Kan Salvini de Italiaanse trojka verslaan?

Kan Salvini de Italiaanse trojka verslaan?

12 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De Italiaanse leider Matteo Salvini staat weer in de krantenkoppen en bedreigt nu openlijk de scheiding met zijn coalitiepartner , Five Star Movement (M5S).

Salvini ontketende een nieuwe ronde van retorische bommen op M5S om aan boord te gaan met zijn deel van de agenda. Maar dat lijkt te hebben gefaald en hij is nu bereid om naar het parlement te gaan en zijn partij, Lega, terug te trekken uit de coalitieregering die tot nieuwe verkiezingen zal leiden.

Hij had in het verleden elke vorm van nieuwe verkiezingen uitgesteld omdat de opiniepeiling niet sterk genoeg was om Lega de meerderheid te geven die het nodig had om vrijblijvend te regeren.

De coalitie is dood, maar het doet er misschien niet toe.

Het grootste probleem waarmee Salvini geconfronteerd werd, waren echter niet de interne strijd en tegenstrijdigheden van M5S. Zijn grootste obstakel ligt in de trojka van technocraten die alle echte macht bezit in Italië als het gaat om de Europese Unie.

Die trojka is president Sergei Mattarella, premier Giuseppe Conte en minister van Financiën Giovanni Tria en zij vormen het probleem , zoals ik in juni schreef.

Premier Giuseppe Conti en minister van Economie Giovanni Tria zijn in openlijke opstand tegen de coalitieleiders over de komende begrotingsstrijd met de EU.

Reuters meldt vanmorgen dat deze twee samenwerken om de interne hervormingen te ondermijnen. Salvini stelt voor om economische groei van de grond af aan te stimuleren door een platte belasting in te stellen en maar liefst $ 3 miljard meer uit te geven dan Brussel wil voor de wederopbouw van de afbrokkelende Italiaanse infrastructuur.

Conte en Tria werden in wezen met de hand geplukt door Mattarella om de rol van de huidige regering te vertragen en aardig te zijn met Brussel als ze buiten de lijnen schilderden. Het was Mattarella die Paolo Savona verkoos als de keuze van de coalitie voor minister van Financiën en het zag hem bijna beschuldigd van overschrijding van zijn autoriteit.

Savona was diep anti-euro.

Conte was ook een compromis om de coalitie te vormen en de fall-out later af te handelen. De nieuwste bedreigingen door Salvini om de regering neer te halen, is iets waar hij in het verleden toe was aangezet toen de peilingen minder definitief waren.

Maar vandaag is zijn dreiging veel groter. Toen Lega 32-34% ondervroeg, was er geen verkiezingsrekening waarmee ze de controle konden overnemen en nog steeds niet opgezadeld konden worden met een albatros; ofwel een hatelijke M5S of een coalitie van kleine partijen met diepe Italiaanse staatsbanden, zoals Forza Italia.

Tegenwoordig is de calculus echter anders. Lega ondervraagt ​​38-40%,

italie

En dat plaatst hen in een veel andere positie. Vergeet niet dat de Italiaanse Deep State onder voormalig premier Matteo Renzi de nieuwe kieswet naar voren schoof die een derde van de parlementaire zetels toewijst door middel van marjoritaire, of first-past-the-post, stemmen. De resterende tweederde wordt proportioneel toegewezen.

Nu werd dit gedaan om de opkomst van Euroskeptic-partijen zoals M5S af te remmen en oververtegenwoordiging voor gevestigde partijen te creëren. Maar dat werkt alleen als de steun van de gevestigde partijen niet instort.

Oeps.

Kijk wat er net is gebeurd in Oekraïne, met een soortgelijk systeem. Volodymyr Zelensky’s Servant of the People nam minder dan de meerderheid van de stemmen maar won meer dan 55% van de zetels. Nu is de interne politiek van Oekraïne zodanig dat het beheersen van de Verkovna Rada niet zo veel uitmaakt, maar het is een goed begin dat Zelensky niet hoeft te regeren met een coalitiepartner.

Ik heb geen idee van de interne, regionale cijfers voor Italië, maar als Lega meer dan 40% haalt bij een algemene verkiezing, hebben ze waarschijnlijk voldoende zetels om een ​​meerderheidsbestuur te vormen zonder partners. Dat is waar Salvini op rekent. En hij moet zelfverzekerd zijn, gezien de trends in polling en de frustratie met M5S, die de steun ontvingen uit puur protest.

Nu er concurrentie is om die proteststem en een leider met een duidelijk pad voor Italië, is het geen verrassing dat ze zijn gevallen en Lega is gestegen.

