‘Pieter van Vollenhoven is verworden tot een mengsel van Hart van Nederland, Peter R. de Vries en Prins Bernhard’

‘Pieter van Vollenhoven is verworden tot een mengsel van Hart van Nederland, Peter R. de Vries en Prins Bernhard’

28 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Pieter van Vollenhoven onder vuur na ’domme’ tweet over Assen: ‘Goed voorbeeld van burgerarrest’

Op Twitter wordt met verbazing gereageerd op een tweet van Pieter van Vollenhoven over de gebeurtenissen in Assen, waar zaterdag een 32-jarige man om het leven kwam na een confrontatie met buurtbewoners. In zijn tweet, die Van Vollenhoven gisteren verstuurde, noemt hij de actie van de vijf buurtbewoners ‘een goed voorbeeld van burgerarrest’

Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), lid van het Koninklijk Huis en voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). ‘Natuurlijk moet de doodsoorzaak worden onderzocht, dat zou bij de politie ook gebeuren. Maar burgermoed spreekt de SMV in principe aan’, schrijft Van Vollenhoven.

“Om het burgerarrest te bevorderen reikt Pieter van Vollenhoven jaarlijks zogenaamde Pieter Penningen uit aan hedendaagse helden. Dit jaar ging een van de Pieter Penningen naar huisvrouw Beppie Vermeer die een inbreker in het kruis trapte. Pieter van Vollenhoven vond het een fantastisch verhaal. Hij heeft het liefst dat u zelf eerst ingrijpt, dan zijn de lijnen in ieder geval vrij voor het geval hij de hulpdiensten nodig heeft.”

“Pieter van Vollenhoven is verworden tot een mengsel van Hart van Nederland, De Telegraaf, de opsteker van de week, Peter R. de Vries en Prins Bernhard”. “Achteraf kun je wellicht concluderen dat je tragedies had kunnen voorkomen door hem zijn roeptoeters af te nemen, maar laten we vooral eerst het onderzoek afwachten.”

‘Dat meent u niet’

Hoewel de tweet gisteren is verstuurd, leidt die ook vandaag nog tot vele verbaasde reacties. ‘Er is iemand door omgekomen! En het misbruik is ook nog hoogst onzeker’, zegt iemand. Een ander merkt op: ‘Dat meent u niet. Een doofstomme en waarschijnlijk onschuldige man is gedood.’

Lees ook:  Onthuld: het grote Europese vluchtelingenschandaal

‘Ze hadden om hem heen kunnen gaan staan, insluiten, hem met geen vinger hoeven aanraken‘, aldus een kritische lezer van de tweet, waarop 240 commentaren zijn geplaatst. ‘Daarbij: u veroordeelt de dode impliciet al voor iets, waarvan we niet eens weten òf het wel is gebeurd. Niet erg kies’, voegt zij toe.

Volgens een woordvoerder van Stichting Maatschappij en Veiligheid is het onterecht dat Van Vollenhoven ‘zoveel lelijkheid‘ over zich heen krijgt. ,,Als je het bericht van meneer Van Vollenhoven heel goed leest, dan zie je dat hij het artikel een goed voorbeeld van burgerarrest vindt, en niet zozeer de gebeurtenissen. Ik weet zeker dat hij het niet zo heeft bedoeld, al heb ik hem nog niet kunnen spreken. Hij is altijd heel zorgvuldig en zit zo zeker niet in elkaar.”

Assen

De vijf mannen gingen de confrontatie met de 32-jarige man aan omdat ze hem verdachten van een zedendelict met een 4-jarig meisje op een speelplaats in de woonwijk. Zondagavond besloot de politie hen vrij te laten. Ze blijven wel verdachte van betrokkenheid bij zijn dood. Of er sprake was van een zedendelict wordt nog onderzocht door de politie.

De uitspraken van Van Vollenhoven krijgen ook bijval: 94 mensen hadden de tweet tot dinsdag halverwege de middag geliket.

Richtlijnen

Richtlijnen van de politie over het burgerarrest schrijven voor dat iemand die wordt aangehouden, overgedragen moet worden aan de politie. “Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat”, meldt de politie ook op haar website.

Van Vollenhoven wil dat burger vaker ingrijpt bij misdrijven

Burgers hebben volgens Pieter van Vollenhoven ‘ruimte genoeg’ om in te grijpen wanneer ze getuige zijn van misdrijven, geweld of agressie. Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) stelt Van Vollenhoven dat er extra aandacht moet komen voor ‘de inzet van burgers voor onze veiligheid’. De ruimte die de wet biedt kan volgens hem ‘heel nuttig zijn omdat de politie echt niet meer zo direct aanwezig is’.

Lees ook:  "Het treft vrijwel niemand": Trump wist de slachtoffers van het coronavirus uit, terwijl het dodental in de VS 200.000 bedraagt

Van Vollenhoven wijst op het wetsartikel dat burgers noodweer toestaat om zichzelf of anderen te verdedigen. Verder herinnert hij aan de wet die een burgerarrest mogelijk maakt: iedere burger is bevoegd om een op heterdaad betrapte dader aan te houden.

Angst

,,Rechters hebben deze artikelen heel lang beperkt uitgelegd uit angst voor eigenrichting’’, stelt de man van prinses Margriet. Maar de tijden zijn volgens hem aan het veranderen. ,,Ook als een gevecht met een inbreker voor de inbreker verkeerd afloopt, wordt nu gesproken over het risico van de inbreker.’’

De politie ziet concrete voorstellen van de SMV ‘met belangstelling tegemoet’, reageert een woordvoerster van de landelijke korpsleiding. ,,Het is goed dat burgers weten welke mogelijkheden ze wettelijk hebben om in te grijpen’’, zegt ze. Het advies is wel om dit alleen te doen ‘als het veilig kan’, aldus de woordvoerster. Verder vindt de politie het positief dat Van Vollenhoven de aandacht vestigt op filmend publiek. ,,Hulpverleners ervaren dat vaak als erg hinderlijk.’’

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Trump is van plan gearomatiseerde e-sigaretten te verbieden

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments