Eindelijk – Europese Commissie gaat geheime LuxLeaks Tax Deal van Juncker onderzoeken

Eindelijk – Europese Commissie gaat geheime LuxLeaks Tax Deal van Juncker onderzoeken

24 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

De Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager heeft aangekondigd dat ze nu  gaat onderzoeken  wat we hopen dat de eerste is van vele geheime belastingovereenkomsten tussen accountantskantoor PwC en de Luxemburgse belastingdienst.

We hebben onlangs samen met Simon Bowers van het International Consortium of Investigative Journalists  en  John Christensen gevraagd   waarom de European Competition Commissioner  nog  steeds geen van de 546 geheime belastingdeals had onderzocht   die door de klokkenluiders van LuxLeaks werden blootgesteld. Ondanks het feit dat er zoveel andere onderzoeken zijn gestart naar mogelijke illegale staatssteun die multinationals door EU-lidstaten worden aangeboden. Simon Bowers schreef er  hier over  en we hebben het probleem hier aan de orde gesteld  .

De Luxleaks-zaken legden de Luxemburgse belastingautoriteiten bloot voor het toekennen van waanzinnig lage belastingtarieven aan multinationale ondernemingen.

We speculeerden over de vraag of de schijnbare terughoudendheid om de potentiële rol van Luxemburg bij het overtreden van de Europese mededingingsregels te onderzoeken kan zijn omdat de baas van de commissaris voor mededinging, de voorzitter van de EU-commissie Jean Claude Juncker voormalig premier van Luxemburg was en een van de belangrijkste architecten van het belastingparadijsmodel van Luxemburg .

Dit alles is echt belangrijk – mogelijke misstanden moeten in het algemeen belang worden onderzocht. Landen moeten niet betrokken zijn bij het bedriegen van hun buren uit belastinginkomsten, geholpen en ondersteund door grote accountantskantoren zoals PwC. Maar het is ook heel belangrijk voor de klokkenluiders van LuxLeaks zelf omdat, zoals Simon Bowers  zegt :

Luxemburgse officieren van justitie hebben de afgelopen vijf jaar veel geprobeerd om twee klokkenluiders van Lux Leaks te vervolgen, voormalige PwC-arbeiders  Antoine Deltour  en  Raphael Halet , samen met de Franse journalist en ICIJ-lid  Edouard Perrin .

Deltour en Perrin werden uiteindelijk vrijgesproken, maar de zaak van Halet gaat door.

In de rechtbank hebben aanklagers aangevoerd dat Deltour en Halet geen echte klokkenluiders waren omdat hun gelekte informatie er niet in was geslaagd gedrag aan te tonen dat illegaal was. “

Het goede nieuws is, zoals Simon hier bespreekt  :

Die bewering is nu in twijfel getrokken door de opening van een onderzoek naar de fiscale rulings van Huhtamäki ”

Wat zijn de fiscale rulings van Huhtamäki? Welnu, Huhtamäki is een Finse verpakkingsgroep, een van de bedrijven waarvan we weten dat ze dankzij de klokkenluiders van LuxLeaks mogelijk hebben geprofiteerd van belastingregelingen die door Luxemburg zijn toegekend en die niet voor alle bedrijven even toegankelijk waren. In  een verklaring zegt de Commissie nu dat zij vermoedt dat er drie belastingovereenkomsten zijn die Luxemburg Huhtamäki heeft gegeven en die zo aanzienlijke en preferentiële belastingbesparingen opleverde dat deze neerkwamen op  illegale staatssteun .

Zoals Simon Bowers  opmerkt ,

Alle Lux Leaks-uitspraken werden overeengekomen, terwijl Jean-Claude Juncker als premier van Luxemburg diende. Hij is nu voorzitter van de Europese Commissie. “

Maar niet veel langer. Het zou een behoorlijk slechte erfenis zijn geweest als Juncker de Commissie zonder een enkel LuxLeaks-onderzoek tijdens zijn ambtstermijn had verlaten. De vragen waarom dat had kunnen gebeuren, zouden zijn doorgegaan. We hebben uitgebreid geschreven over Luxemburg en de rol van Juncker in  de snelle versnelling van Luxemburg van zijn belastingparadijsmodel . En we waren geenszins alleen in zijn oproep aan hem om te gaan, zoals  deze Bloomberg-redactie  aantoont.

En dus vinden we het geen toeval dat het bijna vijf jaar heeft geduurd voordat de Europese Commissie deze zaken heeft aangepakt. Maar de druk nam toe, niet in het minst van onze vrienden van het International Consortium of Investigative Journalists. En er zijn nog veel meer Luxleaks-gevallen die moeten worden onderzocht – nu 545 van hen …

Ondertussen lijkt het erop dat er voor toekomstige klokkenluiders een doorbraak is geweest  voor EU-klokkenluidersbescherming , hoewel de Duitse en Franse regeringen lange tijd hebben geprobeerd deze te blokkeren. We zullen daar binnenkort een blog over hebben. Een s  MEP Sven Giegold  zegt:

” Moedige actie voor het algemeen belang moet de best mogelijke wettelijke bescherming genieten”

donatie Voordat je gaat... 2020 zal naar verwachting ongekende hoeveelheden desinformatie bevatten. Bij Indignatie doen we ons best om journalistiek te produceren, geschreven door experts, op basis van hun onderzoek. Uw donatie zal helpen ervoor te zorgen dat deze journalistiek gratis wordt verspreid waar het nodig is.
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments