De Amazone-regenwouden staan ​​in brand. De Braziliaanse Trump-achtige president, Jair Bolsonaro, is de schuldige

De Amazone-regenwouden staan ​​in brand. De Braziliaanse Trump-achtige president, Jair Bolsonaro, is de schuldige

22 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

De nieuwe Braziliaanse leider noemde zichzelf “Captain Chainsaw” en bespotte milieuactivisten die vreesden dat zijn pro-ontruimingsbeleid de Amazone zou kunnen decimeren.

Sao Paulo is de grootste stad op het westelijk halfrond – en dinsdag was het ook de meest helse. Rond twee uur in de middag werd de lucht plotseling en onheilspellend donker , bijna alsof de zon was verduisterd. En dat was het ook – niet bij de maan, maar door een wolk van rook uit de brandende regenwouden van het Amazonegebied van Brazilië.

Het is niet vaak dat je één persoon kunt aanwijzen als de dader voor iets op deze schaal, maar de duisternis in de middag is het directe resultaat van de verkiezing van Jair Bolsonaro tot het presidentschap van het land vorig jaar. Bolsonaro, die mensen, zogenaamd ironisch,heeft gezegd hem ‘Captain Chainsaw’ te noemen, voerde campagne op de theorie dat de economische ontwikkeling van zijn land was beperkt door de genegenheid van de wereld voor de Amazone, en hij maakte duidelijk dat degenen die het wilden verminderen had weinig te vrezen van zijn administratie. Hij ontsloeg zelfs het hoofd van het federale agentschap dat belast was met het per satelliet monitoren van de mate van ontbossing, toen hij ontdekte dat de ontbossing toenam.

Het voorspelbare resultaat was dat mensen begonnen te kappen en in brand te steken om land vrij te maken – soms willen ze hout en soms willen ze weiden waarop ze vee kunnen runnen of soja verbouwen. Vanaf dinsdag toonden de satellieten elke minuut een nieuw vuur ergens in het landschap. Niet omdat de bliksem opviel, maar omdat hebzucht en corruptie opvielen.

Dit is angstaanjagend nieuws voor Brazilianen die de rook moeten inademen. En het is angstaanjagend voor de hele planeet.

Ten eerste stuurt het verbranden van een bos een pluim koolstof in de atmosfeer, waardoor de opwarming van de aarde wordt verergerd. We hebben deze zomer al te maken met enorme bosbranden in Alaska en Siberië en zelfs op het felbegeerde Groenland, waar veenlagen blijkbaar laaien onder recordtemperaturen . Een ander deel van de wereld in vlammen helpt niet.

Voor een ander zal het vee dat weidt op die nieuw blootgestelde bodems of de sojabonen eet die erop worden geteeld pluimen van methaan de atmosfeer in sturen; hun boeren zijn een niet onbelangrijke fractie van de broeikasgassen die de planeet verwarmen . (Nog een goed argument om lager in de voedselketen te eten, hoewel op dit punt individuele beslissingen waarschijnlijk niet snel genoeg zullen komen om een ​​voldoende verschil te maken).

Lees ook:  Hel en Hoog Water in Australië

En ten slotte, wanneer u een bos kapt, verwijdert u de meest effectieve manier om die broeikasgassen uit de atmosfeer te schrobben. De Amazone wordt in de volksmond vaak de ‘longen van de planeet’ genoemd en de bomen die erin leven, ademen enorme hoeveelheden koolstofdioxide in die we produceren en sturen in plaats daarvan zuurstof terug. Het hacken van die longen is gevaarlijk voor elk organisme, inclusief de aarde.

De tragedie hier is dat Brazilië al tientallen jaren echte toewijding had getoond om het Amazonegebied te beheren met enige bezorgdheid over de toekomst van de planeet. In de jaren tachtig, toen wetenschappers voor het eerst het cruciale belang van ‘s werelds grootste bos begonnen te begrijpen, wanhoopten ze over de vraag of het land zijn ontbossing kon vertragen en veel van degenen die probeerden, zoals de beroemde rubbertapper Chico Mendes , werden vermoord vanwege hun pijn.

Maar met financiële steun van de rest van de wereld begon Brazilië de enorme Amazone te beschermen. Reserves werden gereserveerd voor inheemse mensen; de handel in illegaal gekapt hardhout werd gecontroleerd; en de snelheid van clearing daalde sterk. Door sommige maatregelen heeft Brazilië meer gedaan om de kansen op het beheersen van de klimaatverandering te verbeteren dan welk land dan ook op aarde.

Er is de laatste jaren wat teruggevallen, maar het kostte Bolsonaro de streng van beschermingen echt te ontrafelen. Zijn verkiezing hing af van steun van boeren en houthakkers, en hij heeft er een Trumpisch genoegen in genomen om de Amazone te plunderen. Het bos was “als een maagd die elke viezerik van buitenaf wil” , zei hij , en daarom moeten Brazilianen het kappen voordat anderen de kans krijgen. Toen een verslaggever naar de piekende ontbossing vroeg, vertelde hij hem dat mensen gewoon ‘om de dag moesten poepen’. Toen de Europese landen die honderden miljoenen dollars hebben gegeven om de Amazone te beschermen, protesteerden tegen de branden, tweette hij onzin over Duitse bossen en valse foto’s van de Noorse walvisvangst .

Het is niet duidelijk dat internationale verontwaardiging enig effect zal hebben op zijn gedrag; hij lijkt, opnieuw net als president Donald Trump, te genieten van de minachting. Maar Brazilië probeert momenteel nieuwe handelsovereenkomsten met de rest van de wereld af te sluiten, waardoor andere landen de macht krijgen die ze moeten gebruiken. En op een bepaald punt – zoals Chinese en Indiase leiders voor hem – zal Bolsonaro ongetwijfeld merken dat vergiftiging van de lucht van zijn grote steden een recept is voor glijdende populariteit.

Maar dat moet snel gebeuren. In een wereld die al aan de vooravond staat van massale opwarming door verbranding van fossiele brandstoffen, is het verlies van de grootste koolstofput op aarde gewoon te veel om te dragen. Brazilië is niet alleen verantwoordelijk voor zijn eigen burgers, maar ook voor de hele aarde. Bolsonaro’s driftbuien, zoals Trump’s terugtrekking uit de akkoorden van Parijs, beschadigen niet alleen zijn eigen natie gedurende een paar jaar; het brengt ook de hele aarde duizenden jaren in gevaar.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Amerikaanse ineenstorting

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Koude oorlog van Trump tegen China gevaarlijker dan COVID-19
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments