De anti-christelijke genocide die het westen is vergeten

De anti-christelijke genocide die het westen is vergeten

10 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Naast de Armeniërs slachtten de Ottomanen in 1915 onnoemelijk veel Syrische, Chaldeeuwse en Assyriërs af.

Het leven van Hanna Danho’s grootvader is een kleine tegel in een veel groter mozaïek: de tragedie die Syrische, Assyrische en Chaldeeuwse christenen de afgelopen eeuw hebben meegemaakt.

In 1895 en 1896, 20 jaar voordat de grotere genocide tegen christenen in het Ottomaanse rijk plaatsvond, begon een kleinere vervolging, vaak de Hamidische bloedbaden genoemd naar de Ottomaanse keizer in die tijd, Abdul Hamid II. De grootvader van Danho was een klein kind dat in het dorp Habab in de bergen van Tur Abdin woonde, nu in het zuidoosten van Turkije. Inwoners van Habab, net als hun buren in andere dorpen, zijn het gebied ontvlucht voor Sinjar in het moderne Irak. Onderweg raakten de oudere Danho en zijn broer verdwaald en werden opgepikt door een lokale Koerd in de buurt van de stad Qahtaniyah, nu in het noordoosten van Syrië. De kinderen werden afgeleverd aan de  mukhtar , een lokale functionaris, die ook een Koerd was. Toen het volk van Habab eindelijk in staat was terug te keren naar de bergen, de  mukhtar stuurde een van zijn mannen naar het jongensdorp om te kijken of zijn familie daar was. Ze waren, en de  mukhtar  stuurde de jongens vervolgens naar huis, een vriendelijke daad die de oudere Danho nooit was vergeten. Weinig wist hij echter dat dezelfde  mukhtar een rol in zijn leven zou spelen toen tragedie de Syrische christelijke bevolking twee decennia later opnieuw trof.

De meesten zijn op de hoogte van de Armeense genocide van 1915-16, waarbij minstens een miljoen Armeense christenen werden gedood door de Ottomaanse regering. De wereld kent deze verschrikkingen dankzij de enorme inspanningen binnen de Armeense gemeenschap wereldwijd om het probleem onder de aandacht te brengen en erkenning te vragen voor de tragedie die hun mensen treft. Niet zo bekend is echter het bloedbad van Assyrische, Syrische en Chaldeeuwse christenen in dezelfde periode, die tussen 170.000 en 275.000 levens eisten, afhankelijk van de schatting. Toen de Ottomaanse regering de christelijke bevolking van hun rijk – zowel Armeens, Assyriër, Syriac, Chaldeeër en Grieks – wilde elimineren, vond de grootvader van Hanna Danho opnieuw zijn hele dorp in gevaar, 20 jaar nadat ze voor het eerst waren gevlucht.

De lokale bevolking in Habab vluchtte, maar sommigen besloten de wapens op te nemen en zichzelf te verdedigen, waaronder de oudere Danho, nu een jonge man van in de twintig. De tegenstanders kwamen terecht in Ain Warda, Gulgoze genoemd in het Turks, waar ze zich probeerden te verzetten. De lokale Koerdische Ottomaanse strijdkrachten echter braken het verzet en Danho vluchtte, dit keer met zijn broer en zus. Ze gingen aanvankelijk opnieuw richting Sinjar, maar zijn zus stopte op een gegeven moment onderweg en zei dat ze niet zonder water verder kon. Een van de broers rende naar een nabijgelegen stroompje. Hij keerde terug met water en ze begon te drinken, en plotseling stierf ze ter plekke. Danho en zijn broer veranderden hun route en kwamen uiteindelijk terug in hetzelfde dorp waar 20 jaar eerder de lokale Koerdische  mukhtar  hen had veiliggehouden. De  mukhtarherinnerde hen en ging zelfs nog verder uit de weg om hun lijden te verlichten: hij gaf hen beiden land in het dorp Girshamo, waar Hanna Danho nog steeds boerderijen vandaag.

Lees ook:  Trump heeft eigenlijk besloten dat er nog duizenden moeten sterven voor "the American way." Zal dit hem dit zijn kop kosten?

Girshamo heeft altijd een Syrische bevolking gehad, maar vóór de genocide van 1915 werd het gebied vooral gekweekt door diegenen die nu in Turkije in het Tur Abdin-gebergte wonen, zoals Habab, het grootvaderdorp van Danho. Ze zouden komen om te planten en te oogsten, en de rest van het jaar doorbrengen in de bergen. Na de Eerste Wereldoorlog werd echter de moderne grens getrokken tussen Turkije en Syrië, en de kleine Syrische gemeenschap die de slachtingen had overleefd, werd verdeeld tussen die in Turkije en die in Syrië. Syrische dorpen aan de Syrische kant van de grens groeiden aanzienlijk, bevolkt door degenen die waren gevlucht voor de genocide in Turkije.

