De “Longen van de aarde” worden letterlijk weggebrand door ongekende bosbranden en verwoesten onze planeet

De “Longen van de aarde” worden letterlijk weggebrand door ongekende bosbranden en verwoesten onze planeet

22 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

We hebben nog nooit zoiets gezien. Deze week werd het luchtruim boven de grootste stad van Brazilië midden in de middag zwart vanwege de enorme bosbranden die momenteel in dat land woeden. Maar de bosbranden gebeuren eigenlijk nergens in de buurt van São Paulo.

De rook die de lucht zwart maakte, kwam eigenlijk van branden die meer dan 1000 mijl verderop plaatsvonden. Kun je je voorstellen hoe krachtig de vuren moeten zijn om dat te doen? En het is niet alleen Brazilië – op dit moment verbranden gruwelijke branden grote delen van onze planeet van Zuid-Amerika tot aan het Noordpoolgebied. Sommige branden produceren zoveel rook dat je het daadwerkelijk vanuit de ruimte kunt zien. En daarbij wordt onherstelbare schade aangericht aan onze ecosystemen.

Ik weet dat dit aantal moeilijk te geloven is, maar er zijn tot nu toe meer dan 72.000 bosbranden in Brazilië geweest en de meeste van die branden vinden plaats in het Amazone-regenwoud. Ik begrijp dat het velen van jullie misschien niets kan schelen wat er in Brazilië gebeurt, maar dat zou wel moeten. Ongeveer 60 procent van het hele Amazonewoud bevindt zich op Braziliaans grondgebied en dat regenwoud produceert ongeveer 20 procent van alle zuurstof in onze atmosfeer. Dus in wezen worden de “longen van de aarde” voor onze ogen weggebrand …

De branden branden op het hoogste niveau sinds het ruimteonderzoekscentrum van het land, het National Institute for Space Research (bekend onder de afkorting INPE), ze begon te volgen in 2013, zei het centrum dinsdag.

Er zijn dit jaar 72.843 branden in Brazilië geweest, met meer dan de helft in het Amazonegebied, zei INPE. Dat is meer dan 80% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Amazone wordt vaak de longen van de planeet genoemd en produceert 20% van de zuurstof in de atmosfeer van de aarde.

Elke minuut van elke dag worden gemiddeld 1½ voetbalvelden van het Amazone-regenwoud weggevaagd. Dit is een voortdurende crisis die in de Verenigde Staten niet de aandacht heeft gekregen die het verdient.

Maar toen de hemel boven Sao Paulo op maandag om drie uur ‘s middags plotseling helemaal zwart werd, veroorzaakte dat een razernij op sociale media …

De luchten van São Paulo waren ongeveer een uur rond maandag rond 15.00 uur zwart vanwege woedende branden in de regio en weersomstandigheden die fijn stof over de stad duwden, waardoor intense speculaties op sociale netwerken ontstonden over de reden waarom de dag leek te zijn omgezet in nacht .

Video’s en afbeeldingen geplaatst door lokale bewoners toonden verontrustende scènes van voetgangers die onder zwarte luchten liepen en auto’s die halverwege de middag reden met hun koplampen aan, terwijl de voortdurende branden in het Amazone-regenwoud de hashtags #PrayforAmazonia en #PrayforAmazonasnaar een wereldwijde virale status brachten .

Helaas zullen deze branden niet snel eindigen. Naar verluidt woeden er op dit moment meer dan 9.000 branden en er wordt geschat dat 640 miljoen hectare door die branden is getroffen.

Ja, je leest dat nummer correct.

640 miljoen hectare.

Ondertussen branden momenteel 50 grote bosbranden in een dozijn Amerikaanse staten . De ergste branden vinden plaats in Alaska, waar “er momenteel meer dan 400.000 hectare branden” …

Meerdere vuren branden in de buurt van de grootste stad van de staat, en brandweerlieden hebben hulp ingeroepen van de Lower 48. Meer dan 400.000 acres branden momenteel, en een van de grootste zorgen is de McKinley Fire, die minstens 50 structuren ongeveer 100 mijl heeft vernietigd ten noorden van Anchorage. Ambtenaren bij de gemeente Matanuska-Susitna verklaarden de noodtoestand en brandweerlieden hoopten dat het voorspelde kalmer weer woensdag de vluchtelingen kon laten terugkeren.

Als ik aan Alaska denk, denk ik aan een plek die bitter koud is. Maar blijkbaar is het dit jaar heet genoeg om bosbranden over honderdduizenden hectaren te vegen.

En we zijn ook getuige van zeer ongebruikelijke bosbranden in het Noordpoolgebied in 2019 …

Het Noordpoolgebied als geheel heeft deze zomer ongewoon hoge natuurbrandactiviteit gezien, zei Parrington, inclusief gebieden zoals Groenland die meestal geen branden zien. Volgens één schatting was de hoeveelheid koolstofdioxide uitgestoten door branden die binnen de poolcirkel in juni 2019 brandden groter dan alle CO2 die in dezelfde maand van 2010 tot 2018 samen vrijkwam.

Voor mij is het heel vreemd om te praten over “bosbranden in het Noordpoolgebied”, maar we zijn een periode ingegaan waarin onze hele definitie van “normaal” zal veranderen . Afgelopen winter hebben we een van de koudste winters in tijden meegemaakt, in de eerste helft van dit jaar ondervond het midden van de VS ongekende regenval en overstromingen, en nu wordt ons verteld dat vorige maand de heetste juli ooit was …

De gemiddelde mondiale temperatuur in juli was 1,71 graden F boven het 20e-eeuwse gemiddelde van 60,4 graden, waardoor het volgens de NOAA’s National Centres for Environmental Information de warmste juli is in het 140-jarige record.

De vorige heetste maand op record was juli 2016. Negen van de 10 heetste opgenomen July’s hebben plaatsgevonden sinds 2005; de laatste vijf jaar hebben gerangschikt als de vijf heetste. Vorige maand was ook de 43e opeenvolgende juli en 415e opeenvolgende maand met bovengemiddelde mondiale temperaturen.

Helaas geloven velen dat dit nog maar het begin is. Globale weerpatronen gaan in de war, en dus kunnen de uitersten die we tot nu toe hebben gezien slechts het topje van de ijsberg zijn.

De omgeving waarvan we elk moment van de dag afhankelijk zijn, wordt geschud en velen zijn diep verontrust over wat er met de aarde gebeurt. Elke dag wordt het een beetje meer vernietigd, en de klok tikt …Comments

comments