Prinses Christina: Eerste crematie binnen de koninklijke familie: ‘Breuk met de traditie’

Prinses Christina: Eerste crematie binnen de koninklijke familie: ‘Breuk met de traditie’

16 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Prinses Christina overleed vanochtend op 72-jarige leeftijd op Paleis Noordeinde. De prinses, de jongste zus van prinses Beatrix, zal komende donderdag worden gecremeerd. “Het is uniek in de geschiedenis van de koninklijke familie dat dat gebeurt”, zegt funerair historicus Cees van Raak.

De prinses, geboren als Marijke, was geen lid meer van het Koninklijk Huis. Dat betekent dat zij niet meer onder ministeriële verantwoordelijkheid viel. Wel bleef ze lid van de koninklijke familie.

Leden van het Koninklijk Huis worden normaliter bijgezet in de Koninklijke Oranje-Nassau grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Koningin Juliana en prins Bernard zijn de laatsten waarbij dat gebeurde. Beiden overleden in 2004.

‘Eigen beslissing’

Volgens Cees van Raak, expert op het gebied van begrafenisgebruiken van het Koninklijk Huis, is het de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie wordt gecremeerd. “Ik weet bijna zeker dat het een beslissing is geweest van haar eigen gezin, en niet die van het Koninklijk Huis in Nederland.”

Prinses Christina woonde en werkte de laatste jaren in Londen. Ze kwam af en toe naar Nederland voor familiebezoek of bijzondere gebeurtenissen, maar leefde buiten de schijnwerpers. Dat was haar eigen keuze. In 1975 trouwde zij met de Cubaan Jorge Guillermo. Voor het huwelijk had zij geen toestemming van het parlement gevraagd, daarom kwam zij niet meer in aanmerking voor troonsopvolging.

Lees ook:  Koning Willem Alexander alweer 'een beetje dom', dit keer bij de VN over de klimaatverandering

Tweede grote breuk

De funerair historicus noemt de keuze voor een crematie een “tweede grote breuk met de begrafenistradities van het koningshuis”. “De eerste breuk was de begrafenis van prins Friso in 2013”, vertelt hij. Ook hij werd niet bijgezet in de kelder: hij is begraven in Lage Vuursche, vlak bij Kasteel Drakensteyn. “Ik verwachtte toen wel dat hij bijgezet zou worden.”

De koninklijke familie beschikt over drie grote grafkelders. “In 1623 werd de eerste gebouwd. Vervolgens kwam daar in 1822 een nieuwe bij”, zegt Van Raak. Maar enkele jaren geleden was er sprake van ruimtegebrek in de twee kelders. Daarom is er inmiddels een derde ruimte gecreëerd. “300 graven en kleine grafkelders in de Nieuwe Kerk moesten daarvoor worden geruimd.”

Ruimtegebrek zal hoogstwaarschijnlijk geen rol hebben gespeeld bij de keuze voor een crematie. “Het is natuurlijk goed mogelijk – maar dat is slechts speculatie – dat de urn van prinses Christina alsnog wordt bijgezet in de grafkelder.” Wat er daadwerkelijk met de as zal gebeuren, is nog niet bekendgemaakt.

christina
In 2013 begonnen de werkzaamheden aan de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft ANP

Het lijkt erop dat steeds meer leden van het Koninklijk Huis persoonlijke keuzes maken over hun uitvaart en niet automatisch worden bijgezet. Enkele jaren geleden spraken prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven hun wens uit om begraven te worden in de natuur, vermoedelijk in de buurt van Paleis Het Loo. “Dat past ook bij de breuk met de traditie.”

Lees ook:  Jarige Prinses Amalia, puberale draaikont met leugen-pseudoniem

“Maar ook met betrekking tot balsemen, wat traditiegetrouw gebeurt voordat een overledene wordt bijgezet, worden eigen keuzes gemaakt”, vertelt Van Raak. “Koningin Wilhelmina wilde bijvoorbeeld niet gebalsemd worden. En prinses Juliana en prins Claus zijn slechts simpel gebalsemd.”

Hoewel niet alle leden van het Koninklijk Huis worden bijgezet, verwacht Van Raak niet dat de tradities helemaal verdwijnen. “Die blijven wel in stand.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Rituelen van de monarchie Waarom Willem-Alexander op everzwijnen schiet

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments