Gewelddadige blanke suprematie verspreidt zich – net als islamitisch radicalisme, waarschuwen experts

Gewelddadige blanke suprematie verspreidt zich – net als islamitisch radicalisme, waarschuwen experts

11 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

“Op fundamenteel niveau gaat het hier om proberen anderen te overtuigen van uw wereldbeeld door dwang tot geweld en terrorisme,” zei een expert.

LONDEN – In de nasleep van het bloedbad in El Paso beschrijven experts die jarenlang islamitisch extremisme hebben gevolgd gelijkenissen met een andere gevaarlijke radicale ideologie: witte suprematie.

“Mensen behandelen blanke suprematie en islamitisch extremisme alsof ze totaal verschillend zijn, maar het zijn beide vormen van politiek geweld”, zei Colin Clarke, een senior onderzoeker bij het Soufan Center , een denktank over veiligheid en inlichtingen in New York. “Op fundamenteel niveau gaat dit over proberen anderen te overtuigen van uw wereldbeeld door dwang tot geweld en terrorisme.”

Onderzoekers geloven dat, vóór de aanval, de man die beschuldigd werd van het doden van 22 mensen in een Walmart in El Paso, Texas, begin zondag een anti-immigranten bericht plaatste op een anoniem extremistisch prikbord , onder verwijzing naar de Christchurch, Nieuw-Zeeland , moskeeschieter die vertrok 51 doden in maart als inspiratie.

De extreme ideologieën die een aanval voeden, maken deel uit van wat experts waarschuwen als een groeiende dreiging.

Van extremistische moorden vorig jaar, was 98 procent rechtsgerelateerd, het hoogste percentage sinds 2012, zei een rapport van de Anti-Defamation League . En rechtsextremisten vermoordden ook meer mensen in 2018 dan in enig jaar sinds 1995, volgens de ADL.

Ondertussen bereikte het aantal haatgroepen in de VS een recordhoogte van 1.020 in 2018, volgens het Southern Poverty Law Center .

Hoewel hun ideologieën verschillen, delen blank nationalisme en islamitisch extremisme parallellen zowel in hun oorsprong als in hun motivaties, zeggen experts.

Wat meer is, de indoctrinatie van blanke supremacists is opmerkelijk vergelijkbaar met de manier waarop islamitische extremisten worden gerekruteerd en beïnvloed, zeggen experts.

Extremisten van alle kanten richten zich op jonge mannen zonder rechten die individuele grieven hebben. Ze ontmoeten elkaar vervolgens in online communities en in persoon, waarbij ze elkaar aanmoedigen, zei Clint Watts, een voormalige FBI-agent, NBC nationale veiligheidsanalist en een senior fellow bij het Foreign Policy Research Institute, een denktank in Philadelphia.

Lees ook:  FRANKRIJK: Marion Maréchal, de nicht van Marine Le Pen, nu ook in actie tegen islam

“Het is als een besmetting,” zei Watts van de blanke nationalistische ideologie.

“Deze jongens inspireren elkaar wereldwijd. Ze verbinden online, en de ideologie is bijna crowdsourced, “zei hij.” Iedereen draagt ​​eraan bij terwijl ze hun geweld plegen, waardoor iedereen in paniek raakt. “

In de jaren na 11 september 2001 richtten aanvallen, autoriteiten en het publiek zich op islamitisch extremisme.

Volgens nationalisten zijn blanke nationalisten echter in veel opzichten gevaarlijker omdat ze eerder onder de radar reizen. Na 9/11 waren Amerikanen op zoek naar iedereen die leek op de aanvallers die op een verdachte manier keken of handelden.

Witte supremacisten daarentegen trekken minder aandacht.

“Als een moslimjongetje zou komen opdagen om een ​​wapen te kopen, wat denk je dat er dan zou gebeuren?” Zei Watts. “Ze zouden de FBI bellen.”

De aanpak van de blanke supremacistische ideologie vereist vergelijkbare middelen en tactieken als de strijd tegen islamitisch extremisme, van nieuw beleid voor wetshandhaving tot betere informatievergaring, zeggen experts.

Zoals het is, werkt 80 procent van de veldagenten en analisten die zich inzetten voor terrorisme aan internationaal terrorisme, inclusief inlandse jihadistische extremisten, terwijl 20 procent werkt aan binnenlands terrorisme, inclusief blanke supremacists, Michael McGarrity, de terrorismebestuurder van de FBI, vertelde het Congres in mei.

Ali Soufan, een voormalige speciale FBI-agent, een expert op het gebied van terrorisme en oprichter van het Soufan Center, schetste de ernst van het probleem waarmee inlichtingen- en veiligheidsdiensten te maken krijgen in een opiniestuk in de New York Times op maandag .

Hij riep wetshandhaving, de inlichtingengemeenschap en rechtbanken op te stoppen met het behandelen van blanke supremacistische extremisten anders dan hun jihadistische tegenhangers.

“Twintig jaar geleden hebben we de toenemende dreiging van islamistisch terrorisme schromelijk onderschat”, schreef hij. “Die onoplettendheid kostte ons veel op 11 september 2001. We kunnen het ons niet veroorloven te wachten op het equivalent van de blanke supremacist.”

 

Lees ook:  Geweld, verkrachtingen, moord: Waarschuwing voor Nederland hoe kon het misgaan in Zweden


Comments

comments