Volgens Trump brengt zijn ‘toon’ mensen nader tot elkaar

Volgens Trump brengt zijn ‘toon’ mensen nader tot elkaar

9 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Zijn tegenstanders schreeuwen om het hardst dat hij exact het tegenovergestelde doet. Ze kunnen niet beiden gelijk hebben. Dus beweren ze over en weer dat de ander niet goed bij zijn of haar hoofd is. De ‘Babylon Bee’ brengt het, satirisch, weer treffend in beeld.

De complexe realiteit, waar door de handelsoorlogen en ‘Regime-Change’-initiatieven van Trump, en zijn voorliefde voor ‘direct’ (niet diplomatiek) taalgebruik nog enige lagen complexiteit aan zijn toegevoegd, vergt meer dan ooit tevoren leiderschap. En ongeacht of Trump meent wat hij zegt, of dat hij beseft dat zijn ‘toon’ koren op de molen is voor zijn tegenstanders, is hij niet de man die mensen met elkaar verzoent. Dat is hij ook nooit geweest. Zijn TV-shows waren er juist op geënt te laten zien dat hij ‘keihard’ was. Een kwaliteit die in zeer bescheiden kring doorgaat voor leiderschap, maar elders wordt gezien als polariserend en destructief.

Anderzijds zijn zijn politieke opponenten geen haar beter. Wie beweert dat Trump na de slachtingen in El Paso en Dayton de vlaggen halfstok laat wapperen als een eerbetoon aan Hitler, of wie oproept tot de inrichting van vernietigingskampen voor Trump-aanhangers, gooit moedwillig olie op het vuur, en niet op de golven. De vergelijkingen met Hitler, en de beweringen dat Trump een agent van Poetin zou zijn, compleet met gefabriceerde verhalen over een groot complot waar ook Wikileaks deel van uit zou maken, zette van meet af de toon.

Niemand in de Verenigde Staten lijkt nog geïnteresseerd in feiten of oplossingen. En dat geldt ook voor het gros van de commentatoren elders in de westerse wereld. Op zeker moment bereik je dan het punt waarop alleen een dictatoriale leider nog verlossing kan brengen. Bij voorkeur één die de querulanten het zwijgen oplegt, ze een spiegel voorhoudt, waarna ze van schaamte in hun schulp kruipen, en zich voegen naar eenvoudige instructies om elkaar met rust te laten, en te focussen op wat men gemeenschappelijk heeft, inplaats van wat hen verdeelt. Maar waarom zou je ruim vóór dat moment niet bij zinnen komen, als volk, en de democratie redden?

Lees ook:  Een pence-presidentschap en een oorlog in Iran? Waarom wil John Bolton echt Trump Out?

Beetje hetzelfde verhaal met de EU, maar omdat ‘Brussel’ minder machtig is dan ‘Washington’, en niet is gemilitariseerd, is het gevaar dat uitgaat van ‘Brussel’ minder groot. Waar ik echter in NRC een oproep van een ‘bezorgde lezer’, de heer Helmut Saatkamp uit Renkum tegenkom die oproept tot het vormen van een ‘Hanzeliga’ om met ‘brute machtspolitiek’ die Fransen met hun Macron van de weg te rijden, vind ik dat buitengewoon zorgwekkend.

Eén enkele man of vrouw die zichtbaar is als leider in een gelaagde organisatie die meerdere landen omvat leidt niet, maar inspireert. Alle verhalen over ‘autocratische’ leiders voeden een perverse behoefte om ‘af te rekenen’ met hem of haar. De zichtbare leider inspireert in alle openheid. Wat de mogelijkheid biedt om over de visie te discussiëren met argumenten. ‘Brute machtspolitiek’ is een ander beest. Zie wat er gebeurt in de Verenigde Staten en het Verenigde Koninkrijk. En nee, de leider die probeert mensen waar hij of zij op kan vertrouwen op sleutelposten te krijgen, bedrijft geenmachtspolitiek’. Besturen is simpelweg onmogelijk als je niet weet wat er gaat gebeuren als je aan het stuurwiel draait, of op het rem- of gaspedaal trapt.

Lees ook:  Amerikaanse tragedie

Machtspolitiek’ is de wereld van de sancties, de blokkades, de tarieven, de ‘Regime-Change’-operaties en het steunen van terroristen, de complotten, of je tooien met autoriteit die je ‘leent’, zoals in de kop: ‘VN: landbouw moet radicaal anders’ op de voorpagina van NRC gisteren. De argumenten en conclusie kunnen valide zijn, of niet, maar het is niet ‘De VN’ die dat zegt, maar de auteurs van een ‘rapport’ van het ‘Klimaatbureau’. Het inspireert niet als je onbescheiden een kroon op je hoofd plaatst en je opwerpt als de rechtmatige leider op basis van consensus binnen je discipline. Het roept naast voorspelbare bijval van geloofsgenoten, alleen maar weerstand op. ‘Rapport klimaatbureau stelt een andere aanpak van de landbouw voor’ heeft een grotere kans om begrepen te worden als een goedbedoeld advies vanuit de ‘Klimaathoek‘, en meer is het ook niet.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Trump: de man die Iran heeft bedrogen

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments