Prinsjesdag:  Waarom ik geen koninklijk lintje wil

Prinsjesdag: Waarom ik geen koninklijk lintje wil

27 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Als u graag naar Maxima en Willem kijkt, stop met lezen! Als u ontroerd raakt bij het zien van de drie koninklijke dochters in een grote groene, DURE achtertuin, stop met lezen. Als u graag de hele dag achter de buis zit om Prinsjesdag (met die gouden koets) te zien, STOP DAN MET LEZEN!.

Ik werd ongeveer twee maanden geleden gebeld door Bas Eenhoorn, met de vraag of ik wist dat ik recht had op een koninklijke onderscheiding, en wat ik daarvan vond. Het is gebruikelijk dat als je 10 of 12 jaar raadslid bent geweest, je automatisch een lintje krijgt. Ik had zoiets uiteraard eerder gehoord, maar ik ben al heel lang tegen de monarchie en dus tegen allerlei koninklijke zaken. Eigenlijk al lang voordat ik raadslid was. Ik ga u dat proberen uit te leggen. En als u na het lezen van dit blog nog steeds blind achter het koningshuis aanloopt, moet u toch eens aan een consult bij een deskundige gaan denken…

Een monarchie is in mijn ogen een achterhaald systeem. Een regeringsvorm met erfopvolging in zijn systeem is volslagen belachelijk. Het feit dat we nu al weten dat het volgende staatshoofd na WimLex, dus Amalia zal zijn is gewoon raar. Ik heb ook veel bezwaar tegen al de privileges die leden van het koninklijk huis hebben. Onder andere de belachelijk hoge salarissen (Alexander 825.000 euro per jaar, Maxima 327.000, en Beatrix ook nog 466.000!). Zegt u nu niet dat WimLex daar ook personeel en beveiliging van moet betalen, want daar krijgt hij per jaar ook nog 17,8 miljoen euro voor!

Wat doet ie daar nu eigenlijk voor? Wat heeft hij met die grote verhalen over watermanagement (doe ik ook ieder dag boven het toilet), en “wereldsanitatie” nu eigenlijk bereikt? Heeft de hele derde wereld sinds zijn uitspraken meer rioleringsstelsels gekregen, is kindersterfte door schoon drinkwater door ZIJN toedoen minder geworden? Nee natuurlijk niet. Het zijn (bijvoorbeeld net als de Paus doet), mooie uitspraken. Ook die bereiken in mijn ogen niets, maar werkt wel zeer positief bij hun volgelingen; geeft ze status.

Lees ook:  Belachelijk: Koning op vakantie in Griekenland: 'Hij voelt de sfeer in Nederland niet goed aan'

Maxima moeten we niet overslaan. Toch mooi op WimLex zijn kroningsfeestje een jurk aan waar maar liefst 80 mensen aan gewerkt hebben. Hoezo belachelijk? Prinsjesdag, nog zoiets vreemds. Eenmaal per jaar wordt er een gouden (!) koets uit een schuur gereden om de koning drie straten verderop te rijden. Als ik een sprookje wil zien, pak ik gewoon het plaatjesboek van de gebroeders Grimm. Weet u het nog hoe dat ging bij haar inburgering. Uiteraard voorrang boven elke andere echte vluchteling, en uiteraard met privé leraren. Hoezo voorrang. Het onder een valse naam meedoen van WimLex aan de Elfstedentocht. Zou ie de boete die staat voor valse naam opgeven van 360 euro ooit betaald hebben. Hoe kwam hij trouwens aan een deelnamebewijs? Mij lukt dat echt niet hoor. Het jagen op vetgemest wild in “zijn” kroondomeinen op de Veluwe. Hoe legt ie dat eigenlijk uit aan zijn kinderen dat ie die beesten allemaal afknalt?

Het verdedigen dmv een hele domme brief van zijn schoonvader, die (laten we eerlijk zijn en kijken hoe we dat doen en deden met tweede wereldoorlog misdadigers) toch ook een heel fout verleden heeft. Over foute verledens gesproken; klein zijsprongetje. Die opa Bernhard von Lippe Biesterfeld was toch ook eigenlijk niet zo’n beste. Steeds meer komt er boven water van hem. (beginnend met de 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen van straaljager fabrikant Lockheed, en onlangs nog in beeld ivm controleren van de Roy van Zuidewyn). Belastingontloping van tante Cristina. (mag allemaal hè mensen, dat zijn die mazen in de wet)

Foute vakantiehuizen op foute plekken in Mozambique. Vriendschappen met foute staatshoofden (bijvoorbeeld aan sultan Brunei, en onlangs Poetin). En dan zeggen velen dat bij handelsmissies, de aanwezigheid van ons staatshoofd, “deuren opent”; wat een onzin, kijk bijvoorbeeld naar Duitsland. Gaat het prima met alleen de minister, staatssecretaris of Merkel zelf.

Lees ook:  Prinsjesdag 2019 In naam van Oranje, schaf af die monarchie!

Ook zo’n raar iets, “het verbindt ons als volk”. Het koningshuis verbindt ons? Wat een onzin! Het Nederlands elftal straks weer in Brazilie, dat verbindt pas echt! Mandela verbond het Zuid Afrikaans volk. Maar ons koningshuis verbindt toch niet??!!

Ik snap dat ik met deze column geen vrienden maak. Hoeft ook niet, maar ik wil wel eens dat mensen hun ogen openen bij dit rare instituut. Mèt hun rare leden.

Oja, en dat lintje. Van mij mogen echte vrijwilligers (die dus in tegenstelling tot goedbetaalde raadsleden, echt belangeloos optreden voor hun buurt, club, kerk of wat dan ook, heel veel goed werk doen) dus een lintje krijgen! Mijn vader, mijn vorige baas Klaas van der Holst, die mannen die jaren onderhoud deden bij de speeltuin in de buurt, en noem al die anonieme fantastische vrijwilligers maar op. Dat zijn mensen die een lintje verdienen. En uiteraard mijn moeder ook. De beste moeder van de wereld. Die acht kindertjes baarde, een fantastische jeugd en leven daarna gaf. Die verdient een lintje (ze moet dat lintje van mijn vader trouwens na zijn overlijden, teruggeven; SCHANDE!) Wat mij betreft hoeft dat absoluut niet met de toevoeging koninklijk te zijn!!  “Het behaagt de koning om u een lintje te geven”; dat is dus een leugen! Die WimLex heeft nog nooit van zijn leven van Ronald Pleij gehoord. En dat wil ik zo houden ook! Ik vind het al heel erg dat mijn Vierdaagse medaille een koninklijke onderscheiding is. En waarom die niet weigeren? Omdat ik daar vrijwillig me in vier dagen helemaal de touwtandjes voor heb gelopen! En het was nog lekker ook….

In de lokale politiek 20 jaar rondlopen was een voorrecht en grote eer! En… u bent trouwens nog niet van mij af.

Ronald Pleij

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Oranje boven, Groningen naar beneden

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments