3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

De nieuwe Scare-tactiek van de NRA

nra

 13 total views,  5 views today

Met Trump in het Witte Huis is de wapenlobby veranderd in een rechtse media-outlet.

Onder acht jaar Barack Obama was de National Rifle Association de perfecte liberale boeman – een avatar van blanke angst die gewapende Amerikanen van hun grondwettelijk recht wilde beroven om wapens te dragen. De jaarlijkse wapenproductie steeg tijdens zijn presidentschap met 239 procent, en de NRA zag zijn lidmaatschap een record van vijf miljoen bereiken. Vorig jaar gokte de groep groot op Donald Trump en stortte $ 30 miljoen in zijn campagne en miljoenen meer om het congres te stapelen met pistoolvriendelijke wetgevers. De gok heeft zijn vruchten afgeworpen: op één na zijn alle kandidaten voor de Senaat gekozen, en Trump heeft zich publiekelijk afgestemd op de lobbygroep. “De acht jaar durende aanval op uw tweede amendement vrijheden is tot een einde gekomen,” donderde Trump voordat hij menigten juichte tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NRA in april. “Je hebt een echte vriend en kampioen in het Witte Huis.”

Maar met Obama weg en de Republikeinen stevig in controle, lijdt de NRA . In de eerste zes maanden nadat Trump werd gekozen, zakte de wapenverkoop met 9 procent. Vista, de vuurwapenfabrikant die merken als American Eagle en Bushnell bezit, zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 27 procent dalen – een ommekeer die het bedrijf een ‘ongekende daling van de vraag naar munitie en vuurwapens’ noemde. Individuele bijdragen aan de NRA , die goed zijn voor ongeveer de helft van zijn inkomsten, kan ook een scherpe duik nemen; de laatste keer dat een Republikeinse bezette het Witte Huis, de NRA lidmaatschap Flatlined . “Ze hebben een demon nodig”, zegt Robert Spitzer, professor politieke wetenschappen aan de State University of New York en auteur van The Politics of Gun Control .

Nu, niemand in het Witte Huis om angst in de harten van zijn leden te slaan, begint de NRA aan een gewaagde nieuwe strategie. In plaats van zich alleen te houden aan zijn pro-gun-agenda – spuiten voor vuurwapens in scholen, waardoor wapenbezitters verborgen wapens over staatslijnen kunnen dragen – is de groep toegetreden tot de gelederen van Breitbart en Fox News. Afgelopen herfst, in de weken voor de verkiezingen, lanceerde de NRA haar eigen streamingdienst, NRATV genaamd. Sommige van de 34 shows die het produceert – van Armed & Fabulous tot Trust the Hunter in Your Blood – zijn weinig meer dan infomercials voor wapenfabrikanten, die de programma’s sponsoren om zaken op gang te brengen. Maar veel van de shows richten zich op kwesties die veel verder gaan dan de traditionele visie van de NRA, van immigratie tot de “nepnieuws” -media.

“We zien de opkomst van een nieuwe NRA”, zegt Adam Winkler, een professor aan de rechtenwetenschappen van UCLA, wiens nieuwste boek, Gunfight , de strijd om wapenrechten beschrijft. “Het is al lang toegewijd aan een die-hard aanpak van het pistoolbeleid; ze concentreerden zich als een laserstraal op kwesties van het tweede amendement. Nu is het gericht op immigratie, ras, gezondheidszorg. We zien de NRA een extreemrechtse media-uitlaat worden, niet alleen een beschermer van wapens. ”

De zwervende gastheren van NRATV, gekleed in honkbalhoeden en golfshirts, gaan hun tegenstanders achterna met een wreedheid die Rush Limbaugh zou doen blozen: Hillary Clinton (“emotioneel hysterisch, blind dronken”); Lena Dunham (“wil conservatieven er slecht uit laten zien”); Rolling Stone (“verblind door vooringenomenheid”); Don Lemon (“je leugens push divisie, haat en geweld”). Cam Edwards, een zachtaardige Oklahoman die doordeweeks een drie uur durende talkshow organiseert, interviews met schrijvers van de Daily Caller , columnisten van het stadhuis en eigenaars van schietbanen. Oliver North komt langs om de nieuwste nucleaire lancering van Noord-Korea te bespreken. Jim Geraghty van The National Review roept om te discussiëren boze veganisten.

