Groenland vertelt Trump: ‘We zijn open voor zaken, niet te koop’

Groenland vertelt Trump: ‘We zijn open voor zaken, niet te koop’

16 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

WASHINGTON – Politici uit Denemarken en Groenland reageerden sceptisch en minachtend nadat The Wall Street Journal meldde dat president Trump privé interesse had getoond om Groenland te verwerven .

Na het echt bizarre nieuws donderdag dat Donald Trump gefixeerd is geraakt op het vooruitzicht om Groenland te kopen, is het autonome Deense grondgebied, waar ongeveer 56.000 inwoners wonen, gedwongen het overduidelijke te verklaren. “We staan ​​open voor zaken,” verteldeGroenland minister van Buitenlandse Zaken Ane Lone Bagger vrijdag aan Reuters , “maar we zijn niet te koop.”

De Wall Street Journal meldde donderdag dat Trump assistenten heeft gevraagd over de mogelijkheid dat de Amerikaanse regering ‘s werelds grootste eiland koopt, een raadselachtige fantasie waar sommigen in het Witte Huis blijkbaar hun steun achter hebben gegooid. De logica hier – voor zover die er is – is dat de aankoop van Groenland Amerika een sterkere aanwezigheid zou kunnen geven in het strategisch belangrijke Noordpoolgebied, maar er is geen manier die ertoe doet voor Trump, die zeker het woord “grootste” hoorde en meteen werd gegrepen door visioenen van het gebied versierd met zijn naam in goud.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHelaas, zoals ambtenaren vrijdag al aangaven, is Groenland niet op de markt. “Als hij dit echt overweegt, is dit het definitieve bewijs dat hij gek is geworden”, zei woordvoerder Soren Espersen van de Deense Volkspartij naar aanleiding van het rapport van het Journal . “De gedachte dat Denemarken 50.000 burgers aan de Verenigde Staten verkoopt, is volkomen belachelijk.” Deense ambtenaren hebben inderdaad om beurten de onderdrukte president onderdrukt, die in september voor het eerst naar Denemarken zal reizen. “Het moet een grap van April Fool’s Day zijn,” tweette de Deense premier Lars Lokke Rasmussen donderdagavond. “Maar helemaal uit [seizoen]!”

Lees ook:  Eindeljk zwaait dronkeman Juncker af

“#Greenland is rijk aan waardevolle hulpbronnen zoals mineralen, het zuiverste water en ijs, visbestanden, zeevruchten, hernieuwbare energie en is een nieuwe grens voor avontuurlijk toerisme. We staan ​​open voor zaken, niet voor verkoop, ” schreef Groenlands ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag op Twitter.

Greenland MFA 🇬🇱 on Twitter

Greenland is rich in valuable resources such as minerals, the purest water and ice, fish stocks, seafood, renewable energy and is a new frontier for adventure tourism. We’re open for business, not for sale❄️🗻🐳🦐🇬🇱 learn more about Greenland on: https://t.co/WulOi3beIC

De heer Trump had herhaaldelijk adviseurs gevraagd – met verschillende gradaties van ernst – over het vooruitzicht om Groenland te kopen , volgens mensen die bekend zijn met de discussies. Sommige van zijn adviseurs toonden interesse in het idee, terwijl anderen het verwierpen. Het Witte Huis heeft hierover geen publieke opmerkingen gemaakt.

Groenland is een zelfbesturend deel van het Koninkrijk Denemarken, en hoewel de regering beslist over de meeste binnenlandse aangelegenheden, wordt het buitenlands en veiligheidsbeleid door Kopenhagen afgehandeld.

“Natuurlijk is Groenland niet te koop,” zei Steve Sandgreen, secretaris van de Groenlandse premier Kim Kielsen, vrijdag in een e-mail.

“We hebben een goede samenwerking met de VS, en we zien het als een uiting van een grotere interesse in investeringen in ons land en de mogelijkheden die we bieden,” zei de heer Sandgreen. “Vanwege het onofficiële karakter van het nieuws heeft de regering van Groenland geen verdere opmerkingen.”

Lees ook:  Gaat het nu toch nog gebeuren vrouwtje Lagarde en de ECB is op jacht naar onze pensioenen?


Comments

comments