De kolonisten hebben hun ogen op Groenland gericht

De kolonisten hebben hun ogen op Groenland gericht

18 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De poging tot het wissen van de inheemse bevolking en het land dat zij beheersen gaat door met het laatste voorstel van Trump.

Donderdagmiddag verscheen er  een merkwaardig item  op de pagina’s van The Wall Street Journal . President Donald Trump weegt, blijkbaar als een grap of geheel serieus, het vooruitzicht van de federale regering van de Verenigde Staten om Groenland te kopen.

Deze specifieke beweging is niet ongekend. Harry Truman wuifde in 1946 $ 100 miljoen voor Denemarken en het ministerie van Buitenlandse Zaken opende (en sloot toen) een onderzoek naar de aankoop van Groenland en IJsland in 1867. Of het nu Groenland of een ander deel van de wereld is, het concept is duidelijk niet een nieuwe voor de Verenigde Staten, of een grote koloniserende macht; trouwens, ‘kopen,’ bezetten en vergiftigen van land dat niet echt van hen is, is historisch gezien een soort van hun ding.

Van haar kant was de Groenlandse regering begrijpelijkerwijs kortaf in haar antwoord:

Hadas Gold on Twitter

Greenland government: “Greenland is not for sale”.

Omdat Mr. Art Of The Deal degene is die centraal staat in dit enorm onzinnige voorstel, zit er een beetje aangeboren humor in het verhaal. Maar als we een stap terug doen van de specifieke kwestie, is een discussie over de groeiende wereldwijde aanwezigheid van de VS gerechtvaardigd. Het is geen nieuw gesprek; het argument dat de overheid niet voortdurend alle vuil in naam van het kapitaal zou moeten besturen, bestaat in wezen sinds de geboorte van het land. Het is waar dat het expansionisme bijna altijd heeft gewonnen, maar er is nog steeds ruimte om te vechten.

Ondanks de vreugdevolle domheid, maakte de troosteloze blik van Trump naar Groenland in minder dan 24 uur duidelijk waarom Amerika en de rest van de wereldmachten alleen in naam postkoloniaal blijven. Waar het hoofdonderwerp de bescherming van de inheemse bevolking en de cruciale natuurlijke gemeenschappen moet zijn die ze dienen en onderhouden, is er in plaats daarvan sprake van vierkante meters, potentieel geldelijk gewin en opportunistische militaristische strategie.

Nu wachten degenen die wachten op president Trump om geïnteresseerd te zijn in inheemse kwesties waarschijnlijk ook op gratis cheeseburgers uit de lucht vallen. Dit is tenslotte de man die op de  oliehandel tikte   om het ministerie van Binnenlandse Zaken te leiden, die  Diné (Navajo) codepraters uit de Tweede Wereldoorlog beledigdeen wiens enige connectie met de inheemse bevolking een goddeloze Disney-film gebruikt als een politieke belediging. De lat van verwachtingen werd op de grond geplaatst en vervolgens werd een gat gegraven om het dieper te begraven.

Lees ook:  Niets Is Zeker Dan De Dood, Belastingen En Infiltratie Door De Politie Van Amerikaanse Protesten

Maar het is de moeite waard om te onderzoeken hoe de rest van de Amerikaanse samenleving, en met name de Amerikaanse media, dergelijke zaken behandelt. Het korte antwoord is dat het gesprek precies zo verloopt als in Trump’s ratelende geest.

De manier waarop het idee werd besproken door het  Journal , en vervolgens door onder meer The Washington Post  en  The Guardian , was meer verwant aan een SportsCenter- update over de nieuwste, flitsende ondertekening door een vrije agent dan een nonchalante invasie. Neem dit aanbod van de  Post en houd er rekening mee dat dit geen gekleurd staal op een bordspel is dat wordt gevuld met plastic soldaten of huizen, maar een natuurlijke habitat die al meer dan 700 jaar de Inuit-bevolking huisvest:

Volgens het World Factbook van de CIA is Groenland 2,2 miljoen vierkante kilometer, waarvan 1,7 miljoen bedekt met ijs. Het heeft aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, zoals steenkool en uranium, maar slechts 0,6 procent van het land wordt gebruikt voor landbouw. Het heeft ongeveer 58.000 inwoners, waardoor het een van de kleinste landen ter wereld is naar aantal inwoners.

De ironie hier is natuurlijk dat Groenland al een gekoloniseerd gebied is. De Deense regering droeg Noorwegen in 1814 uit gezamenlijk eigendom en claimde het officieel toen het zijn grondwet in 1953 ratificeerde  . In het afgelopen decennium hebben de mensen die Groenland daadwerkelijk ‘thuis’ noemen, gestreden voor zelfbestuur en zelfbeschikking en hebben ze de Deense greep langzaam met één vinger tegelijk terug kunnen wrikken. In 2008 stemde de bevolking voor de  Self-Government Act , die Groenlanders langzaam een ​​brede autonomie van de Deense regering verleende, zelfs als de Deens technisch gezien nog steeds het land als hun eigen land claimen.

Lees ook:  Amerikaanse militaire planners adviseren uitgebreide online psychologische oorlogvoering tegen China

Zoals altijd, is diep verweven met de zorg van aantasting van inheemse volkeren de zorg van de milieu-impact, in het bijzonder met betrekking tot klimaatverandering. Gezien het feit dat veel van die autonomie vastzit in het economische voordeel van zowel de winning van natuurlijke hulpbronnen als de productie van schone energie, is de belangstelling van de VS voor Groenland bijna te transparant: naarmate het noordpoolgebied zich terugtrekt en het ijs verdwijnt, zijn de grote mogendheden – ondersteund door elke belangrijke olie- en gasbeheerder – zal proberen om elk ounce van vloeibaar geld te winnen dat onder de grond zit. Uiteindelijk zal de put worden aangeboord en zullen alle faux goodwill van de bedrijven en de regeringen die zijn uitgebreid tot de inheemse bevolking verdwijnen, samen met de vluchtige hoop op een bloeiend bestaan.

Deze kwestie stond vooraan in het speciale rapport van de Verenigde Naties  over klimaatverandering en land , dat tien dagen geleden werd uitgebracht. Hoewel gericht op gebieden in Afrika, werd het onderzoek uitgevoerd in coördinatie met de inheemse bevolking (ook bekend als de mensen die daadwerkelijk de eerste en meest dramatische gevolgen zullen ondervinden van de oprukkende noodsituatie). Daarbij legde het rapport uit hoe de veelzijdige tegenaanval op klimaatverandering moet worden geleid door de grote mogendheden en energiebedrijven, maar benadrukte het ook hoe cruciaal het is om landbeheer door inheemse bevolking aan te moedigen. Die mensen begrijpen het land waar ze wonen niet als een kans om hun portemonnee te vullen, maar als een plek om te beschermen en te behouden zodat toekomstige generaties datzelfde land kunnen blijven delen.

Ja, de enorme omvang en het gevaar van dit voorstel worden verdoezeld door de betrokkenheid van Trump. Maar het is teleurstellend hoe snel journalisten en experts het ritme bereikten van het analyseren van de dwaasheid van de president door dezelfde lens die leidde tot de vernietiging van de inheemse naties van dit land en de plaatsen die ze proberen te beschermen.

Teleurstellend, maar niet verrassend.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  ZAL DE BRIEF VAN QASSEM SOLEIMANI ZIJN BESTEMMING BEREIKEN?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments