Bemiddeling is de weg vooruit voor Kasjmir

Bemiddeling is de weg vooruit voor Kasjmir

13 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Het gebeurde zo dat toen de meest recente crisis in Kasjmir op 5 augustus uitbrak, ik op een bijeenkomst was van de VN-blauwe baretten van Kasjmir. We dienden 39 jaar geleden samen in die prachtige, maar nu chaotische regio en hebben sindsdien bijna elk jaar een reünie gehad. We hebben zelden goed nieuws over Kashmir kunnen bespreken, omdat er nog geen is geweest.

Het besluit van India van de ultra-nationalistische premier van India om de status van het grondgebied eenzijdig te veranderen, is slechts een van de vele rampen die het overkomen in de zeventig jaar sinds de islamitische meerderheidsstaat, het leengoed van een hindoe-maharadja, werd toegewezen aan India door de koloniale Britten die in 1947 gedwongen waren onafhankelijkheid aan India te verlenen, resulterend in de oprichting van de afzonderlijke naties Pakistan en India die het niet eens waren over de status van het grondgebied.

Voordat de recente acties van de Indiase regering worden onderzocht, moet een belangrijk aspect van het conflict in Kasjmir worden opgehelderd. Het betreft de kwestie van het bilateralisme zoals geïnterpreteerd door India. Dit werd bijvoorbeeld aangegeven door de krant de Chandigarh- tribune die op 8 augustus verklaarde dat “VN-hoofd Antonio Guterres de Simla-overeenkomst van 1972 heeft teruggeroepen, een bilaterale overeenkomst tussen India en Pakistan die bemiddeling door derden in Kasjmir weigert nadat Islamabad hierom heeft gevraagd hem om zijn ‘gepaste rol’ te spelen na het besluit van New Delhi om de speciale status van Jammu en Kasjmir in te trekken. ‘

The Tribune is een van de beste kranten van India. De rapporten zijn meestal feitelijk, objectief en goed geschreven. Maar het is volkomen verkeerd in haar bewering dat het Simla-akkoord bemiddeling door derden over Kasjmir “verwerpt”, omdat het zeker niet zoiets doet.

De Tribune detailhandelde het beleid van de Indiase regering, wiens minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar op 2 augustus aankondigde dat hij ‘vanochtend in duidelijke bewoordingen aan de Amerikaanse tegenhanger Mike Pompeo had overgebracht dat elke discussie over Kashmir, als die al gerechtvaardigd is, alleen wees met Pakistan en alleen bilateraal. ”India heeft er tientallen jaren op aangedrongen dat betrokkenheid van derden niet is toegestaan ​​en dat er geen bemiddeling kan plaatsvinden.

Het is duidelijk waarom India weigert bemiddeling aan te nemen – omdat het vrijwel zeker is dat elke onafhankelijke, objectieve bemiddelaar erop wijst dat overeenkomsten van de VN-Veiligheidsraad nog steeds van toepassing zijn op het grondgebied, en dat geen van hen, met name de kwestie van een volksraadpleging, zijn geannuleerd of op enigerlei wijze zijn verdund. Zoals de BBC heeft opgemerkt : “In drie resoluties hebben de VN-Veiligheidsraad en de Commissie van de Verenigde Naties in India en Pakistan aanbevolen dat, zoals reeds overeengekomen door Indiase en Pakistaanse leiders, een volksraadpleging moet worden gehouden om de toekomstige trouw van de hele staat te bepalen. ”

Maar het is de meedogenloze en opzettelijke verkeerde interpretatie van India van zijn bestaande overeenstemming met Pakistan dat de grootste blokkade is op de weg naar verzoening.

De Simla-overeenkomst tussen India en Pakistan werd ondertekend door premier Indira Gandhi en president Zulfiqar Ali Bhutto na de oorlog van 1971 tussen de landen, die resulteerde in de oprichting van Bangladesh, voorheen Oost-Pakistan. Het bepaalt dat “de principes en doelstellingen van het Handvest van de Verenigde Naties de betrekkingen tussen de twee landen zullen regelen” en “de twee landen zijn vastbesloten om hun verschillen te regelen met vreedzame middelen door bilaterale onderhandelingen of op een andere vreedzame manier die wederzijds is overeengekomen. tussen hen in. . .”

In de eerste plaats de vermelding van de Verenigde Naties, die belangrijk is omdat het Handvest van de VN in paragraaf 33 stelt dat “de partijen bij elk geschil waarvan de voortzetting waarschijnlijk de handhaving van internationale vrede en veiligheid in gevaar zal brengen, in de eerste plaats, een oplossing zoeken door middel van onderhandeling, onderzoek, bemiddeling, bemiddeling, arbitrage, gerechtelijke schikking, toevlucht nemen tot regionale agentschappen of regelingen, of andere vreedzame middelen van hun eigen keuze. “

Bemiddeling en arbitrage worden voorgesteld en het Simla Accord geeft geen enkele korting of verwerpt deze. Zijn verklaring “Dat de twee landen zijn vastbesloten om hun verschillen te regelen met vreedzame middelen door middel van bilaterale onderhandelingen of op een andere vreedzame manier die tussen hen onderling is overeengekomen” is vrij duidelijk dat door het opnemen van de uitdrukking “of op een andere vreedzame manier” dat bemiddeling is niet uitgesloten.

Lees ook:  Turkije, Pakistan sluiten de grens met Iran; Afghanistan verbiedt reizen voor virusangst

India is voornemens permanent lid te worden van de VN-Veiligheidsraad, maar dit zal onmogelijk zijn als het de inhoud van het VN-Handvest, hoofdstuk 1, artikel 1, lid 1, blijft negeren , dat zegt dat het tot doel heeft “internationale vrede te handhaven en veiligheid, en daartoe: effectieve collectieve maatregelen nemen voor het voorkomen en verwijderen van bedreigingen voor de vrede, en voor het onderdrukken van agressie of andere schendingen van de vrede, en op vreedzame wijze en in overeenstemming met de beginselen van rechtvaardigheid en internationaal recht, aanpassing of regeling van internationale geschillen of situaties die kunnen leiden tot een schending van de vrede. “

Het is moeilijk in te zien hoe de onbuigzame oppositie van India tegen internationale bemiddeling India of – veel belangrijker – de twaalf miljoen inwoners van het door India bestuurde Kasjmir ten goede kan komen. Het besluit van premier Modi om artikel 370 van de grondwet nietig te verklaren en zo de speciale status van het door India bestuurde Kasjmir af te schaffen, was gewoon een beweging in zijn

ultra-nationalistische campagne om de suprematie van hindoes te waarborgen. Sinds 1948 betekent het artikel dat de burgers van het gebied hun eigen grondwet, hun eigen wetten en het recht op eigendom bezitten, waarbij niet-Kashmiris geen grond mogen kopen. Het is deze laatste die een belangrijke levensveranderende is voor de regio, omdat zuidelijke hindoes nu worden aangemoedigd door land en eigendom, en de Kashmiris geleidelijk (of misschien niet zo geleidelijk) te verplaatsen.

Modi beloofde “nieuwe kansen en welvaart aan de mensen” – maar als hij dacht, voordat hij de aankondiging over de nietigverklaring van de rechten van de burger maakte, dat dit met enthousiasme zou worden begroet en dat zijn beleid inderdaad de mensen van het grondgebied ten goede zou komen, waarom dan hij stuur “tienduizenden Indiase troepen. . . naast de half miljoen troepen die daar al zijn gestationeerd ”? Waarom heeft de centrale overheid ‘de meeste communicatie met [het grondgebied], inclusief internet, mobiele telefoons en vaste netwerken, afgesloten?

Uiteraard verwachtte hij wrok van elke Kasjmiri. En hij heeft het.

Zelfs de nieuwszender India Today was enigszins verbijsterd en drie dagen voordat het Modi-besluit openbaar werd gemaakt, meldde het dat “de afgelopen week de regering Narendra Modi heeft besloten om nog eens 38.000 troepen in twee batches naar de Kasjmir-vallei te sturen – 10.000 en 28.000. Dit volgt op een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het parlement dat de situatie in de Kasjmir-vallei is verbeterd. “Met andere woorden, de centrale regering was zich er terdege van bewust dat het besluit van de grondwet woede en bitterheid zou veroorzaken bij Kashmiris en was goed voorbereid om militaire actie om elke uiting van ontevredenheid te vernietigen.

De New York Times merkte op dat “het vasthouden aan miljoenen mensen een buitengewone stap is voor ‘s werelds grootste democratie. . . Terwijl de spanningen de laatste dagen zijn toegenomen, hebben groepen jonge mannen, vol jaren van opgekropte frustratie, zich afgezet met soldaten, slingerende stenen en eenden buckshot. Veiligheidstroepen arresteerden meer dan 500 mensen en brachten hen naar tijdelijke detentiecentra. ”

Op 9 augustus slaagde een verslaggever voor de Britse Guardian erachter dat vanwege de vasthoudende communicatie “mensen geen familieleden kunnen bellen of ambulances kunnen bellen als er een noodgeval is. Het openbaar vervoer rijdt niet, wat betekent dat mensen met gezondheidsproblemen alleen naar een ziekenhuis kunnen als ze een auto hebben – en zelfs dan hebben ze moeite om ver te komen. Overal in de stad worden veel wegen permanent geblokkeerd door lussen van prikkeldraad. Bij checkpoints kunnen mensen – waaronder gezinnen met kinderen – worden gezien smeekbeden bij de politie om hen te laten passeren. De meeste mensen, nerveus dat de spanningen aan het opbouwen waren vorige week, hadden voedsel en benodigdheden opgeslagen, maar het is niet bekend hoe lang de avondklok zal duren. “

Op 10 augustus meldde de verslaggever van de BBC dat “Duizenden mensen de straat op gingen in Srinagar na het vrijdaggebed, in de grootste demonstratie sinds een afsluiting werd opgelegd in het door India bestuurde Kasjmir. De BBC zag hoe de politie het vuur opende en traangas gebruikte om de menigte te verspreiden. Desondanks heeft de Indiase regering gezegd dat het protest nooit heeft plaatsgevonden. ‘

Welkom in het bezette gebied van Kasjmir.

India en Pakistan claimen nog steeds heel Kasjmir, maar geen van beide regeringen kan serieus geloven dat elk bemiddelingsgerechtshof dit passend acht. Er zou een compromis zijn – het soort compromis dat India en Pakistan niet alleen kunnen bereiken.

Als er ooit bemiddeling nodig was, is dat nu het geval, voordat er uitbarsting is die kan leiden tot een nucleaire oorlog tussen India en Pakistan.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Staan linkse extremisten achter de gelekte politievideo?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Wereldbank plundert Pakistan
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments