Tumult op Wall Street

Tumult op Wall Street

16 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

In eerdere artikelen hebben we het gehad over het feit dat de vijf megabanken op Wall Street het lot van het hele financiële systeem van de Verenigde Staten in handen, vaak smerige handen, hebben. De handelsacties van gisteren lieten duidelijk de lelijke connecties zien tussen die banken en hun tegenpartijen in de verzekeringssector. En hoewel hun toezichthouder, de Securities and Exchange Commission, de banken toestaat hun eigen aandelen in het duister te verhandelen in hun eigen interne Dark Pools, heeft iemand gisteren duidelijk meer in de melk te brokkelen gehad.

Overigens vinden we het vreemd dat veel beleggingssites zo goed als geen aandacht schenken aan de handel in die Dark Pools, gezien de enorme risico’s die dat met zich meebrengt. Vandaar dat wij dat dan maar regelmatig doen.

De Dow Jones Index verloor gisteren maar liefst 800 punten of 3,05%, maar elk van de vijf megabanken van Wall Street overtrof de verliezen van de Dow op een procentuele basis. Dat is geen goed teken, vooral sinds het Congres het lot van het land in zulke gevaarlijke handen heeft gelaten – en dan ook nog met de wetenschap dat diezelfde banken de grootste financiële crash in 2008 hebben veroorzaakt sinds de Grote Depressie.

Lees ook:  Blinde paniek door een virus : overdreven of pure realiteit?

Citigroup, de bank die in 2008 de grootste bailout van de overheid in de geschiedenis van de VS ontving, inclusief een geheime $ 2,5 biljoen ($ 2500 miljard) aan leningen (tegen bijna nul procent rente) van de Federal Reserve, leidde gisteren de verliezen bij de megabanken van Wall Street met een daling van 5,28%. Bank of America volgde met een verlies van 4,69%. Goldman Sachs verloor 4,19% met JPMorgan Chase op de hielen met een daling van 4,15%.

In tegenstelling tot de Dow en zijn vier bankgenoten die hun verliezen voortzetten tot het laatste uur van de handel, steeg de koers van het aandeel van Morgan Stanley op mysterieuze wijze vanaf 14.42 uur, lokale tijd. Op een niet-typische manier had Morgan Stanley de beste prestatie onder de Big Five Wall Street-banken, met een verlies van 3,34%.

Morgan Stanley bezit drie afzonderlijke Dark Pools. Een bankholding, zoals Morgan Stanley en de andere vier banken, die een federaal verzekerde deposito-bank, tientallen biljoenen dollars aan niet-transparante derivaten mag bezitten, en deze ook samen met de aandelen van haar collega-banken verhandelt in een Dark Pool is een klap in het gezicht van de Amerikaanse belastingbetalers, die in 2008 een pistool tegen hun hoofd hebben gekregen om dezelfde banken te redden. Maar tegelijkertijd drie Dark Pools mogen bezitten, laat zien hoe ver verwijderd van een eerlijk financieel systeem dat in de VS is geworden.

Lees ook:  Trump wil dat de mensen gewoon weer aan het werk gaan economie belangrijker dan mensenlevens

De aandelengrafiek van Citigroup laat zien waarom de banken zichzelf gisteren niet konden redden. Als we kijken naar het volume in de grafiek van Citigroup, dan blijkt dat hedgefondsen of andere grote geldspelers zeer actief waren in het eerste halfuur van de handel, van 9:30 tot 10:00 uur, en vervolgens hun kruit drooghielden tot het laatste half uur van handel, vanaf 15:30 uur tot 16.00 uur.

Volgens gegevens van Bloomberg is het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van Citigroup over de afgelopen 30 dagen 13.973.364 en is het gisteren meer dan verdubbeld tot 29.370.676.

Twee andere aandelen worden nu vrijwel samen met de megabanken van Wall Street verhandeld op handelsdagen met grote verliezen. Deze bedrijven zijn Prudential Financial en Lincoln National – beide zijn verzekeringsmaatschappijen met een aanzienlijke tegenpartij-blootstelling aan de risicovolle derivaten van Wall Street-banken. Prudential Financial verloor 3,80% terwijl Lincoln National gisteren 4,74% kwijtraakte.

Maar de echt verontrustende gebeurtenis vond gisteren plaats met de aandelen van de gigantische verzekeraar, AIG. Inderdaad, dat is dezelfde AIG die in 2008 door de federale overheid moest worden overgenomen, met een bailout-plan dat uiteindelijk $ 185 miljard kostte. Minstens de helft van dat geld werd via de achterdeur van AIG naar de Wall Street-banken en hun wereldwijde tegenpartijen geleid die derivatenovereenkomsten en effectenleningen hadden afgesloten die nooit goed door AIG waren onderpand.
De aandelenkoers van AIG zakte gisteren 4,86%.

Lees ook:  Het volk tegen de macht van Wallstreet

En wat te denken van het ongewenste nieuws over de stijgende vragen ten aanzien van marktintegriteit van Harry Markopolos, de forensische financiële expert die jarenlang de deur bij de SEC plat liep om te vertellen dat Bernie Madoff een Ponzi-scheme leidde – en zoals bekend negeerde de SEC zijn waarschuwingen. Het rapport van vandaag van Markopolos noemt het iconische bedrijf General Electric een “grotere fraude dan Enron”.

General Electric was 111 jaar onafgebroken onderdeel van de al even iconische Dow Jones Industrial Average index, totdat het in juni vorig jaar zonder pardon uit de index werd gegooid. Het niet-industriële bedrijf Walgreens verving GE.

Het rapport van Markopolos zal ook vragen oproepen over het falen van de SEC om bedrijven te dwingen te wisselen van accountants en over de andere bedrijven die door KPMG worden gecontroleerd. Het accountantskantoor is 109 jaar GE’s auditor geweest.Comments

comments