We worden geconfronteerd met een economisch nachtmerriescenario die groter is dan in 2008

We worden geconfronteerd met een economisch nachtmerriescenario die groter is dan in 2008

22 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Wat er ook gebeurt met de Amerikaanse economie, het grootste deel van de eer of de schuld gaat naar president Trump. En nu de Amerikaanse economie op weg lijkt te zijn naar grote problemen, de reguliere media kwijlen over wat dit zou kunnen betekenen voor de kansen van Trump om te winnen in 2020.

De afgelopen dagen hebben de New York Times, de Washington Post, CNN, MSNBC en Fox News allemaal verhalen verteld over Trump en de economie, en ze houden allemaal het valse uitgangspunt in stand dat presidenten verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de prestaties van de economie. Zoals ik mijn lezers herhaaldelijk heb herinnerd, is de waarheid dat Amerikaanse presidenten over het algemeen relatief weinig controle hebben over de richting van de economie. 

In ons systeem zijn het de centrale planners van de Federal Reserve die primair onze economie aansturen, en dus moet het grootste deel van de eer of de schuld voor onze economische prestaties naar hen toekomen. En de waarheid is dat zelfs president Trump dit beseft. Hij begrijpt dat de Federal Reserve controle heeft over belangrijke economische instrumenten die hij niet heeft, en dat is een van de redenen waarom hij nu zo gefrustreerd is. De Fed leidt de dingen niet zoals hij ze zou doen, en hij beseft dat dit zijn kansen om de volgende verkiezingen te winnen ernstig zou kunnen schaden.

Tijdens zijn eerste termijn heeft president Trump niet veel kunnen doen om het algemene traject van de economie te veranderen. Sommige experts wijzen op de belastingverlagingen die hij kon doorvoeren, en zeker het verlagen van de vennootschapsbelastingtarieven hielp de zaken een beetje op de korte termijn, maar de algehele impact van de belastingaanslag was relatief te verwaarlozen. Uiteindelijk zijn de bewegingen die de Federal Reserve heeft gedaan veel belangrijker geweest, en op dit moment lijkt Trump ervan overtuigd te zijn dat Fed-voorzitter Jerome Powell en anderen hem opzettelijk proberen te ondermijnen …

Hij heeft erop aangedrongen dat zijn eigen uitgekozen voorzitter van de Federal Reserve, Jerome H. Powell, opzettelijk tegen hem optreedt. Hij heeft gezegd dat andere landen, waaronder bondgenoten, proberen de Amerikaanse economische belangen te schaden. En hij heeft de nieuwsmedia ervan beschuldigd een recessie te proberen te creëren.

“De Fake News Media doen er alles aan om de economie te laten crashen, omdat ze denken dat dat slecht zal zijn voor mij en mijn herverkiezing,” tweette Mr. Trump vorige week. “Het probleem dat ze hebben, is dat de economie veel te sterk is en we binnenkort snel veel zullen winnen op Trade, en iedereen weet dat, inclusief China!”

Handelsbeleid is een gebied waar presidenten meer macht hebben dan wie dan ook, en dit is zeker waar president Trump de grootste impact op de economie heeft gehad. Na maandenlang te hebben beweerd dat een handelsoorlog ‘gemakkelijk’ is om te winnen, erkent president Trump nu dat onze handelsoorlog met China mogelijk kan leiden tot een recessie …

“Ik doe dit, of het nu goed of slecht is voor je uitspraak over: ‘Oh, zullen we twee maanden in een recessie belanden?’ Het is een feit dat iemand China moest overnemen, ‘zei Trump.

“Of het nu goed is voor ons land of slecht voor ons land, op de korte termijn, het moest gebeuren,” zei hij en herhaalde dat “of het goed of slecht is, op korte termijn, niet relevant is.”

En om eerlijk te zijn, dit is het argument dat Trump altijd al had moeten maken. Een handelsconflict met China zal absoluut zeer pijnlijk zijn, maar het is ook heel waar dat er iets aan China moest worden gedaan. Ze hebben misbruik van ons gemaakt en ons jarenlang afgezet, en toen vorige regeringen besloten niets aan China te doen, waren ze buitengewoon nalatig.

Er is echter een groot verschil tussen het opnieuw kalibreren van onze relatie met China en het zo sterk tegenwerken van onze relatie met de Chinezen dat deze volledig wordt vernietigd. Op dit moment lijkt het erop dat we dit laatste doen, en dat zal enorme implicaties hebben in 2020 en daarna.

En als onze handelsoorlog met China ons in een recessie drijft, zijn er veel links die zich zeer zouden verheugen. Het volgende komt uit een Fox News-redactie van Steve Hilton

Het is vrij duidelijk dat deze gevestigde Trump-hatende hysterici – allemaal natuurlijk een comfortabel kustleven leven – eigenlijk een recessie willen omdat ze denken dat dat de beste manier is om van Trump af te komen. Ten minste een van hen is er eerlijk over.

“Ik zeg al ongeveer twee jaar – dat ik hoop dat we een recessie hebben en dat mensen boos op me worden”, zei Bill Maher, gastheer van HBO’s “Real Time with Bill Maher.”

Helaas voor Trump zullen de meeste Amerikanen hem de schuld geven als er een recessie optreedt, zelfs als het niet zijn schuld was. Toen de Amerikaanse economie het relatief goed deed, nam Trump er herhaaldelijk alle eer voor in, en dat was een grote fout. Omdat als de economie het echt moeilijk heeft in 2020, hij waarschijnlijk niet in staat zal zijn om de schuld met succes naar iemand anders te verplaatsen. De reguliere media zullen hem keer op keer hameren met hoofdartikelen over “het falen van Trumponomics”, en hoewel de meeste van deze hoofdartikelen geen enkele zin hebben, zullen ze nog steeds een enorme impact hebben op miljoenen Amerikaanse kiezers.

Er wordt vaak gezegd dat “trots boven vernietiging gaat”, en president Trump heeft ons herhaaldelijk verteld dat dit de grootste economie ooit is en dat hij er verantwoordelijk voor is. Maar dit komt natuurlijk niet eens in de buurt van de grootste economie ooit. Het volgende komt uit een andere redactie van Fox News …

Het feit is dat Trump’s beste economische groei 3,5 procent is in twee kwart van de 10 kwartalen waar hij aan het werk is, meldt John Harwood van CNBC, dat hetzelfde groeicijfer, 3,5 procent, Obama’s zevende beste kwartaal is, de achtste beste van George W. Bush, en Bill Clinton’s 17e beste. Toch beweert Trump dat zijn economie de beste ooit is. Verre van.

Toen het relatief goed ging, had president Trump moeten zeggen dat het een teaminspanning was en hij had moeten erkennen dat we nog steeds een enorme hoeveelheid werk te doen hadden.

En al die tijd had hij het Amerikaanse volk moeten informeren over het feit dat de Federal Reserve veel meer macht heeft over de prestaties van de economie dan hij.

Maar nu lijkt het erop dat we worden geconfronteerd met een economisch nachtmerriescenario , en iedereen gaat hem de schuld geven van het falen van de economie.

Ondertussen zal de Federal Reserve wederom ontsnappen aan de verantwoording voor het in de weg staan ​​van onze economie, en dat is buitengewoon jammer.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments