NO BREXIT DEAL CHAOS IN OPERATION YELLOWHAMER

NO BREXIT DEAL CHAOS IN OPERATION YELLOWHAMER

19 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De Britse Boris Johnson rijdt zijn land naar de rotswand, onderweg mondend en spuitend allerlei populistische geruststellingen. Nog steeds vers in het werk, verklaarde hij dat de voorbereidingen van het VK voor een no-deal Brexit op 31 oktober, wanneer Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten, een boost zouden krijgen – niet minder een “turbolading”. Michael Gove, nu kanselier van het hertogdom Lancaster, is belast met de taak om de lukrake inspanningen af ​​te handelen, nadat hij tot nu toe een tiental vergaderingen van het Brexit-oorlogskabinet, XO genaamd, heeft geleid.

Terwijl deze overmoed borrelt, deed het artikel in de Sunday Times dat vertrouwt op een gelekt rapport van de overheid dat voorbereidingen treft voor een no-deal Brexit zijn paniek opwekkende truc, hoewel het de Tory-Brexiteer-zombies niet heeft beïnvloed. De BBC kreeg van een “bron van Downing Street” te horen dat het gelekte document “uit de tijd kwam dat de ministers blokkeerden wat er moest worden gedaan om zich klaar te maken om te vertrekken en het geld niet beschikbaar was.”

Codenaam Operatie Yellowhammer, het dossier is pessimistisch, een Anglo-versie van Götterdämmerung afgeleverd op een toon van een ambtenaar. Het voormalige hoofd van het Britse ambtenarenapparaat, Lord Bob Kerslake, had weinig reden om te twijfelen aan zijn waarachtigheid of oprechtheid en waarschuwde luisteraars op BBC Radio 4’s Broadcasting House dat het document ‘de omvang van de risico’s blootlegt waarmee we zonder Brexit worden geconfronteerd in bijna elk gebied. ”

Een paar vlekken van genereuze somberheid worden opgemerkt in het Yellowhammer-rapport, niet in het minst het thema van onzekerheid (lees totaal gebrek aan transparantie) dat pogingen heeft belemmerd om “te zorgen voor een concrete situatie waar derden zich op kunnen voorbereiden”. Het Verenigd Koninkrijk loopt het risico om in de status van “derde land” te vervallen, waarbij de Europese Unie “onsympathiek” is in bilaterale samenwerking of unilaterale bescherming. (Individuele lidstaten kunnen een ander standpunt innemen.) Het publiek en Britse bedrijven bleven onvoorbereid in het licht van “EU exit vermoeidheid” – althans die van de kleine en middelgrote types. “Bedrijfsklaarheid zal worden verergerd door seizoensgebonden effecten en factoren zoals magazijnbeschikbaarheid.”

Het gebrek aan paraatheid van bedrijven is een punt dat herhaald werd door de interim-directeur-generaal van het Institute of Directors, Edwin Morgan. “Tot voor kort was het planningsniveau vrij laag. Uit onze enquêtes blijkt dat bedrijven hebben gewacht om te zien wat er is gebeurd. De boodschap van de overheid wordt steeds duidelijker, maar is nog steeds niet duidelijk genoeg. ”De voorzitter van de Federation of Small Businesses, Mike Cherry, is nog somberder . “De voortdurende politieke onzekerheid heeft ervoor gezorgd dat het onmogelijk is voor hen om te investeren, uit te breiden en in te huren als we niet weten wat de toekomst in petto heeft.”

Het grote nee-nee van een harde grens in Ierland is ook in het dossier opgenomen; de huidige regelingen om grootschalige controles te voorkomen, worden op de lange termijn als “niet-duurzaam” beschouwd. Het risico van “directe” protestacties en wegblokkades wordt als een meer dan realistisch vooruitzicht beschouwd. Protesten in het Verenigd Koninkrijk zouden ook mogelijk zijn, waarvoor “aanzienlijke hoeveelheden politiemiddelen [“] nodig zijn.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De ontmaskering van Brexit-onderhandelaar Barnier

Wurging en verstikking zijn de zware thema’s die het rapport doorkruisen als duimen. Brandstofdistributie kan worden verstoord in Londen en het zuidoosten van Engeland, veroorzaakt door de sluiting van olieraffinaderijen met verlies van 2.000 banen en stakingsacties; tot 85 procent van de vrachtwagens die de belangrijkste Kanaalovergang gebruikten, waren niet voorbereid op de Franse douane, een punt dat kon leiden tot vertragingen van tweeënhalve dag. Tekorten aan vers voedsel, waardoor de prijzen stijgen; dit zou “kwetsbare groepen” raken. Medische benodigdheden zouden “kwetsbaar zijn voor ernstige langdurige vertragingen”, aangezien het VK driekwart van zijn medicijnen via de belangrijkste Kanaalovergangen ontvangt.

Dan is er de pure blithe onverschilligheid van dit alles, de Whitehall-zelfvoldaanheid en het overheidsgeheim van de optimisten die bungelen in naam van koningin en land. In de gerapporteerde woorden van een bron van het Cabinet Office: “opeenvolgende regeringen in het VK slagen er lange tijd niet in hun burgers voor te bereiden om veerkrachtig te zijn voor hun eigen noodsituaties.”

De Britannia-regels-de-golven set brak nauwelijks een zweet op de minder dan verrassende onthullingen van zondag. De consensus onder hen was dat het Yellowhammer-dossier slechts een onderdeel was van een verstandige planningsstrategie, geen portret van calamiteit; in ieder geval, beweerde Gove, was dit “een worst case scenario” en nauwelijks een gemompel van bezorgdheid waard. Noodgevallen moesten altijd worden gepland; er zouden “hobbels in de weg” en “een element van verstoring” zijn. De afgelopen drie weken waren zeer “belangrijke stappen” gezet om “Brexit-planning te versnellen”. Er is echter niets gedaan om de onzekerheid weg te nemen.

Andere inspanningen werden gedaan om te suggereren dat het Yellowhammer-rapport op verschillende punten verouderd en onnauwkeurig was. Een persbericht van de autoriteiten van Gibraltar beweerde bijvoorbeeld dat verwijzingen naar het grondgebied over de vraag of de voorbereidingen voor “slechtere scenario’s” waren gemaakt “achterhaald” waren. (Het Yellowhammer-dossier suggereert vertragingen tot vier uur aan de grens met Spanje, een stand van zaken die “minstens een paar maanden” zal duren.)

Blijf kalm, stel de regerende autoriteiten in Gibraltar voor; ze hadden dergelijke zaken al ‘behandeld’. “We hebben al alle nodige werkzaamheden in de haven van Gibraltar in gebruik genomen om nog meer noodcapaciteit in het maritieme verkeer te hebben. We verwachten niet dat dit nodig zal zijn, maar als een verantwoordelijke overheid willen we ervoor zorgen dat het beschikbaar zal zijn. ”

Terwijl het ontkenningssyndroom zijn kracht blijft uitoefenen, zijn de angsten binnen de bureaucratie over aanstaande en absurde catastrofe in overvloed. Een misselijkmakende, zwarte humor heerst. Afgelopen woensdag vertelde een ambtenaar die werkte in het Nationaal Centrum voor No-Deal Planning komiek Stewart Lee van een clandestiene regeling om kindereieren en kuipen van Vaseline te kopen met behulp van ‘duizenden onder druk gezette schoolkinderen en cross-channel zwemmers ”. De strip mijmerde: waarom het clandestien houden? “Ik weet het niet, maar we willen geen Kinder-ei en Vaseline in paniek brengen.” Meer dan alleen een stripverhaal.Lees ook:  Water prediken en wijn drinken: vermoedelijke corruptie in het hart van de EU

Comments

comments