NASA-afbeeldingen laten zien dat Afrika vijf keer meer bosbranden brandt dan de Amazone – hier is waarom ze anders zijn

NASA-afbeeldingen laten zien dat Afrika vijf keer meer bosbranden brandt dan de Amazone – hier is waarom ze anders zijn

28 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Er branden nu ongeveer vijf keer zoveel bosbranden in Afrika dan in de Amazone, volgens beelden die vorige week zijn vastgelegd met NASA’s Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer ( MODIS) technologie.

De getroffen landen zijn de Democratische Republiek Congo, Gabon, Kameroen en Angola in het hart van Centraal-Afrika. De individuele vlammen beperken zich voornamelijk tot de savanne en maken zich zorgen omdat ze dicht bij de bossen in het Congobekken liggen, een gebied dat bijzonder kwetsbaar is gemaakt door ontbossing door industriële activiteit in de regio.

De bosbranden in de savanne vormen een bedreiging voor het op één na grootste tropische woud ter wereld, dat 500 miljoen hectare beslaat en een thuis biedt aan meer dan 2.000 soorten dieren en ongeveer 10.000 soorten planten. De MODIS- afbeeldingen documenteerden meer dan 6.902 branden in Angola en 3.395 branden in de DRC , terwijl er iets meer dan 2.000 werden gevonden in Brazilië.

De Franse president Emmanuel Macron tweette over de verwoesting in de Savanna tijdens de G7-top, waardoor velen op sociale media vroegen waarom de Afrikaanse bosbranden niet evenveel aandacht krijgen als die in de Amazone. Dit gebeurde nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro maandag 22 miljoen dollar aan voorgestelde financiering afwees om de brand in Amazon te helpen blussen en zei dat het geld beter elders zou worden besteed.

Zoals zowel de regeringsleiders als de voorstanders van het milieu benadrukken, zijn er geen duidelijke vergelijkingen tussen de twee regio’s te maken.

De langdurige praktijk van slash-and-burn-landbouw, evenals een seizoensgebonden stijging van de temperatuur in het gebied, zijn voornamelijk de schuld van de vlammen in Centraal-Afrika – terwijl de Amazone periodes van droogte heeft meegemaakt die niet kenmerkend zijn voor de regio, DRC-ambassadeur Tosi Mpanu Mpanu vertelde de AFPon maandag.

Lees ook:  Het vernietigen van de Amazone is de winst die het genereert niet waard

Hoewel het Amazone- regenwoud vaak de ‘longen’ van de aarde wordt genoemd, hebben de gebieden met kreupelhout in het Congobekken dezelfde status voor marginaal achterstand als ‘s werelds tweede grootste tropische bos. Het beslaat 500 miljoen hectare en biedt onderdak aan meer dan 2.000 soorten dieren en ongeveer 10.000 soorten planten – waarvan 30 procent alleen in die regio groeit, volgens het Wereld Natuur Fonds.

Organisaties zoals Greenpeace Africa, dat zich primair richt op aandacht voor ontbossing, houden de situatie in de gaten en erkennen dat de branden vanaf nu relatief “kleinschalig” zijn in vergelijking met de vlammen in de Amazone of zelfs eerdere Afrikaanse bosbranden .

Maar dat betekent niet dat de vlammen onder controle zijn. “Dit is iets dat we morgen opnieuw kunnen ervaren als vandaag geen preventieve maatregelen worden genomen”, vertelde Irène Wabiwa Betoko, Senior Forest Campaign Manager bij Greenpeace Africa, dinsdag aan Newsweek . 

Ze herinnerde aan de 2016 bosbranden die door de Congo-hoofdstad Brazzaville scheurden. “We moeten leren van de aanhoudende brandcrisis in de Amazone en de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de vlammen worden beheerst en zich niet verder verspreiden in het bos van het Congobekken”, zei ze. 

Als de branden uit de hand liepen, zijn de omliggende regeringen in Afrika “niet financieel – en ook technisch – niet voorbereid om de brand te stoppen,” merkte Betoko op.

De organisatie blijft zich verzetten tegen zowel de industriële activiteiten van grote bedrijven als tegen slash en burn-methoden ten gunste van een meer “duurzame vorm van landbouw”.Lees ook:  Australische bosbranden voeden het magische denken

Comments

comments