Lees ook:  De boodschap manipuleren: politie-aanvallen op de vrije pers en de omheining van de mensheid

Het worstcasescenario dat ik voor Salvini kan zien, is het hebben van coalitie met de ideologisch gealigneerde broeders van Italië (FdL).

Forza Italia (FI) van Silvio Berlusconi faalt snel, net als M5S, wiens ondersteuning sinds de verkiezingen van afgelopen maart is gehalveerd.

Deze verkiezingscalculatie creëert een veel stabielere situatie die uit de verkiezingen van 2018 schudde. En het is de reden waarom Salvini klaar staat om de strijd aan te gaan met de Italiaanse trojka.

De sleutel hier is president Mattarella, wiens taak het is om mensen loyaal aan Europa te houden en Salvini te verslaan in echte hervormingen. Dus, kleur me geschokt dat er een hit op Bloomberg is die zijn gebrek aan prestaties aanvalt terwijl hij zijn beloften overschat.

Het belangrijkste is dat Salvini meer geïnteresseerd is in zijn populariteit dan in beleid. Hij geniet van het tweeten op vrijwel alles – van het bier dat hij drinkt tot het vieren van de verjaardag van de Maagd Maria – en in shirtless DJ-en in een strandclub aan de kust van Italië. Maar als men kijkt naar hoeveel van het programma van de League hij daadwerkelijk heeft geïmplementeerd, hebben de kiezers weinig te vieren.

Neem economisch beleid. De Liga is er niet in geslaagd haar belofte na te komen om een ​​”vlakke belasting” in te voeren om de notoir hoge tarieven van Italië te verlagen. In plaats daarvan is de belastingdruk in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen tot 38% van het bruto binnenlands product van 37,7% in dezelfde periode van 2018, volgens het Italiaanse bureau voor statistiek. Salvini is er ook niet in geslaagd om een ​​wet uit te voeren die meer autonomie zou geven aan de noordelijke regio’s van Italië – de electorale basis van de Liga – vanwege oppositie van Five Star, die bang is om de steun in het Zuiden te verliezen.

Ja, Salvini is er niet in geslaagd zijn beloften na te komen als ondergeschikt lid van een coalitieregering gerund door onbeholpen linksen en gesaboteerd door zijn eigen premier, minister van Financiën en president.

De schrijver, Ferdinando Giugliano, verklaart vervolgens dat Salvini beloofde Italië uit de euro te halen, waar hij expliciet geen campagne voor voerde noch waarover hij openlijk heeft gesproken sinds hij aan de macht was. Dat Salvini Italië zonder concessies en de euro uit de euro wil halen, is bekend. Maar het is niet iets waar hij onrustig voor is.

De plannen leggen voor het verlaten van de euro via de mini-BOT ? Natuurlijk.

Is dat een onderhandelingschip om te gebruiken in onderhandelingen met Brussel? Absoluut.

Als je kijkt naar wat Giugliano zegt, is het duidelijk dat zijn openingsverklaring het meest nauwkeurig is in het hele stuk. “Matteo Salvini … speelt graag het lange spel.”

Dat is precies wat hij zou moeten doen, zoals ik nu al bijna twee jaar ( hier , hier , hier ) consequent heb aangegeven . Bij elke beurt moet Salvini anderen als het probleem werpen als hij politiek wil winnen, wat niet moeilijk is omdat het de waarheid is.

En hoe meer hij dit doet, hoe hoger in de peilingen Lega stijgt.

Met cijfers waar ze zijn, kijkt Salvini naar de mogelijkheid om de trojka te dwingen terug te gaan. Dit was de reden waarom de geruchten over het herschikken van een kast plausibel klinken. Nu hij om een ​​nieuwe verkiezing roept, kunnen ze allemaal zonder baan zijn.

Het beste resultaat was voor Brussel om Salvini opgezadeld te houden voor M5S, met behoud van de status-quo zo lang mogelijk. Oeps.

Maar Salvini, in voortdurend contact met zijn mede-Euroskeptische leiders zoals Viktor Orban in Hongarije, Nigel Farage in het VK, Marine Le Pen in Frankrijk, weet dat timing in de politiek alles is. Nu in deze slang porren, gaan voor een consolidatie van macht die de mensen van hem lijken te willen, terwijl Brussel tot zijn nek is in Brexit, nieuwe afdelingen binnen het EU-parlement en financiële markten die elke dag meer van de realiteit worden losgemaakt, is de juiste zet .

Als hij dit voor elkaar krijgt, zou hij het gezicht van de Italiaanse politiek voor een generatie en het gezicht van Europa voor een eeuw kunnen veranderen.Lees ook:  Bolsonaro en Trump: Twin Brothers

Comments

comments