De Italiaanse Salvini roept op tot verkiezingen, roept de mogelijkheid op van meest rechtse heerschappij in de EU

De Italiaanse Salvini roept op tot verkiezingen, roept de mogelijkheid op van meest rechtse heerschappij in de EU

11 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

ROME – De hard-line populistische minister van Binnenlandse Zaken van Italië heeft zijn regering op de rand van ineenstorting gebracht door op te roepen tot een vervroegde verkiezing die het land naar extreemrechts zou kunnen doen slingeren.

“Het zou het een van de meest rechtse regeringen in Europa maken”, zei een expert.

Matteo Salvini is leider van de Liga, een trouwe anti-immigratie partij die momenteel regeert in coalitie met de anti-establishment 5-Star Movement . Salvini is ook een van de twee vice-premiers van Italië, samen met 5SM-leider Luigi Di Maio.

Hoewel de M5S begon als de senior partner, is de League recent gestegen in opiniepeilingen en is het gestegen naar de 40 procent van de publieke steun die het alleen zou moeten regeren.

Zelfs als hij niet aan deze kiesdrempel zou voldoen, zou Salvini in de regering kunnen treden met de Italiaanse fraters, een extreemrechtse nationalistische partij.

De leider, Giorgia Meloni, zei dat een vroege verkiezing een regering zou kunnen produceren die bereid is “politiek incorrecte hervormingen door te voeren die Italië nodig heeft”, meldde de Associated Press.

Als Salvini een vroege verkiezing zou winnen, “zou het een van de meest rechtse regeringen in Europa worden”, aldus Lorenzo Castellani, een professor in de politiek aan de Luiss Universiteit in Rome.

Europa heeft de afgelopen jaren een verschuiving in de richting van dat uiterste gezien , met extreemrechtse, anti-immigratie- en anti-islampartijen die doorbreken in de politieke mainstream in Frankrijk , Duitsland , het Verenigd Koninkrijk en verder.

Lees ook:  Corona-domheid: Wat een DOM volk zijn we toch als SCHAPEN lopen we achter onze leiders aan!

In Hongarije verdedigde premier Viktor Orban wat hij zijn ‘illegale democratie’ noemt. democratische instellingen uithollen en antisemitische retoriek inzetten, volgens zijn critici.

Tot voor kort werd de Oostenrijkse regering ondersteund door een extreem-rechtse partij, de Vrijheidspartij van Oostenrijk, die in de jaren 1950 werd opgericht door voormalige nazi’s .

Sommige van deze partijen hebben vermeende banden met de Russische president Vladimir Poetin , die zich volledig in lijn bracht met hun wereldbeeld toen hij in juni verklaarde dat liberalisme “achterhaald” was. Vorige maand ontkende Salvini zelf dat zijn partij miljoenen in Kremlin-financiering zocht via een geheime olieovereenkomst.

Salvini heeft beloofd een half miljoen mensen te deporteren en heeft de toegang tot schepen die vluchtelingen vervoeren geblokkeerd.

Hij werd eerder dit jaar bekritiseerd na het overslaan van vieringen ter gelegenheid van de bevrijding van Italië in 1945 van de fascistische heerschappij van Benito Mussolini, die de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog toezicht hield op een poppenrepubliek in het door de nazi’s bezette Noord-Italië.

De partijen van Salvini en Di Maio zijn een beetje een vreemd paar sinds ze hun krachten bundelden na een verkiezing in mei 2018. Ze kibbelen al maanden over verschillende binnenlandse beleidskwesties, waaronder meningsverschillen over belastingen en een hogesnelheidstreinverbinding met Frankrijk.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenSalvini heeft zichzelf gestileerd als een man van het volk die zich het grootste deel van de zomer naar het strand heeft begeven. Hij begon de coalitie vorig jaar met iets meer dan de helft van de publieke steun van de M5S. Maar deze rollen zijn sindsdien omgedraaid, met de Liga bovenaan Italië’s peilingen in de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei , en scoorde vandaag tot 38 procent in opiniepeilingen.

Lees ook:  Salvini, Orban wil een nieuwe EU-parlementaire groep creëren

Donderdag zei het feest dat de meningsverschillen met zijn bedgenoot te veel waren geworden.

“We moeten erkennen dat, na veel goede dingen te hebben bereikt, de League en de 5-Star beweging het nu al te lang oneens zijn over fundamentele kwesties,” zei de League in een verklaring.

“Italië heeft zekerheden en moedige keuzes nodig,” voegde het eraan toe. “Elke dag die voorbijgaat, is een verloren dag. Voor ons is het enige alternatief voor deze regering om nieuwe verkiezingen op te roepen en de Italianen te laten beslissen.”

Hoewel de interventie van Salvini de huidige regering onwerkbaar lijkt te maken, is een vroege verkiezing niet zeker. Het Italiaanse parlement is momenteel in zijn zomerreces en heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen stem uitgebracht volgens Reuters.

Premier Giuseppe Conte, een professor in de rechten die tot geen van beide partijen behoort, zei op televisie dat Salvini aan Italianen moest uitleggen waarom hij de regering wilde neerhalen en veroordeelde “de crisis die hij heeft ontketend”, meldde Reuters.

De premier zou een “motie van vertrouwen” in de regering kunnen noemen en zal aftreden als hij verliest. Maar de president, Sergio Mattarella, is de enige persoon die het parlement kan ontbinden.

In plaats daarvan kan hij ervoor kiezen om een ​​regering van technocraten te installeren – apolitieke experts in plaats van tribale politici – zodat de begroting 2020 kan worden aangenomen en elke verkiezing kan worden uitgesteld tot volgend jaar.

Lees ook:  CHILEENSE OPPOSITIE VRAAGT ​​OM REFERENDUM OM CRISIS OP TE LOSSEN

Italië is ‘s werelds achtste grootste economie, maar heeft na Griekenland de op een na grootste schuldenlast van Europa. Het heeft de Europese Unie al boos gemaakt door te dreigen met het overtreden van haar begrotingsregels, en Salvini is al volgend jaar al bezig met een nieuwe botsing door grote belastingverlagingen te zoeken.

Catherine Fieschi, een expert op het gebied van populisme en directeur van de Britse denktank Counterpoint, is van mening dat als Salvini macht verwerft, hij de focus zou kunnen verleggen van immigratie naar de economie in een poging serieuzer te worden genomen dan de andere populistische brandweer waarmee hij momenteel wordt geassocieerd .

“Zijn ambitie is gedreven door het gevoel dat Italië in Europa vernederd is”, zei ze. “Het is belangrijk voor hem om Italië weer in het hart van Europa te plaatsen, en hij weet dat hij dat niet kan doen door zijn hele leven een onruststoker te zijn.”Comments

comments