Zuid-Amerikaanse schokgolven brengen de nieuwe zijderoute naar Amerika als neo-liberale orde afbrokkelt

Zuid-Amerikaanse schokgolven brengen de nieuwe zijderoute naar Amerika als neo-liberale orde afbrokkelt

25 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Latijns-Amerika is de afgelopen jaren een strategisch strijdtoneel geworden dat veel meer inhoudt dan alleen “geopolitieke machtsspelletjes” tussen de VS en China, zoals veel commentatoren beweren. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen geopolitieke gevechten plaatsvinden. 

De hele westerse gesponsorde regime-veranderingsoperatie in Venezuela kon niet worden begrepen tenzij men zich realiseerde dat China en Rusland Venezuela zien als een strategische bondgenoot in Amerika en een toekomstige zone voor Belt en Road-projecten die de hele wereld overspoelen … maar er is iets meer gebeurt.

In de afgelopen drie jaar hebben meer dan 17 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (LAC) zich aangesloten bij het nieuwe operationele kader van het Belt and Road Initiative dat veel verder reikt dan de beperkte China-naar-Europa-corridor waarvan velen dachten dat het toen was aangekondigd in 2013. Met zijn focus op langetermijnplanning en interconnectiviteit is China al wereldwijd nummer één in vitale infrastructuurinvesteringen en hoewel het niet nummer één is in de totale handel in Amerika, heeft het nu meer dan zes keer meer investeringen in Latijns-Amerikaanse energie-infrastructuur opgeleverd dan de Wereldbank.

Dit nieuwe paradigma is een verademing voor veel landen in het zuiden die zijn gegrepen door het westerse witwassen van drugsgeld, armoede, schuldslavernij en georganiseerde misdaad, die al meer dan vier decennia door IMF-Wereldbank wordt gehandhaafd door Londen / Harvard opgeleide economen gepositioneerd als lokale gouverneurs over de lichamen van nationalistische leiders.

Ondanks de 17 landen aan boord van de BRI, zijn de grote vier grootmachten (Mexico, Argentinië, Brazilië en Colombia) nog niet toegetreden, wat een frustrerend obstakel is geweest voor de grotere visie van geïntegreerde infrastructuur om tot bloei te komen. In de afgelopen weken is zelfs dit echter begonnen te veranderen.

Columbia en de BRI

Tijdens een staatsbezoek van 29-31 juli aan Beijing omarmde de president van Colombia, Iván Duque, een langetermijnperspectief met China (hoewel hij niet volledig toetrad tot de BRI) toen hij sprak met 200 Chinese zakenmensen die zeiden dat China zou kunnen helpen ‘Columbia te transformeren in een voedselmand voor de wereld ‘ en dat Columbia de ‘ gouden poort ‘van China in Zuid-Amerika moet zijn. Hij nodigde China uit om te helpen met projecten voor de ontwikkeling van infrastructuur, onderwijs en wetenschap waarin werd opgeroepen tot “een Columbia-China-initiatief voor de komende 40 jaar”.

Het specifieke programma om Columbia te transformeren werd door Duque geschetst als een “productieve gang” die de oostelijke hoogvlakten verbindt met de Pacifische haven van Buenaventura via transportgangen over de Andes, en een zeesnelweg 2 die de Golf van Uraba in het Caribisch gebied en verschillende olie verbindt velden. Hoewel momenteel slechts 8 miljoen hectare landbouwgrond wordt gebruikt, zal het volledige potentieel van Colombia van 24 hectare worden ontwikkeld zodra dit initiatief is gebouwd.

Over de BRI zelf zei Duque dat het ‘de conceptuele paraplu moet zijn voor dit project’.

Zoals de beruchte foto uit 1999 van de president van de NYSC die Raul Reyes omhelst (narco-terroristenleider FARC) aantoont, hebben Wall Street en Londense financiers Columbia al tientallen jaren letterlijk in handen van narco-mensenhandelaren gehouden, resulterend in een cultuur van georganiseerde misdaad, terrorisme en verarming die alleen de BRI kan oplossen. In de 21e eeuw hebben meer dan twee miljoen Colombianen geen toegang tot elektriciteit. Met de betrokkenheid van Colombia bij de BRI zou elke Andes-natie in Zuid-Amerika aan boord zijn.

Een zeeverandering voor Argentinië

Sinds de overwinning van Mauricio Macri in december 2015 nam Argentinië een duik in waanzin. Ooit vertegenwoordigde het een krachtige oppositiekracht tegen de internationale financiers en gierenfondsen onder de Peronistische regering van wijlen Nestor Kirchner en zijn vrouw Christina, Argentinië onder Macri is opnieuw een leengoed van de bankiers geworden dat de natie slaafs terug bracht onder de zweep van de financiële oligarchie. Onder Macri werd soberheid de nieuwe norm en werd de betaling van schulden de nieuwe prioriteit voor Argentinië, terwijl de overgrote meerderheid van grootschalige infrastructuurprojecten die door president Kirchner waren gestart, werden geannuleerd of uitgesteld.

Op de een of andere manier was Macri verbaasd dat zijn monetaristische strategieën hem niet de liefde van het volk konden winnen, terwijl de werkloosheid bleef stijgen en de inflatie boven de 55% uitkwam zonder hoop in zicht.

De effecten van het lijden van de bevolking onder de monetaristische dictaten van het IMF resulteerden in een verrassing op 12 augustus vóór de verkiezingen, waardoor Macri’s tegenstander Alberto Fernandez 47% van de stemmen kreeg (vergeleken met slechts 33% voor zittende president). Hoewel dit slechts een pre-verkiezingsstem was, heeft Fernandez aangetoond dat hij waarschijnlijk de president zal worden bij de verkiezingen van november. Wat ook opvalt, is dat Fernandez (een voormalige stafchef van Nestor Kirchner) samenwerkt aan het Front for Allticket met zijn vice-presidentiële running mate Christina Fernandez de Kirchner zelf. Fernandez en Kirchner beloven de onbetaalbare IMF-schulden te reorganiseren en het tijdperk van bezuinigingen te beëindigen. Speculanten toonden natuurlijk hun afkeuring van deze terugkeer naar een nationale macht door de peso van Argentinië op 13 augustus met 15% in te storten en met meer straf te dreigen als de “populistische Peronisten” worden gekozen.

Lees ook:  ‘Terrorisme en straatgeweld zijn voorbode van apocalyptische deconfiture die het Westen te wachten staat!’

Met de immanente terugkeer van Kirchner aan de macht, veronderstellen velen dat de ontluikende gouden eeuw van China-Russische betrekkingen opnieuw zal bloeien. Onder leiding van Kirchner werd een krachtige ‘Argentinië-China integrale strategische alliantie’ gevormd, samen met 20 belangrijke verdragen tussen de naties.

Sommige van de projecten die onder Kirchner zijn gestart en die Macri niet kon doden, betreffen het $ 4,1 miljard Patagonia Hydro-elektrische project waar twee dammen worden gebouwd op de rivier de Santa Cruz, en ook het $ 8 miljard plan om twee kerncentrales te bouwen (een Canadese CANDU) en een Chinees ontwerp). De dam is het eerste hydro-project dat in een kwart eeuw is gebouwd en dacht zelfs dat Argentinië het eerste Latijns-Amerikaanse land was dat in 1974 nucleair ging met de Atucha I-fabriek, sindsdien was heel weinig toegestaan.

Neo-liberale fracturen in Brazilië

Terwijl het huidige rechtse regime onder Jair Bolsonaro zich heeft afgekeerd van een vriendschappelijke relatie met China op bevel van Washington, waren door China gesponsorde projecten die zijn gestart onder Lula da Silva en Dilma Rousseff niet zo gemakkelijk te doden, terwijl Brazilië nog steeds de op een na hoogste investering van Chinees kapitaal voor een bedrag van $ 54 miljard. Sommige lopende BRI-gerelateerde projecten betreffen momenteel het Ultra High Voltage-elektriciteitstransportsysteem dat sinds 2011 in aanbouw is bij de Chinese dochteronderneming Grid in Brazilië. Dit ongelooflijke project, ook bekend als de Electricity Superhighway,vervoert hoogspanningselektriciteit met zeer weinig stroomverlies over 2000 km van de noordelijke Belo Monte-dam naar het verarmde en bevolkte zuidoosten dat goedkope elektriciteit levert aan 22 miljoen mensen.

In de landbouw importeerde China 50 miljoen ton sojabonen (80% van de soja-export van Brazilië) en 560 ton rundvlees (40% van het totaal) in 2018, en dit zal naar verwachting alleen stijgen.

The New Development Ban  is ook het opzetten van activiteiten in Brazilië en zal beginnen uitzenden van fondsen buiten de controle van het IMF / Wereldbank kort en Brazilië’s hosting van de 11 ste BRICS-top op 13 november is zeker aan te sluiten bij de Chinese en Russische beleggingsstrategieën in het zuiden. In een gereorganiseerd financieel systeem zouden nieuwe instellingen zoals de Nieuwe Ontwikkelingsbank, het Silk Road Investment Fund en de Asia Infrastructure Investment Bank leidende rollen op zich nemen om wereldwijd productief krediet op lange termijn te verstrekken.

Toen hij reageerde op de aanvallen van Bolsonaro op Kirchner en Fernandez uit Argentinië, antwoordde Fernandez: “Met Brazilië gaan we prachtig met elkaar om. Brazilië zal altijd onze belangrijkste partner zijn. Bolsonaro is een voorbijgaande fase in het leven van Brazilië – net zoals Macri een voorbijgaande fase is in het leven van Argentinië ”.

Een woord over Mexico

Mexico behaalde een enorme overwinning met de verkiezing van de nationalistische president Andres Manuel Lopez Obrador in 2017, die sinds zijn verkiezing als alternatief voor het huidige IMF / Wereldbank-paradigma heeft gevochten voor een ontwikkelingsplan voor Mexico / Midden-Amerika . Dit plan, dat zeer in harmonie is met het Belt and Road-model, heeft betrekking op Zuid-Mexico en de “noordelijke driehoek” van El Salvador, Guatemala en Honduras, waar een dwars landengte en Noord-Zuid-spoorwegsysteem en havens zouden worden gebouwd, samen met een nieuw elektriciteitsnet en agro-industriële ontwikkelingen voor alle vier landen.

Hoewel de impulsen van AMLO de voorkeur geven aan deelname aan de BRI, heeft immense druk deze sprong tot nu toe verhinderd.

Groene ontvolking of een nieuw groeiparadigma

Nadat Panama in 2017 de eerste Latijns-Amerikaanse natie was die lid werd van de BRI, volgde Uruguay de suite en werd snel lid van Ecuador, Peru, Bolivia, El Salvador, Chili en Costa Rica. Caribische landen aan boord zijn onder meer Barbados, Jamaica, Guyana, Trinidad en Tobago, de Dominicaanse Republiek en Antigua-Barbuda.

Westerse activa ingebed in de politieke structuren van het LAC zijn niet alleen gemakkelijk te identificeren vanwege hun afwijzing van de BRI en omhelzing van Wall Street, maar ook voor hun flagrante steun aan “groene” energiestrategieën die ernaar streven koolstofuitstootolie, steenkool en zelfs kernenergie. Een voorbeeld van deze bijenkorf werd duidelijk gemaakt door de coalitie van voormalige energie-secretaresses van Argentinië, die een memo schreven waarin werd opgeroepen tot een sloop van nucleair in plaats van een totale wind / zonne-strategie in gehoorzaamheid aan de oligarchen die COP21 en de Green New Deal schreven . Voor elke denkende burger is dit slechts een andere naam voor ontvolking.

De ambassadeur van Costa Rica in China heeft het principe van wat er in Zuid-Amerika en de hele wereld gebeurt nauwkeurig vastgelegd en zei onlangs dat China ‘een nieuw ontwikkelingsmodel creëert dat misschien net zo belangrijk is als het Bretton Woods na de Tweede Wereldoorlog was’ “En dat China ” de hele wereld oproept om samen te ontwerpen wat het nieuwe paradigma gaat worden “.Lees ook:  Trump 'enthousiast' over onbewezen plantenextract die zeer giftig is als coronavirus-therapeuticum

Comments

comments