De grenzen van de witte identiteitspolitiek van Trump

De grenzen van de witte identiteitspolitiek van Trump

15 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De president werpt Democraten op als de echte racisten om zijn basis te activeren, maar daarmee belemmert hij zijn vermogen om verder te reiken.

President Donald Trump en zijn verdedigers in conservatieve media hebben de echte groep geïdentificeerd die tijdens zijn presidentschap in gevaar kwam door toenemende raciale spanningen.

Het zijn geen mensen zonder papieren of mensen van kleur die het doelwit zijn van zijn harde en soms openlijk racistische retoriek. Het zijn de president en zijn aanhangers zelf die oneerlijk worden beschuldigd van racisme door critici die terugdeinzen voor zijn woorden.

Democratische beschuldigingen van racisme zijn “weerzinwekkende retoriek – het soort toespraak bedoeld om te marginaliseren en verbannen te worden”, drong conservatieve talkshowgastheer Hugh Hewitt, een verstokte Trump-verdediger, vorige week aan in een column . “Het is een ‘mandje van betreurenswaardige’ steroïden en het zegt tegen elke supporter van Trump: ‘Jij bent ook een blanke supremacist.'”

De poging van de president en zijn bondgenoten om het debat over zijn benadering van racen om te keren, is een van de pijlers van zijn herverkiezingsboodschap richting 2020. Ze hebben aangegeven dat hij, net als in 2016, van plan is zijn overweldigend witte, zwaarblauwe kraag en niet-stedelijke coalitie als de echte slachtoffers in de Amerikaanse samenleving. En geen enkel probleem kan hem een ​​krachtigere manier bieden om die emoties op te krikken dan erop te staan ​​dat de beschuldigingen van racisme tegen hem – en bij uitbreiding tegen zijn belangrijkste aanhangers – zelf een vorm van onverdraagzaamheid zijn, ondanks de recente escalatie in zijn retoriek, met name tegen vier Democratische congresvrouwen van kleur, alle Amerikaanse burgers, om “terug te gaan” naar de “door misdaad geteisterde plaatsen waar ze vandaan kwamen”.

Voor de Trump-coalitie is ‘een belangrijk deel van hun wereldbeeld slachtofferschap en agressie’, zegt de democratische pollster Cornell Belcher, die de houding ten opzichte van rasrelaties uitgebreid heeft bestudeerd. “Dit zet het verhaal over slachtofferschap voort.”

Trump’s aandringen dat hij niet onverdraagzaam is – en dat critici zoals Democratisch vertegenwoordiger Elijah Cummings van Maryland de echte racisten zijn – weerspiegelen zijn reactie op de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen Supreme Court Justice Brett Kavanaugh tijdens zijn omstreden benoeming afgelopen najaar. Trump reageerde op die beschuldigingen niet door zich in te leven in vrouwen, maar door te verklaren : “Het is een zeer enge tijd voor jonge mannen in Amerika, waar je je schuldig kunt maken aan iets waar je misschien niet schuldig aan bent.”

Zowel toen als nu voerde Trump hetzelfde argument aan: het probleem is geen discriminatie van minderheden of vrouwen die op gelijke behandeling aandringen, het is dat deze groepen blanke mensen en mannen oneerlijk beschuldigen van oneerlijke behandeling.

Strategisten in beide partijen, samen met onafhankelijke analisten, zijn het er grotendeels over eens dat Trump zijn aanhangers kan stimuleren door erop te staan ​​dat ze de echte slachtoffers zijn van onverdraagzaamheid. Maar door zijn kernstemmers op die manier te motiveren, verwerpt Trump de zorgen van de meerderheid van de Amerikanen die hem nu consequent in opiniepeilingen consequent beschrijven als racistisch of raciaal ongevoelig. Zoals zoveel van Trump’s keuzes, betekent dit dat zijn reactie op deze beschuldigingen zijn basis waarschijnlijk zal bekrachtigen tegen de prijs van het beperken van zijn vermogen om verder te reiken.

“Ik denk dat de kosten zijn dat hij niemand nieuw aantrekt”, zegt Lynn Vavreck, een UCLA politicoloog en de co-auteur van Identity Crisis , een boek over de rol van ras in de presidentsverkiezingen van 2016. “En dat kan een kost zijn. De man won met 77.000 stemmen in drie staten. Als de opkomst in Afro-Amerika teruggaat naar het Obama-niveau [Barack], heeft hij meer kiezers nodig. Hij zou de laatste strijd kunnen vechten. ‘

Bijna reflexief hebben Trump en zijn bondgenoten de afgelopen weken de beschuldigingen geuit dat hij een racist is, niet alleen als een aanval op de president, maar ook als een poging zijn aanhangers te intimideren en het zwijgen op te leggen. Dergelijke argumenten zijn rechtstreeks gericht op de wijdverbreide overtuiging van Trump-kiezers dat discriminatie van blanke mensen nu even groot is als racisme tegen minderheden.

In een studie van de verkiezingen van 2016 die vorig jaar werden gepubliceerd, vonden de politieke wetenschapper van de Tufts University, Brian Schaffner en twee collega’s, dat de sterkste voorspeller van steun voor Trump over Hillary Clinton een overtuiging was dat racisme niet langer een systemisch probleem is. Aan de hand van de resultaten van een grootschalige, post-verkiezingsenquête genaamd de Cooperative Congressional Election Study, ontdekten ze dat dat geloof economische zorgen overschaduwde als voorspeller van steun voor Trump. De overtuiging dat discriminatie van vrouwen geen probleem is, bleek ook een krachtiger voorspeller van steun van Trump dan economische zorgen, hoewel niet zo sterk als de raciale opvattingen.

In een interview merkte Schaffner op dat een aanzienlijk deel van de supporters van Trump hem steunde, simpelweg omdat ze Republikeinen zijn en hij de Republikeinse kandidaat was, niet omdat ze noodzakelijkerwijs zijn opvattingen over ras- of geslachtsrollen deelden. Maar over het algemeen was zijn coalitie grotendeels verenigd door de overtuiging dat discriminatie van minderheden (en, in iets mindere mate, vrouwen) niet langer een groot probleem is. De ontkenning van racisme “was ook de sterkste voorspeller van iemand die van een Obama-kiezer in 2012 overstapte naar een Trump-kiezer in 2016,” zei Schaffner.

Uit recentere onderzoeken is ook gebleken dat aanhangers van Trump veel meer kans hebben dan andere Amerikanen om bezorgdheid over discriminatie van minderheden of vrouwen weg te nemen.

In een nationale enquête van 2018 constateerde het niet-partijgebonden Public Religion Research Institute dat tweederde van de volwassenen die instemden met de prestaties van Trump als president het ermee eens was dat “discriminatie van blanken een even groot probleem is geworden als discriminatie van zwarten en andere minderheden,” volgens gedetailleerde resultaten aan mij verstrekt door PRRI. Van de Amerikanen die de prestaties van Trump afkeurden, was slechts 23 procent het met dat sentiment eens en volledig drie vierde was het daar niet mee eens.

Lees ook:  COVID-19 Coronavirus: een neppe pandemie? Wereldwijde economische en geopolitieke destabilisatie: economische oorlogvoering tegen China

Evenzo waren degenen die Trump goedkeurden met een solide meerderheid van 56 tot 42 procent het erover eens dat “discriminatie van mannen een even groot probleem is geworden als discriminatie van vrouwen.” Precies drie vierde van de Amerikanen die Trump afkeurden, waren het niet eens met die stelling, terwijl slechts een vierde ermee instemde.

In beide gevallen zei een solide meerderheid – ongeveer drie vijfde van alle Amerikanen – dat minderheden en vrouwen nog steeds meer worden gediscrimineerd dan blanken en mannen, maar een duidelijke meerderheid van Trump-aanhangers gaf het tegenovergestelde standpunt.

Dit alles suggereert dat de meeste Trump-aanhangers erop staan ​​dat racisme tegen minderheden niet langer bestaat en gretig zou kunnen reageren op het argument dat de beschuldigingen tegen hem een ​​vorm van onverdraagzaamheid tegen hen zijn. Vavreck beweert dat de nieuwste uitwisselingen Trump in staat zouden kunnen stellen om wat tot nu toe een succesvolle strategie was geweest om kritiek op hem te associëren met de laster van zijn aanhangers.

“Ik denk dat dat precies is hoe hij won in 2016 en ik denk dat als hij het blijft zeggen, het een behoorlijk goed spel is voor 2020,” zei ze. “Dit is precies wat hij deed, met andere woorden.” De bewering dat zijn aanhangers onterecht geteerd worden met beschuldigingen van racisme “is benzine op het vuur.”

De uitdaging voor Trump is dat het geloof dat hij een racist is – of raciale afdelingen stookt – niet beperkt is tot een enge groep critici. In recente peilingen hebben de meeste Amerikanen consequent onrust geuit over zijn staat van dienst op het gebied van racen.

In een onderzoek van maart door het niet-partijgebonden Pew Research Center zei 56 procent van de Amerikanen dat Trump niet genoeg heeft gedaan om afstand te nemen van blanke nationalisten. In een Fox News-enquête uit juli zei 57 procent van de respondenten dat hij raciale minderheden niet respecteert, en 56 procent was het ermee eens dat Trump’s “teruggaan” tweet racistisch was.  In een peiling van USA Today / Ipsos vorige maand beschreef 59 procent zijn tweets over de congresvrouwen als ‘on-Amerikaans’ en tweederde merkte de berichten racistisch.

Het meest dramatisch was dat een Quinnipiac-enquête eind vorige maand een van de moeilijkst mogelijke formuleringen van de vraag testte door plat te vragen: “Denkt u dat president Trump racistisch is, of denkt u dat niet?” geregistreerde kiezers zeiden dat ze geloofden dat Trump een racist is (terwijl 45 procent zei dat hij dat niet was). Het aandeel dat hem als racist omschreef, omvatte 54 procent van de universiteitsgeschoolde blanken, 55 procent van de Hispanics, 56 procent van de zelfstandigen, 80 procent van de Afro-Amerikanen en een meerderheid van de respondenten uit elke leeftijdsgroep.

Daarentegen, bijna driekwart van de blanken zonder een universitair diploma, driekwart van de blanke evangelische christenen en meer dan negen op de 10 Republikeinen zeiden dat Trump geen racist is.

In 2016 behoorde Belcher tot de Democratische strategen die waarschuwden dat sommige blanke kiezers die Trump als racist beschreven toch op hem zouden stemmen. Maar Belcher gelooft nu dat Trump meer moeite zal hebben om dergelijke kiezers in 2020 te winnen, omdat ze tijdens het presidentschap zijn geïrriteerd door alle raciale conflicten, van de blanke supremacistische mars in Charlottesville, Virginia tot de massale schietpartij in El Paso.

In 2016, zegt Belcher, hadden veel blanke kiezers “geen huid in het racisme-spel. Het was prima voor hen om hem niet te diskwalificeren. Wat Trump nu doet, is skin in het spel zetten voor blanke kiezers die onderweg zijn.

“Je praat met in de voorsteden opgeleide blanke vrouwen – ja, ze maken zich zorgen over de gezondheidszorg, ze maken zich zorgen over de economie,” voegt Belcher toe, “maar ik moet je zeggen, een dominant deel van hun gesprek is: ‘Wat doet de toekomst in stand als we doorgaan op dit verdeelde pad? Wat voor soort Amerika zullen mijn kinderen hebben met dit soort verdeling? ‘”

Op dezelfde manier vertelde Geoff Garin, een senior adviseur van de toonaangevende Democratische super PAC Priorities VS, me dat het focussen op de gevolgen van Trump’s woorden meer vruchtbaar kan blijken te zijn voor Democraten dan debatteren of ze gemotiveerd zijn door racistische gevoelens van zijn kant. “Afgezien van wat zijn bedoelingen zijn en wat er in zijn hart is”, zei hij, “denk ik dat veel Amerikanen vinden dat Trump het land meer verdeeld en meer gepolariseerd heeft gemaakt, ook langs raciale lijnen, en dat is zeer ongezond en zorgelijk.”

De recente Quinnipiac-enquête geeft aan dat zeer weinig kiezers die Trump als racistisch zien, andere redenen vinden om hem te steunen. In die peiling zei 94 procent van deze kiezers ook dat ze zijn prestaties als president afkeurden, volgens niet-gepubliceerde resultaten die Quinnipiac me had gegeven. Slechts 3 procent van degenen die Trump racistisch noemden, verklaarden dat ze hem goedkeurden. Het aandeel kiezers dat zei dat Trump geen racist is maar hem toch afkeurde, was hoger dan dat: 9 procent.

Al met al vond Quinnipiac dat 38 procent van de geregistreerde kiezers zegt dat Trump geen racist is en zijn prestaties goedkeurt, wat een goede benadering van zijn harde kern kan zijn. Maar hij ziet de grimmige realiteit onder ogen dat een veel grotere groep – 48 procent – beide zegt dat hij een racist is en zijn prestaties op kantoor afkeurt.

De bereidheid van Trump de afgelopen weken om openlijk racistischer taal te gebruiken – en dan te beweren dat hij en zijn aanhangers de echte slachtoffers zijn van racistische beschuldigingen – biedt nog een bewijs dat hij niet gericht is op het omzetten van vele, of iets daarvan sceptici in 2020. In plaats daarvan lijkt hij opnieuw ingesteld op het vinden van een smal pad door het kiescollege, terwijl hij grotendeels het doel van het winnen van de populaire stemming achter zich laat.

“Op het eerste gezicht lijkt het gewoon een vreselijke strategie, omdat het vrij duidelijk is dat hij meer mensen vervreemdt dan hij wint met deze argumenten, en hij zou het beter kunnen doen als hij zich op andere dingen concentreerde,” zei Schaffner. “Het voorbehoud is… het enige wat hij kan doen door dit soort retoriek te gebruiken, is zijn eigen aanhangers mobiliseren. Je moet eruit gaan en stemmen omdat deze mensen me een racist noemen en ze je manier van leven en je overtuigingen aanvallen. 

Dit alles roept de vraag op of de meerderheid van de Amerikanen die zeggen dat racisme een voortdurend probleem is of Trump beschrijft als een racist, zich in 2020 even gedwongen zal voelen om zich te verzetten en zijn oppositie te uiten.Lees ook:  Hongarije: Honderden illegalen staan ​​klaar om de grenzen te bestormen - iedereen wil naar Duitsland

Comments

comments