Donald Trump verrast op G7 door minister van Buitenlandse Zaken van … Iran

Donald Trump verrast op G7 door minister van Buitenlandse Zaken van … Iran

25 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Het eerder onaangekondigde bezoek van Javad Zarif kan de escalerende oorlogsgevaren tussen de VS en Iran helpen kalmeren, maar niet voor lang.

Het leek erop dat president Donald Trump was opgezet voor een diplomatieke hinderlaag op de Group of Seven-top op zondag toen de minister van Buitenlandse Zaken van Iran plotseling de stad in vloog.

De komst van de soepel sprekende Javad Zarif in de elegante Franse badplaats Biarritz, waar de leiders van de zeven meest geïndustrialiseerde democratieën zijn verzameld, onderstreepte een belangrijk conflict tussen Trump en de rest over hoe om te gaan met de nucleaire ambities van Iran.

Vorig jaar trokken de VS zich terug uit een overeenkomst die de productie en opslag van nucleaire brandstof door Iran een aantal jaren ernstig beperkte en een uitgebreid inspectieregime oplegden. Trump beweerde dat het onder Barack Obama gesmede akkoord een desastreuze deal was en dat hij het beter kon doen.

Een hooggeplaatste Franse diplomaat vertelde verslaggevers op de G7-top in Biarritz dat Macron Trump tijdens de lunch op zaterdag liet weten dat Zarif zou komen, en vertelde de rest van de deelnemers aan de top die avond tijdens het diner. 

De Trump-regering legde eerder deze maand specifieke sancties op tegen Zarif, maar toen Trump werd gevraagd om een ​​reactie nadat het bezoek openbaar was geworden, was zijn eerste opmerking: “Geen commentaar.”

Hoewel Trump heeft gezegd dat hij bereid zou zijn om de Iraanse leiders te ontmoeten, zijn ze tot nu toe afgewezen, en een tweet van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde botweg: “Er zullen tijdens deze reis geen vergaderingen of onderhandelingen met de Amerikaanse delegatie plaatsvinden.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  SARS lessen hangen boven de strijd van China tegen het nieuwe coronavirus

Trump heeft erop aangedrongen dat hij Iran kan dwingen meer concessies te doen, niet alleen over kernbommen, maar ook over zijn raketten en uitgebreide proxy-troepen buiten zijn grenzen, met name Hezbollah, en daartoe hebben de VS draconische sancties opgelegd die de Iraanse economie verlammen en tegelijkertijd haar straffen handelspartners.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië – alle ondertekenaars van de deal met Iran en alle vertegenwoordigd op de G7 – hebben wanhopig getracht het Gezamenlijk Alomvattend Actieplan te ondersteunen, zoals de overeenkomst wordt genoemd. Ze delen de mening van Trump dat raketten en proxy’s serieuze problemen zijn, maar ze denken dat het logischer is om de bestaande nucleaire overeenkomst te houden in plaats van alle kaarten in de lucht te gooien.

Om Iran aan boord te houden, hebben de Europeanen verschillende mechanismen besproken om te proberen de Amerikaanse sancties te omzeilen, maar met weinig succes. Ondertussen beëindigt Iran stap voor stap berekende bits van de JCPOA. 

In juni bezocht de Japanse premier Shinzo Abe, ook aan de G7 dit weekend, Teheran om de situatie te kalmeren, maar het mocht niet baten. Inderdaad, gaten werden in een Japanse tanker geblazen door mysterieuze, vermoedelijk Iraanse agenten, tegelijkertijd met het bezoek van Abe.

Waarschijnlijk is het bezoek van Zarif aan Biarritz voornamelijk politiek theater georkestreerd door Macron, en er is weinig hoop dat het een steeds gevaarlijkere afstand tussen de VS en Iran zal oplossen. We hebben al aanvallen op de scheepvaart gezien in de buurt van de strategische Straat van Hormuz en de recente Britse inbeslagname en vervolgens vrijlating tegen Amerikaanse bezwaren van een Iraanse tanker in Gibraltar. 

Toen Iran vorige maand een Amerikaanse drone neerstortte die volgens hem boven zijn territoriale wateren was, gaf Trump groen licht en vervolgens rood voor een vergeldingsaanval die verschillende Iraanse personeelsleden zou hebben gedood.Lees ook:  De dood van Abu Bakr al-Baghdadi wist de mislukking van het buitenlandse beleid van Trump (of de overwinning van Rusland) niet weg

Comments

comments