Nieuwe Wereld Order – Desintegratie Stadium van het uiteenvallen begint

Nieuwe Wereld Order – Desintegratie Stadium van het uiteenvallen begint

26 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Door Graham Vanbergen – (voor het eerst gepubliceerd op 30 maart 2017 stopdebankiers.com): de reguliere media hebben een nieuwe, trendy uitdrukking en je zult het zeker al gehoord hebben – ‘the rules based international order (of system)’. Het Royal Institute of International Affairs gevestigd in Londen, beter bekend als Chatham House, merkte  enkele jaren geleden op dat  economische en politieke omwentelingen uitdagers aanmoedigen voor het op regels gebaseerde internationale systeem en voor de liberale westerse waarden die het belichaamt. Om relevant te blijven, moet het systeem drie grote tekortkomingen aanpakken. ”

  1. Wil een systeem op basis van regels effect hebben, dan moeten deze regels zichtbaar worden nageleefd door hun belangrijkste en krachtigste voorstanders.
  2. Een op regels gebaseerde order moet in het voordeel van de meerderheid werken en niet van een minderheid.
  3. De lange levensduur van het huidige internationale systeem kan hebben geleid tot de veronderstelling dat het op de een of andere manier de natuurlijke orde van zaken was, waarbij slechts incidenteel herstel en verdediging tegen bepaalde uitdagers nodig was.

Gezien de recente wereldwijde gebeurtenissen is het duidelijk dat de zogenaamde op regels gebaseerde volgorde systematisch geen van deze tekortkomingen heeft verholpen. De krachtigste voorstanders en de instellingen die dit systeem ondersteunen, hebben de meest rampzalige beslissingen genomen die uitmondden in een epische financiële crisis met soberheid als ideologische geboorte. Het Westen slingert van de ene crisis naar de andere, de meerderheid gedisciplineerd voor de misdaad en wetteloosheid van enkelen en het systeem consumeert zichzelf van binnenuit – een neoliberale darmkanker zonder remedie in zicht.

Protesten in heel Europa worden grotendeels niet gemeld door de mainstream-media, aangezien belangrijke verkiezingen moeten plaatsvinden

De Europese Unie.

Met het recente referendumresultaat van Groot-Brittannië kwam het besef dat het op regels gebaseerde systeem op het continent had gefaald. De stijgende onvrede verzamelt zich in een niet te stoppen tempo, tot alarm van de heersende elite. Een gefederaliseerde staat die door Amerika is bedacht en aan Duitsland is overhandigd met de bedoeling om nationale identiteiten, grenzen en soevereine rechten te vernietigen, verandert langzaam in een nachtmerrie wanneer het 28 landenblok binnenkomt wat alleen kan worden omschreven als een fase van desintegratie.

Martin Armstrong van Armstrong Economics zegt het zo: “De EU is van plan er een fout van te maken dat de Britten spijt zullen krijgen en op hun knieën zullen vallen. Deze houding is consistent met de voortdurende poging om alle tekortkomingen van de EU als onbeduidend en irrelevant te verklaren, waardoor zij hun oren en geest sluiten voor elke mogelijke hervorming. Ze hebben geen duidelijke verklaring om aan te vechten wat er aan de hand is. De regelgevende nachtmerrie en regelrechte woede die onder de mensen toeneemt, wordt gewoon genegeerd door Brussel. De juridische onzekerheid met de Britse exit op het banksysteem is iets waarover niemand zelfs wil speculeren. Hoe werken bail-ins in Europa als ze in Groot-Brittannië worden achtergelaten? Hoewel de EU denkt dat ze door Groot-Brittannië te straffen anderen zullen ontmoedigen om te vertrekken, vergissen ze zich ernstig. De droom van de EU is dood. Het had gewoon een vakbond moeten blijven – dat was het. ‘

Een recent BBC-programma met de titel Brexit: The Battle for Europe  (YouTube-video / 58 minuten) bracht de lijn voort: “de machtsmakelaars van Europa staan ​​voor een ongekende uitdaging. Voor de EU is dit een strijd om te overleven. ”In het programma gaf Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement toe dat er een” reëel risico is dat de EU uiteen zal vallen “naarmate het populisme toeneemt. Sindsdien is Schulz de belangrijkste uitdager van de sociaal-democraten in een wanhopige poging tegen Merkel bij de komende verkiezingen in Duitsland.

Sky News  meldde  (11 februari) dat “Jean-Claude Juncker twijfels heeft geuit dat EU-landen in staat zullen zijn een verenigd front te behouden tijdens de Brexit-onderhandelingen.” Juncker gaf zelfs toe dat het EU-project nu mislukt en ziet desintegratie doorgaan . Hij vroeg:

“Is het moment aangebroken waarop de Europese Unie van de 27 eenheid, samenhang en samenhang moet tonen? Ja, ik zeg ja, als het gaat om Brexit … maar ik heb een aantal terechte twijfels dat het echt zal gebeuren. “Hij voegde eraan toe:” Willen de Hongaren en de Polen precies hetzelfde als de Duitsers en de Fransen? “-” Ik heb ernstige twijfels. ‘

Zelfs de oprichter van de monetaire unie, Otmar Issing, heeft gewaarschuwd dat de Brusselse droom van een Europese superstaat eindelijk zal worden begraven onder het puin van de afbrokkelende eenheidsmunt. ” Realistisch gezien is er sprake van doormodderen, worstelen met de ene crisis naar de volgende. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang dit zal duren, maar het kan niet eindeloos doorgaan. Regeringen zullen meer schulden opstapelen – en op een dag zal het kaartenhuis instorten. 

Lees ook:  Trump is Toast. Zal hij de hele GOP met zich mee nemen?

Verenigde Staten van Amerika

Wat we in Amerika zien, is de crisis en erosie van de op regels gebaseerde internationale orde die Amerika sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft opgebouwd en gehandhaafd. De VS domineert de wereld nog steeds in termen van economische en militaire macht, dat staat niet ter discussie, maar de uitdaging is dat ze haar eenvoudigweg niet in staat stelt om het globaliseringsproject te controleren dat het grotendeels heeft helpen creëren.

De Amerikaanse wereldheerschappij neemt niet alleen af, het loopt ten einde. De internationale liberale orde wordt geconfronteerd met nationalisme en protectionisme, geleid door populistische bewegingen – Donald Trump is het bewijs dat burgers genoeg hebben gehad, ze zijn wanhopig. Zowel Trump als Brexit zijn het resultaat van proteststemmen voor de massa en een grimmige herinnering dat politici niet langer de mensen vertegenwoordigen en de mensen weten het.

Voor Amerika is het schrijven aan de muur. In 1990 was het wereldwijde zuiden, bestaande uit Afrika, Latijns-Amerika en het ontwikkelen van Azië inclusief het Midden-Oosten goed voor 30 procent van de wereldhandel, vandaag is dat cijfer gestegen tot 50 procent. Interessant is dat de OESO voorspelde dat tegen 2060 het BBP van de ontwikkelingslanden, inclusief China en India, hoger zou zijn dan dat van ontwikkelde OESO- en niet-OESO-landen: 57,7 procent tot 42,3 procent. Dit is een groot probleem voor het Westen en zijn wereldorde.

Militaire macht gaat niet langer alleen over hoeveel vuurkracht beschikbaar is, wapentechnologie is niet langer het domein van het Westen, cyberoorlogvoering wordt net zo gevaarlijk als nucleaire wapens. De opkomst van het wereldwijde terrorisme is niet minder geworden en lijkt alleen maar erger te worden.

Traditionele politieke macht wordt vervangen door transnationale sociale bewegingen en bedrijven die in toenemende mate de mondiale politiek domineren. Organisaties zoals Facebook, Google en de Gates Foundation verspreiden en gecentraliseerde Amerikaanse macht. Onderlinge afhankelijkheid door toenemende regionale mogendheden zal veel meer de wereldorde domineren dan de falende benadering van Amerika’s wereldwijde dwang.

De traditionele afzetmarkten van Amerika zoals de VN, IMF, Wereldbank, WHO, UNHCR en de WTO, enz. Zijn zelf aan het afnemen en hebben niet langer het respect dat ze ooit hadden. Er is een opkomend aantal nieuwe kinderen op straat. De G20 bestaat bijvoorbeeld uit economische machtshuizen uit zowel Noord als Zuid. Het Chinese One Belt-, One Road-programma en de Silk Road-projecten worden ondersteund door de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) – hun versie van de Wereldbank.

De structurele factoren en instellingen op de lange termijn die de wereldwijde invloed van Amerika hebben ondersteund, falen. De petrodollar bevindt zich momenteel in de instortmodus, de NAVO wordt uitgedaagd en mondiale handelsovereenkomsten worden opnieuw gedefinieerd. De economische opkomst van de BRICS-landen zal de groei verdubbelen van 2010 tot 2020, alleen China zal zijn economische slagkracht bijna verdrievoudigen in hetzelfde tijdsbestek, terwijl de bloedarme economie van het Westen van de ene crisis naar de andere mank loopt met wat duidelijk een mislukt neoliberaal project. Kapitalisme faalt omdat alles is opgetuigd .

Lees ook:  De EU heeft de democratie nooit gesteund en zal die nooit steunen

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe overgang van de visie van Amerika op een op regels gebaseerd systeem dat erop staat te bedenken en te leiden tot een meer gecompliceerd en internationaal geleid systeem zal rommelig zijn – zelfs gevaarlijk. Amerika ziet de opkomst van China en Rusland als een bedreiging voor zijn dominantie. Niet in staat om te innoveren, te onderhandelen en rustig zijn weg te beïnvloeden in de 21e eeuw, zou Amerika het ondenkbare kunnen doen en zijn waargenomen tegenstanders aanvallen in een wanhopige poging om de controle te herwinnen met catastrofale gevolgen.

De diepe staat

Ooit de arena van ‘samenzweringstheoretici’, nu de speelplaats van de reguliere media. De Deep State wordt gedefinieerd als “een groep mensen, doorgaans invloedrijke leden van overheidsinstanties, bedrijven of het leger, waarvan wordt aangenomen dat ze betrokken zijn bij de geheime manipulatie of controle van het overheidsbeleid.”

Glen Greenwald, geïnterviewd door DemocracyNow zei: “ Wat ze in plaats daarvan proberen, is misschien de enige factie slechter te nemen dan Donald Trump, de diepe staat, de CIA , met zijn geschiedenis van wreedheden, en zeggen dat ze zich bijna moeten bezighouden zoals een zachte staatsgreep, waarbij ze de gekozen president nemen en voorkomen dat hij zijn beleid uitvoert. En ik denk dat het buitengewoon gevaarlijk is om dat te doen. Zelfs als je iemand bent die gelooft dat zowel de CIAen de diepe staat, enerzijds, en het Trump-presidentschap, anderzijds, zijn buitengewoon gevaarlijk, net als ik, er is een enorm verschil tussen de twee, namelijk dat Trump democratisch werd gekozen en onderworpen is aan democratische controles, zoals deze rechtbanken hebben zojuist aangetoond en zoals de media laten zien, zoals burgers bewijzen. Maar aan de andere kant werd de CIA door niemand gekozen. Ze zijn nauwelijks onderworpen aan democratische controles. En dus is het krankzinnig om erop aan te dringen dat de CIA en de inlichtingengemeenschap zichzelf machtigen om de gekozen takken van de overheid te ondermijnen. 

De eigen Deep State in Groot-Brittannië is doordrenkt van geschiedenis en manipuleert op effectieve wijze de wereldkaart van Empire-dagen. Meer recent is het duidelijk actief. Carne Ross, ex-Britse hooggeplaatste diplomaat, noemde de ‘diepe staat’ voor zijn optreden om publieke kennis van wat er echt gebeurde voorafgaand en tijdens de aanloop naar de invasie van Irak te voorkomen. Hij zei: “ Ik heb vorige week getuigd van het Chilcot-onderzoek. Mijn ervaring toont een opkomend en gevaarlijk probleem met het proces. Dit is niet zozeer een probleem met Sir John Chilcot en zijn panel, maar eerder met de eigen “diepe staat” van Groot-Brittannië – die zijn fouten verhult en de toegang tot kritieke documenten weigert. “

De Deep State in Groot-Brittannië zal de belangrijkste drijfveer zijn van de Brexit-onderhandelingen in de komende maanden en jaren, omdat het wetgeving manipuleert ten gunste van ongekende politieke macht gericht op druppel-druppel-erosie van burgerlijke vrijheden en mensenrechten om de weg voor altijd te effenen. toenemende bedrijfswinsten en plundering die privatisering met zich meebrengt. Andere landen hebben dezelfde problemen.

In Frankrijk zijn er aanstaande verkiezingen en een andere populist bedreigt de vestiging in LePen. Diana Johnstone legt het uitvoerig uit voor Global Research : “ Maar de pro-Europese Unie, pro-NAVO, neoliberale vestiging is bezig om dat te voorkomen. Bij elke mogelijke tijdschriftomslag of talkshow hebben de media hun trouw getoond aan een “Nieuw! Verbeterd! ‘Midden op de wegkandidaat ( in Emmanuel Macron ) die als een consumentenproduct aan het publiek wordt verkocht. Samen zijn de anonieme bronnen van de ‘diepe staat’ en de massamedia gewend geraakt aan het beheersen van het verhaal dat aan het publiek wordt verteld. Ze willen die macht niet opgeven. En ze willen het zeker niet zien worden uitgedaagd door buitenstaanders

Het Westen wordt niet langer bestuurd door een goed functionerend politiek of kapitalistisch systeem. Bush, Blair, Trump samen met Goldman Sachs, JP Morgan, TTIP, CETA, de wereldwijde financiële crisis, belastingparadijzen, enz. Zijn daar allemaal bewijs van. Tientallen miljoenen hebben geprotesteerd, niemand is gehoord – dat wil zeggen totdat de schokgolven van ongehoorzaamheid in 2016 weergalmden en de effecten ervan zich nog zouden ontvouwen.

Lees ook:  FBI-onderzoeken: samenwerking tussen ANTIFA en de islamitische staat in Duitsland

Andere wereldwijde bedreigingen

De menselijke bevolking wordt ook geconfronteerd met een nieuwe reeks gevaren die het internationale op regels gebaseerde systeem van orde bedreigt . Als klimaatwetenschap te geloven is, bedreigt klimaatverandering watervoorziening, voedselprijzen, gezondheid en wereldwijde veiligheid. Tegen 2030 zal waterstress 47 procent van de mensheid treffen . Er wordt voorspeld dat het de wereldwijde gezondheidsinspanningen zal ondermijnen, de armoede zal vergroten en de wereldwijde economische groei zal vernietigen.

Mensen en dieren delen steeds vaker virulente virussen die het risico op pandemieën verhogen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft duidelijk verklaard: “Antibioticaresistentie is tegenwoordig een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling”, waarbij de antibioticaresistentie in alle delen van de wereld tot gevaarlijk hoge niveaus stijgt.

Nucleaire proliferatie is nu een echt probleem. Negen landen beheersen grofweg 15.000 gewapende en klaar om te schieten beschaving die wapens vernietigt. Er zijn een aantal andere landen die nooit hun nucleaire capaciteiten hebben verklaard en meer staan ​​in de rij om de technologie te verwerven. Als een nucleair wapen of vuile bom in handen zou vallen van een schurkenstaat, zou er alles kunnen gebeuren.

De EU, bezorgd over de inzet van Trump voor de NAVO en de Europese defensie, overweegt hun eigen nucleaire verdedigingssysteem door Groot-Brittannië en Frankrijk te combineren tot een pan-Europese nucleaire paraplu-afschrikmiddel – ongetwijfeld gecontroleerd door Duitsland. Alleen al dat besluit kan ertoe leiden dat de EU implodeert.

Religieuze en sektarische afdelingen blijven het Midden-Oosten domineren. Het excuus is de strijd om de wereldwijde energievoorziening die nog steeds woedt met de vluchtelingencrisis die de EU bedreigt. Het Israëlisch-Palestijnse conflict verhoogt de politieke volatiliteit met wereldwijde implicaties. Syrië heeft momenteel meer dan tweederde van de landen in de wereld die direct of indirect betrokken zijn bij de gevechten – een enkele vonk kan escaleren tot een oncontroleerbare hel.

De Zuid-Chinese Zee, Oekraïne, de NAVO, Rusland, China, Iran, Syrië – allen vormen het potentieel voor existentieel risico voor miljoenen. Noord-Korea haast zich volop om een ​​nucleair bewapende intercontinentale ballistische raket te ontwikkelen die steeds meer blijk geeft van zijn wens om de VS te bereiken. Noord-Korea, een probleem voor elke Amerikaanse president sinds de jaren tachtig, vormt nu een reële bedreiging die Japan ertoe aanzet zijn eigen nucleaire verdedigingssysteem te ontwikkelen. Amerika en China moeten onderhandelen en NK aan de leiband brengen, maar ze praten ook niet.

Stoornis niet bestellen

Strategische manoeuvres op het wereldwijde schaakbord van machtspolitiek creëren een overgangsperiode. Alles verandert; politieke allianties, de wereldeconomie en haar demografie, allemaal mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën die het spel veranderen. Een gevecht om hulpbronnen is al aan de gang, vooral omdat de globalisering zich langzaam en met tegenzin terugtrekt ten gunste van geregionaliseerde re-industrialisatie en nationalisme.

Een nieuwe wereldstoornis ontstaat nu de traditionele greep van het Westen op de wereldeconomie verzwakt. Net als bij Ying en Yang of de globale slinger bestaan ​​alle dingen als onafscheidelijke en tegenstrijdige tegenstellingen. Als de ene economie of politieke machtsbasis toeneemt, gaat dat alleen ten koste van de andere.

Zoals Mark Leonard van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen opmerkt, zijn dergelijke tijdperken vaak ‘de meest angstaanjagende periodes in de geschiedenis’. Leonard citeert Antonio Gramsci; “Wanorde, oorlog en zelfs ziekte kunnen in het vacuüm stromen dat ontstaat wanneer het oude sterft en het nieuwe niet kan worden geboren.”

De waarheid is dat de “Amerikaans-bewaakte veiligheidsorde” na de Koude Oorlog samen met de “door Europa geïnspireerde rechtsorde” beide tegelijkertijd zijn gebroken. Het echt grote probleem is dat er nog geen echte kandidaten zijn om hen te vervangen uit wat lijkt op een lange en gevaarlijke weg voor ons allemaal.Comments

comments