We worden gewaarschuwd dat de laatste week van augustus ‘zeer volatiel’ kan zijn voor wereldwijde financiële markten

We worden gewaarschuwd dat de laatste week van augustus ‘zeer volatiel’ kan zijn voor wereldwijde financiële markten

26 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Gaan de dingen op een belangrijke manier losbreken? Eind vorige week escaleerde de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China drastisch en begonnen beleggers over de hele wereld echt te flippen. 

Helaas hebben de ontwikkelingen in het weekend de zaken alleen maar erger gemaakt, en dat betekent dat dit een zeer “interessante” week kan zijn voor wereldwijde financiële markten. Terwijl ik dit artikel te schrijven, de aandelenkoersen over de hele wereld kelderen, de prijs van goud is spiking en de Chinese yuan crasht . Er is duidelijk veel angst op dit moment, en op dit punt waarschuwt zelfs CNBC dat de laatste week van deze maand “zeer vluchtig zou kunnen zijn” …

De laatste week van augustus – voor velen het bitterzoete einde van de zomer – kan erg volatiel zijn , omdat markten zich druk maken over de economie en de nieuwste ontwikkelingen in handelsoorlogen.

Natuurlijk kan het in deze omgeving van moment tot moment snel schommelen. President Trump zou binnen een paar uur iets kunnen zeggen dat beleggers tijdelijk enige hoop geeft, en dat kan ervoor zorgen dat markten een tijdje wild omhoog gaan schommelen. Iedereen staat nu op scherp en elk belangrijk nieuws zal waarschijnlijk leiden tot schommelingen op de markt.

Maar over het algemeen is de trend duidelijk lager. De Amerikaanse aandelen zijn nu vier weken achter elkaar gedaald en velen maken zich ernstig zorgen over wat september zal brengen.

En voor veel Amerikaanse bedrijven is deze handelsoorlog een complete nachtmerrie geworden. Leidinggevenden verlangen naar voorspelbaarheid, maar overal waar we kijken is er chaos, en dit veroorzaakt veel hoofdpijn voor bedrijfsleiders …

Bedrijven verlangen naar voorspelbaarheid, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en de toekomst kunnen plannen. Veel bedrijven die afhankelijk zijn van Chinese fabrikanten en consumenten hebben de toeleveringsketens al uit het land verplaatst en andere maatregelen genomen om hun blootstelling aan China te verminderen. En hoewel de tweets van Mr. Trump waarschijnlijk geen onmiddellijke veranderingen zullen veroorzaken, is meer onzekerheid onwelkom.

“Voortdurende escalatie en retoriek zijn schadelijk voor Amerikaanse bedrijven, werknemers en boeren,” zei Tom Linebarger, CEO van Cummins Inc., die dieselmotoren maakt. Cummins betaalt een tarief voor componenten die het importeert uit eigen fabrieken in China voor motoren die door Amerikaanse werknemers in Amerikaanse fabrieken worden geassembleerd. De tarieven bedragen een belasting betaald door klanten van Cummins, zei hij.

Helaas kan niemand meer ontkennen dat de wereldwijde economische activiteit echt begint te vertragen. We hebben net vernomen dat de wereldhandel in juni met 1,4 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder, en dat was de grootste daling die we sinds de laatste financiële crisis hebben gezien …

Het wereldhandelsvolume – een maat voor de import en export van goederen over de hele wereld – daalde in juni zigzaggend naar het laagste niveau sinds oktober 2017, volgens de Merchandise World Trade Monitor van CPB Nederlands Bureau voor Economische Beleidsanalyse. De index daalde met 1,4% ten opzichte van juni 2018. Deze kleine daling op jaarbasis is de grootste daling op jaarbasis sinds de financiële crisis en het is een ommekeer ten opzichte van de onstuimige groei in 2017 en 2018 die op 6,7 uitkwam. %.

Ik heb recentelijk in bijna elk artikel zinnen gebruikt als “sinds de laatste financiële crisis” en “sinds de laatste recessie”. We zien zoveel dingen gebeuren die we tien jaar of langer niet hebben gezien, en toch lijken de meeste Amerikanen nog steeds niet te begrijpen dat we een echte crisis hebben.

Lees ook:  Wall Street Rode vlag: een obligatiemarktindicator die elke recessie in de afgelopen 50 jaar heeft voorspeld is net geactiveerd

Als de VS en China hun relatie zouden herstellen en een alomvattende handelsovereenkomst zouden sluiten, zou dat zeker helpen.

Helaas gaat dat niet gebeuren .

Beide kanten lijken zelfs nog meer in te graven. Het Witte Huis heeft ons bijvoorbeeld net verteld dat president Trump “het betreurt dat hij de tarieven niet heeft verhoogd” …

Op de vraag of Trump tweede gedachten had over de verhuizing van vrijdag om de handelsoorlog met China te escaleren, zei Trump “Yup”. “Ik heb een tweede gedachte over alles,” voegde hij eraan toe.

Uren later gaf het Witte Huis een verklaring af dat Trump wilde zeggen dat hij wilde dat hij de tarieven op Beijing nog hoger had verhoogd.

“Zijn antwoord is erg verkeerd geïnterpreteerd. President Trump reageerde bevestigend – omdat hij het betreurt dat hij de tarieven niet heeft verhoogd ‘ , schreef woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis in een verklaring.

En de Chinezen waarschuwen dat we “de vastberadenheid van het Chinese volk niet moeten onderschatten en dat zij degenen zullen zijn die “ de laatste lach hebben ” …

Op zaterdag gaf het Chinese ministerie van Handel een verklaring af waarin Washington werd opgeroepen de situatie niet verkeerd in te schatten en de vastberadenheid van het Chinese volk te onderschatten nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe tarieven op de Chinese invoer had aangekondigd.

“De VS moeten onmiddellijk stoppen met hun verkeerde actie, anders zullen alle consequenties moeten dragen”, aldus de verklaring.

Tegelijkertijd zei een scherp geformuleerd commentaar in het officiële mondstuk van de partij, People’s Daily, dat China de kracht had om het geschil voort te zetten en beschuldigde Washington ervan de belangen van zijn eigen volk op te offeren. Gepubliceerd onder het pseudoniem ” Wuyuehe “, beschreef het stuk de nieuwste tariefmaatregelen door de VS als “barbaars”. De opinie zei dat de eigen tarieven van China op $ 75 miljard aan Amerikaanse producten, die laat op vrijdag werden aangekondigd, een reactie waren op de unilaterale escalatie van het handelsconflict in Amerika, en zwoeren dat China vastbesloten was terug te vechten “tot het einde”.

“De wil van China om de kernbelangen van het land en de fundamentele belangen van het volk te verdedigen is onverwoestbaar en zal geen enkele uitdaging vrezen,” schreef de auteur, belovend dat “de geschiedenis zal bewijzen dat de kant op het pad van rechtvaardigheid en rechtvaardigheid zal heb de laatste lach. “

Zoals ik herhaaldelijk heb gewaarschuwd, komt er vóór de presidentsverkiezingen van 2020 geen handelsovereenkomst.

Dat betekent dus dat de zaken steeds erger worden en dat we voorbereid moeten zijn op veel economische pijn.

Op dit punt vertelt zelfs de Amerikaanse senator Lindsey Graham ons dat het Amerikaanse volk gewoon zal moeten ‘de pijn accepteren die gepaard gaat met opkomen voor China’ …

Sen. Lindsey Graham, RS.C., zei zondag dat Democraten president Trump niet moeten bekritiseren omdat hij China over de handel heeft genomen, omdat ze jarenlang hebben geklaagd over het beleid van Beijing maar niets hebben gedaan.

“Elke democraat en elke vooraanstaande Republikein heeft gezegd dat China cheats,” zei Graham op CBS News “” Face the Nation. ” ” De Democraten beweren al jaren dat China moet worden verdedigd, nu Trump is en we hebben net moet de pijn accepteren die gepaard gaat met opkomen voor China. ‘

Helaas is de waarheid dat het Amerikaanse volk niet goed is uitgerust om met pijn om te gaan. We zijn verwend door decennia van door schulden gevoede ‘welvaart’, en zelfs een relatief kleine economische neergang zou leiden tot een massale nationale driftbui.

Op dit moment is onze natie een dreigende ketel van woede en frustratie, en de reguliere media roeren de pot dagelijks. Er is niet veel voor nodig om een ​​explosie te veroorzaken , en dit zal vooral waar zijn naarmate we dichter bij de volgende presidentsverkiezingen komen.

Het seizoen van “de perfecte storm” staat voor de deur, en wat nu komt, wordt een van de meest chaotische hoofdstukken in de moderne Amerikaanse geschiedenis.Lees ook:  28 Tekenen van economische dreiging als de maand september begint

Comments

comments