Hoe Brexit leidt tot een heroplevende Ierse Amerikaanse invloed in de Amerikaanse politiek

Hoe Brexit leidt tot een heroplevende Ierse Amerikaanse invloed in de Amerikaanse politiek

7 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Toen hij de opbouw van Ierse en Ierse Amerikaanse energieën observeerde in Washington DC ter voorbereiding op St Patrick’s Day in maart, verwonderde de Lexington-column van de Economist zich dat de Ierse Taoiseach de enige wereldleider is die  gegarandeerd een jaarlijkse ontmoeting met de Amerikaanse president heeft . Zoals Ed Luce  in de FT schreef : “Niemand die het manische schema van Washington van St Patrick’s daggebeurtenissen proefde … kon de formidabele weergave van de invloed van Ierland missen.”

En toch is die invloed vaak gemist, of gewoon afgedaan als “klaver diplomatie”, met name door Britse waarnemers. Het is dan ook ironisch dat deze invloed  een belangrijke rol kan spelen  in de diplomatieke shenanigans rond Brexit, en in de post-Brexit-relaties tussen Groot-Brittannië, Ierland en de VS, nadat sterke politieke fracties in het Congres waarschuwen dat ze klaar zijn om elk VS-VK te blokkeren handelsdeal in geval van een bedreiging voor een open Ierse grens wanneer het VK de EU wil verlaten.

De zachte macht van Ierland in de VS is al lang verborgen in het zicht, voortbouwend op de aantrekkingskracht van een etnische identiteit die ongeveer 35 miljoen Amerikanen  beweerden in de laatste nationale volkstelling . Het heeft nauwe banden met het Ierse Amerikaanse leiderschap in het hart van de Amerikaanse politiek en met de Ierse Amerikaanse lobby in Washington. De kracht van deze lobby is, net als bij elke andere etnische lobby, afhankelijk van zowel Amerikaanse binnenlandse aangelegenheden als internationale belangen. Tegenwoordig vertoont het tekenen van het buigen van diplomatieke spieren die lang dachten te slapen.

Nationalisme en onafhankelijkheid

De belangrijkste kwesties die van oudsher de Ierse Amerikaanse lobby betreffen, zijn steun voor de Ierse onafhankelijkheid, het conflict in Noord-Ierland en toenemende quota voor de toegang van Ierse immigranten tot de VS.

Deze kwesties weerspiegelen de schaal en aard van de Ierse emigratie naar en vestigingspatronen in de VS. Van de meer dan 6 miljoen mensen die tussen 1840 en 1900 van Ierland naar de VS reisden, vestigden de meeste zich in noordelijke en oostelijke stedelijke centra. Van geïmiteerd en vaak traumatisch begin in de VS, de Ieren verzamelden macht en identiteit in deze stedelijke centra in de loop van de tijd, via de katholieke kerk, machinepolitiek en vakbondsleiderschap.

Nationalisme was een kernelement van het Amerikaanse leven voor veel Ierse emigranten en hun nakomelingen. Van de ongebonden Ierse ballingen  in de vroege jaren 1800 tot Clan na Gael in de vroege jaren 1900, de Ierse Amerikaanse politieke cultuur handhaafde een sterke investering in de ingebeelde vrijheid van het oude land. Met wederzijdse belangstelling van organisaties in Ierland ontwikkelde zich een transnationale cultuur van politiek activisme die uiteindelijk de succesvolle strijd voor de onafhankelijkheid van Ierland in het begin van de 20e eeuw voedde.

Veel van dit activisme werkte via maatschappelijke organisaties. Maar in 1917, na de oorlogsverklaring vanpresident Woodrow Wilson   tegen Duitsland en de noodzaak om de rechten van kleine naties te verdedigen, drongen verschillende politieke resoluties aan op Amerikaanse steun voor de Ierse onafhankelijkheid. Deze druk om ‘de Ierse kwestie’ aan te pakken, bereikte een hoogtepunt met een volledige discussie in het Congres in maart 1919,  die een resolutie  aannam waarin de VS-delegatie op de vredesconferentie van Versailles in Parijs werd opgeroepen om van Ierse zelfbeschikking een dringende kwestie te maken.

De temperatuur van het Ierse nationalisme in de VS koelde in de latere jaren 1920. Ierland  promootte zichzelf daarna nog steeds in de VS,  maar vanwege zijn neutraliteit had het moeite om zijn stem te laten horen. Opeenvolgende Amerikaanse presidenten en administraties schoven uit naar Britse perspectieven, met name op Noord-Ierland.

De problemen

De uitbarsting van gewelddadige conflicten in Noord-Ierland in de late jaren zestig zorgde voor een heropleving van etnisch bewustzijn in Iers Amerika en politiseerde delen ervan ten gunste van een militant nationalisme. In de jaren zeventig was er  een kleine maar significante  toename van steun voor de claims en activiteiten van de IRA.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Sleept Trump de VS naar een ongekende burgeroorlog?

Deze strijdkracht bracht gematigde Ierse Amerikaanse politieke leiders ertoe om steun voor constitutioneel nationalisme te bevorderen en in Washington te lobbyen voor Amerikaanse interventie in Noord-Ierland. De vier ruiters –  senator Edward Kennedy , spreker Tip O’Neill, senator Daniel Moynihan en  gouverneur Hugh Carey  – hadden enig succes bij het aandringen op president Jimmy Carter  om in 1977 een symbolische verklaring af te leggen over Noord-Ierland , die de stilte van de Amerikaanse regeringen verbrak.

In 1981 hielpen ze  Friends of Ireland op te richten , een tweeledige groep van senatoren en vertegenwoordigers, die een belangrijke rol speelde in de  Anglo-Ierse overeenkomst in 1985  en het idee naar voren bracht dat een politieke oplossing mogelijk was.

De symbolische lijn van Carter zou later door Bill Clinton worden onderdrukt omdat hij een belangrijke verschuiving in het Amerikaanse beleid naar Noord-Ierland als president leidde. Deze verschuiving werd gefaciliteerd  door een lobbygroep van invloedrijke Ierse Amerikanen , die Clinton aanspoorde om in Noord-Ierland in te grijpen en bij te dragen aan diplomatie op de achtergrond via geheime discussies met de IRA en inspanningen om Sinn Féin te verbinden met Amerikaanse beleidsmakers.

Het lijdt geen twijfel dat  de Good Friday-overeenkomst  van 1998 de vingerafdrukken van Iers Amerika bevat. Het was een hoogwaterstand voor zijn lobbyisten in Washington. Maar de komende 20 jaar zou Noord-Ierland van de agenda afglijden en verschoof de aandacht vooral naar de economische betrekkingen tussen Ierland en de VS. Na het overgaan van de leiderschapsgeneratie van de Four Horsemen en  de afschrikking  na 9/11 voor nieuwe Ierse emigranten, fungeerde Irish America niet langer als een herkenbaar politiek blok en was het afgedwaald van zijn eens zo sterke associatie met de Democratische Partij.

Brexit

Maar Brexit en Donald Trump hebben – op verschillende, maar complex verwante manieren – Iers Amerika gegalvaniseerd en het lobbyen in Washington nieuw leven ingeblazen. Op Brexit is er nu een consistent bericht over de noodzaak om de Good Friday-overeenkomst te verdedigen met betrekking tot elke handelsovereenkomst tussen het VK en de VS. Voormalige leden van het Congres en Amerikaanse ambassadeurs in Ierland, en de leiders van grote Ierse Amerikaanse organisaties behoren nu tot het Ad Hoc Comité ter bescherming van de Goede Vrijdag-overeenkomst,  opgericht in januari 2019 .

Er  is krachtige steun van de huisspreker Nancy Pelosi , die het rechtstreeks meenam naar de Britse en Ierse regeringen toen ze  in april zei dat als de Brexit-deal het akkoord van Goede Vrijdag zou ondermijnen er “geen kans” was op een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK.

Een andere krachtige stem is congreslid Richard Neal, een lange tijd woordvoerder voor Ierse belangen, die teruggaat tot zijn betrokkenheid bij het Noord-Ierse vredesproces. Zijn stem draagt ​​enige autoriteit in Washington als voorzitter van het invloedrijke  Ways and Means Committee  in het Congres, dat toezicht zal houden op elke post-Brexit-handelsovereenkomst tussen de VS en het VK.

Concurrerende belangen

Aan deze gecoördineerde berichtgeving ligt een complex van politieke drijfveren en belangen ten grondslag. Hoewel er geen twijfel kan bestaan ​​over de inzet van Pelosi en Neal om de Good Friday-overeenkomst te beschermen, zijn hun openhartige opmerkingen over het sluiten van een handelsovereenkomst tussen het VK en de VS ook een vorm van oppositie tegen president Donald Trump.

Deze oppositie gaat over meer dan de Brexit, maar het is ook niet gewoon binnenlands politiek partijdigheid. Het weerspiegelt ook een diepere ideologische strijd om de Amerikaanse identiteit en de rol van de VS in de wereld. Trump steunt Brexit, beschouwt het als een verzwakking van de regulerende macht van de Europese Unie en stemt het af op zijn wereldbeeld van “America First”, waarin alle internationale betrekkingen transactief zijn. Pelosi en Neal beschouwen Brexit als een bedreiging voor het liberale internationalisme dat het buitenlands beleid van de VS sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft geleid en nu in gevaar lijkt door Trump.

In dit opzicht bevindt Ierland zich midden in een transatlantische strijd tussen voorstanders van nationalisme en globalisering. Nu de regering haar kleuren heeft vastgemaakt aan de krachten van de globalisering en de verdiensten van het voortgezette EU-lidmaatschap moet zij ook zorgvuldig politiseren met haar machtige buren bij het ontwerpen van haar toekomstige post-Brexit.Lees ook:  De Brexit-crisis leidde tot totaal incompetent leiderschap in een tijd van ongekende rampspoed. Nu betalen we ervoor

Comments

comments