Andere segmenten gaan nog een stap verder en beelden liberalen af ​​als gevaarlijke opstandelingen: activisten die ‘openlijk oproepen tot de moord op onze president’, demonstranten die ‘gebouwen in brand steken en mensen op straat aanvallen’, en ‘chaos-makers die hun willen opleggen wil op ons, door hun geweld en leugens. ”NRATV’s beeldtaal draagt ​​alleen maar bij aan de angststillende; een controversiële advertentie die in april werd uitgezonden, bevatte korrelige zwart-witte clips van in brand gestoken gebouwen, vuilnisbakken aangestoken in brand en een Trump-supporter bloedig geslagen, zijn gezicht gewikkeld in verbanden. Zelfs het motto van het netwerk weerklinkt als een waarschuwingsschot: “De waarheid ligt onder vuur.”

Het is een strategie die uiterst rechts supporters zal winnen. Net als Fox News papegaait NRATV routinematig ultraconservatieve praatpunten en creëert zo een vertrouwde echokamer voor zijn kijkers. Zelfs nadat een jonge vrouw werd vermoord tijdens een bijeenkomst van blanke supremacisten in Charlottesville , bleven gastheren op het netwerk de “gewelddadige links” aan de kaak stellen. Grant Stinchfield, een van de meest schrille stemmen van NRATV, heeft de politie opgeroepen om Antifa-leden te onderwijzen en te onderwijzen hen “hoe het echt is om in een fascistische gemeenschap te leven.”

Dergelijke retoriek markeert een besliste verschuiving voor de NRA. Zelden heeft de lobbygroep zich zo nauw verbonden met een enkel onderdeel van de Republikeinse Partij. In 2010 gaf het nog honderdduizenden dollars uit om conservatieve Democraten te steunen die zich verzetten tegen wapenbeheersing. (Zelfs Bernie Sanders ontving ooit een NRA-goedkeuring.) “Nu er een president in het kantoor is die hun basis leuk vindt, moeten ze Amerikanen bang voor elkaar maken”, zegt Shannon Watts, oprichter van Moms Demand Action voor Gun Sense in Amerika. “Ze exploiteren angst in Amerika om wapens te verkopen.”

Op de lange termijn kan de nieuwe verkoopstrategie van de NRA echter averechts werken. Naarmate meer en meer Amerikanen universiteitsdiploma’s behalen en naar steden verhuizen, blijft de ondersteuning voor wapenbeheersing groeien. Latino’s – die tegen 2060 meer dan 28 procent van de Amerikaanse bevolking zullen uitmaken – geven de voorkeur aan wapenbeheersing in een veel hoger tempo dan de rest van het land. “In veel opzichten wordt de NRA geconfronteerd met dezelfde demografische problemen waarmee de Republikeinse Partij wordt geconfronteerd”, zegt Winkler, professor aan de UCLA. “Je moet een beroep doen op nieuwe demografieën in dit veranderende Amerika.”

Een beroep doen op nieuwe demografische gegevens is in feite onderdeel van wat de NRA tot een van de krachtigste lobbyactiviteiten van Amerika heeft gemaakt. De groep, opgericht in 1871 als een schuttersorganisatie, heeft de markt altijd nauwgezet gevolgd: het reikte naar jagers omdat buitenactiviteiten populair werden in de jaren 1950 en naar huiseigenaren die doodsbang waren voor stedelijk verval en toenemende criminaliteit in de jaren 1970. “Het was een nieuw bericht dat paste in de veranderende tijd”, zegt Winkler. “De NRA is opmerkelijk succesvol geweest als een politieke organisatie vanwege haar vermogen om te veranderen om de veranderende demografie te weerspiegelen.”

Maar nu, met zijn draai naar extreem rechts, houdt de NRA zich bezig met de bredere demografische trends van Amerika. In juli 2016 bijvoorbeeld, toen Philando Castile op de voorbank van zijn auto werd doodgeschoten nadat hij een politieagent had verteld dat hij een geweer droeg, had de lobbygroep mogelijk zwarte geweerhouders kunnen verwelkomen , publiekelijk verdedigend hun recht om wapens te dragen . Immers, een derde van alle Afrikaanse Amerikanen heeft een pistool in huis, een stijging van 19 procent slechts drie jaar geleden. “Dit was een gouden kans”, zegt Spitzer, de politicoloog. “Maar ze zaten doodstil. Ze begrepen dat ze het risico liepen hun conservatieve blanke kiesdistrict te vervreemden. ‘

NRATV heeft één zwarte host: Colion Noir, een welsprekend liefhebber van wapens en voormalige YouTube-ster die de lobbygroep rekruteerde tijdens de tweede termijn van Obama. Maar aangezien Trump bewees dat de GOP nog steeds verkiezingen kon winnen door de angst en haat van zijn kern-aanhangers aan te wakkeren, heeft Noir, net als de NRA als geheel, de retoriek van alt-right overgenomen. Ooit een voorstander van Black Lives Matter, veroordeelt hij het nu als een ‘bewapende race-voermachine die de extreem liberale democratische agenda duwt’.

Als marketingtak van de wapenindustrie heeft de NRA al lang begrepen dat angst verkoopt – maar nu heeft het een nieuw mediaplatform van waaruit een dagelijkse drumbeat van extremisme en paranoia wordt uitgezonden . “Ik weet niet eens zeker of het een hondenfluitje is”, zegt Watts, de advocaat van de wapenbeheersing. “Het is maar een fluitje – voor iedereen in hun basis die bereid is te luisteren. Ze zien de toekomst: ze verkopen wapens aan minder mensen. Hun demografie is oudere, blanke mannen. Ze moeten een cultuuroorlog creëren – om Amerikanen bang voor elkaar te maken. ”

NRA reageert op dodelijke massale schietpartijen in El Paso en Dayton

De National Rifle Association heeft een verklaring uitgegeven in reactie op massale schietpartijen in El Paso, Texas en Dayton, Ohio, dat dit weekend 13 uur na elkaar plaatsvond.

“Onze diepste sympathieën zijn met de families en slachtoffers van deze tragedies, evenals de hele gemeenschappen van El Paso en Dayton,” luidde de verklaring. “Namens onze miljoenen leden groeten we de moed van de eerste hulpverleners en anderen gedurende deze periode hun diensten aanbieden. ”

De NRI benadrukte dat het zich blijft inzetten voor het “veilige en rechtmatige” gebruik van vuurwapens onder de bescherming van het tweede amendement.

“We zullen niet deelnemen aan de politisering van deze tragedies, maar zoals altijd zullen we te goeder trouw werken aan het vinden van echte oplossingen die ons allemaal beschermen tegen mensen die deze gruwelijke daden begaan,” concludeerde de verklaring.

Een schutter viel zaterdag een Elmart in El Paso aan met een AK-47-stijl geweer dat 20 mensen doodde en meer dan twee dozijn mensen verwondde. De schutter gaf zich over aan de politie en werd zonder incidenten gearresteerd. De staat streeft naar de doodstraf voor de verdachte.

In de vroege ochtenduren op zondag viel een andere schutter een populair café- en restaurantgebied in Dayton aan, waarbij negen mensen werden gedood en zestien gewond voordat hij reageerde en hem doodschoot.

Critici van de NRA, waaronder 2020 Democraten , gaven de groep wapenrechten en president Trump de schuld van het geweld en hebben opgeroepen tot strengere wapenwetten.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments