Trump zegt dat het de beste economie ooit is. De aandelenmarkt en de werkloosheid bewijzen hem ongelijk.

Trump zegt dat het de beste economie ooit is. De aandelenmarkt en de werkloosheid bewijzen hem ongelijk.

21 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De president is niet de schuld van alle economische problemen van het land, maar hij is verantwoordelijk voor het witwassen ervan en het niet nemen van verantwoordelijkheid als er dingen misgaan.

Sinds zijn eerste dag in functie is president Donald Trump de hoofdschrijver van een bijna drie jaar durende marketingcampagnevoor de zogenaamde beste economie ooit, onophoudelijk tweeten over een stijgende aandelenmarkt en een record-lage werkloosheid .

Maar de chaos op de aandelenmarkt die we de afgelopen weken hebben gezien, onthult de leugen in het hart van deze public relations-campagne. En hoewel marktvolatiliteit soms ook een opwaartse sprong kan betekenen , onthullen de meer significante economische indicatoren de slechte staat van de economie nog meer nadat de hype van Trump is weggenomen.

De chaos op de aandelenmarkt die we de afgelopen weken hebben gezien, onthult de leugen in het hart van deze public relations-campagne.

De waarheid is dat de cijfers die Trump voorhoudt als bewijs van een bloeiende economie, een economie maskeren die, volgens de twee meest geloofwaardige vroege indicatoren, op het punt staat van een recessie. Een indicator is hoe het met staatsobligaties gaat en woensdag ging het slecht. Het rendement op 10-jarige obligaties daalde onder het tarief van de 2-jarige staatsobligatie – dit fenomeen, bekend als een geïnverteerde rentecurve, is altijd een betrouwbare vroege indicator van een recessie geweest, omdat het het beste de kortetermijnverwachtingen van obligatiehouders weergeeft voor de economie.

De andere indicator is werkloosheid. Ondanks een officieel werkloosheidsstatuut van het Bureau of Labor Statistics van 6,1 miljoen werklozen, is het werkelijke werkloze cijfer meer op 11,5 miljoen. Door de 1,5 miljoen ‘marginaal verbonden’ en ‘ontmoedigde’ werknemers niet te tellen, en vooral door de 4 miljoen werknemers die ‘parttime van noodzaak’ zijn, niet te tellen, slaagt Trump’s officiële figuur er niet in om de ernstige economische pijn die nog steeds wordt gevoeld op te vangen veel te veel werknemers.

Natuurlijk is deze onderwaardering van het werkelijke aantal werklozen slechts een deel van het grotere geheel, omdat er tientallen miljoenen getelde werknemers zijn die elke dag proberen te overleven met lage of minimumlonen met marginale of geen ziektekostenverzekering, ziekteverlof, pensioenzekerheid of ouderschapsverlof. En dan zijn er de miljoenen deeltijdwerkers die helemaal geen voordelen hebben.

Ondertussen worden de rijken steeds rijker. In feite heeft de rijkste 1 procent vandaag een gecombineerd inkomen dat 188 keer groter is dan de onderste 90 procent van de verdieners. Bovendien zijn die gelukkigen aan de top goed voor 40 procent van het nettovermogen van het land. Beschouw dit: veertig procent van de Amerikaanse gezinnen worstelt elke dag alleen om hun rekeningen te betalen. Het is moeilijk voor te stellen dat deze families denken dat we in de “beste economie leven die we ooit hebben gehad”.

Lees ook:  Gaan de VS ten onder?

Om eerlijk te zijn, is Trump niet de schuld van alle economische pijn die momenteel in het hele land wordt gevoeld. Maar hij is verantwoordelijk voor het witwassen ervan in een poging om politieke punten te scoren – en geen verantwoordelijkheid te nemen als er dingen misgaan .

Zoals typisch is, heeft Trump snel de Federal Reserve tot zondebok gemaakt voor de enorme verliezen van woensdag op de aandelenmarkten. In een tweet noemde hij de voorzitter van het lichaam, Jay Powell, “geen idee” voordat hij verklaarde: “We moeten gemakkelijk grote beloningen & winsten oogsten, maar de Fed houdt ons tegen. We zullen winnen!”

Maar de verliezen van woensdag waren diep en over de hele linie, wat betekent dat ze structureel zijn, ze zijn echt en ze zijn onheilspellend. Ze kunnen niet worden vastgezet op hoe de Fed rentetarieven heeft vastgesteld. In plaats daarvan zijn ze duidelijk bewijs van hoe Trump’s idee van een stijgende economie een alternatieve realiteit is.

Onze natie heeft al eerder te maken gehad met diepgaande structurele economische problemen, en in tegenstelling tot Trump, zouden onze leiders uit het verleden hun uitdagingen aangaan door zich uit te spreken over de problemen die voor hen liggen – en over de gewaagde oplossingen die nodig zijn.

Geconfronteerd met de wanhoop en verarming van de Grote Depressie, greep Franklin Delano Roosevelt de teugels van de Democratische Partij en won het vertrouwen van het land door de economische uitdaging eerlijk aan te gaan. FDR bracht een gerichte visie en een uitgebreide agenda om de problemen op te lossen.

In het bijzonder benoemde hij Marriner Eccles, een bankier uit Utahen een vroege mentor van mij, tot Fed-voorzitter van 1934 tot 1948. Deze benoeming werd gedaan vanwege de omhelzing van de FDR door Eccles ‘getuigenis van de Senaat van 1933 waarin hij legde, zoals niemand had gezegd voorheen, de noodzaak om het heersende model van het kapitalisme te herzien en de te grote invloed van Wall Street op alledaagse Amerikanen in toom te houden.

Eccles ‘oplossing? Hij stelde hogere en progressievere inkomsten- en successierechten voor als essentieel voor het bevorderen van economische groei, het terugdringen van ongelijkheid en het voorkomen van politieke instabiliteit.

Het is verhelderend dat Eccles, die hielp bij het opstellen van de Banking Act van 1933 (bekend als Glass-Steagall) en de Banking Act van 1935 die samen meer toezicht op de macht van de banken zouden verschaffen en, net als FDR, zijn motivatie zouden vinden in een loopbaanlange strijd tegen indringende inkomensongelijkheid.

Onze leiders uit het verleden zouden hun uitdagingen aangaan door zich uit te spreken over de problemen die voor hen liggen – en over de gewaagde oplossingen die nodig zijn.

Vandaag hebben we dringend een nieuwe Roosevelt nodig, en daarna een nieuwe Eccles. We hebben leiders nodig die bereid zijn om gelijk te staan ​​met het Amerikaanse volk over de echte uitdagingen waarmee werknemers en hun gezinnen worden geconfronteerd.

De eerste stap wijst op het voor de hand liggende: dit is gewoon helemaal niet de “beste economie die we ooit hebben gehad.”

Economische kwesties zijn consequent een topprioriteit voor zowel Democraten – waarvan ik er één ben – als voor onafhankelijken. Democratische 2020-kandidaten moeten beter beginnen met het blootleggen van de vuile waarheden achter de overdreven tweets van Trump, en de kiezers eraan herinneren dat het de Democratische Partij is die weet wie echt werkloos en chronisch onderbezet is.

En het is alleen de Democratische Partij die de oplossingen heeft voor de schadelijke inkomsten en loonongelijkheid die onze samenleving en onze economie pesten.Lees ook:  Het Amerika van de vader van Trump: een Hitler fan heerste in New York

Comments

comments