Een nieuw en eerlijk plan voor een democratische monarchie

Een nieuw en eerlijk plan voor een democratische monarchie

10 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

We leven in een democratie met constitutionele monarchie. En hebben daarmee een koningshuis en een wetgevend parlement. Samen vormen zij het huidige regeersysteem. Iedere vier jaar kunnen wij stemmen op ons parlement. Over ons koningshuis hebben wij echter geen zeggenschap. In Amerika worden de ceremoniële functies, alsmede de regerende functies, uitgevoerd door de president waar iedereen op kan stemmen.

troon

Waarom kunnen wij dan niet stemmen over de ceremoniële, samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende helft van onze regering?

Afschaffing slecht voor representatie

De afschaffing ervan zou Nederland echter schade op leveren. Een koning heeft namelijk nog een representerende rol wat goed is voor het bedrijfsleven en internationale betrekkingen en kan in landen als India meer voor elkaar krijgen dan een premier vanwege zijn aanzien. Echter om een samenleving te vormen waarin iedereen gelijk kansen en rechten heeft, kan een ontastbare macht als het koningshuis niet in zijn huidige vorm blijven voortbestaan. Zeker niet als dit ons jaarlijks 345,5 miljoen euro kost.

Het nadeel van directe verkiezingen

Derhalve rijst de vraag, moet het koningshuis verkiesbaar worden gesteld? Verkiezingen betekenen echter dat de verkiesbare kandidaat kiezers moet overtuigen en daardoor bepaalde groepen aanspreekt en specifieke belangen behartigt. Hierdoor kan de monarchie te partijdig worden. Door middel van een loting kan dit worden uitgesloten. Om toch een goede selectie te kunnen maken moet een geschikte kandidaat aan een select aantal eisen voldoen om de huidige monarchie te vervangen. Net als met het opnieuw verkiezen van de Paus geeft het de monarchie een nieuwe wind. Wij zullen hierdoor zeggenschap krijgen in wie ons vertegenwoordigd

Lees ook:  De SCHOKKENDE Koninklijke nazi-orde van de oranjes

Hoe ziet mijn voorstel eruit?

troon

Iedere inwoner van Nederland met de leeftijd vanaf éénentwintig heeft de kans om koning(in) te worden.

troon

Competenties voor het koningsschap

Om jezelf beschikbaar te stellen moet je wel aan een aantal competenties voldoen. Hiervoor is een screening ingesteld waar je deze vaardigheden moet kunnen aantonen en verantwoorden. De competenties zijn: Integriteit, uitdrukkingsvaardigheden, discipline, sociabiliteit, inzicht in omgeving en je motivatie. Als je positief door deze test heen komt kun je ervoor kiezen jezelf beschikbaar te stellen voor een loting tot de Koninklijke Nederlandse academie voor Monarchie voor een periode van drie jaar.

Kandidaten bereiden zich drie jaar lang voor

De functie van de monarchie is niet van land-sturende of beslissende impact, waardoor er geen verschil zit tussen hoog- en laagopgeleiden. Slechts vijftien mensen worden hiervoor ingeloot. De competenties almede de andere bijgaande functies van de monarchie, zoals onpartijdigheid en de voorbeeldrol, worden tijdens de studie bijgebracht. Familie en anderen moeten worden ingelicht over de kandidaats functies en de eventuele betrekking van hen hierbij. Aan het einde blijven een vijftal kandidaten over die ieder eenzelfde volks verbindende speech opvoeren.

troon

Vanaf dan mag het land gaan stemmen op één van de kandidaten en wordt na besluit de nieuwe koning/koningin gekozen en geïnaugureerd.

In een wereld waarin je alles kan worden wat je wil, moet de monarch ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Voorschot op discussie over democratie

Ik suggereer hiermee niet dat dit de ultieme oplossing is voor onze samenleving, maar schets een alternatief die een meer gecontroleerde toch vrijere monarchie visualiseert. Eén die een publiek als republikeinen en Oranjefans aan het denken doen zetten.

Lees ook:  Belastingfraude: Het smerige Nederlandse koningshuis heeft liever dat u dit niet weet

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren7x Lubach over de monarchie

Niemand weet de monarchie zo genadeloos op de hak te nemen als Zondag Met Lubach. Waarschijnlijk ken je nog wel de geniale ‘Farao der Nederlanden’, maar ook over de kosten van het koningshuis, jaaghobby van de Oranjes en kritiekloze verslaggeving van de NOS, legt Lubach de vinger op de zere plek.

Met het oranjegeweld van koningsdag in aantocht, de hoogtepunten op een rij:

1. Een lesje geschiedenis (+ de Farao)

Willem 1 tot en met 4 passeren de revue – en een veel leuker alternatief..

2. Erfopvolging

Wat betekent erfopvolging? Wat is het nut ervan?

3. Privatisering koningshuis

Als we dan toch verder moeten met de familie Van Oranje..

4. De fanboys van de NOS

Over de objectieve verslaggeving van onze staatsomroep..

5. De Oranjes en belasting betalen

Spoiler alert: dat doen ze liever niet

6. Kroondomein het Loo

Moeten wij de jaaghobby van W.A. financieren?

7. Lubach tijdens koningsdag

Dit is wat Arjen Lubach op koningsdag zelf doet. Best creatief toch?

PS Zullen we dat koningshuis dan toch maar afschaffen?Comments

comments