Nieuwe familiewet voor “Red de Hongaarse natie”

Nieuwe familiewet voor “Red de Hongaarse natie”

18 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Hongarije kampt met dezelfde problemen en uitdagingen van demografische verandering als vele andere industriële landen. Een nieuwe familiewetgeving zou deze trend op zijn minst moeten vertragen en zorgen voor hogere geboortecijfers.

Een vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers zorgen ervoor dat de bevolking in de meeste Europese landen afneemt en mogelijk zelfs tegen 2050 een existentiële bedreiging wordt. Vooral kleinere landen zoals de Baltische staten of het nieuwste EU-lid, Kroatië, zullen daarom bijzonder zwaar worden getroffen, omdat ze ook worstelen met de gevolgen van massale emigratie naar rijkere Midden-Europese staten.

Natuurlijk zijn deze problemen algemeen bekend bij regeringen en worden ze op de een of andere manier ontmoet, als dat het geval is. Begin juli heeft de Hongaarse regering van Viktor Orbán een pakket maatregelen aangenomen om deze kwestie aan te pakken. Vanwege de huidige ongeveer 9,6 miljoen mensen – volgens VN-projecties – zal de bevolking met 2050 afnemen tot 8,5 miljoen.

Terwijl sommige landen immigratie gebruiken om de demografische verandering ten minste gedeeltelijk te compenseren, wil Hongarije dit zonder immigratie doen. Deze trend was al duidelijk bij het begin van de migratiecrisis in 2015, toen de regering van Orbán een hek langs de grens met Kroatië bouwde om migranten en vluchtelingen niet binnen te laten of binnen te laten. Boedapest liet Brussel weten dat ze niets met de crisis te maken wilden hebben en dat het aan hen was om deze crisis in Europa op te lossen. Dit betekende natuurlijk Duitsland en het besluit van bondskanselier Angela Merkel om de EU-grenzen te openen voor de toestroom van vluchtelingen die in Turkije wachtten op de verdere reis.

Met een mix van financiële prikkels zoals belastingvermindering, goedkoper krediet en een geboortebeloningsregeling, worden aanstaande ouders en die paren die van plan zijn om zwanger te worden, smakelijk gemaakt. En dat is iets dat de overheid een beetje kan kosten: Hongarije besteedt vier procent van zijn BBP aan “gezinsondersteuning”. Het Oost-Europese land bevindt zich dus op een vergelijkbaar niveau als de rijke Scandinavische landen, waarvan wordt gezegd dat ze de meest gezinsvriendelijke voorwaarden stellen.

Lees ook:  De gezamenlijke missie van Corporate America en QAnon om de wereld te laten branden

In tegenstelling tot Polen, waar de conservatieve regering van premier Mateusz Morawiecki dezelfde kwesties behandelt en ook een financiële stimulans heeft gecreëerd voor aanstaande ouders met belastingverlagingen en bonussen per kind, is Hongarije een voorwaarde voor dergelijke staats (hulp) diensten dat de aanstaande ouders goed moeten worden opgeleid en een bijbehorend inkomen moeten hebben. Op deze manier sluit de regering specifiek zowel werkloze als laagopgeleide gezinnen uit van dit pakket, wat sommige commentatoren ertoe heeft gebracht het te zien als een gerichte uitsluiting van minderheden zoals Roma en Sinti.

In de nieuwe wet, het “gezinsbeschermingsplan” genoemd, speelt de vrouw een centrale rol. Het is dus altijd de vrouw die – als alleenstaande moeder of echtgenote in het eerste huwelijk – een aanvraag voor de uitkering moet indienen. Vergelijkbaar met het principe van “Ehekredits” in de voormalige DDR (maar voor de paren samen), nu goed opgeleide vrouwen tussen 18 en 40 jaar om een ​​renteloze lening aan te vragen van meer dan 10 miljoen forint (ongeveer 30.600 euro), die vervolgens “afgeschreven” wordt.

Als een kind binnen vijf jaar na indiening van de aanvraag wordt geboren, blijft de lening renteloos en wordt de terugbetaling drie jaar opgeschort. Wanneer een tweede kind wordt geboren, wordt de terugbetaling voor nog eens drie jaar opgeschort en wordt 30% van de schuld geannuleerd. Bij het derde kind worden de schulden volledig geannuleerd, wat uiteindelijk neerkomt op een nationale kindbonus. Als de vrouw om welke reden dan ook niet binnen vijf jaar na de aanvraag een kind kan baren, moet ze het volledige bedrag plus de gebruikelijke rente terugbetalen.

Daarnaast moeten ook gezinsleningen beschikbaar worden gesteld voor de aankoop van nieuw of gebruikt onroerend goed. Gezinnen die al twee kinderen hebben of die overeenkomen om ten minste twee kinderen te ondertekenen bij de ondertekening van het contract, kunnen 10 miljoen forint aanvragen op door de overheid gesubsidieerde voorwaarden. Als u drie of meer kinderen hebt – of ermee hebt ingestemd om te krijgen – kunt u een gezinslening van 15 miljoen forint (ongeveer 46.000 euro) aanvragen.

Bij het kopen van gebruikt onroerend goed ontvangen de aanvragers ook een bonus van 600.000 forint (ongeveer 1.800 euro), die ze niet hoeven terug te betalen als ze al een kind hebben of op zoek zijn naar een kind na ondertekening van het contract. Voor twee kinderen stijgt dit bedrag tot 1,43 miljoen forint (ongeveer 4.400 euro), voor drie kinderen tot 2,2 miljoen forint (ongeveer 6.700 euro) en voor vier of meer kinderen tot 2,75 miljoen forint (ongeveer. 8.400 euro).

Bovendien zullen vrouwen die ten minste vier kinderen grootbrengen volgens de nieuwe wet vanaf 1 januari 2020 worden vrijgesteld van inkomstenbelasting tot ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Vanaf dit punt zijn zelfs grootouders die niet gepensioneerd zijn en voor hun kleinkinderen willen zorgen of ervoor zorgen dat ze een financiële vergoeding krijgen aangeboden. Ze moeten dus recht hebben op kinderbijslag, wat normaal gesproken aan de ouders verschuldigd is. Met dit instrument hoopt de overheid de grootouders actiever te integreren in het gezinsleven en een grotere bijdrage te leveren aan de opvoeding van kinderen dan nu het geval is.

Naast de kennelijke inspanning om de te verwachten bevolkingsafname tegen te gaan met een gezinsvriendelijker beleid en een hoger geboortecijfer, streeft de regering van Viktor Orbán ook duidelijk naar een nationalistische lijn:

Toegang tot deze staatssubsidies onder deze voorwaarden wordt niet alleen aangeboden aan mensen in Hongarije, maar ook aan alle etnische Hongaren in Kroatië, Servië, Transsylvanië, Slowakije en Oekraïne. Met deze financiële instrumenten zouden ze meer gebonden moeten zijn aan Hongarije, om deel van de Hongaarse natie te willen blijven. Dienovereenkomstig wordt het programma door de regering beschreven als een maatregel om “de Hongaarse natie voor de toekomst te bewaren” door “de natie en het gezin te redden”.

Lees ook:  Een Europese lente
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De schaamte van de EU is opgesloten in Libië
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments