4 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Hoe Bolsonaro de exploitatie van Brazilië op lokaal en internationaal niveau handhaaft

bolsenaro

 7 total views,  3 views today

De constante verklaringen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de Amazone te openen voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, brengen zowel land- als inheemse gemeenschappen in gevaar. Op zaterdag werd het inheemse reservaat van Waiãpi binnengevallen door een groep zwaarbewapende mijnwerkers. Eerder deze week werd de inheemse leider Emyra Waiãpi doodgestoken. De inheemse stammen wijzen naar Bolsonaro als de aanstichter van en het aanzetten tot geweld tegen hun volk.

Ondanks pleidooien voor bescherming tegen mijnwerkers die hun grondgebied binnenvallen, is het onwaarschijnlijk dat de inheemse stammen een beroep zullen doen op de autoriteiten. Bolsonaro heeft zijn beslissing om natuurreservaten voor exploitatie te openen, verklaard als de reden voor wat hij ‘aanpassing aan de Verenigde Staten’ noemt .

Een recente studie heeft de vernietiging van het milieubeleid van Brazilië toegeschreven aan Bolsonaro en de politieke macht van de plattelandsbewoners – een invloedrijke agribusinessvereniging in Brazilië die de onteigening van inheemse bevolking van hun land bevordert. Onder Bolsonaro zijn plattelandsbewoners en voormalige generaals benoemd in politieke posities.

Tereza Cristina, een plattelandsmedewerker, dient als minister van landbouw. Roberto Salles, ook een plattelandsbewoner, werd aangesteld als minister van milieu. Voorafgaand aan zijn nieuwe rol was Salles betrokken bij het wijzigen van kaarten die werden gebruikt voor milieubescherming, waardoor rivieren blootgesteld werden aan mijnbouwvervuiling.

De nieuwste door de overheid ingeschakelde misdaad kan een voorloper blijken te zijn van aanhoudend geweld tegen inheemse gemeenschappen, aangezien Bolsonaro probeert te dissociëren tussen de inheemse bevolking en hun land. In de laatste ontwikkelingen is Marcelo Augusto Xavier da Silva , de nieuwe president van het National Indian Fund (FUNAI) , een federale politieagent die banden heeft met de agribusinesssector, wat een van de grootste bedreigingen vormt voor inheemse landen.

Voorafgaand aan zijn benoeming was Xavier da Silva al betrokken geweest bij geschillen die inheemse gemeenschappen wilden criminaliseren en straffen. Als Ombudsman van FUNAI in 2017 tijdens het presidentschap van Michel Temer, beval Xavier da Silva de federale politie om inheemse mensen en ngo’s te vervolgen voor wat hij beschreef als “inheemse bezetting”. De actie werd ondernomen zonder de voormalige FUNAI-president Franklimberg de Freitas te raadplegen.

Voormalige FUNAI-werknemers hebben kritiek geuit op de benoeming, waardoor de capaciteit van de organisatie om te handelen in bescherming van inheemse rechten en milieubescherming verder wordt verzwakt. Naast het wijzen op zijn gebrek aan expertise als het gaat om inheemse gemeenschappen, verklaarde een voormalige FUNAI-medewerker met betrekking tot Xavier da Silva: “Ik ben bang voor hem.”

Deze korte verklaring legt de dynamiek van de regel van Bolsonaro bloot. Voorafgaand aan de verkiezingen verklaarde Bolsonaro : “Als ik wordt gekozen, zal ik FUNAI een klap geven; een klap in de nek. Er is geen andere manier. Het is niet meer bruikbaar. “Onlangs ging hij naar Twitter om de organisatie en inheemse gemeenschappen te vergelijken met” een nest ratten “.

Overgang van gewelddadige verkiezingsretoriek naar implementatie is niet moeilijk geweest voor Bolsonaro. Op internationaal niveau geniet hij niet alleen de steun van de Amerikaanse president Donald Trump, maar ook die van de EU, die onlangs een handelsovereenkomst met Mercosur heeft gesloten . De overeenkomst omvat milieubescherming – een voorwaarde die Bolsonaro in Brazilië wil vernietigen. Kennis van de intentie van de Braziliaanse regering om Brazilië te exploiteren ten behoeve van multinationale ondernemingen is echter geen afschrikkend middel gebleken voor de EU.

Op de top bevestigde Bolsonaro inderdaad zijn regering ‘om ons blok te openen als een handelsinstrument met de wereld zonder de ideologische vooringenomenheid die ik zozeer bekritiseerde als een parlementaire leider.’ Bolsonaro bekleedt momenteel het Mercosur-voorzitterschap voor zes maanden.

Implementatie van beleid dat gericht is op het vernietigen van inheems land en het met geweld integreren van inheemse gemeenschappen wijkt af van koloniale en neoliberale ideologieën, in tegenstelling tot de verklaringen van Bolsonaro. Evenzo is zijn besluit om ambtenaren in dienst te nemen die handelen ter bescherming van zakelijke belangen ten koste van inheemse eisen, ook doordrenkt met rechtse ideologie.

De strategie van Bolsonaro is het combineren van de kracht van de internationale politiek als het gaat om handel en het faciliteren van de exploitatie van hulpbronnen door te trachten inheemse input te elimineren. Brazilië zal het zich misschien niet veroorloven om het land door de bewegingen van een andere zichtbare dictatuur te leiden, maar het zal een aangepast beleid voeren dat aanvaardbaar is voor zijn handelspartners, die geen ruzie zullen maken wanneer inheemse gemeenschappen worden verlaten om hun strijd afzonderlijk te voeren.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments