Donald Trump beweert dat hij het ‘absolute recht’ heeft om Amerikaanse bedrijven volgens de wet van 1977 uit China te bevelen

Donald Trump beweert dat hij het ‘absolute recht’ heeft om Amerikaanse bedrijven volgens de wet van 1977 uit China te bevelen

25 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

CNN ) Op vrijdag onthulde China een nieuwe ronde vergeldingsrechten voor ongeveer $ 75 miljard aan Amerikaanse goederen, de laatste escalatie in een aanhoudende handelsoorlog die de twee grootste economieën ter wereld onder druk zet.

In reactie daarop schreef Trump later vrijdag op Twitter: “Onze grote Amerikaanse bedrijven worden hierbij opgedragen onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China, waaronder … uw bedrijven THUIS brengen en uw producten in de VS maken.”

Bij het verlaten van het Witte Huis voor de G7-top in Frankrijk, vertelde Trump verslaggevers: “Ik heb het absolute recht om dat te doen, maar we zullen zien hoe het gaat.” Hij legde later uit dat hij verwees naar de International Emergency Economic Powers van 1977. Act (IEEPA), en in een tweet op vrijdag schreef: “Voor alle Fake News Reporters die geen idee hebben wat de wet is ten opzichte van presidentiële machten, China, enz., Probeer eens te kijken naar de Emergency Economic Powers Wet van 1977. Zaak gesloten! ”

De laatste opmerkingen van Trump werpen opnieuw vragen op over hoe ver het gezag van de president onder de IEEPA gaat . In mei dreigde Trump Mexico te meppen met bestraffende tarieven, tenzij het de overgang van migranten van Midden-Amerika naar de VS zou vertragen. De IEEPA is volgens de Congressional Research Service nooit ingeroepen om tarieven op te leggen en Trump trok zich uiteindelijk op het laatste moment terug.
De IEEPA, aangenomen in de nasleep van Watergate en Vietnam, geeft Trump “een brede bevoegdheid om een ​​verscheidenheid aan economische transacties te reguleren na een verklaring van nationale noodsituatie”, aldus een analyse van de CRS.
Die presidentiële bevoegdheden kunnen worden gebruikt “om te gaan met elke ongebruikelijke en buitengewone bedreiging …. voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid of de economie van de Verenigde Staten.”
In het kader van de IEEPA moet de president het Congres raadplegen alvorens een beroep te doen op zijn autoriteit en, na een nationale noodsituatie te hebben verklaard, een rapport naar het Congres sturen waarin wordt uitgelegd waarom.
Deze autoriteit is vaak gebruikt; er zijn 54 nationale noodsituaties geweest, waarvan er 29 aan de gang zijn. Bij het eerste gebruik van de IEEPA, tijdens de gijzelingcrisis in Iran in 1979, legde president Jimmy Carter handelssancties op tegen Iran, waardoor Iraanse activa in de VS werden bevroren, volgens CRS.
Stephen Vladeck, een professor in de rechten aan de Universiteit van Texas en een juridisch analist van CNN, vertelde CNN in mei dat wat Trump volgens de wet met Mexico wilde doen mogelijk binnen de autoriteit was die door het Congres aan het Witte Huis was gegeven – hoewel het misschien niet geweest wat het Congres ooit bedoelde.
“Het idee achter deze autoriteiten is dat de president beter in staat is om dat soort beslissingen te nemen dan het Congres, vooral als ze tijdgevoelig zijn,” vertelde Vladeck destijds aan CNN. “Dus ik denk dat het gedrag van de president hier weliswaar binnen de letter van de wet valt. Maar, net als bij de National Emergency Emergency Act, betwijfel ik ten zeerste dat dit soort uitoefening van de door het statuut verleende autoriteit is wat het Congres in gedachten had.”
Zaterdag woog Vladeck opnieuw mee en tweette: “Een van de blijvende fenomenen van het Trump-tijdperk wordt de lijst met statuten die de president veel te veel macht geven, maar waar velen zich geen zorgen over maakten – ervan uitgaande dat er zouden politieke waarborgen zijn. De nieuwkomer van vandaag: de International Emergency Economic Powers Act. “
Volgens de wet kan het Congres echter een noodsituatie beëindigen met een gezamenlijke resolutie.
De voormalige regeringsleider Bill Weld uit Massachusetts, die een longshot heeft uitgebracht tegen Trump voor de Republikeinse presidentiële nominatie in 2020, noemde het ‘schandalig’ dat een Amerikaanse president Amerikaanse bedrijven zou vertellen hoe ze zaken moeten doen.
“Dat hij gelooft dat hij daadwerkelijk zo’n verontwaardiging kan uitvoeren, is de waanzin van een zogenaamde dictator,” tweet Weld zaterdag.

Gov. Bill Weld on Twitter

That a POTUS would ever utter the words “American companies are hereby ordered…” is outrageous. That he believes he can actually carry out such an outrage is the insanity of a would-be dictator. @realDonaldTrump is not just becoming unhinged. He’s there.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Het ondenkbare denken, het onzegbare zeggen


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments