NASA-afbeeldingen laten zien dat Afrika vijf keer meer bosbranden brandt dan de Amazone – hier is waarom ze anders zijn

NASA-afbeeldingen laten zien dat Afrika vijf keer meer bosbranden brandt dan de Amazone – hier is waarom ze anders zijn

28 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Er branden nu ongeveer vijf keer zoveel bosbranden in Afrika dan in de Amazone, volgens beelden die vorige week zijn vastgelegd met NASA’s Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer ( MODIS) technologie.

De getroffen landen zijn de Democratische Republiek Congo, Gabon, Kameroen en Angola in het hart van Centraal-Afrika. De individuele vlammen beperken zich voornamelijk tot de savanne en maken zich zorgen omdat ze dicht bij de bossen in het Congobekken liggen, een gebied dat bijzonder kwetsbaar is gemaakt door ontbossing door industriële activiteit in de regio.

De bosbranden in de savanne vormen een bedreiging voor het op één na grootste tropische woud ter wereld, dat 500 miljoen hectare beslaat en een thuis biedt aan meer dan 2.000 soorten dieren en ongeveer 10.000 soorten planten. De MODIS- afbeeldingen documenteerden meer dan 6.902 branden in Angola en 3.395 branden in de DRC , terwijl er iets meer dan 2.000 werden gevonden in Brazilië.

De Franse president Emmanuel Macron tweette over de verwoesting in de Savanna tijdens de G7-top, waardoor velen op sociale media vroegen waarom de Afrikaanse bosbranden niet evenveel aandacht krijgen als die in de Amazone. Dit gebeurde nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro maandag 22 miljoen dollar aan voorgestelde financiering afwees om de brand in Amazon te helpen blussen en zei dat het geld beter elders zou worden besteed.

Zoals zowel de regeringsleiders als de voorstanders van het milieu benadrukken, zijn er geen duidelijke vergelijkingen tussen de twee regio’s te maken.

De langdurige praktijk van slash-and-burn-landbouw, evenals een seizoensgebonden stijging van de temperatuur in het gebied, zijn voornamelijk de schuld van de vlammen in Centraal-Afrika – terwijl de Amazone periodes van droogte heeft meegemaakt die niet kenmerkend zijn voor de regio, DRC-ambassadeur Tosi Mpanu Mpanu vertelde de AFPon maandag.

Lees ook:  Westerse plundering van een continent

Hoewel het Amazone- regenwoud vaak de ‘longen’ van de aarde wordt genoemd, hebben de gebieden met kreupelhout in het Congobekken dezelfde status voor marginaal achterstand als ‘s werelds tweede grootste tropische bos. Het beslaat 500 miljoen hectare en biedt onderdak aan meer dan 2.000 soorten dieren en ongeveer 10.000 soorten planten – waarvan 30 procent alleen in die regio groeit, volgens het Wereld Natuur Fonds.

Organisaties zoals Greenpeace Africa, dat zich primair richt op aandacht voor ontbossing, houden de situatie in de gaten en erkennen dat de branden vanaf nu relatief “kleinschalig” zijn in vergelijking met de vlammen in de Amazone of zelfs eerdere Afrikaanse bosbranden .

Maar dat betekent niet dat de vlammen onder controle zijn. “Dit is iets dat we morgen opnieuw kunnen ervaren als vandaag geen preventieve maatregelen worden genomen”, vertelde Irène Wabiwa Betoko, Senior Forest Campaign Manager bij Greenpeace Africa, dinsdag aan Newsweek . 

Ze herinnerde aan de 2016 bosbranden die door de Congo-hoofdstad Brazzaville scheurden. “We moeten leren van de aanhoudende brandcrisis in de Amazone en de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de vlammen worden beheerst en zich niet verder verspreiden in het bos van het Congobekken”, zei ze. 

Als de branden uit de hand liepen, zijn de omliggende regeringen in Afrika “niet financieel – en ook technisch – niet voorbereid om de brand te stoppen,” merkte Betoko op.

De organisatie blijft zich verzetten tegen zowel de industriële activiteiten van grote bedrijven als tegen slash en burn-methoden ten gunste van een meer “duurzame vorm van landbouw”.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Maak kennis met je ergste vijand, DE OVERHEID: Overheden dienen het volk helemaal niet

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Geheim plan: EU lanceert enorm programma om miljoenen Afrikanen te vestigen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments