Lula vertelt de wereld dat hij terug is in de game vanuit de gevangenis

Lula vertelt de wereld dat hij terug is in de game vanuit de gevangenis

28 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Ondertussen woedt brand in het Amazonegebied en is de Braziliaanse president Bolsonaro een doelwit van wereldwijde verontwaardiging geworden.

Brazilië is altijd een land van superlatieven geweest. Maar er gaat niets boven de huidige, perverse configuratie: een wereldstaatsman blijft in de gevangenis hangen terwijl een clownachtige misdadiger aan de macht is, zijn capriolen nu beschouwd als een bedreiging voor de hele planeet.

In een uitgebreid, twee uur durend, wereldwijd exclusief interview vanuit een gevangenis in het Federale Politiegebouw in Curitiba, Zuid-Brazilië, beweerde voormalig president Luis Inacio Lula da Silva niet alleen de wereldwijde publieke opinie voor zijn onschuld in de hele Car Wash corruptiesaga, bevestigd door de lekken in de bom die   onthuld zijn door The Intercept, maar heeft zich ook verplaatst om zijn status als wereldleider te hervatten. Ongetwijfeld eerder dan later – afhankelijk van een noodlottige, komende beslissing van het  Braziliaanse Hooggerechtshof , waarvoor Justice niet bepaald blind is.

Het verzoek voor het interview werd vijf maanden geleden ingediend. Lula sprak met journalisten Mauro Lopes, Paulo Moreira Leite en mijzelf, die in alle drie gevallen de website Brasil247 en in mijn geval Asia Times vertegenwoordigden. Afgelopen donderdag, de dag van het interview, werd afgelopen donderdag een  ruwe versie uitgebracht , waarbij slechts één camera op Lula was gericht. Een volledige, bewerkte versie, met Engelse ondertitels, gericht op de wereldwijde publieke opinie, zou tegen het einde van de week moeten verschijnen.

Brazilië

Asia Times-schrijver Pepe Escobar, linksvoor met sjaal, ontmoet Lula in de gevangenis. Foto: Editora Brazilië 247

Lula is een zichtbare belichaming van Nietzsche’s stelregel: wat je niet doodt, maakt je sterker. Volledig fit (hij slaat minstens twee uur per dag op de loopband), scherp, met veel tijd om te lezen (zijn meest recente was een essay over Alexander von Humboldt), vertoonde hij zijn kenmerkende breedte, bereik en beheersing van meerdere kwesties – soms uitgerold als onderdeel van een fantastisch realistisch verhaal van Garcia Marquez.

De voormalige president woont in een cel van drie bij drie meter, zonder tralies, met de deur open, maar altijd twee federale politieagenten buiten, zonder toegang tot internet of kabel-tv. Een van zijn assistenten brengt hem plichtsgetrouwe elke dag een penrit vol met politiek nieuws en vertrekt met talloze berichten en brieven.

Het interview is nog verbazingwekkender wanneer het in de letterlijk brandende context van de huidige Braziliaanse politiek wordt geplaatst en actief flirt met een hybride vorm van semi-dictatuur. Terwijl Lula over essentiële zaken spreekt en zijn stem duidelijk terugkrijgt, zelfs in de gevangenis, heeft president Jair Bolsonaro zichzelf opgesteld als een doelwit van wereldwijde verontwaardiging, algemeen beschouwd als een bedreiging voor de mensheid die moet worden ingeperkt.

Brazilië

Het draait allemaal om de dag van het vuur

Gesneden op de G7 in Biarritz: op zijn best een bijzaak, een praatwinkel waar het vermoedelijk liberale Westen in zijn weelderige impotentie koestert om serieuze mondiale problemen aan te pakken zonder de aanwezigheid van leiders uit het Zuiden.

En dat brengt ons bij het letterlijk brandende probleem van bosbranden in de Amazone. In ons interview ging Lula meteen ter zake: door te wijzen op de absolute verantwoordelijkheid van de kiezersbasis van Bolsonaro.

Maar het aanbod van de G7 van een onmiddellijk hulppakket van $ 20 miljoen om Amazon-landen te helpen bosbranden te bestrijden en vervolgens een wereldwijd initiatief te lanceren om het gigantische bos te beschermen, komt nauwelijks neer op een regendruppel.

[Brazilië, nadat dit artikel was geschreven, verwierp de aangeboden hulp van de G7-landen, waarbij een topambtenaar maandag de Franse president Macron vertelde om te zorgen voor “zijn huis en zijn koloniën”, meldde AFP. “Misschien zijn die bronnen relevanter voor de herbebossing van Europa,” vertelde Onyx Lorenzoni, stafchef van Bolsonaro, aan de G1-nieuwswebsite. “Macron kan zelfs een te verwachten brand niet vermijden in een kerk die op de Werelderfgoedlijst staat. Wat wil hij ons land leren? ‘Hij doelde op het vuur in april dat de kathedraal Notre-Dame verwoestte. “Brazilië is een democratische, vrije natie die nooit kolonialistische en imperialistische praktijken heeft gehad, zoals misschien het doel van de Fransman Macron is,” zei Lorenzoni. -eds.]

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBrazilië

Een brand loopt uit de hand na de verspreiding op een boerderij in Nova Santa Helena in het noorden van Mato Grosso, in het zuidelijke Amazonegebied in Brazilië, op 23 augustus 2019. Foto: Joao Laet / AFP

Het is veelzeggend dat de Amerikaanse president Donald Trump niet eens aanwezig was op de G7-sessie over klimaatverandering, aanvallen op de biodiversiteit en oceanen – en ontbossing door de Amazone. Geen wonder dat Parijs het gewoon opgaf om aan het einde van de top een gezamenlijke verklaring af te geven.

In ons interview benadrukte Lula zijn belangrijke rol op de klimaattop van de Conference of Parties (COP-15) in Kopenhagen in 2009. Niet alleen dat, hij vertelde het verhaal over de voortgang van de onderhandelingen en hoe hij tussenbeide kwam om China te verdedigen tegen Beschuldigingen van de VS als ‘s werelds grootste vervuiler.

Op dat moment zei Lula: “Het is niet nodig om een ​​enkele boom in de Amazone te laten vallen om sojabonen te laten groeien of om vee te laten grazen. Als iemand het doet, is dat een misdaad – en een misdaad tegen de Braziliaanse economie. “

In scherp contrast met Lula komt het project van Bolsonaro eigenlijk neer op een niet-creatieve vernietiging van Braziliaanse activa zoals de Amazone vanwege de belangen die hij vertegenwoordigt.

Nu geeft de Bolsonaro-clan de schuld aan het kabinet van institutionele veiligheid van de regering (GSI, in het Portugees) – het equivalent van de National Security Council – onder leiding van generaal Augusto Heleno, voor het niet evalueren van de omvang en ernst van de huidige bosbranden in het Amazonegebied.

Heleno staat trouwens bekend om het verdedigen van een levenslange gevangenisstraf voor Lula.

Brazilië

Een Braziliaanse protesten in Curitiba op 23 augustus 2019, tegen de golf van bosbranden in de Amazone, met afbeeldingen van de mensen die hij de schuld geeft: de Amerikaanse president Trump en de Braziliaanse president Bolsonaro. Foto: Henry Milleo / dpa

Dat vertelt nog steeds niet het hele verhaal – zelfs terwijl Bolsonaro zelf ook ‘ngo’s’ de schuld bleef geven voor de branden.

Het echte verhaal bevestigt wat Lula in het interview zei. Op 10 augustus organiseerde een groep van 70 rijke boeren, alle Bolsonaro-stemmers, op WhatsApp een “Dag van het Vuur” in de Altamira-regio in de uitgestrekte staat Pará.

Lula was kennelijk goed geïnformeerd: “Je hoeft alleen maar naar de satellietfoto’s te kijken, te weten wie de landeigenaar is en achter hem aan te gaan om te weten wie er brandt. Als de landeigenaar niet klaagde, niet naar de politie ging om te vertellen dat zijn land in brand stond, is dat omdat hij verantwoordelijk is. ‘

Op weg met de paus

In Brazilië kan een vicieuze, na de waarheid, hybride oorlogsstrategie worden gespeeld. Twee dagen na het Lula-interview vond er een noodlottige paella plaats in Brasilia in het vice-presidentiële paleis, waarbij Bolsonaro alle topgeneraals ontmoette, waaronder vice-president Hamilton Mourao. Onafhankelijke analisten overwegen serieus een werkhypothese van de uitverkoop van Brazilië met behulp van wereldwijde bezorgdheid over de Amazone, het hele proces versluierd door nep-nationalistische retoriek.

Dat zou passen in het recente patroon van het verkopen van de nationale luchtvaartkampioen Embraer, het privatiseren van grote blokken pre-zoutreserves en het leasen van de Alcantara satelliet-lanceerbasis aan de Verenigde Staten. De Braziliaanse soevereiniteit over de Amazone hangt absoluut in de balans.

Gezien de rijkdom aan informatie in het interview van Lula, en niet te vergeten zijn verhalen over hoe de machtsgangen echt werken, zal Asia Times verdere specifieke verhalen publiceren over paus Franciscus, de BRICS, Bush en Obama, Iran, de VN en mondiaal bestuur. Dit was Lula’s eerste interview in de gevangenis waar hij zich ontspannen genoeg voelde om te genieten van het vertellen van verhalen over internationale betrekkingen.

Wat duidelijk was, is dat Lula de enige mogelijke stabiliteitsfactor in Brazilië is. Hij is klaar, heeft een agenda, niet alleen voor de natie maar voor de wereld. Hij zei dat hij, zodra hij vertrekt, de straat op zal gaan – en regelmatig flyer-mijlen verzilveren: hij wil samen met paus Franciscus deelnemen aan een wereldwijde campagne tegen honger, neoliberale vernietiging en de opkomst van het neofascisme.

Vergelijk nu een echte staatsman in de gevangenis met een brandende misdadiger die in zijn eigen labyrint zwerft.Comments

comments