studie heeft de vernietiging van het milieubeleid van Brazilië toegeschreven aan Bolsonaro en de politieke macht van de plattelandsbewoners – een invloedrijke agribusinessvereniging in Brazilië die de onteigening van inheemse bevolking van hun land bevordert. Onder Bolsonaro zijn plattelandsbewoners en voormalige generaals benoemd in politieke posities.

Tereza Cristina, een plattelandsmedewerker, dient als minister van landbouw. Roberto Salles, ook een plattelandsbewoner, werd aangesteld als minister van milieu. Voorafgaand aan zijn nieuwe rol was Salles betrokken bij het wijzigen van kaarten die werden gebruikt voor milieubescherming, waardoor rivieren blootgesteld werden aan mijnbouwvervuiling.

De nieuwste door de overheid ingeschakelde misdaad kan een voorloper blijken te zijn van aanhoudend geweld tegen inheemse gemeenschappen, aangezien Bolsonaro probeert te dissociëren tussen de inheemse bevolking en hun land. In de laatste ontwikkelingen is Marcelo Augusto Xavier da Silva , de nieuwe president van het National Indian Fund (FUNAI) , een federale politieagent die banden heeft met de agribusinesssector, wat een van de grootste bedreigingen vormt voor inheemse landen.

Voorafgaand aan zijn benoeming was Xavier da Silva al betrokken geweest bij geschillen die inheemse gemeenschappen wilden criminaliseren en straffen. Als Ombudsman van FUNAI in 2017 tijdens het presidentschap van Michel Temer, beval Xavier da Silva de federale politie om inheemse mensen en ngo’s te vervolgen voor wat hij beschreef als “inheemse bezetting”. De actie werd ondernomen zonder de voormalige FUNAI-president Franklimberg de Freitas te raadplegen.

Lees ook:  Waarom het Europese herstelplan waarschijnlijk zal mislukken

Voormalige FUNAI-werknemers hebben kritiek geuit op de benoeming, waardoor de capaciteit van de organisatie om te handelen in bescherming van inheemse rechten en milieubescherming verder wordt verzwakt. Naast het wijzen op zijn gebrek aan expertise als het gaat om inheemse gemeenschappen, verklaarde een voormalige FUNAI-medewerker met betrekking tot Xavier da Silva: “Ik ben bang voor hem.”

Deze korte verklaring legt de dynamiek van de regel van Bolsonaro bloot. Voorafgaand aan de verkiezingen verklaarde Bolsonaro : “Als ik wordt gekozen, zal ik FUNAI een klap geven; een klap in de nek. Er is geen andere manier. Het is niet meer bruikbaar. “Onlangs ging hij naar Twitter om de organisatie en inheemse gemeenschappen te vergelijken met” een nest ratten “.

Overgang van gewelddadige verkiezingsretoriek naar implementatie is niet moeilijk geweest voor Bolsonaro. Op internationaal niveau geniet hij niet alleen de steun van de Amerikaanse president Donald Trump, maar ook die van de EU, die onlangs een handelsovereenkomst met Mercosur heeft gesloten . De overeenkomst omvat milieubescherming – een voorwaarde die Bolsonaro in Brazilië wil vernietigen. Kennis van de intentie van de Braziliaanse regering om Brazilië te exploiteren ten behoeve van multinationale ondernemingen is echter geen afschrikkend middel gebleken voor de EU.

Op de top bevestigde Bolsonaro inderdaad zijn regering ‘om ons blok te openen als een handelsinstrument met de wereld zonder de ideologische vooringenomenheid die ik zozeer bekritiseerde als een parlementaire leider.’ Bolsonaro bekleedt momenteel het Mercosur-voorzitterschap voor zes maanden.

Implementatie van beleid dat gericht is op het vernietigen van inheems land en het met geweld integreren van inheemse gemeenschappen wijkt af van koloniale en neoliberale ideologieën, in tegenstelling tot de verklaringen van Bolsonaro. Evenzo is zijn besluit om ambtenaren in dienst te nemen die handelen ter bescherming van zakelijke belangen ten koste van inheemse eisen, ook doordrenkt met rechtse ideologie.

De strategie van Bolsonaro is het combineren van de kracht van de internationale politiek als het gaat om handel en het faciliteren van de exploitatie van hulpbronnen door te trachten inheemse input te elimineren. Brazilië zal het zich misschien niet veroorloven om het land door de bewegingen van een andere zichtbare dictatuur te leiden, maar het zal een aangepast beleid voeren dat aanvaardbaar is voor zijn handelspartners, die geen ruzie zullen maken wanneer inheemse gemeenschappen worden verlaten om hun strijd afzonderlijk te voeren.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Het vernietigen van de Amazone is de winst die het genereert niet waard

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Exclusief voor Brazilië: het witwasschandaal uit de hel waar niemand over wil praten
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments