China ging gewoon nucleair in de handelsoorlog, en er is nu geen weg meer terug

China ging gewoon nucleair in de handelsoorlog, en er is nu geen weg meer terug

29 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Wanneer zullen Amerikanen wakker worden en beseffen wat er gebeurt? Eind vorige week kondigde president Trump aan dat de VS een tarief van 10 procent zouden heffen op 300 miljard dollar aan Chinese import en dat betekende een dramatische escalatie in onze handelsoorlog met China.

Deze stap van Trump kwam als een totale schok voor Chinese functionarissen en de wereldwijde financiële markten werden in een staat van onrust gebracht.

Sinds die aankondiging hebben we gewacht tot de andere schoen zou vallen, omdat we wisten dat de Chinezen wraak zouden nemen. Maar eerlijk gezegd, verwachtten maar heel weinig experts zoiets. Op maandag kondigde China aan dat het volledig zal stoppen met het kopen van Amerikaanse landbouwproducten …

China bevestigde berichten dat het zich terugtrok uit de Amerikaanse landbouw als wapen in de lopende handelsoorlog.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel zei dat Chinese bedrijven zijn gestopt met de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten in reactie op de nieuwe 10% -tarieven van president Trump op $ 300 miljard aan Chinese goederen.

Dit is in wezen een handelsoorlogsequivalent van een atoombom.

Als de Chinezen Amerikaanse landbouwproducten met tarieven zouden hebben geslagen, zou dat een evenredige reactie zijn geweest. Maar om helemaal te stoppen met kopen is een ongekende escalatie in een handelsoorlog die echt uit de hand loopt.

En het is ook duidelijk een politieke aanval op president Trump. De Chinezen weten dat Trump erg populair is op het platteland, en dit verbod op Amerikaanse landbouwproducten zal boeren in landelijke gebieden in de Verenigde Staten ernstig pijn doen.

Lees ook:  Gaat Amerika op weg naar een "heilige rassenoorlog"?

Amerikaanse kiezers hebben de neiging meer te worden beïnvloed door hun bankrekeningen dan door iets anders, en dus is dit een slimme strategische zet van de Chinezen als ze willen dat een democraat in 2020 wordt gekozen.

In 2017 kochten de Chinezen voor  19,5 miljard dollar  aan Amerikaanse landbouwproducten en dat aantal daalde tot slechts 9,1 miljard dollar in 2018.

Nu gaat dat aantal naar nul, en volgens  Farm Bureau Federation President Zippy Duvall wordt deze laatste stap van China een “klap voor duizenden boeren en boeren die al moeite hebben om rond te komen.”

Zeg alsjeblieft een gebed voor onze boeren, omdat ze het echt nodig hebben.

Naast het beëindigen van aankopen van Amerikaanse landbouwproducten, lieten de Chinezen ook de waarde van de yuan op maandag dramatisch dalen.

Dit heeft de wereldwijde financiële markten echt in de war gebracht en kort daarna hebben Amerikaanse Treasury-functionarissen China formeel aangewezen als een “valutamanipulator”. Het volgende komt rechtstreeks van de officiële website  van de Treasury Department …

De Omnibus Trade and Competitiveness Act van 1988 vereist dat de minister van Financiën het wisselkoersbeleid van andere landen analyseert.

Volgens artikel 3004 van de wet moet de secretaris “overwegen of landen de wisselkoers tussen hun valuta en de Amerikaanse dollar manipuleren om effectieve betalingsbalansaanpassingen te voorkomen of oneerlijk concurrentievoordeel te behalen in de internationale handel.”

Secretaris Mnuchin heeft vandaag, onder auspiciën van president Trump, vastgesteld dat China een valutamanipulator is.

Lees ook:  Trump beloofde dat hij steden zou overnemen ...

Als resultaat van deze vastberadenheid zal secretaris Mnuchin met het Internationaal Monetair Fonds samenwerken om het oneerlijke concurrentievoordeel dat is ontstaan ​​door de nieuwste acties van China te elimineren.

Dit is de eerste keer sinds de jaren negentig dat het ministerie van Financiën deze aanduiding op een van onze handelspartners heeft gebruikt, en het is het soort beweging dat niet zou worden gemaakt tenzij alle hoop op een handelsovereenkomst volledig was verdwenen.

Natuurlijk zouden de Chinezen ook niet de bewegingen hebben gemaakt die ze hadden gemaakt als ze nog steeds hoop hadden op een onderhandelde oplossing. Volgens een marktanalist  die werd geciteerd door CNBC , geven de Chinezen aan dat ze het vertrouwen hebben verloren dat ze een overeenkomst met Trump kunnen bereiken.

Dit betekent dus dat het op korte termijn slecht gaat worden voor de wereldeconomie.

Heel slecht.

Op de langere termijn kan de structuur van het gehele wereldwijde economische systeem dramatisch veranderen, en dit zal met name het geval zijn als Donald Trump in 2020 triomfantelijk wordt.

china

Volgens  econoom Neil Shearing kunnen we letterlijk kijken naar “het einde van de wereld zoals we die kennen” …

Een van de implicaties voor meer achteruitgang in het wereldwijde beeld dat Shearing citeert, is de “desintegratie van het op regels gebaseerde systeem” dat de internationale handel regelt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, en een potentiële “Balkanisering” van de wereldeconomie als de VS en China ontwikkelen hun eigen normen, technologieplatforms en betalingssystemen.

Lees ook:  Omlaag gaan in stijl: Nancy Pelosi's illegale 'Blow Out' stelt democraten bloot als boven-de-wet elitairen

“Het is te vroeg om precies te zeggen hoe de gebeurtenissen zullen verlopen, maar dit werpt de escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en China in het afgelopen jaar in een geheel onheilspellend licht. We zijn misschien getuige van het einde van de wereld zoals we die kennen, ‘schreef hij.

Het is moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin er geen handel is tussen de Verenigde Staten en China, en velen zouden beweren dat we vandaag veel beter af zouden zijn als we die weg nooit hadden gevolgd.

Maar nu onze twee economieën zo diep geïntegreerd zijn, zal ontkoppelen een buitengewoon pijnlijk proces worden.

Als je  bekend bent met mijn werk , weet je al dat ik helemaal geen fan ben van de Chinese regering. Er moest iets aan China worden gedaan, omdat ze brutaal misbruik van ons maken en de regels al tientallen jaren negeren.

Dat gezegd hebbende, is het absoluut noodzakelijk dat het Amerikaanse volk begrijpt dat een rommelige breuk met China een buitengewone hoeveelheid pijn zal veroorzaken voor ons, voor hen en voor de hele wereld.

Het lijkt erop dat deze handelsoorlog de vonk kan zijn die de wereldeconomie in totale chaos stort, en op dit moment lijken maar heel weinig Amerikanen de ware omvang van de economische nachtmerrie te begrijpen die onze kant op lijkt te komen.Comments

comments