Een beursdaling van één dag van 48%! Er vindt momenteel een grote financiële crisis in Argentinië plaats

Een beursdaling van één dag van 48%! Er vindt momenteel een grote financiële crisis in Argentinië plaats

14 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

We zien een volledige en totale financiële ineenstorting plaatsvinden in Argentinië, en velen zijn bezorgd dat de paniek zich elders zou kunnen verspreiden. Als je te veel schulden aangaat en je valuta gewoon blijft devalueren, gaat dit soort dingen onvermijdelijk gebeuren en daarom bekritiseer ik eindeloos het pad dat de Verenigde Staten momenteel volgen. 

Als we de koers niet omkeren, eindigen we net als zij. Op maandag waren we getuige van de op één na grootste beursdaling van één dag die we overal ter wereld sinds 1950 hebben gezien. Het is moeilijk te geloven, maar de belangrijkste beursindex in Argentinië daalde met 48 procent in één enkele handelssessie …

De S&P Merval Index daalde maandag met 48%, de tweede grootste daling van één dag op een wereldwijde aandelenmarkt sinds 1950, volgens Bloomberg. De Argentijnse peso daalde ook, verloor 15% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar en daalde dinsdag verder naar een nieuw dieptepunt.

Dit is hoe een financiële implosie eruit ziet en het had niet moeten gebeuren. In feite wordt ons verteld dat er slechts een kans van 0,006% was dat een dergelijke uitverkoop zou plaatsvinden …

Er was een kans van 99,999% dat een evenement als de uitverkoop van maandag in Argentinië niet zou gebeuren.

Maar dat deed het wel. En het diende om de noodzaak te onderstrepen dat beleggers zich moeten beschermen tegen extreme gebeurtenissen die zeer onwaarschijnlijk lijken, maar grote gevolgen kunnen hebben als ze zich voordoen.

Terwijl ik mijn lezers eraan blijf vallen, neigen aandelen veel sneller te dalen dan ze stijgen, en wanneer een soort trigger-gebeurtenis paniek veroorzaakt, kunnen dingen vrij snel escaleren.

In dit geval was het trigger-evenement een verkiezingsresultaat …

Tot zover de peilingen. Vergeten de verkiezingsschokken van Donald Trump en Brexit, beleggers toonden kudde-achtig vertrouwen in enquêtes waaruit bleek dat de hervormde Argentijnse president Mauricio Macri op 11 augustus in de buurt zou komen en hem voor herverkiezing positioneert in oktober. Ze bieden dienovereenkomstig activa aan. Het GlobalX MSCI Argentinië beursgenoteerd aandelenfonds (ticker: ARGT) steeg 42% in het jaar tot 9 augustus. Het verloor al die dag nadat kiezers zich gedroegen zoals je denkt dat kiezers zouden kunnen zijn in een land dat door bijna nul wordt getroffen groei en bijna 50% inflatie.

Beleggers hadden gehoopt dat de Argentijnse president Mauricio Macri herverkiezing zou winnen, maar nu lijkt die mogelijkheid extreem afgelegen. In de primaire stemming werd Macri degelijk verslagen door Alberto Fernandez …

In de eerste helft van het weekend nam Macri slechts 32% van de stemmen mee naar huis, terwijl Fernandez 47% won. De voorsprong van 15 punten was veel groter dan beleggers hadden verwacht, meldde Bloomberg.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBeleggers ontvluchten nu de activa van het land in schatten, waardoor kijkers in de industrie zich afvragen of er sprake is van wanbetaling.

Argentinië wordt beschouwd als een “opkomende markt” en velen vrezen dat deze uitverkoop in Argentinië een bredere crisis in de opkomende markten zou kunnen veroorzaken.

En dat zou zeker het geval kunnen zijn. Veel andere opkomende markten hebben ook oog voor schulden en sommige beleggers kunnen activa gaan dumpen uit angst dat een bredere uitverkoop mogelijk zou kunnen gebeuren.

Wanneer er angst in de lucht is, gaat rationeel gedrag vaak uit het raam.

Bij de eerste paniek van paniek willen veel beleggers ervoor zorgen dat ze de uitgangen bereiken voordat iemand anders dat doet. En sommige mensen gebruiken het woord ‘besmetting’ al om te beschrijven waar we mogelijk voor staan …

Andrea Iannelli, investeringsdirecteur bij Fidelity International, vertelde dinsdag aan “Squawk Box Europe” van CNBC dat het moeilijk te zien was hoe de aandelenmarkt en valutacrash in Argentinië volledig geïsoleerd konden worden.

“We gaan een soort van (of) besmetting van een soort krijgen.”

Natuurlijk had dit allemaal voorkomen kunnen worden als Argentinië niet zoveel schulden had gemaakt en al die tijd een stabiele valuta had gebruikt.

Helaas maken landen over de hele wereld exact dezelfde fouten. Hier in de Verenigde Staten hebben we gemiddeld meer dan een biljoen dollar per jaar aan de staatsschuld toegevoegd sinds Barack Obama het Witte Huis voor het eerst binnenkwam, en we hebben systematisch de waarde van de Amerikaanse dollar vernietigd.

Sinds de Federal Reserve in 1913 werd opgericht, is onze nationale schuld meer dan 6000 keer groter geworden en is de waarde van onze valuta met meer dan 98 procent gedaald. Ons lot zal nog erger zijn dan het lot van Argentinië als we op onze huidige weg blijven en ik ben een van de weinige nationale stemmen die hier voortdurend voor waarschuwt . Voor het grootste deel hebben beide grote politieke partijen de fiscale verantwoordelijkheid en financiële gezond verstand volledig opgegeven. Het is absoluut woedend, maar op dit moment lijkt het Amerikaanse volk niet genoeg te geven om de mensen te stemmen die ons in deze puinhoop hebben gebracht.

Door de hele geschiedenis heen hebben we gezien dat spiralen van de overheidsschuld eindigen met afleveringen van wild geld drukken. En het maakt niet uit welke politicus uiteindelijk triomfeert in Argentinië, de keuzes onder het huidige systeem zullen hetzelfde blijven. Het volgende is wat een econoom CNBC onlangs vertelde …

Hij voegde eraan toe dat de centrale bank van Argentinië een binaire keuze had gehad.

“Je hebt een optie om peso’s af te drukken alsof er geen morgen is en je hebt een andere optie om heel veel af te drukken – en het is eng.”

Het zou gemakkelijk zijn om Argentinië te bespotten voor de gigantische financiële ramp die ze hebben veroorzaakt, maar de waarheid is dat we onszelf precies hetzelfde aandoen.

We zijn letterlijk bezig met het plegen van nationale financiële zelfmoord en het frustreert me diep dat meer mensen dit niet lijken te begrijpen.Comments

comments