Tegenwoordig overleeft de Syrische gemeenschap in dorpen als Girshamo – nauwelijks. De moderne kerk in Girshamo werd gebouwd in 1998 op dezelfde locatie als de oorspronkelijke kerk, die werd gebouwd in 1830. Met slechts ongeveer 13 huishoudens in het dorp, en met veel van de mensen die er niet fulltime zijn, is er geen massa elke week. De kerk is gewijd aan Saint Kyriakos en op zijn feestdag op 15 juli komen mede-Syrisch-orthodoxe christenen uit de omgeving feesten met de dorpsbewoners van Girshamo. Maar de viering is niet hetzelfde als in het midden van de 20e eeuw, toen ongeveer 70 huishoudens het dorpshuis noemden.

Dit is het geval voor andere Syrische dorpen in het noordoosten van Syrië. Veel van de jongeren daar zijn naar Europa vertrokken en konden geen toekomst voor zichzelf zien in hun thuisland. De politieke situatie is onzeker en dat maakt het moeilijk om vooruit te plannen. Een paar kilometer verderop, in het dorp Tell Jihan, openen Turkse troepen af ​​en toe het vuur op de stad. Tell Jihan ligt op minder dan een kilometer van de Syrisch / Turkse grens, en de kerkmuur waar het tegenover staat heeft kogelgaten waarvan bewoners zeggen dat ze ongeveer vijf of zes maanden geleden verschenen. Half juni braken kogels door een van de ramen van de kerk. Net als Girshamo heeft Tell Jihan nog maar een paar huishoudens over. Wanneer Turkse kogels in het dorp landen, herinnert dit de inwoners aan de bloedbaden die een eeuw geleden tegen hen zijn gepleegd. De moderne Turkse regering weigert nog steeds de genocide te erkennen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEr zouden tientallen miljoenen christenen in plaatsen als Girshamo en Tell Jihan wonen als de slachtingen niet hadden plaatsgevonden. In die zin is het plan om het christendom uit de regio te vernietigen geslaagd. Ergens tussen de twee en drie miljoen mensen werden gedood in de Armeense, Griekse, Assyrische, Syrische en Chaldeeuwse christelijke gemeenschappen. In wat nu Turkije is, bijvoorbeeld, gingen christenen van ongeveer 20 procent van de bevolking vóór de genocide naar minder dan 0,5 procent vandaag, en degenen die overblijven staan ​​op het punt te verdwijnen. Griekse en Armeense overlevenden hadden op zijn minst een land om naar toe te vluchten, dat werd gerund door hun etnische broeders, ook al had het maar een klein deel van het grondgebied dat het ooit bezat. De Syrische, Assyrische en Chaldeeuwse gemeenschappen hadden echter geen land om naar toe te gaan, en belandde voornamelijk in plaatsen als Syrië en Irak, waar ISIS 100 jaar later dezelfde misdaden tegen hen zou begaan als de Ottomaanse regering tegen hun grootouders. De burgeroorlog in Syrië is bijzonder hard geweest tegen de christelijke gemeenschap van het land. In het noordoosten langs de Turkse grens hebben dorpen met 20 of 30 huishoudens enkele decennia geleden nu slechts twee of drie. Degenen die blijven voelen zich verlaten door de internationale gemeenschap. Hanna Danho zegt dat de huidige crisis moeilijker is dan ooit tevoren in de gemeenschap. Hij zegt dat het onmogelijk is om te weten wie het beste voor het land wil en wie het probeert te vernietigen. Het was niet alleen ISIS dat zich op de christelijke gemeenschap richtte; in het dorp Ghardouka, ten zuiden van Qahtaniyah, heeft de aan Al Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra de kerk opzettelijk vernietigd, de rest van het dorp grotendeels onaangeroerd. Bewoners herbouwden de kerk, en vandaag staat het als een trots monument voor Syrische standvastigheid.

Lees ook:  De oprukkende staat

Zelfs na de nederlaag van ISIS zijn er echter problemen gebleven voor deze christenen, evenals hun Koerdische en Arabische buren. Na een recordjaar met regenval en hoop op een goede oogst, hebben branden duizenden hectaren rijpe tarwe en gerstgewassen verbruikt. Tientallen zijn gestorven om de branden te bestrijden en de economische en psychologische schade is enorm. Hoewel er geen definitief bewijs is van de verantwoordelijkheid van ISIS, lijken ze de meest waarschijnlijke dader te zijn en ze hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor branden in zowel Syrië als Irak. In een normaal jaar ontbranden sommige branden als gevolg van blikseminslagen of defecte oogstapparatuur. Maar de omvang van de branden vergeleken met voorgaande jaren maakt het bijna onmogelijk dat dit een ongeluk is, zeggen bewoners. Iemand probeert de orde in het noordoosten van Syrië te verstoren, en civiele boeren betalen de prijs. Het probleem wordt verergerd door de overvloedige gewassen in het gebied na een winter van goede regen; dit heeft de beschikbaarheid beperkt van apparatuur om mee te nemen voor de oogst. In de meeste jaren zouden de gewassen inmiddels al met succes zijn geoogst. In plaats daarvan racen boeren op zoek naar een reserve-maaidorser om hun gewassen binnen te brengen voordat het vuur hen meeneemt.

Terwijl Syrische christenen in het noordoosten van Syrië geconfronteerd worden met existentiële bedreigingen, krijgt hun herinnering aan misdaden uit het verleden een nieuw leven. Gedurende het grootste deel van de vorige eeuw herdenken Syrische christenen hun genocide niet op dezelfde manier als Armeniërs. In de afgelopen jaren is dat echter veranderd. De Syrische gemeenschap heeft 15 juni gekozen als datum om het begin van de genocide in 1915 te markeren, en dit jaar werden evenementen georganiseerd in de steden al-Hassakah, Qamishli, Qahtaniyah en Derik. Op de avond van 15 juni hield de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop voor Noordoost-Syrië, Mar Maurice Amseeh, een mis in de Maagd Maria-orthodoxe kerk in al-Hassakah, gevolgd door een processie door de buurt van al-Nasira, die een significante Syrische heeft bevolking. De volgende dag in Qamishli, in de grotendeels christelijke wijk Al-Wusta,

Lees ook:  Is het geopolitieke schaakbord nu digitaal?

In het Arabisch zei Sabah Shabo, de directeur van de Qamishli-afdeling van de Syrische Vrouwenunie, tegen de menigte: “Wat ons vandaag samenbrengt is herdenking en herinnering. Herdenking van de  sayfo , die [getracht] een einde te maken aan de aanwezigheid van onze mensen, ons uit de geschiedenis te verwijderen en ons te elimineren…. Een herdenking van de vrouwen wier bloed werd vergoten, wier nek werd gesneden … die naakt werden gekruisigd, die massaal werden verbrand zonder genade of medelijden. We kunnen nog steeds het geroep van kinderen horen als ze huilen om een ​​moeder of een vader, die om een ​​stuk brood vragen. ‘

In aanwezigheid van moslim-aanwezigen ging Shabo verder:

We herinneren ons dat veel van onze mensen de moord en slachting overleefden dankzij de hulp die ze kregen van hun Arabische, Koerdische en Yezidi-broeders … Ze stonden bij hun menselijke broer, zelfs als hij van een andere religie of etniciteit was. Geachte aanwezigen, we veroordelen deze slachtingen niet om onenigheid of haat te verspreiden, maar om het menselijk geweten in de internationale gemeenschap te wekken en internationale erkenning voor de slachtingen te verkrijgen. En vandaag is sayfo weer terug bij iedereen, 104 jaar later, bij alle mensen zonder discriminatie op grond van religie of etniciteit. Het is teruggekeerd in de maskers van ISIS en Jabhat al-Nusra, die vrouwen in de Khabur, Sinjar en alle gebieden hebben gedood en afgeslacht en tot slaaf hebben gemaakt; dat alles onder het mom van religie. Maar de standvastigheid van de mensen in het gebied was in staat om ISIS te verslaan, de standvastigheid van alle gemeenschappen die zich inzetten voor coëxistentie, die wapens bij elkaar droegen, wiens Syrisch, Arabisch, Armeens en Koerdisch bloed op deze grond samen mengden…. Broeders en zusters, als een Syrisch volk moeten we samen staan ​​om te vechten, onze waardigheid en onze taal te verdedigen en erkenning te eisen voor de sayfo…. Ja, we moeten deze dag eeuwig vereeuwigen en de martelaren van de sayfo beloven dat we niet zullen vergeten en dat we erkenning van de genocide zullen blijven eisen.

Voor Syrische christenen die nog in Syrië wonen, gaan erkenning en overleven hand in hand. In het dorp Shalhoumiyah, drie kilometer van de Turkse grens, begonnen de vier overgebleven families vorig jaar met het bouwen van een nieuwe kerk nadat de oude kerk, gebouwd in 1932, begon in te storten. Ze moeten verwachten dat iemand nog steeds in het dorp is in 2123 wanneer ze 104 jaar na de nederlaag van ISIS markeren, net zoals ze nu 104 markeren na hun genocide door het Ottomaanse Rijk.Comments

comments